Maris Scheidt: ‘Rust & Reinheid’

schoonmaken soda

Hell froze over and pigs CAN fly.
Want… ‘s lands allergrootste schoonmaakhater is druk in de weer met het grondig reinigen van zowel haar huis als hoofd.

Ik heb heus altijd wel het nut en profijt ingezien van een schoon en opgeruimd huis, maar ik ben nou eenmaal geen poetserig typje.
Toch ervaar ik nu dat het vreselijke cliché van ‘Rust, Reinheid & Regelmaat’ waarheid als een koe is. Ik houd van clichés. Ook de stomme.

Twee of drie keer per jaar, maak ik een ophaalafspraak met de Kringloopwinkel, zodat ik een deadline heb om daadwerkelijk mee aan de slag te gaan (in plaats van eindeloos uitstellen om zelf een doos met spullen te gaan brengen).
Wetende dat ik nog maar anderhalve week heb om te puinruimen, zorgt ervoor dat ik als een idioot alle kamers doorspit en kasten leegtrek, om zoveel mogelijk ongebruikte ‘zooi’ te doneren aan een goed doel en tevreden (weliswaar maar tijdelijk, kuch) te genieten van de serene rust waarin ik mag neerstrijken.

LEESTIPS!
* Tips & tricks voor het ontspullen van je huis
* Tips voor het online verkopen van tweedehands spullen via Marktplaats en social media

Schoonmaken vind ik echt een kwelling. Ik heb een tienerzoon, peuterdochter, onvoorspelbare kat en ik werk als zelfstandige vanuit huis, dus ik doe het heus wel (zuchtend, steunend en kreunend). Maar eerlijk: ik doe alleen het hoognodige en ik geloof in ‘optisch schoon’.
Als je hier eten op de vloer laat vallen, dan geldt die ‘5 seconden regel‘ niet. Althans: ik zou het gewoon in de prullenbak flikkeren.

Voor het grovere schoonmaakwerk schakel ik af en toe een schoonmaakdienst in (lees daar HIER meer over) en ik zie het als een noodzakelijk kwaad om de belangrijkste dingen te doen, zoals de vloeren stofzuigen, plee schoonmaken of de vuile was en afwas wegwerken. Ik ervaar het als een ellendige en vooral ondankbare never ending story.

De wondere wereld van schoonmaken met soda

Maar toen ging mijn relatie dood en was mijn hoofd gefrituurd. Errormeldingen all over the place: normaal nadenken zat er even niet meer in.
Er kwam weinig uit mijn vingers, mijn hoofd liep over en ik was ongelooflijk onrustig.

Het lukte me de afgelopen weken met veel moeite om de belangrijkste verplichtingen voor mijn werk te volbrengen. Ik had mezelf voorgenomen om maar gewoon toe te geven aan mijn ellendige gevoel, maar het lukte me helaas niet om gewoon in joggingbroek op de bank te ploffen en series te bingewatchen. Ik was té onrustig en ik moest iets doen.

Op mijn blog heb ik wel vaker geschreven over onze dilemma’s omtrent ons huidige huurhuis kopen en flink verbouwen, of toch maar verhuizen en opnieuw beginnen.
We hebben dan ook een te lange periode helemaal niets gedaan om dit huis mooier te maken of op te knappen, met het oog op: ‘binnenkort gaan we toch verhuizen of verbouwen, dus WHY bother?!’.

Dus ondanks de ellendige shit waar ik nu in zit, heb ik in ieder geval enige duidelijkheid over de toekomst. Ik blijf in dit huis wonen met de kinderen en ik weet waar ik aan toe ben.
Na het maken van de beslissing om uit elkaar te gaan, vond ik het droevig om na onze vakantie dit huis binnen te lopen.
Want meer dan ooit, zag ik hoe verwaarloosd dit huis was: het voelde niet meer als mijn ‘thuis’.

Dit bericht bekijken op Instagram

Als vrienden aan mij vragen hoe het met mij gaat, app ik ze deze foto en schrikken zij zich een ongeluk. Ik (heb een chronische schoonmaakfobie en vind schoonmaken zonde van mijn tijd) ben de wonderen van soda aan het ontdekken ? Op momenten dat niksen te overweldigend is of werken me niet lukt, maar ik toch iets zinnigs wil doen, ben ik aan het puinruimen en grondig schoonmaken. Very unlike me. Ik ga nu de wasmachine op 90 graden reinigen met een kopje soda en neem daarna de oven onder handen ? Ervaren sodagebruikers zijn welkom om tips te delen in een reactie ❤️ Vaste volgers die zich nu ook lamschrikken en op het punt staan te ontvolgen: sorry + no worries, dit is echt heus maar tijdelijk ❤️

Een bericht gedeeld door Maris Maria Renne (@hare_maristeit) op

Dus dit moest anders en ik besloot om het zelf aan te pakken.

Nog nooit in mijn leven heb ik zoveel schoonmaakspullen gekocht en aangeraakt! Zo kocht ik een speciale spray voor het ontschimmelen van vochtige ruimtes. Ik kon bijna wel janken van blijdschap, toen werkelijk ALLE tegeltjes in mijn badkamer blonken en straalden: zelfs de voegen waren schoon!? Ook de geur van chloor (die ik altijd associeerde met de door mij zeer gehate kinderzwemlessen) kan ik opeens waarderen: het ruikt zoooooo schoon!

Overigens heb ik ook wel echt gejankt, want er zitten nasty chemische stoffen in die spray, waardoor mijn ogen bijna uit mijn kassen fikten. Maar het resultaat is prachtig en sindsdien houd ik de badkamer na iedere douchebeurt opgeruimd en schoon (even snel met een trekker of een doekje), zodat ik zo lang mogelijk van dit wonder mag genieten.

Behalve de badkamer, heb ik ook de keuken grondig onder handen genomen. En zo ontdekte ik op ‘The Dark Web’ een compleet nieuwe wereld.
Nooit geweten dat je zoveel met (Baking) Soda kunt doen. Doe maar Googlen of zoek inspiratie op Pinterest: het is BIZAR!

Mijn overspannen kat had mijn dekbed ondergepiest en ik stond op het punt om het weg te flikkeren en een *nieuwe te gaan kopen.
*Nieuw dekbed, geen nieuwe kat. Over deze schijt, pies en overspannen huisdieren, volgt nog een nieuwe blogpost.

Maar baking soda en een beetje wasverzachter, hebben mijn dekbed weer helemaal schoon en fris gemaakt en dit had ik NOOIT verwacht.
Trouwe en vaste lezers, no worries: ik heb (vooralsnog) geen ambities om blogposts te gaan wijden aan schoonmaaktips, maar echt: typ SODA CLEANING op Pinterest en laat jezelf verrassen over de geweldige mogelijkheden van dit wondermiddel! #nospon

Ik heb inmiddels al mijn wasmachine van binnen en buiten gereinigd met soda en ook mijn oven en alle afvoerputjes in huis. Uit nieuwsgierigheid heb ik zelfs een nagelschaartje (dat ik eigenlijk weg wilde gooien en vervangen) in een bekertje soda laten weken: zo goed als nieuw, it is amaaaaazing!
En nu houd ik erover op, want ik ben nog steeds geen schoonmakerig typje (hoewel ervaren gebruikers welkom zijn om soda-tips voor deze newbie achter te laten in een reactie onder deze post).

De strekking van dit verhaal is dat ik dus bezig ben om letterlijk mijn huis binnenstebuiten te keren, helemaal schoon te maken en dan weer op te knappen.
Inmiddels ben ik bijna klaar met het opknappen van mijn zoon’s kamer. Hier had ik ook veel uitgesteld, met het oog op ‘we gaan toch verbouwen of verhuizen’.
Maar nu ik weet dat ik hier nog lang zal blijven wonen, vond ik dat zijn kamer als eerste aan de beurt was.
Ik heb alle kinderachtige accessoires (muurstickers en schilderijtjes) van zijn muren verwijderd, gaten gevuld en geschuurd en alle muren opnieuw geschilderd met witte latex. Al het houtwerk heb ik ook opnieuw (stralend wit) gelakt en wow: het lijkt serieus net een kamer in een nieuwbouwhuis!
Hij heeft nu een strakke en schone nieuwe tienerkamer, waar ik nog mooie nieuwe meubels en spullen voor wil gaan aanschaffen.

Tijdens het schilderen en opknappen van zijn kamer, luisterde ik naar heerlijke muziek, kon ik mijn gedachten loslaten en zag ik hoe mijn handen iets moois maakten. Dit gevoel is voor mij zo onbetaalbaar.

Daardoor begon het weer te kriebelen om de rest van het huis ook weer mooier en opnieuw ‘eigen’ te maken.
Dit heb ik uiteraard niet in een paar weken gefixt, maar het is fijn om hier nu al mee bezig te zijn: ik heb al flink wat leuke foto’s gepind en inspiratie opgedaan voor de restyling en inrichting van ons nieuwe thuis.
Spoiler alert: ik wil een regenboogtrap of traptredes met ‘Ombre’-effect 🙂
Wordt vervolgd.

Leeg & schoon hoofd + heel veel slapen

Ik had niet alleen een gefrituurd hoofd de afgelopen weken, ik voelde me ook letterlijk heel vies toen ik terug kwam van onze vakantie.
Niet iedere dag gezond eten en meerdere malen per dag mijn huid volsmeren met dikke zonnebrandcrème, had mijn lijf en huid geen goed gedaan.
Ik voelde me opgeblazen, moe en mijn onrustige huid zat onder de pukkels.

Het is me (nog) niet gelukt om een knettergezond regime op te pakken qua eten en beweging. ‘s Avonds gevarieerd koken voor mijn nieuwe gezinssamenstelling gaat me nog niet helemaal goed af, maar dit verandert gelukkig al langzaamaan.
Ik haal sinds twee weken wel braaf extra veel groenten en fruit in huis en mijn huid is (mede hierdoor) inmiddels alweer wat opgeknapt.

face mask kitty
Foto: Mijn lieve blog buddy + Crazy Cat Lady Minke had me een superlief en kittig care package opgestuurd, waar onder andere deze hydraterende ‘Panda Face Mask’ in zat 🙂
Zoals je op de foto ziet, vond mijn arme Badjak het helemaal niets, maar ik vond het heerlijk! Je koopt deze en andere leuke dierenprintjes bij de Action en Ali Express.

Ook merk ik dat veel slaap en goede skin care producten (en kekke face masks met dierenprintjes) veel bijdragen aan mijn fysieke herstel.
Mijn peuterkind reageert (uiteraard + begrijpelijk) niet heel goed op deze situatie en dit betekent helaas voor zowel haar als mij: veel slapeloze nachten.
Het duurde even voordat ik hier ook aan kon toegeven, want: ‘ik moet doorgaan en ik moet werken en ik moet…..’

Maar ik moet vooral nu even heel goed op mezelf letten en mijn rust pakken wanneer dit kan.

Sinds ongeveer een week, lig ik nu iedere avond omstreeks kinderbedtijd zelf ook in bed. LOVE it!
Als ik er die nacht dan een paar keer uit moet, kan ik dat ietsje beter handelen, dan wanneer ik al tandenknarsend en op mijn tandvlees lopend toch nog tot in de late uurtjes heb doorgewerkt.
En als het een acceptabele nacht is geweest, voel ik me ‘s ochtends vroeg serieus best wel een soort van fris en fruitig(-ish).

Ik heb nu ook een paar kinderloze dagen en avonden gehad. Van tevoren had ik bedacht dat ik dan zou gaan werken of iets leuks zou gaan ondernemen met vrienden.
Dat heb ik in mijn allereerste weekend ook gedaan en dit was leuk, maar ik merkte na afloop dat mijn lijf en hoofd toch wel protesteerden.
Dus dit weekend besloot ik braaf om niet naar een te gek concert te gaan, maar om gewoon vroeg in mijn nest te duiken en daar tot halverwege de volgende middag in te blijven liggen met Jane the Virgin.

schoonmaken soda
Foto: in dat flesje naast Barbiemaris zit een zelfgemaakt schoonmaakgoedje van soda en wasverzachter. LOVE it! Heerlijk om op gestoffeerd meubilair of kussens te sprayen!

Die leuke feestjes tot in de vroege uurtjes of dagen van moeiteloos doorwerken komen wel weer. Het is nu wat het is.
Op dit moment heb ik gewoon erg veel behoefte aan rust in mijn hoofd, veel slapen, trutten met verzorgingsproducten, muziek luisteren, films of series kijken en mijn huis weer opgeruimd, schoon, gezellig, mooi en ‘eigen’ maken.

Voetnootje!

Maris Scheidt‘ is een nieuwe reeks van blogposts.
Hiermee wil ik af en toe een kijkje achter de schermen geven van de fases die ik nu doormaak.

Het staat jullie vrij om vragen te stellen en wellicht behandel ik daardoor ook weer leuke of praktische onderwerpen die aan bod komen tijdens een scheiding.
Ik hoop dat jullie er begrip voor hebben, dat ik mogelijk niet alles kan, wil of mag beantwoorden.

20

Reader Interactions

Comments

 1. Mooi dat je er zo over schrijft! Neem je tijd ❤️ maar stiekem kijk ik al enorm uit naar de ombre trap ?? Ik schilderde de babymeubels in 3 kleuren groen in een ombre effect. I ❤️ it!

  • Oh, dat klinkt heel gaaf!
   Ik moet nog uitzoeken of er een eenvoudige en betaalbare manier is om de vreselijke trap eerst te bedekken, zodat hij weer strak en glad is.
   Momenteel ziet ‘ie erg troosteloos uit: veel lagen verf en zichtbare resten lijm van voormalig tapijt en overige slijtage. Helse klus om weg te branden en schuren en heb er de tijd en ruimte niet voor om dagenlang in een gemeubileerd stofnest te wonen. Wordt vervolgd, want ik wil die ombre trap! Of regenboog ?

 2. Je hebt ook helemaal gelijk! Neem je rust en tijd, zorg dat je energielevel balanceert in werk en de kids en jezelf. Hoe gaat het met je tienerzoon in deze situatie? Just wondering omdat je van de peuter en kat wel had gemeld. Weet dat je er geen antwoord op hoef te geven, het was mijn nieuwsgierigheid ??

  Ik ben wel erg benieuwd waarmee jij je groeven in de badkamer zo schoon krijgt ? wil je deze tip delen?

  • Mijn zoon stelt zich erg lief, zorgzaam en begripvol op ❤️
   Ik ben het merk van de anti-schimmelspray vergeten ? Hij was minder intens (qua fikkende ogen) dan die van HG. Die is ook erg goed trouwens. Als de naam van de spray me weer te binnen schiet voeg ik het nog toe in een reactie!

   • Haha die schimmelspray van HG kreeg ik ooit in mijn oog omdat de tegels de vloeistof ‘weerkaatste’. Kon niks meer zien, moest naar de huisartsenpost en heb s’avonds met dichtgeknepen traanogen op moeten treden. Nooit meer HG hier!

    Enne, schoonmaaktips vind ik prima om te lezen hoor ?

    • Oh, kan ik me zo goed voorstellen, die HG-spray is inderdaad erg intens! Maar wel effectief 🙂 Ik had op muren erg lelijke zwarte schimmelplekken na een flinke lekkage, die zijn helemaal weg!

 3. Fijn dat je toch bent begonnen aan die grote schoonmaak!
  Wat zal je zoon trots op jou zijn dat zijn kamer is opgeknapt.

  Xoxo

 4. Ik vroeg mij af of je in je huis kon blijven? Ja dus! Fijn want dat geeft toch rust denk ik, zeker voor de kinderen. Van het feit dat ik destijds “mijn” huis heb verlaten heb ik nog een trauma. Dat poetsen is heel herkenbaar, woon nu bij mijn moeder en wil nog steeds opruimen en schoonmaken wat niet altijd gaat door medische problemen. Goed dat je lekker de tijd voor je zelf neemt om dingen te verwerken! Sterkte! ?

  • Dat ik hier kan blijven wonen met de kinderen is inderdaad een grote troost. Ik heb die ervaring inderdaad ook (vorige break up) dat ik het gezamenlijke huis moest verlaten. En ondanks dat een nieuwe start ook fijn is, vond ik het echt verschrikkelijk om in zo’n verdrietige tijd ook nog eens te moeten verhuizen. Verhuizen is sowieso al stressvol zonder scheiding 🙁

 5. Therapeutisch en meteen een nieuwe start en het oude weer lossen of je toeeigenen! Mooi gebeuren dat je des te sneller weer op je voetjes zal zetten, klaar voor een nieuwe start. Succes!

 6. Sterkte in deze tijd! Bij mij helpt opruimen en schoonmaken ook altijd als ik onrustig ben…

  Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar je mix van wasverzachter en soda! Waar gebruik je het precies voor en wat zijn de hoeveelheden?

  • Ik heb niets afgemeten, gewoon een grote lepel soda, een klein beetje wasverzachter en veel water. Goed schudden en dan lekker op textiel (bank, stoelen, kussens) sprayen, even naborstelen: heerlak 🙂 Ik had ook wat vlekken op de bank waar ik eerst dit goedje op heb gesprayd, daarna nog een beetje baking soda erover. Eenmaal opgedroogd met stofzuiger opgezogen en vlekken waren (bijna helemaal) weg + het rook heerlijk!

 7. Ik zou zeggen: Doen die regenboogtrap?! Na 4 jaar krijgen we er nog steeds complimenten over ? en instant blijdschap als ik hem zie! Het is even werk, maar dat is een trap schilderen sowieso…

  • Klopt, het is sowieso een tijdrovende klus, maar wel een heel leuke en heb er zin in! Zag op Instagram ook een leuke foto voorbij komen van een regenboogtrap i.c.m. confettimuren: zoooo vrolijk! Maar eerst een oplossing bedenken voor de erg versleten trap, vrees dat dit opknappen meer tijd (en vooral veel rotzooi, stof en onkosten) gaat opleveren dan het daadwerkelijke schilderen 🙁 Wordt vervolgd, want ik wil het haha 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *