Jongen of Meisje?

norah-jarig
Toen de buschauffeur mijn tienjarige zoon wisselgeld gaf en zei: ‘Alsjeblieft JONGEDAME, dertig cent terug. Fijne reis nog MEID!’ zag ik dat er iets knapte bij mijn zoon. Dit was de druppel voor hem.
Het heerlijke rozige gevoel na een geweldige stranddag was in één klap weg.
De conclusie? Zijn prachtige lange haar ging er vorige week af….

Ik vind dit niet zo leuk, maar ik begrijp het natuurlijk volkomen.
Erop inpraten had geen zin. Mijn zoon heeft schitterend dik, vol en golvend donkerblond haar. Menig hipster met ambities voor een ‘Man Bun’ zou hier stikjaloers op zijn.
Hell: zelfs IK ben stikjaloers op zijn prachtige haar. Ik zou geen extensions nodig hebben, als ik gezegend was met zijn prachtige bos haar.

Hij krijgt altijd complimenten over zijn mooie haar en wat langere haarlengte, maar soms gaat het wel eens mis. Wanneer mensen dus aannemen dat hij een meisje is, vanwege zijn kapsel.

Toen hij nog een peuter was, lette ik er op dat ik hem stoere jongenskleding aantrok. Toch zagen mensen vaak alleen zijn enorme bos lichtblonde krullen en zeiden ze: ‘Wat een schattig en stoer MEISJE!’

peuterzoon
Foto: Dit is toch duidelijk een JONGEN?

Maar alle stoere skater outfits en overduidelijke jongensgympen ten spijt: zodra zijn haar over zijn oren reikt, wordt hij helaas af en toe voor een meisje aangezien, terwijl hij toch écht overduidelijk een jongen is.
Meestal wordt deze vergissing gemaakt door wat oudere mensen die met andere dingen bezig zijn, zoals een kassadame of buschauffeur die aan het werk is, even vluchtig kijkt en geen aandacht voor het totaalplaatje heeft.

Maar een tienjarige jongen heeft natuurlijk geen boodschap aan dit excuus en ik begrijp en respecteer zijn keuze voor een kortere coupe. Sowieso: wat hij nu of in de toekomst ook wilt doen met zijn uiterlijk, mijn zegen en goedkeuring heeft hij en ik wil dat hij zijn eigen smaak en stijl ontwikkelt.
Neusbel? Blauw haar? Er circuleren genoeg foto’s van zijn moeder op het interwebs waardoor ik er niet mee wegkom te zeggen: ‘Nee, JIJ mag dat niet…’

En zijn nieuwe kapsel staat hem uiteraard fantastisch, hij lijkt wel twaalf jaar oud in plaats van tien en een half. Ik zie wat het met zijn zelfvertrouwen doet en ik kan niet anders zeggen dan dat ik die zelfverzekerdheid hem GOED vind staan.
Beter dan het langere haar waar zijn moeder zo gek op is.

Dit gezegd hebbende: mijn nu éénjarige dochter is (nog) niet gezegend met dezelfde flinke bos haar als d’r grote broer. En daardoor heb ik af en toe déjà-vu’s.
Laatst zat ik met haar op een terras en had ik een raar gesprekje met een wat oudere dame, die vertederd toekeek hoe ik garnituur uit mijn broodje pulkte en aan mijn dochter gaf:

‘Wat goed dat HIJ tomaatjes lust!’
‘Ja, ZE is een goede eter en ZE lust momenteel alles.’
‘Goed hoor, mijn kinderen lustten vroeger geen tomaten, nu nog steeds niet volgens mij haha. Geniet er maar van dat je ZOONTJE zo goed eet, hopelijk wordt HIJ later ook een makkelijke eter!’
‘Ach ja, we gaan het merken of mijn DOCHTER zo’n makkelijke eter blijft…’
‘Het is ook wel echt een schattig KNULLETJE! Nou, fijne dag nog, met je ZOON!

Mijn persoonlijke conclusie?
Mensen die blind zijn voor het totaalplaatje, zijn ook een beetje doof.
En ik heb voor mijn dochter meer items met tule en glitters nodig, totdat ik met haarspeldjes en vlechtjes in de weer kan…

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

31 reacties

 1. Hou op schei uit… Toen Sterre nog in d’r maxi cosi lag in haar knal roze maxi cosi doek en roze jasje en we naar m’n vader op bezoek gingen in het revalidatie centrum waren het ook de “ouderen” die dan minimaal 1x per bezoek zeiden “wat een mooi knulletje” Na een aantal bezoekjes en de zoveelste vraag of het een jongen of meisje was stonden we in een volle lift en gaf mijn man als antwoord “daar zijn we zelf nog niet over uit…” Hoop gelach maar mevrouw in kwestie begreep er weinig van. ;-).

  1. Yup. Als Norah in haar kinderwagen zat (met ROZE lederen accenten) en een ROZE muts met konijnenoren droeg, vroegen mensen het ook wel eens. Kreeg die vraag ook eens toen ze ’s zomers een JURKJE met een flamingoprint aanhad 🙂
   Zou toch zielig zijn, als ik mijn zoon een jurkje met flamingo’s zou aantrekken?
   Van baby’s & peuters (i.c.m. wat oudere mensen) ben ik het wel gewend, maar een grote en stoere tienjarige en overduidelijke jongen: dat begrijp ik niet zo goed.

 2. Ik als moeder vind het al niet fijn, laat staan de kinderen. Soms snap ik het ook werkelijk niet. Mijn dochtertje toen een prulletje nog lag te shinen in haar jurkje onder een roze dekentje. Krijg ik: Is het een jongen? Ja sorry hoor, bij die kleintjes zie je dat niet zo goed…. En Melle heeft lange tijd lang haar gehad. Echt een jongetje maar mensen zagen het niet. Gelukkig was hij nog te jong om er echt last van te hebben. Pfff

  1. Ik begrijp dat mijn zoon het echt niet tof vindt dus ik sta er natuurlijk helemaal achter dat hij nu korter haar heeft. Ondanks dat ik zijn langere haar prachtig vond, maar het gaat niet om mij 😉

 3. Ik kleed mijn dochter vaak stoer maar haar langer haren en meisjes snoetje zouden toch iets moeten weggeven. Maar mensen zien wat ze willen zien dat merk je hier wel..

 4. Oh nee! Ik laat het haar van onze zoon nu ook groeien. Aan het begin van de zomer werd het een korte coupe zijn haar groeit gelukkig heel snel ? Juist leuk langer haar voor een jongen! Maar goed mijn zoon is 2.5 dus echt geen baby meer en afgelopen week had iemand het nog over mijn dochter ( hij heeft nu een stoere kortere coupe haar ?) denk toch echt dat het aan die mensen ligt ?Net als die mevrouw bij Norah, misschien als moeder ben je nog iets bevooroordeeld maar ik zie toch ook echt dat het een meisje is! En zo zie je dat mensen helaas ook niet echt naar je luisteren. …

 5. Zo irritant! Ik had vorige week nog iemand die mijn dochtertje voor lief knulletje uitmaakte terwijl ze van top tot teen in het zuurstokroze was. Ach ja, misschien kleurenblind, ?. Maar jouw jongen ziet er echt uit als een jongen hoor.

 6. Waarom moeten mensen ook altijd het geslacht erbij noemen? Je kan toch ook zeggen dat je een leuk kindje hebt i.p.v. meisje of jongetje.. En in het geval van Mika vind ik het volwassener als de buschauffeur dan gewoon zegt: “Alsjeblieft, hier 30 cent! Fijne reis nog!”

  Ik kwam het laatst wel op Instagram tegen. Een nicht van me had een foto van haar met haar 2 dochtertjes geplaatst met het onderschrift: “gezellig meidendagje vandaag” #dochters #girlsnight… En dan nog iemand die reageert: “Wat lijkt je ZOON op jou!!”

 7. Haha ja! Zo herkenbaar! Ik dacht vooraf dat ik me daar totaal niet druk om zou maken, maar toch vind ik het stom dat mensen over mijn lieve meisjesbaby (ok, meestal in vrij neutrale kleertjes, maar dan doe ik vaak roze sokken voor het idee) vragen hoe oud hij is. Een vriend van me doet het trouwens niet expres, maar heeft zelf een zoontje en vergeet daarom geloof ik wel eens dat er ook meisjes bestaan 😉

  Maar toen ik van de week met haar in de draagzak liep, riep een klein jochie naar zijn moeder “kijk! hij heeft een baby op zijn buik!”. Ehhh?????

 8. Oh ja…Hinderlijk.

  Mijn dochter was nog geen jaar en had echt flink wat haar EN een roze strik op haar hoofd en je snapt dat mensen nog niet zien of het jongen of meisje is.

 9. Ik zei altijd: een druk kind heeft druk haar, stekeltjes horen niet bij mijn zoon. Hij heeft altijd wat langer haar gehad. Maar de laatste paar jaar mag hij zelf zeggen wat hij wil (hij is al 13) en als de kapper aan mij vraagt zeg ik dat hij het moet zeggen, ik loop weg. Stekeltjes doet hij niet (gelukkig) maar in z’n nek wordt het wel opgeschoren. Ja het staat ‘m goed en ja een echte man… Maar het drukke haar is weg… Hij is al een puber en dat toont het extra… Loslaten heet dat ook ? Gelukkig mogen er gekke kleurtjes bij mijn dochter in ?

 10. Echt belachelijk en herkenbaar helaas..
  Toen Fiene als baby in de kinderwagen lag – met een roze outfit onder een roze dekentje – kreeg een vrouw het voor elkaar om te zeggen ‘wat een schatje, is het een jongetje?’ en dat was echt geen grapje omdat ze in het roze was! Haar dochter was erbij en zei ‘Ma, doe niet zo raar – je ziet toch ook wel dat het een meisje is’ en de vrouw had eindelijk door hoe het zat.. Heel bizar!

 11. Aaah, maar wel heel mooi dat je schrijft dat hij zelf de keuze mag maken over zijn haren. Hier moest ik ook even slikken toen de 6 jarige tegen de kapper zei dat het kort moest en dus zijn prachtige krullen weg waren. Maar 10x liever een eigen keuze en er trots op wezen dan een moeder die zegt dat het niet mag. Mijn zoontje mag ook roze nagellak als hij wil, dat vind hij echt leuk! Maar serieus…ik ken dus echt mensen die zeggen “nee hoor, mijn zoon mag écht geen naggellak!! dat ziet er toch niet uit bij een jongen?? dadelijk wordt hij homo”. Dan zakt m’n broek af…

  1. Mijn zoon ging vaak verkleed over straat en ik heb daar nooit een probleem van gemaakt. Gekke mutsjes, capes, maskers: fine by me! Nagellak heb ik op zijn verzoek eens gedaan in de kleuterklas maar dat moest er van hem toch snel weer af.
   Ik vind bijna alles best en denk ook dat het alleen maar averechts werkt als je het verbied. Het is soms nog wel even puzzelen of een compromis zoeken, we hadden bijvoorbeeld wel eens een verschillend idee over wat wel of niet netjes was om te dragen naar een kerstdiner op school.
   Maar goed, waar heb je het uiteindelijk over: een kerstdiner. Lekker belangrijk. Op zijn gympen dus 🙂

 12. Mijn zoontje van 7 heeft ook al bijna heel z’n leven haar tot over zijn schouders. Hij is gezegend met het meest aantal kruinen die de kapster ooit gezien heeft, hiephiep hoera!
  Dus kort haar is geen optie want dan lijkt het alsof hij een helm op heeft. Maar onbegrip heerst hier ook regelmatig. Steeds het commentaar van de zwemjuf en de voetbalpappa’s ( wiens kinderen allemaal korte voetbalkapsels hebben) dat hij maar eens naar de kapper moet. Kinderen die zeggen dat hij op een meisje lijkt, doodmoe word je ervan… Al dat bekrompen gedoe maakt het er voor zo’n mannetje niet altijd makkelijker op. Om inderdaad nog maar te zwijgen over die oma’s en opa’s die maar zij en haar blijven zeggen pffffff…. Ik ben blij dat hij een beetje anders is dan andere kinderen en ik hoop dan ook dat hij dat never nooit niet zijn haar zal laten knippen maar ja, als ze ouder worden inderdaad….moet er nog éven niet aan denken

  1. It is what it is, eigen mening en identiteit en zo. Ik vind mijn zoon toch wel prachtig, wat voor kapsel hij ook kiest. En als hij enigszins op mij lijkt straks in de puberteit, dan zal hij nog met vele opvallende kapsels of piercings thuiskomen zonder eerst te overleggen 🙂

 13. Al sinds zijn geboorte tot nu eigenlijk mogen we ook altijd horen dat Tristan zo’n mooi meisje met zo’n mooie lach. Ja hé HIJ lacht mooi!! En toch totaaaaal hebben ze het niet door. Dat het kindje truien met dino’s enzo draagt daar kijken we niet naar hoor!

 14. Oh jeetje wat lijkt me dat vervelend zeg! Ik zou als moeder daar best geïrriteerd over kunnen raken denk ik. Ik snap het ook echt niet, zeker je dochter is echt zeer duidelijk een meisje met al dat roze hahahaha. En een meisje jongenskleren aantrekken doe je toch meestal ook niet denk ik, die ziet er ook uit als een jongen! Nouja gelukkig is hij nu tevreden en daar gaat het om!

 15. Verschrikkelijk ja. Zeker als je overduidelijk roze kleren aantrekt, inclusief een jurkje, en dan nog hoort: leuke knul, die krullen heeft hij zeker niet van zijn moeder! Ik irriteerde me destijds mateloos, nog vol hormonen. Inmiddels niet meer natuurlijk, maar vind het wel jammer. Zeg liever iets sekse-neutraals als je het niet zeker weet.

  1. Same here. Ik maak nu stilletjes een eyeroll en denk ‘whatever’ maar toen ik nog een waggelende hormoonbom was, kon ik er wel van schuimbekken als mensen mijn zoon in roze jurkje met flamingo’s zo schattig vonden 🙂
   Maar van/voor mijn grote zoon vind ik het wel oprecht jammer en dom soms van mensen…

 16. ik denk ook echt dat het een stuk desinteresse is… Want ik vergis mij nooit in het geslacht. Vooral niet als de ouder overduidelijk roze of blauw heeft aangetrokken of met een roze kinderwagen loopt.

 17. Nou zeg, ze moeten je kids wel hebben!
  Ik heb twee meiden en was in het begin anti-roze/prinsessen/K3-gedoe. Niet dat je dat nou heel erg tegen kan houden, maar als baby/peuter liepen ze regelmatig in stoere donkere kleren. Nooit gehoord dat iemand ze daardoor als jongen aanzag, maar kreeg wel commentaar (van met name oudere dames) dat baby’s niet zulke kleren horen te dragen. Die moeten lichte kleuren dragen.

  1. Dat soort dingen houd je inderdaad niet tegen 🙂
   Ik was ook anti Cars, Diego en Bob de Bouwer en zo, maar mijn kleuterzoon had er ook pyjama’s en rugtassen van.
   Op een roze T-shirt (met stoere zwarte jongensprint) inderdaad ook commentaar gekregen dat dit niet ‘hoort’. Ach ja. Mijn dochter in een jurkje met flamingoprintje wordt ook aangesproken als ‘schattig knulletje’ dus volgens mij maakt het niet uit wat je doet 😉

 18. Dat gesprek heb ik exact ook eens gehad. Ook met een oudere vrouw. Bizar, hé?
  Ik denk dat heel mooie kinderen vaker aanzien worden voor meisjes, clichés en zo, alsof jongetjes ook niet betoverend mooi kunnen zijn. Zeg dat maar eens aan je stoere zoon als het weer gebeurt.

  Overigens vind ik het omgekeerde even lastig: mensen – alweer meestal oudere – die bij hoog en bij laag en vooral ongevraagd beweren dat mijn zoon toch écht zo’n jongetje is want (bla, bla, bla). Duuuh, ‘echte jongens’, wat is dat dan precies? En zijn die meer waard dan halfechte jongens?

 19. Ik ben weleens jongens van een jaar of 6 en 7 tegen gekomen die lang haar tot over de schouder hadden. Ik moest soms dan wel even goed kijken om me niet te vergissen 😉 alleen hou ik dan wel wijselijk mijn mond om geen flater uit te slaan 😉

  Mijn dochtertje had als baby eens een knal roze outfit aan en toen kreeg ik de vraag of het een jongen is. :-/ was idd een ouder iemand. Maar ik weet nog dat ik erg verontwaardigd reageerde: “maar u ziet toch het roze pakje?”.

 20. Hah, dat mensen daar ook zo mee bezig zijn! Ik bedoel, dat je per se het kind als meisje of jongen moet aanspreken. Je kunt toch ook gewoon zeggen: wat een leuk kind! Of – mijn persoonlijke favoriet – wat een scheetje! (Geschikt tot maximaal 2 jaar denk ik).
  Ach later gaat je zoon nog veel schik hebben van zijn volle bos haar! Zodra ie in het scheer-stadium is aangekomen kan ie het weer lekker laten groeien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Maris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret