Als je salade of soep wel een oppepper kan gebruiken of als je iets lekkers nodig hebt voor op een toastje, dan ben je blij dat je dit potje met zomers gemarineerde feta in huis hebt! Zo’n pot gemarineerde feta is trouwens ook een fantastisch en (bijna) moeiteloos cadeautje om te geven.
Grieks! Recepten voor elke dag
Het idee voor dit potje met zomers gemarineerde feta, komt uit het nieuwe kookboek Grieks! van Georgina Hayden, dat onlangs is verschenen bij uitgeverij Good Cook:
In dit prachtig vormgegeven boek, deelt Georgina 120 smaakvolle, heldere en eenvoudige recepten, geïnspireerd door haar Grieks-Cypriotische roots. De recepten zitten bomvol smaak en zijn dankzij de veelal eenvoudige bereidingen zeer geschikt voor mensen met een druk leven, die toch willen genieten van lekker eten.
Ik ben niet héél erg bekend met de Griekse keuken en op mijn site vind je dan ook maar een paar eenvoudige en superlekkere recepten met een Griekse twist, zoals de Veggie Burger Greek Style, een Grieks Broodje Gezond en Griekse Gevulde Paprika’s. Toch sprak het boek me erg aan, omdat de passie er vanaf druipt in iedere alinea en op elke foto. Ik moest af en toe ook even hardop grinniken, bij Georgina’s grapjes of uitleg, omdat ik zoveel herkende vanuit mijn eigen Indische roots en dat ik ook vaak een eigen twist aan een klassiek recept geef: vega en makkelijker of sneller 😉 .
Voor mij persoonlijk bevat dit boek iets teveel vleesgerechten waar ik als basic keukenprinses niet zo 1-2-3 een vega variant voor zou kunnen bedenken, maar dat maakt de sectie met desserts en zoete baksels gelukkig meer dan goed. Het is een prachtig vormgegeven en lekker leesbaar boek waar je instant summer vibes bij voelt!
Bekijk het inkijkexemplaar van Grieks! >> >>
Zelf maken: een potje zomers gemarineerde feta
Volgens Georgina is dit geen vastomlijnd recept, eerder een suggestie, omdat je het niet precies op deze manier hoeft te doen. Ze heeft haar favoriete smaken opgeschreven, maar als zij andere verse kruiden heeft dan gaan die er ook vaak bij. Wanneer zij zin heeft in iets kruidigs, dan voegt zij er 1 theelepel geroosterd komijnzaad en 1 theelepel geroosterd korianderzaad aan toe.
INGREDIËNTEN VOOR 1 GROTE POT
- 1 blok feta à 200 gr
- 2 teentjes knoflook
- halve onbespoten citroen
- halve tl gedroogde oregano of een paar takjes verse oregano
- een paar snufjes pul biber (o.a. op Midden-Oosterse supermarkt) of gedroogde chilivlokken
- zeezout en een paar zwarte peperkorrels
- extra vergine olijfolie
Zet een schone, gesteriliseerde pot klaar. Snijd de feta in blokjes van 1,5 tot 2 cm. Plet de teentjes knoflook in de schil met de zijkant van het lemmet van je mes. Snijd met een dunschiller reepjes schil van de halve citroen, zonder het witte gedeelte. Doe de feta in de pot, afgewisseld met de gekneusde teentjes knoflook, de citroenschil, oregano en pul biber (of chilivlokken). Voeg ook een paar flinke snufjes zeezout en wat peperkorrels toe. Knijp het sap van de citroen erboven uit, voeg eventueel een paar schijfjes citroen toe en schenk er voldoende vergine olijfolie bij om alles te bedekken. Sluit de pot af en zet minimaal 1 dag voor gebruik in de koelkast. De feta is een paar weken houdbaar.
PIN DIT:
Ga je aan de slag met een DIY of recept van mijn site? Maak er dan vooral een foto van, want wellicht deel ik ‘m in een volgende blogpost met Fan Mail! Deel je foto op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tag @hare_maristeit op Instagram.