Kids Audiotour in Museum van de geest (Dolhuys Haarlem)

museum van de geest dolhuys haarlem

Mijn dochter en ik waren door het Museum van de geest uitgenodigd voor de kids audiotour in het Dolhuys. Dit was een perfect uitstapje in eigen stad tijdens deze kerstvakantie en ook absoluut een aanrader als je komend jaar een dagje naar Haarlem komt met kinderen! In deze blogpost deel ik veel foto’s van de kunstwerken die de meeste indruk op ons hebben gemaakt.

Museum van de geest (Amsterdam en Haarlem)

Het Museum van de geest won in 2022 de titel ‘European Museum of the year‘ en heeft twee locaties, in Amsterdam en Haarlem. In de Amsterdamse vestiging (in de Hermitage) kun je Outsider Art bewonderen. Dat is een originele kunstvorm, gemaakt door outsiders van de kunstwereld en vaak ook van de maatschappij. Via dit werk tonen zij hun binnenwereld zónder bezig te zijn met wat de buitenwereld daarvan vindt.

museum van de geest dolhuys haarlem roze olifant

De Haarlemse vestiging vind je in het monumentale Dolhuys. In dit pand werden sinds de 16e eeuw krankzinnigen verpleegd en veel van deze authentieke elementen uit dit gebouw zijn nog zichtbaar en voelbaar wanneer je het museum bezoekt. Op de tentoonstelling in Haarlem zie je verschillende oude en moderne kunstwerken die je aan het denken zetten over stigma’s en het belang van mentale gezondheid. Wat is normaal en wat is raar? Moeten wij als mens veranderen, of moeten we onze ideeën over raar en normaal veranderen? 

museum van de geest dolhuys haarlem roze olifant

Audiotour voor kinderen in het Museum van de geest

In het museum kun je een route volgen met een interactieve guide, die je van alles over de wonderlijke menselijke geest vertelt én je helpt je eigen gebruiksaanwijzing in te vullen. Via jouw antwoorden kom je ook terecht bij jouw boekendubbelganger. Een personage uit een boek dat net zo grappig is als jij bent, net zo moedig, zo handig, zo sportief of net zo dromerig als jij. Ook staan er verschillende blokken waarop kinderen uitgenodigd worden om te poseren en een emotie uit te beelden, wat mijn dochter natuurlijk he-le-maal te gek vond om te doen:

museum van de geest dolhuys haarlem verdrietig kind
museum van de geest dolhuys haarlem verlegen kind
museum van de geest dolhuys haarlem kalm kind

Onze favoriete kunstwerken in het Museum van de geest

Best suf is het eigenlijk, dat we voor elk apparaat een gebruiksaanwijzing hebben, maar niet voor het allerbelangrijkste: jezelf! Daarom kun je in het Museum van de Geest je eigen gebruiksaanwijzing maken, zodat iedereen weet hoe zij het beste met je om kunnen gaan. Er zijn twee verschillende routes: een route voor kinderen van 9 tot 12 jaar (ook heel geschikt voor kinderfeestjes of buitenschoolse opvang) en de Young Adults route: voor iedereen die zich 13 tot 18 jaar voelt.

museum van de geest dolhuys haarlem wijzende vingers
museum van de geest dolhuys haarlem wijzende vingers

Zelf volgde ik ook de audiotour van de kinderroute, zodat ik kon meeluisteren en de vragen kon beantwoorden over de informatie die mijn dochter (nu 7,5 jaar oud) meekreeg. Dit was echt verrassend leuk! Een prettige en rustige stem, die in begrijpelijke kindertaal uitlegde waar we naar keken of wat de kunstenaar wilde laten zien met zijn werk, zonder kinderachtige toon.

Voor de jongste bezoekers is er een fijne selectie gemaakt met de audiotour, door alleen de kunstwerken eruit te pikken die aansluiten bij de belevingswereld van kinderen. Ik had graag nog meer werken rustig willen bekijken en beluisteren, maar hiervoor moet ik nog een keertje terug zónder kind 😉 .

museum van de geest zakjes lucht

Foto: ‘Ademtocht van Marisca Voskamp van Noord (1970)’.
Met dit enorme kunstwerk wil de kunstenaar een positieve bijdrage leveren aan het imago van de geestelijke gezondheidszorg. Als uitgangspunt voor haar installatie koos ze voor de uitdrukking ‘op adem komen’. De adem van cliënten, hun familie en zorgmedewerkers verzamelde zij in honderden plastic zakjes. Samengebonden vormen ze één grote wolk vol levensenergie. In de audiotour voor kinderen werd een mooi verhaal verteld over hoe we allemaal dezelfde lucht inademen, maar dat wij deze lucht niet kunnen zien en hoe de kunstenaar dit tastbaar heeft gemaakt.

museum van de geest dolhuys haarlem beelden
museum van de geest dolhuys haarlem beeld
museum van de geest dolhuys haarlem paro zeehond

Foto: Paro is een robotzeehond, uitgerust met meerdere sensoren die reageert onder meer op aanraking en geluid met staart- en oogbewegingen. Paro wordt gebruikt voor therapieën aan patiënten in omgevingen zoals ziekenhuizen en uitgebreid zorgvoorzieningen waar levende dieren niet aanwezig mogen zijn. Met Paro is aangetoond dat het een psychologisch effect heeft op de patiënten, het verbetert hun ontspanning en motivatie.

museum van de geest dolhuys haarlem tentoonstelling
museum van de geest dolhuys haarlem stay sad
museum van de geest dolhuys haarlem ondertekende verklaringen
museum van de geest dolhuys haarlem meter
museum van de geest dolhuys haarlem maris maria renne

De interactie vond ik ook echt heel leuk aan deze audiotour en tentoonstelling. Zo was er bijvoorbeeld een kunstwerk waarbij wij ieder op ons eigen schermpje meededen aan een spelletje, waarbij we een bal moesten overgooien. Dit begon leuk, maar al snel sloeg de frustratie toe, omdat wij steeds buitengesloten werden. Dit spelletje duurde best nog even en ik zag hoe mijn dochter gefrustreerd raakte. Heel mooi hoe daarna in kindertaal werd uitgelegd hoe het voelt om keer op keer buitengesloten te worden van de maatschappij of geen aansluiting te kunnen vinden bij andere mensen.

museum van de geest dolhuys haarlem bijdrage schrijven
museum van de geest dolhuys haarlem bijdragen muur

Nee: de laatste foto is geen tekst van mijn dochter, maar ik vond ‘m te grappig om niet te delen 🙂 . De tentoonstelling betrekt jonge bezoekers écht bij alles wat je hoort en ziet en spoort aan tot nadenken. Het heeft ons mooie gesprekken opgeleverd en zoals gezegd wil ik graag nog een keertje terug voor een solo volwassen tour.

Museum Gift Shop in het Dolhuys

Bij dit werk van Maaike Hartjes (striptekenaar) bleef ik zó lang stilstaan, dat ik direct besloot om na ons bezoek haar boek te kopen in de gift shop:

museum van de geest dolhuys haarlem maaike hartjes burn out dagboek

Ik bleef maar bladeren in Maaike’s stripdagboek (dat op bovenstaande foto op tafel ligt) en herkende zóveel: ik móest het gewoon hebben en kocht het dan ook als kerstcadeau voor mezelf.
Voor mijn Haarlemse lezers wilde ik de gift shop van het museum nog even apart tippen in deze alinea, want je vindt er té veel leuks. Gave kunstkaarten, te gekke happy socks en een prachtig aanbod van boeken met betrekking tot self care en mental health.

burn out dagboek maaike hartjes

Lang verhaal (met heel veel foto’s) kort: een bezoekje aan het Dolhuys mét de kids audiotour, is wat mij betreft een absolute aanrader voor een uitstapje met kinderen! Want ‘jezelf (leren) kennen is het begin van de ontdekkingstocht naar het kunstwerk tussen je oren ♥

Museum van de geest
Schotersingel 2
2021 GE Haarlem

Let’s get social!

Op Insta & Facebook deel ik regelmatig leuke tips, recepten en backstage foto’s die niet op de site verschijnen. Volg je me daar al?

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

2 reacties

  1. Zo leuk dat jullie langs zijn gekomen, met een fantastische blog als resultaat! Natuurlijk ben je ook nog een keer welkom om lekker solo door het museum te dwalen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret