Pittige Indische Gehaktballetjes

pittige-indische-gehaktballetjes

In de aanloop naar de feestdagendrukte had ik verschillende Indische gerechten gemaakt, waar we een paar dagen van konden eten. Dus toen wij enigszins brak op de bank hingen op Nieuwjaarsdag, hoefde ik alleen wat rijst te koken en deze gehaktballetjes op te warmen.
Een extra fijne bijeenkomst van Indische gerechten, is dat de smaak de volgende dag nog lekkerder is, omdat alle ingrediënten dan nog meer in het vlees zijn getrokken.

Qua pittigheid vonden Seth en ik het wel meevallen, maar het is niet bepaald kidsproof. Mocht je dit dus ook met kinderen willen eten, dan zou ik het aantal pepers halveren en geen extra sambal toevoegen.

Wat ook fijn is van dit gerecht, is de korte bereidingstijd van slechts 30 minuten!
Overigens deed ik er iets langer over, want ik ben nogal traag met het snijden van ingrediënten 😉

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 lente-uitjes
  • 3 rode pepers
  • 1 ei
  • 2 el maïzena
  • 500 gram gehakt
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • zonnebloemolie
  • 100 ml ketjap manis
  • 4 el oestersaus
  • 2 tl sambal oelek
  • 1 el bruine suiker
  • witte wijnazijn

pittige-indische-gehaktballetjes-close-up

 

Bereiding

Snijd de lente-uitjes in fijne ringen en hak de pepers fijn. Kneed de lente-uitjes, het ei, de maïzena en de pepers goed door het gehakt.
Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper en rol er kleine balletjes van.
Pel en snijd de uien in ringen en pel en hak de knoflook fijn.

Verhit een scheut zonnebloemolie in een pan en bak de balletjes rondom bruin. Voeg de ui en knoflook toe en bak tot de uien glazig zijn.
Voeg de ketjap, oestersaus, sambal, suiker en een scheutje azijn toe en gaar de gehaktballetjes.
Laat het geheel op zacht vuur inkoken tot sausdikte.

indische-pittige-gehaktballetjes

BRON: Het recept voor deze pittige Indische gehaktballetjes, komt uit het boek Zoals alleen Oma dat kan.
In oktober 2015 schreef ik een erg enthousiast review over dit boek van 24 Kitchen kok Danny Jansen. Het boek raakte me, want het is meer dan alleen een Indisch kookboek. Naast unieke recepten, staat het namelijk boordevol met hartverwarmende verhalen en leuke feitjes, die bij mij een nostalgisch gevoel opriepen.

Maak je een DIY of recept van mijn blog?
Deel er een foto van op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tweet het naar @MarisMariaRenne
Deel je jouw foto op Instagram? Gebruik dan de hashtag #HareMaristeit in je onderschrift of tag @hare_maristeit in je foto.
Wie weet verschijnt jouw foto met credits in een volgend artikel met lezersfoto’s!

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

14 reacties

    1. Dit is very easy peasy 🙂
      Als je niet meteen (zoals ik) meteen in je hoofd haalt om een complete rijsttafel te willen maken, maar gewoon rustig aan begint met kleine gerechten voor 2 personen, dan is het heeeeeel goed te doen!
      Ik maak nu steeds 2 gerechten voor 4-6 personen, daar eten we dan met z’n tweetjes van. Wat overblijft gaat in de vriezer. En dan een week later weer een ander gerecht en zo bouw je een vriezervoorraad op voor een uitgebreide (slechts nog op te warmen) rijsttafel: HA!

  1. Wij hebben dit gisteren gegeten met sajoer boontjes erbij. Het was heerlijk! Bijna net zo lekker als van een toko… 😉

    1. Ik heb het nu al zo vaak op deze manier gemaakt, dat ik eigenlijk nooit meer ‘gewone’ gehaktballen maak haha 🙂 Wij zijn er echt dol op, maak ook vaak grotere porties voor meerdere dagen.

      1. Ui&knoflook in de wok aangebakken, aardappels (gekookt) toegevoegd met bv kerrie, peper, bieslook en vervolgens de gekookte wortelschijfjes nog even erbij gewokt. De heerlijke balletjes+saus erop en het was wat ons betreft een feestje:)
        Oei dat klinkt ook goed idd! Dat staat dan binnenkort op tafel. Ik vroeg me al af waar dit allemaal lekker bij zou zijn.

  2. Ik mis 2 kruiden namelijk koriander en nootmuskaat vermeng ze met het gehakt. Probeer het maar eens dat is echt heerlijk. Smullen maar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Maris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret