No Child Alone

maris maria renne pleegkind
Het is nu ruim een jaar geleden dat ik op mijn blog een pijnlijk en persoonlijk verhaal uit mijn jeugd deelde, over de periode die ik als tiener in pleeggezinnen en tehuizen heb doorgebracht.

Dit is niet een onderwerp dat ik graag ter sprake breng of waar ik mij in het afgelopen jaar nog verder over heb uitgelaten.
Maar toen SOS Kinderdorpen mij benaderde om aandacht te geven aan hun nieuwe campagne, was dit natuurlijk wel een onderwerp dat mij persoonlijk raakte.

Internationale Dag van de Rechten van het Kind

Morgen, zondag 20 november is het de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. Een dag om stil te staan bij de rechten van kinderen.
In de wereld waar wij vandaag de dag in leven komen deze rechten nogal eens in de knel.
Want rechten van kinderen brengen plichten voor volwassenen mee. En die worden niet altijd nagekomen, bedoeld of onbedoeld.

Dit heb ik dus zelf aan den lijve ondervonden en ik heb het geluk gehad dat ik in een land woon waar de voorzieningen in dergelijke situaties goed geregeld zijn.

De internationale kinderontwikkelingsorganisatie SOS Kinderdorpen zet zich in 134 landen in voor het recht van kinderen om op te groeien in een familie.
Het liefst binnen de biologische familie. Maar als dat niet meer mogelijk is, dan biedt de organisatie passende alternatieve zorg door kinderen op te vangen in een SOS familie.
Als ‘voormalig kind uit een (soort) SOS familie’ kan ik met volle overtuiging beamen dat dit een wereld van verschil kan maken voor een kind en een mensenleven.


“Het maakt niet uit wat voor een ouders of familie je hebt en of jullie bloedverwanten zijn of niet: zolang je maar VOELT dat er van je gehouden wordt en jij gewoon JIJ mag zijn.”

Om aandacht te vragen voor de 220 miljoen kinderen die de zorg van hun ouders zijn verloren of dreigen te verliezen maakte SOS Kinderdorpen een ontroerend, maar confronterend filmpje.

Hierin vertellen kinderen op ontwapenende wijze hoe ze weten dat hun ouders van hen houden. Maar niet alle kinderen kunnen deze vraag beantwoorden. De harde realiteit van 1 op de 10 kinderen wereldwijd:

SOS Kinderdorpen creëert nieuwe families voor kinderen zonder ouders of veilig thuis. Hier groeien deze kinderen op met broertjes en zusjes en een liefdevolle SOS moeder totdat zij op eigen benen kunnen staan.

SOS Kinderdorpen heeft ervaren dat voor de ontwikkeling van ieder kind het belangrijk is om kinderdorpen midden in de lokale gemeenschap te plaatsen. Zo worden de kinderen echt onderdeel van de lokale gemeenschap.
Dit betekent dat er nu, naast de familiehuizen in de speciaal gebouwde kinderdorpen, ook huizen in de lokale gemeenschap worden gerealiseerd. Deze verandering, van huizen in een kinderdorp naar de gemeenschap, zetten zij in op het moment dat een nieuw kinderdorp gebouwd moet worden of een bestaand dorp renovatie nodig heeft.

Op dit moment hebben 59.100 kinderen weer een liefdevol thuis in een van de 560 kinderdorpen. Van al deze kinderdorpen zijn er 16 gefinancierd door SOS Kinderdorpen Nederland.

Wil je meer weten over SOS Kinderdorpen?
Klik hier! 

Maris

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

13 reacties

 1. Heb ook terug gelinkt naar je blog… en ik weet dat je doel niet is om medelijden te krijgen maar damn wat pittig op jouw leeftijd en wat heb je de boel goed op orde gekregen..! Nog meer respect voor jou daardoor..!

 2. Ook ik heb zojuist terug gelinkt naar je blog en had tranen in mijn ogen, jouw verhaal heeft mij geraakt. Wat heb ik een bewondering voor je en ik gun je alle geluk van de wereld samen met je gezin!

 3. Jeetje ik had geen idee! Heb je verhaal teruggelezen, met ingehouden adem. Heel mooi en heftig tegelijk. Ik hoop echt dat er veel mensen zijn zoals Hans en Marijke. En wat heb jij het ook ontzettend goed gedaan allemaal en voor elkaar gekregen. Echt respect.

 4. Je verhaal raakte mij vorig jaar al en toen je van de week op Facebook SOS kinderdorpen poste.
  Kwam gelijk allerlei beelden in m’n hoofd van afgelopen zomer, wij hebben 10 weken lang van zeer dichtbij mee gemaakt hoe ouders hun kinderen niet begrijpen, kleineren, totale dis interesse , egoïsme,geen liefde tonen en vooral met zich zelf bezig waren.
  Ons hart brak , ook konden wij het niet begrijpen al probeer je het wel, regelmatig moest ik de neiging onderdrukken om z’n ouder door elkaar te willen schudden.Maar ook zij zijn zo geworden door hun opvoeding , levenswijze of gebeurtenissen .Het ergste om te zien was die emotionele verwaarlozing vreselijk, en de kinderen die in het weekend niet naar huis wilde..vreselijk en wij stonden altijd bijna een uur te vroeg te wachten wat stel je voor dat ze eerder klaar is en op ons moet wachten….Wij kijken nu anders naar kinderen & ouders , nooit gedacht dat ik blij zou zijn voor kids die in n leefgroep of ander gezin worden geplaatst.
  Als ze het geluk hebben om voor hun 18e toch nog liefde te ontvangen redden ze het wel.Kijk maar naar jou! ?

  1. Dank je wel 🙂
   Waar waren jullie/wat deden jullie afgelopen zomer 10 weken?
   Opvoeden kan ook moeilijk zijn, zeker als je zelf geen goede basis hebt gehad. En ja: een beetje liefde en respect of begrip kan wonderen verrichten ?

 5. Ik heb ook alweer dit jaar sos kinderdorpen gesteund. Behoort tot één van de goede doelen die ik jaarlijks steun omdat ze zo mooi werk doen.

 6. Ook al heb ik (semi) bewust geen kinderen, dit gun je geen enkel kind en kan nu best een beetje jaloers worden op gezinnen die het duidelijk goed voor elkaar hebben en waar je kunt zien en voelen dat het een warm gezin is. Soms zou je willen dat het in de wet zou worden vastgelegd welke mensen wel en welke niet aan kinderen moeten beginnen, omdat gewoon niet iedereen het kan of er geschikt voor is. Als kind zit je daar dan wel mooi mee opgescheept. Zo te zien heb jij het goed op de rit, maar vergeet je ellende niet anders komt het geheid terug als je het weg stopt. Dus goed dat je er over praat/schrijft. Ik wens je alle geluk van de wereld met je mooie gezin!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne
Hare Maristeit is de kleurrijke, diverse en persoonlijke site van Maris Maria Renne uit Haarlem. Gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover en retro-nerd. Pimpt graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijkt ook veel films en series. Gek op koken, koffie, rosé en comfort food. Meer weten of samenwerken? Klik HIER!

Toiletportret

Webshop