Sateh Ajam + Sateh Tahoe INDO Style

sateh tahoe

Het is tropisch warm in ons kikkerlandje, dus de mussen vallen van het dak en de BBQ’s worden weer massaal aangeslingerd.
Het leek me daarom leuk om deze ‘Golden Oldie’ weer eens op te poetsen en opnieuw met jullie te delen!

Een paar zomers geleden deelde ik deze blogpost met mijn tips & tricks voor het Indisch marineren & bereiden van saté: eenmaal met kip (Sateh Ajam) en ook de vegan proof ‘Sateh Tahoe’.

Inmiddels eet ik zelf al twee jaar geen vlees meer en ik vind deze Saté Tofu echt te gek: it’s all about the marinade 🙂
Maar voordat ik laat zien hoe ik dit heb klaargemaakt en tips deel om je satéstokjes niet in de fik te laten vliegen op de BBQ, eerst even wat leuke feitjes en weetjes over saté en satésaus!

Over Sateh & Satésaus

  • Veel Indische mensen schrijven ‘Sateh‘ in plaats van ‘Saté‘.
    De Indische uitspraak is ‘sâh-tèh‘ (tweemaal korte klinkers) en de Nederlandse uitspraak is ‘sateej” (lange eeeeeej).
    Nieuwsgierig hoe het klinkt? Luister HIER hoe een Indonesische meneer het uitspreekt.
  • ‘Saté’ betekent ‘op een stokje‘.
    Dus kip (ajam) is ‘Sateh Ajam’ (of ‘kipsaté’).
    Varkensvlees (babi) op een stokje is ‘Sateh Babi’ (of ‘varkenssaté’).
    Geit = kambing, dus: Sateh Kambing.
  • Tofu wordt door veel Indische mensen meestal ‘Tahoe‘ genoemd en blokjes tofu op een stokje heet dus ‘Sateh Tahoe‘.
    Maar persoonlijk reken ik ‘Saté Tofu‘ ook goed, want tja: ik ben immers ook een Nederlandse  😉
  • Alle saus die je over je satéprikker (met whatevers erop gespiest) schenkt, is satésaus.
    Dit kan dus ketjap zijn, maar ook gewoon ketchup of appelmoes.
    Pindasaus is gemaakt van pinda’s/pindakaas en heet dus pindasaus en niet satésaus.
    Ik snap dat dit verwarrend is, omdat veel kant en klare potjes pindasaus in de supermarkt ‘satésaus’ genoemd wordt. En tja: het is nu eenmaal al zó ingeburgerd, je kunt het eigenlijk niet ‘fout’ noemen 🙂
    Zelf maken? Lees HIER hoe je eenvoudig zelf superlekkere pindasaus maakt van o.a. pindakaas en kokosmelk.
  • Saté wordt traditioneel geroosterd op een houtskool BBQ.
    Stukjes vlees uit de pan (al dan niet overgoten met pindasaus en al dan niet op een stokje geregen) is dus eigenlijk géén saté.
    Vaak wordt het wel zo geserveerd in restaurants en ik zal geen kniesoor zijn door hier een nog uitgebreider punt van te maken 😉

Sateh: Indisch marineren

Iedere Indische familie zal zijn eigen geheime recept hebben voor het marineren van vlees (of tahoe) voor saté.
Qua specerijen kan het dus wisselen, maar de basis voor de marinade komt vaak wel overeen.

sateh marineren

Ingrediënten

  • knoflook (fijngehakt, geraspt of uitgeperst)
  • citroensap + schijfjes citroen
  • ketjap manis
  • laos (vers of in poedervorm)
  • gember (vers of uit een potje)
  • versgemalen peper
  • houten satéstokjes
  • OPTIONEEL: rode peper, fijngesneden

Wat de hoeveelheden betreft, ga ik nu een heel flauwe Indo-opmerking maken, namelijk: ‘Dit moet je op gevoel doen‘.
Sorry 🙂

Het is volledig afhankelijk van hoeveel saté je gaat marineren en wat je zelf lekker vindt.
Ik houd persoonlijk wel van een aanwezige knoflooksmaak, dus ik pers meestal zo’n 3 of 4 grote tenen knoflook in een marinade voor ongeveer 300 gram saté.

saté marineren

Nog een flauw grapje, op bovenstaande foto: op iedere fles Ketjap Manis die ik in handen krijg, verander ik ‘Manis‘ in mijn naam: ‘Maris‘.

Manis‘ spreek je overigens op z’n Indisch niet uit als ‘Maanis’ maar als ‘mah-nies‘ (luister HIER naar de Indische uitspraak).
Mijn naam is dus ‘Maris‘ en dit spreek je dan weer wél uit als ‘Maaris‘ en niet als ‘mah-ris’ (lees HIER meer over mijn naam + blognaam).

Hoe maak je het?

Snijd het vlees of de tofu in kleine stukjes/blokjes.

Meng in een grote kom of schaal een flinke scheut ketjap manis met de knoflook, peper, laos en gember.
Snijd een citroen doormidden.

saté marineren

Knijp een halve citroen uit in het ketjapmengsel en snijd de andere helft in schijfjes.
Voeg de schijfjes toe aan de marinade en meng alles goed door elkaar.

saté marineren

Voeg de blokjes saté toe aan de marinade en laat minimaal twee uur marineren.
Beter nog: een hele nacht!
Hoe langer, hoe beter.

saté marineren

Laat de houten satéstokjes ten minste 20 minuten weken in een glas of schaal water.
Dit voorkomt dat ze aanbranden op de BBQ.
Rijg de saté op de stokjes en grill ze in 15-20 minuten op het BBQ-rooster.

That’s it: Selamat makan!

saté marineren

Maak je een DIY of recept van mijn site?
Deel er een foto van op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tweet het naar @MarisMariaRenne

Deel je jouw foto op Instagram? Gebruik dan de hashtag #HareMaristeit of tag @hare_maristeit in je foto.
Misschien deel ik jouw foto met eervolle credits in een volgend artikel met lezersfoto’s!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

3 reacties

  1. Maarre als je je pindasausje nou over een sateetje dresseert, mag je het dan wel satésaus noemen? :p
    Ziet er super lekker uit, ga jullie familierecept snel een keer proberen, wanneer ik de bbq weer eens aanslinger.

    1. Alle sausjes die je over je satéspiesje heengiet, is satésaus, dus als dit pindasaus is, dan is het inderdaad satésaus 🙂 Maar eet je het bij je patat, Nasi Goreng, kipfilet uit de pan of een kroketje, dan heet het gewoon pindasaus 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Maris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret