Tokotest: Bumbu Balado (bereid met tempeh en ei)

bumbu belado tempeh
Voor deze Tokotest vroeg ik mijn helpdesk (met de titel ‘Indovoer Familiegroepje’ op WhatsApp) om feedback.
Dit ging zo:

Ik: ‘Hi guys, ik ga Bumbu Balado van de toko testen, hebben jullie tips en tricks?’
Zij: ‘Ehm, nee? Zelf maken uit zakjes is niet lekker! Aduh jij… instant boemboe uit een zakje… ga je schamen!’

Zodoende ging ik dus hulpeloos en alleen (verstoten door mijn familie…) op onderzoek uit, nadat ik alle eyerolls en dissende emoji’s had geïncasseerd.

Natuurlijk ben ik een voorstander voor het zelf maken van boemboes (Oma, leest u mee…?), immers: ALLE verse en zelfgemaakte gerechten zijn zooooveel lekkerder. Ook weet je dan 100% zeker wat er allemaal in je gerecht zit: geen kunstmatige toevoegingen en zo.

Maarrrrrrr….. veel boemboes zijn gewoon best veel werk om zelf from scratch te maken en dit kost gewoon veel tijd. Ik heb er niet altijd tijd voor of zin om twintig rawits te snijden, mijn make up bij te moeten werken (veel uien!) en ik heb ook niet altijd alle Indische kruiden of specerijen op voorraad.
Kost tijd, is veel afwas en gedoe: Aduh

Maar ik weet als geen ander dat het voor newbies in de Indische keuken ontzettend lastig is om de juiste smaak en feeling te pakken te krijgen. Het is veel, heel veel oefenen en proeven.
En mijn Oma zal het er waarschijnlijk niet mee eens zijn (sorry Oma❤), maar ik vind dat je af en toe best naar wat kant en klare hulpmiddelen uit de toko mag grijpen.

 

Wat is het en wat kost het?

Deze instant boemboe is geschikt voor het marineren van alle soorten vlees, tofu of tempeh, eieren en aardappelen.

De afbeelding van de verpakking kan verschillen. Zo kan er een foto van eieren, vlees, groenten of tempeh op staan.
De inhoud van dit zakje is 50 gram en prijzen variëren per toko of webshop van €0,70 tot €1,90

balado boemboebumbu balado

In toko’s zie je het vaak gespeld staan als ‘Bumbu‘ maar er zijn nou eenmaal geen spellingregels in de Indonesische taal 😉
Je spreekt het in ieder geval uit als ‘Boemboe’ en dit betekent ‘kruidenmengsel‘ of ‘pasta‘.

‘Balado’ wordt ook wel eens gespeld als ‘Belado‘ of ‘Blado‘ en je spreekt het uit als ‘Blâh-doo‘.
Dit betekent ‘met pepers‘ of ‘Sambal‘ (het is mij ook niet geheel duidelijk) en het is dus een pittig gerecht.
Needless to say: dit gerecht is NIET geschikt voor (erg) kleine kinderen.

Qua hoeveelheid is dit product genoeg om een hoofdgerecht voor twee personen mee te bereiden. Het is dan lekker om met alleen wat rijst (of Nasi Goreng of lontong), wat boontjes (bijvoorbeeld Sambal Goreng boontjes) en kroepoek te serveren.
Je kunt het natuurlijk ook als één van de vele gerechten op een Indische rijsttafel presenteren.

Hoe gebruik je deze Boemboe Belado uit de toko?

Op de achterkant van de verpakking staat de gebruiksaanwijzing in het Indonesisch en in het Engels vermeld. Ik heb het voor jullie in het Nederlands vertaald:

  • 250 gram vlees, ei, aardappelen, tempeh of garnalen
  • 1 kleine tomaat, in kleine blokjes gesneden (of uit blik)
  • 2 grote lomboks ( = rode peper)
  • 3 blaadjes Daun Djeroek Peroet ( = limoenblad)
  • 4 tl zonnebloemolie
  • 30 ml water
  • OPTIONEEL: ik heb zelf nog één ui gesnipperd en aan deze boemboe toegevoegd


BEREIDINGSWIJZE + TIPS & TRICKS VOOR HET BAKKEN VAN TEMPEH EN GEKOOKTE EIEREN!

Afhankelijk van wat je gaat bereiden: bak de aardappelen of tempeh goudbruin, bak het vlees alleen snel rondom gaar en kook de eieren hard.

ei en tempeh bakken in olie

Tempeh bakken doe je in een FLINKE LAAG ZONNEBLOEMOLIE van ten minste 2 cm hoog/diep! Het lijkt meer op frituren dan even aanbakken in een scheutje olie. Je schept de tempeh met een schuimspaan uit de pan, wanneer het een beetje boven komt drijven.

De hardgekookte eieren bak je snel rondom aan, zodat ze een beetje ‘verschrompelen’ en bruin kleuren.
LET OP: dit kan flink spetteren! Doe dit dus met beleid, houd een beetje afstand en draag een keukenschort.

TRUE STORY: Mijn eerste poging met bakken van tempeh (met een klein scheutje olie) resulteerde in een loeiend rookalarm, pikzwarte tempeh en een nare geur die drie dagen in mijn huis bleef hangen. Je bent dus gewaarschuwd: LEARN from my mistakes!

boemboe belado

Verwarm de olie in een wok of hapjespan en fruit hierin de boemboe, kruiden, tomaat en pepers. Zoals vermeld in de ingrediëntenlijst, heb ik er nog een ui aan toegevoegd.

telor tempeh boemboe belado

Voeg de tempeh/eieren/het vlees toe, schep goed door en voeg dan het water toe.

TIP: snijd de eieren een beetje in. Niet helemaal doormidden dus, maar een flinke inkeping tot halverwege ongeveer. Hierdoor komt de smaak van de boemboe ook IN het ei. Is lekker 🙂

Laat minimaal vijf minuten pruttelen en serveer warm.

Conclusie! Wat vonden wij ervan?

Ik zei eerder al dat dit gerecht niet kidsproof is, maar deze boemboe Belado is aanzienlijk minder pittig dan hoe ik als kind Belado heb leren eten 🙂
Omdat maaltijden met rawits en lomboks mij al van kleins af aan met de (bamboe) paplepel zijn ingegoten, maakt dit mij misschien een minder geschikte graadmeter om aan te geven hoe pittig iets is.

Seth vindt gerechten eerder (té) pikant dan ik en houdt van spicy food, maar ook hij beaamde dat dit gerecht niet echt pikant was, maar wel smaakvol.
Hierbij trouwens ook de voetnoot, dat ik tijdens het pruttelen even heb geproefd en er zelf nog een (flinke) schep sambal aan heb toegevoegd voordat ik het serveerde. En ook wat extra water trouwens, want ik vond de saus wat ‘compact’.

telor tempeh boemboe belado

Ik vind deze boemboe Belado persoonlijk wel geschikt voor beginners in de Indische keuken en een prima basis om mee te oefenen, om hierna te gaan ontdekken hoe je het zelf lekker(der) vindt en helemaal naar eigen smaak en geschikte pittigheid kunt maken.

Persoonlijk vond ik het niet echt een spannend gerecht en een beetje tegenvallen. Voor Seth was dit de eerste keer dat hij Belado proefde en hij was wél enthousiast. Maar (hier komt ‘ie, de excuses aan mijn familie…) ik weet natuurlijk hoe het smaakt zónder pakjes en zakjes en boemboe uit een zakje komt niet in de buurt.

Ik mistte gewoon een aantal dingen (‘een ziel en liefde’ zou mijn Oma denk ik zeggen) en ik wilde het liefst nog veel meer ingrediënten en specerijen toevoegen. Maar tsja: dan kun je net zo goed de boemboe from scratch maken 🙂

Mijn eindoordeel: ik ga het thuis niet meer gebruiken en zou het mijn gasten niet serveren. Maar ik kan het me wel voorstellen dat als ik bijvoorbeeld zou kamperen en de pizza en patat komen na een week mijn neus uit, dat ik snel een Indisch maaltje in elkaar flans met een zakje instant boemboe en wat extra ingrediënten.
Uitermate geschikt voor beginners dus om mee te oefenen en ideaal voor op de camping na een overkill patat.

Als jullie suggesties hebben voor producten uit de toko, die ik kan testen voor de rubriek TOKOTEST, laat het mij dan hieronder weten in een reactie!

Meer inspiratie? Bekijk dan HIER alle Indische recepten van mijn blog.

[bctt tweet=”Getest: Bumbu Balado van de toko, bereid met tempeh en en ei + tips voor bereiding!” username=”MarisMariaRenne”]

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

4 reacties

  1. Ik vind het er lekker uit zien! Ik zou het wel een keer willen maken, wat serveer je erbij, witte rijst?

    En voor je tokotest; ik ben dol op bubble (milk) tea en heb zelf eens een poging ondernomen met tapioca korrels van de toko… was geen succes! Misschien kan wil jij eens een poging wagen?!

    1. Ahja, dat zal ik er nog even bij vermelden straks: ‘hoe te serveren’ dat ben ik vergeten 🙂
      Als je deze hoeveelheid aanhoud is het genoeg voor 2 personen als hoofdgerecht en lekker met bijv. Rijst, Nasi Goreng of lontong. Wat boontjes en kroepoek erbij: klaar!
      Bubbel Milk Tea ken ik niet! Ga ik eens naar zoeken in de toko, Thanks voor de tip! ❤

  2. Het ziet er zo heerlijk uit!
    Ik ken dit waarvan de eieren een bruin korstje hebben in een gerecht.
    De bubble milk tea is nagedaan van de tjendol (dawet).
    Dus drink ik de laatste 2 graag.

    Xoxco

  3. Hahaha, toch aan de tempeh? Het ziet er heerlijk uit. Ben bang dat ik Huib hier ook geen plezier mee doe. Vreemd, want tempeh is (herstel: vind IK) zo lekker! Snel weer naar de toko 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret