Kastje pimpen met plakfolie

kastje pimpen met plakfolie

Volgende maand hebben wij weer een fotoshoot bij ons thuis voor een leuke reportage. Hier heb ik veel zin in en dit soort dingen geven me altijd weer de spirit, om in de aanloop hier naartoe flink op te ruimen en de boel te restylen.

Zoals ik al eerder heb aangegeven, heb ik tijdens mijn zwangerschap in een vlaag van verstandsverbijstering een aantal van onze meubels WIT geschilderd.
Wit…. WHAT was I thinking!?
Dit komt door de hormonen natuurlijk en ik ga nu alles weer herstellen.

Eén van de items die van een knalkleur naar wit is getransformeerd, was een antiek kastje van mijn Oma. Ik heb ‘m opnieuw gerestyled en vandaag laat ik jullie zien hoe ik dit gedaan heb.

Het kastje heeft eerder al transformaties ondergaan:

voor en na foto's kastje oma

Klik HIER om de treurige foto’s te bekijken, van hoe de gekleurde meubels opeens wit werden geschilderd….

Het kastje hangt grappig genoeg perfect in een onmogelijke hoek van onze woonkamer, want dit rare muurtje lijkt er speciaal voor te zijn gemaakt!
Met enige tegenzin heb ik mijn geliefde gele bijzettafeltje naar onze slaapkamer verhuisd, waar hij nu dienst doet als nachtkastje. Grrr… Weten jullie nog hoe leuk dit stond?

woonkamer hare maristeit
Foto: Onze woonkamer voordat ik een vlaag van verstandsverbijstering kreeg door de bloody hormones.

In onze piepkleine woonkamer is er namelijk maar één plek geschikt voor een babybox, en dat is onder mijn Oma’s kastje. Een vierkant model box pastte er ook niet onder vanwege het smalle muurtje, daarom kozen wij voor een rond model op wielen. Hier zijn we echt onwijs blij mee, want we kunnen Norah makkelijk verplaatsen wanneer de zon te fel in de box schijnt en zo kan zij lekker verder slapen.

De box is een behoorlijk aanwezige eyecatcher in ons interieur, daarom wilde ik het blauwe kastje ook wit schilderen, zodat die hoek in de woonkamer wat rustiger zou zijn.
Ik heb er geen spijt van dat het kastje nu wit is (in tegenstelling tot een aantal stoelen aan de eettafel…), maar ik was toch niet helemaal tevreden over het roze en wit geblokte achtergrondje aan de achterwand.

Daarom ging ik op zoek naar een ander printje plakfolie, dat beter past bij het model en de uitstraling van het antieke kastje én de vorm en kleuren van mijn fotolijstjes.

Nou ben ik een groot fan van het restylen van meubels met plakfolie, maar een kastje zoals dit, is een stuk lastiger dan een lade van een keukenkast of de binnenkant van een kledingkast.
Dit kastje heeft namelijk schuine wanden aan de zijkanten, wat het lastig maakt om overal makkelijk bij te kunnen.
Ik laat jullie zien hoe ik te werk ben gegaan!

Benodigdheden

pimpen met plakfolie benodigdheden

 • Een rol plakfolie
 • Liniaal en stift
 • Hobbymesje en scherpe schaar

TIP!
Voor lastige projecten, zoals dit kastje, vind ik het fijner om met plakfolie te werken waarop een papieren coating zit in plaats van plastic. Dit kreukt namelijk minder en is flexibeler om mee te werken.
Als je met plastic folie probeert om bijvoorbeeld achter schuine stukken te vouwen of frommelen, dan kan het folie scheuren. Met een papieren coating, wrijf je oneffenheden makkelijk weg!
bricka plakfolie kitsch kitchen
In de webshop van Kitsch Kitchen vond ik deze plakfolie met papieren coating. Dit printje (rechts een close up) heet ‘Bricka‘ en het matcht perfect in mijn Oma’s kastje!

Aan de slag!

kastje pimpen met plakfolie stap 1

Meet hoeveel lengte van de folie je nodig hebt en markeer dit op de achterkant van de folie.

plakfolie markeren

Knip de folie en plak dit op de achterwand van het kastje:

plakfolie plakken in kastje

Meet de breedte op van het nog te beplakken stuk achterwand. Knip deze uit de resterende rol van de folie en zorg dat het printje naadloos aansluit. Na het opplakken en gladwrijven van de folie, kun je eventuele randjes wegsnijden met een scherp hobbymesje.

kastje close up

Dit is het resultaat! De fotolijstjes camoufleren gelukkig wat schoonheidsfoutjes, want het helemaal naadloos laten aansluiten van het printje, is me niet overal even goed gelukt 😉

babybox hare maristeit
Hoe vinden jullie het geworden? Hebben jullie ook wel eens met plakfolie gewerkt? Deel je ervaringen in de comments!

babymeubels Hare Maristeit

Meer lezen over decoreren met plakfolie? Ik heb ook babymeubels en keukenkastjes met plakfolie gepimpt! 

plakfolie op keukenkastjes VOORfoto1

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

22 reacties

 1. Weer ontzettend leuk gedaan! Zelf nog nooit gedaan, maar in het najaar ga ik de speelkamer van onze kleine man opknappen. Zeker een idee voor een kast die ook nog op de kamer moet komen.

 2. Wat superleuk gedaan!
  Dit heeft meteen een leuk effect zonder dat het gelijk een hele knal uitstraling krijgt (als je bijv. de buitenkant verft).
  Een DIY die ik zeker even ga onthouden, want wij hebben ook nog zo’n kastje hier thuis…
  Groetjes, Rensina

 3. Ik vind het nu het mooiste geworden. Dat wit is meteen heel clean. Klaar voor de baby zou ik zo zeggen. Wij werkten ook al een paar keer met plakfolie. Ik vind het na een tijdje minder goed. Sommige hoekjes rollen op. Ik werk liever met behangpapier op meubeltjes.

 4. Zo vind ik het toch weer gaaf geworden!! Krijg er spontaan spijt van dat we zo’n kastje vorig jaar verkocht hebben toen we met spoed een demente tante moesten verhuizen 🙁

  Ik heb toevallig vandaag voor het eerst plakfolie gekocht. Ik wil er even mee oefenen voordat ik een hele trap ga doen. Ik ben namelijk nogal onhandig en niet zo precies 😛

  1. Een trap lijkt me erg gewaagd, maar wel heel gaaf! Heb leuke voorbeelden gezien op Pinterest (kun je bekijken in mijn album “Interior”).
   De trap moet dan wel echt spiegelglad zijn, wat bij onze oude trap niet het geval is en ik heb geen zin in dagen schuren en een huis vol stof. Ook heeft onze trap een draai en veel rare hoekjes, daar heb ik het geduld niet voor 😉
   Ik zie deze Oma kastjes regelmatig voorbij komen op Marktplaats en op Prikborden (Facebook), daar zou je eens kunnen kijken of je er eentje voor een habbekrats kunt scoren!

   1. Het is een “nieuwbouw” trap, dus dat moet geen probleem zijn 😀 de voorbeelden op Pinterest zijn inderdaad gaaf! Wij krijgen ook een trap met een draai erin, dus daar twijfel ik nog over. Zou wel alleen om de stootborden gaan, dus misschien is het nog te doen 🙂

 5. Ziet er leuk uit!
  Bij de keukenkastjes ook, heel vrolijk! Vraag me wel af of het goed blijft zitten, vooral bij de hoekjes. Er zal wel verschil in kwaliteit v folie zijn, maar toch.

  Groetjes Chantal

  1. De goedkopere folie van Flying Tiger, bleef inderdaad minder goed zitten dan de andere folie en heb ik aan de achterkant moeten verstevigen met tape. Binnenkort deelnam een nieuw artikel met meer duidelijke How To foto’s, want ik ben deze printjes (uiteraard) weer beu 😉
   Wordt vervolgd!

 6. Het blijft een gaaf kastje, leuk plakfolie!
  Ik was even flink druk, dus lees nu pas over witte meubels. Tja, soms is wit handig. En hormonen bepalen nu eenmaal de gang van zaken 😉 Maar ik kan me voorstellen dat sommige meubels weer een kleurtje nodig hebben :-). Succes!

 7. Een vraag over het verven van je kastje Maris. Is het kersenhout? En wat voor verf heb je gebruikt? Ik ben van plan om ook zo’n kastje te pimpen.

   1. Hihihi, goede opmerking over de raampjes.
    Bedankt voor je tips. Ik dacht ik vraag het de professional maar even. 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret