Hotspot net buiten Haarlem: ‘Kraantje Lek’ in Overveen

Wonen in Haarlem is echt te gek. De stad zelf is heel sfeervol en karakteristiek, maar de ligging is vooral top. Persoonlijk vind ik de fietsafstand naar het strand, de allergrootste bonus van mijn woonplaats.

Ik hou van de zee. Iedere stranddag die ik kan meepakken, stouw ik mijn fietskrat vol met vliegers, opblaasbeesten en lekkere hapjes en kar ik er naartoe. Al is het maar een uurtje: instant vakantiegevoel! Met mooie Nederlandse zomers, heb ik dus eigenlijk geen reden om naar het buitenland op vakantie te gaan. Maar ook in de niet zomerse seizoenen, is het hier in Haarlem echt goed toeven.

Kraantje Lek

Kraantje Lek is ruim 500 jaar oud en best wel een begrip in de regio van Haarlem. De fietsroute door het bosrijke gebied er naartoe is al een feestje op zich: het doet me altijd denken aan Efteling’s Droomvlucht. Het voelt en ruikt namelijk echt een beetje sprookjesachtig.

De ligging van deze hotspot is aan de rand van de duinen, wat niet al te ver fietsen is vanuit het centrum van Haarlem. Kraantje Lek heeft in 2019 nieuwe eigenaren én een flinke opfrisbeurt gekregen.

Het oude en iconische karakter is gebleven, maar het interieur, het terras, de speeltuin en de menukaart met koffie, lunch, borrel en diner zijn nieuw. Zelf was ik er al een tijdje niet meer geweest en ik was aangenaam verrast door de aanpassingen!

Een stukje geschiedenis:

Kraantje Lek is gelegen aan het begin van het historische Visserspad tussen Zandvoort en Overveen.
Eeuwen geleden beliepen de Zandvoortse vissersvrouwen dit mulle pad met de visvangst die hun mannen aan wal hadden gebracht, om deze te verkopen op de markt in Haarlem.

Halverwege deze tocht namen ze een welverdiende rustpauze bij Kraantje Lek, met uitzicht op de Holle Boom (in 2008 vervangen door een bronzen variant die voor eeuwig kan blijven staan), waar volgens de dorpsverhalen kinderen uit geboren werden.


Als de vissersvrouwen aan het eind van de dag terug naar Zandvoort liepen, dronken zij een neut bij ‘t Wapen van Kennemerland. Hier zetten zij hun lege, stinkende emmers voor de deur. Hieraan dankt deze zaak haar bijnaam: ‘De Stinkende Emmer’. Het stuk van de wandeling over landgoed Elswout, die de vissersvrouwen maakten tussen ‘Kraantje Lek’ en ‘De Stinkende Emmer’ (nu van dezelfde eigenaren) kan tegenwoordig ook weer bewandeld worden. Vraag de bediening naar de routebeschrijving!

Kraantje Lek is een perfecte neerstrijkplek na een fiets- of wandeltocht. Kinderen kunnen er lekker uitrazen op de welbekende klimduin (’s winters leuk om af te sleeën), in de vernieuwde speeltuin en ’s zomers ook nog eens  in de waterspeelplaats.

Kraantje Lek is dus een fijne plek voor alle leeftijden. Ik kwam hier al graag toen mijn zoon (nu een grote tiener) nog klein was en nog steeds maak ik er graag een pitstop met mijn (jonge) dochter. Kinderen kunnen er heerlijk rondrennen, ouders kunnen er rustig bijkomen en iedereen kan er heerlijk eten en drinken. Het is het gehele jaar geopend van 10.00 tot 22.00 uur en het is er in alle seizoenen een feestje om neer te strijken!

Kraantje Lek
Duinlustweg 22
2051AB Overveen
kraantjelek.nl

Gaan jullie ook graag in alle seizoenen naar het strand of de duinen?
En kenden jullie Kraantje Lek al?

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret