Maris Scheidt: Grip op je Geldzaken

financieel gezond

Scheiden of uit elkaar gaan is sowieso al geen pretje, maar een omgangsregeling voor kinderen en de financiën in kaart brengen vond ik toch wel één van de allerbitterste pillen om te slikken in deze toch al emotionele en stressvolle periode.

Na het maken van zo’n levensveranderende beslissing, moet je namelijk al je emoties en verdriet opzij zien te zetten en zakelijk gaan nadenken over iets wat zo persoonlijk, pijnlijk en moeilijk is.
Over omgangsregelingen met kinderen wil ik nog een blogpost wijden in deze reeks, voor nu blijf ik even bij het financiële plaatje.

Door FFP (Federatie Financieel Planners) was ik benaderd om vanuit mijn eigen persoonlijke situatie artikelen te schrijven om aandacht te vragen voor Financiële Gezondheid.

Ik weet het: het is geen onderwerp waar je graag bij stil wil staan en ik wens iedereen een gelukkige relatie toe waarin je samen 100 jaar oud wordt.
Het zijn helaas geen leuke feiten, maar uit onderzoek is jammer genoeg gebleken dat één op de drie geregistreerde relaties strandt. Het daadwerkelijke aantal van verbroken relaties is dus nog vele malen hoger, aangezien er nog méér ongeregistreerde relaties (al dan niet met kinderen) zijn.

Ik wil niet bitter of zuur klinken, omdat ik nou eenmaal op dit moment in dit schuitje zit. Maar achteraf gezien had ik een aantal zaken voor mezelf toch wat beter geregeld willen hebben, en tja: dat is achteraf gepraat.
De financieel adviseur die ik gesproken heb, maakte ook een treffende opmerking: ‘Veel mensen doen pas een EHBO-cursus, nadat ze een levensbedreigende situatie hebben meegemaakt. Dus eigenlijk altijd té laat’.

Dit vond ik echt heel toepasselijk en ik kan niet ontkennen dat ik me daardoor eigenlijk ook wel een beetje schaamde.
Ik wil mezelf namelijk graag zien als een volwassen, zelfstandige en ondernemende vrouw. Dus toen mijn relatie deze zomer doodging en ik me hier op financieel vlak (want: BLUT na een luxe vakantie….) helemaal niet op had voorbereid, dacht ik toch wel even: …..k*t……

In deze blogpost houd ik het heel basic: de allereerste stappen die je moet maken en de belangrijkste financiële zaken om te regelen wanneer je relatie wordt beëindigd.
Dit alles vanuit mijn eigen en persoonlijke situatie.
Iedere scheiding is anders, maar ik hoop toch dat als jij nu in hetzelfde schuitje zit of ooit belandt, dat er wat bruikbare tips voor je tussen staan.

Breng al je uitgaven en inkomsten in kaart

Ik werk al jaren zelfstandig en mail mijn accountant braaf iedere maand een overzicht van mijn verdiende inkomsten en de zakelijke uitgaven die ik heb gemaakt.
Hij doet iedere maand mijn belastingaangiftes en ik denk er verder lekker niet meer over na. Dat vind ik fijn, want ik heb dyscalculie, nul interesse in de economie en steek dus graag mijn kop in het zand.

Mijn inkomsten zijn altijd wisselend geweest en dit was op jaarbasis nooit een probleem. Ik had immers een partner die in vaste loondienst werkte: er kwam iedere maand genoeg geld in het laatje om alle vaste lasten van te betalen.
Ik werk voor verschillende opdrachtgevers en de ene maand heb ik één campagne, de andere maand zes. En de ene opdrachtgever betaalt binnen drie weken de door mij verzonden factuur, maar er zijn ook partijen die daar drie maanden over doen. Ik heb geen steady cashflow dus en dat was toch opeens wel lastig, toen ik er alleen voor kwam te staan.

TIP: Maak een persoonlijke + een gezamenlijke Excel Sheet

Google Docs is momenteel mijn grote redder in nood.

Mijn ex en ik hebben gelukkig een goede verstandhouding en zijn voornemend om waar mogelijk flexibel en toegeeflijk te zijn, waar de ander (qua woonruimte, tijd of geld) nog niet de middelen tot zijn/haar beschikking heeft. En tot nu toe gaat dit gelukkig goed!
financieel gezond
Ghetto Style Money Mom Photo Credits: Daniëlle Lakeman 

Ik realiseer dat niet iedereen op goede voet uit elkaar gaat, maar als het mogelijk is om in de beginfase van je scheiding meteen al samen goede afspraken in gedeelde Google Docs te maken, dan raad ik je écht aan om dit te doen!

Snelle afspraken of toezeggingen in mailtjes of appjes gaan namelijk wel eens verloren of worden vergeten. En dit zorgt alleen maar voor onnodige frustratie of irritatie. De afspraken in zo’n gezamenlijk Google document staan vast (maar zijn ook na gezamenlijk overleg weer aan te passen) en ook altijd makkelijk terug te vinden.
Ook wanneer je computer crasht, je telefoon in de plee valt of als je huis affikt.

In Google Docs kun je naast Word documenten (bijvoorbeeld voor het gezamenlijk afstemmen van een ouderschapsplan of omgangsregeling voor de kinderen) ook samen een Excel Sheet voor de financiële zaken beheren.
Op Nibud.nl vond ik een superoverzichtelijke jaarbegroting waarin alle inkomsten, eventueel te ontvangen toeslagen en vaste lasten al zijn voorgekauwd.
Hier kun je eenvoudig zelf meer regels aan toevoegen of items verwijderen die niet voor jouw/jullie situatie van toepassing zijn.

nibud jaarbegroting

Ik heb bovengenoemde begroting twee keer gedownload in een Shared Google Excel Sheet: één keer voor een overzicht samen met mijn ex (voor deze rommelige overgangsfase) en één keer voor mijzelf (om beter zicht te krijgen op hoe mijn toekomst eruit gaat/moet zien).

De eerste periode na het daadwerkelijke uit elkaar gaan, is namelijk vaak rommelig en onoverzichtelijk. Mijn ex heeft bijvoorbeeld na zijn verhuizing een aantal van mijn vaste lasten voorgeschoten omdat ik nog op uitbetalingen van campagnes zat te wachten en omdat mijn aanvraag voor Toeslagen bij de Belastingdienst nog niet verwerkt waren.
Dit hielden wij netjes bij in een apart (zelf te maken) tabblad van ons gezamenlijke Excel document en kan dan weer verrekend worden met bijvoorbeeld nog te betalen kinderalimentatie of andere gezamenlijke uitgaven.

Tikkies sturen via WhatsApp is natuurlijk ook een manier (mits de relatie met je ex ‘cool’ is): als de gemaakte kosten maar altijd terug te vinden zijn en dus niet even snel contant in het handje worden gedrukt.
Op een later moment ruzie maken over een wel of niet eerder geleend of voorgeschoten briefje van twintig euro, is niet iets waar je jouw energie aan wil gaan verspillen.

TIP: Houd een persoonlijk kasboek bij

Of je nou net als ik een wisselend inkomen hebt of iedere maand op dezelfde dag hetzelfde salaris uitbetaald krijgt: het is echt wel zaak om inzicht te krijgen in je uitgaven.
Dit houd ik bij in een persoonlijk kasboek en dit is gewoon een simpel schriftje. Ik bewaar ieder bonnetje van de supermarkt en ieder treinkaartje, want tja: ik heb nu opeens ook geen auto meer.
Maar al die OV-kosten, begonnen toch wel een beetje aan te tikken en hier moet ik dus echt maandelijks een groter potje voor gaan reserveren. Of toch wat vaker de fiets pakken.

Qua boodschappen doen vond ik mijzelf altijd wel redelijk low budget, maar zo’n scheidingsperiode is echt verwarrend en overweldigend.
Je wil niet weten hoe vaak ik verkeerde hoeveelheden aan ingrediënten heb gekocht of bereid: het is écht even omschakelen!
Zo’n persoonlijk uitgavenschriftje heeft mij echt geholpen om inzicht én meer grip te krijgen op dit niet onbelangrijke kostenpotje.

En voor iemand met dyscalculie en een redelijk groot gat in haar hand, begon ik er ook wel een sport en uitdaging in te zien om ‘binnen het budget’ boodschappen te doen.
Het is wellicht voor jou ook ‘stom’ of ‘een drempel’ om eraan te beginnen, maar echt: het geeft zoveel rust als het eenmaal een snel gefixte invulklus is en als je ziet dat je het eigenlijk best goed doet!

In de beginfase is het veel puzzelen en wellicht ook niet altijd even stressloos. Maar er kwam bij mij gelukkig al vrij snel een punt dat er ‘rust’ over me heenkwam, dat ik wist waar ik aan toe was en ook wist dat alles weer goed zou komen.
Scheiden is nou eenmaal k*t.
Maar het is écht fijn om over zoiets essentieels als geld (en dus ook een groot deel van je onafhankelijkheid) weer grip en rust te hebben.

Handige linkjes & leesvoer

Zoals ik al schreef: iedere (financiële) situatie en iedere scheiding is anders. Zoek vooral goed uit waar je recht op hebt en stel dit niet tot het laatste moment uit, ook al zit je misschien nu in zak en as of ben je te trots om hulp in te schakelen.

Of jullie nou wel of niet getrouwd waren en wel of geen kinderen samen hebben: doe research.
Wellicht zijn er zaken zoals kindgebonden budget of huurtoeslag waar je nu opeens als alleenstaande wel recht op hebt of mag je nu een hoger bedrag aan kinderopvangtoeslag aanvragen.
Waren jullie getrouwd of geregistreerd partners en ga je er financieel nu heel erg op achteruit? Verdiep je dan in de voorwaarden en regels voor partneralimentatie.

Zie ook: toeslagen.nl en alimentatiewijzer.nl

financieel gezond

Houd er ook rekening mee dat je dergelijke toeslagen pas kunt aanvragen of wijzigen bij de belastingdienst, wanneer jij en je ex-partner officieel niet meer woonachtig zijn op hetzelfde adres.
Deze verhuizing moet verwerkt zijn in de administratie van de gemeente waar hij/zij zich op een nieuw adres inschrijft. Hoe lang dit duurt verschilt per gemeente (bij ons duurde dit drie weken), maar daarna duurt het ook nog gemiddeld zes weken voordat de Belastingdienst jouw aanvraag voor eventuele toeslagen heeft verwerkt.

Toeslagen waar je recht op hebt ontvang je met terugwerkende kracht omstreeks de 20e van de maand. Maar als je geen buffer of vangnet hebt, kunnen de nog te maken kosten in die ruim twee-tot drie-en-een-halve maand flink oplopen.

TIP!
Heb jij een laag inkomen of een uitkering en moet je na de scheiding verhuizen?
Check dan bij jouw gemeente of je wellicht recht hebt op een verhuiskostenvergoeding!

Bij elkaar duurde dit allereerste regelgedoe bij ons ruim negen weken en nog steeds is niet alles Belastingtechnisch goed verwerkt of helemaal geregeld. Bij ons levert het namelijk nog extra gedoe, geneuzel en meetings met mijn accountant op, omdat ik een zzp’er ben.

Nou hebben wij gelukkig (even afkloppen) een goede verstandhouding, een onpartijdige accountant die toezicht houdt, een overzichtelijk Shared Google Document en doen wij niet moeilijk over wie van ons eens een tientje meer of minder voor iets betaalt.
Ik stuur mijn ex geen Tikkies voor mijn dochter’s kappersbezoek of een verjaardagscadeautje van een vriendinnetje. Maar zoals ik al schreef: iedere scheiding en iedere financiële situatie is anders. Zorg er vooral voor dat alles helder en eerlijk gedocumenteerd en verdeeld is, dan kun je daar in ieder geval geen onenigheid over krijgen.

Is jullie verstandhouding helaas echt niet goed of komen jullie er niet samen uit, dan is mediation hopelijk wat voor jullie.
Hiervoor is een eigen bijdrage verplicht en mogelijk kom je voor de overige kosten in aanmerking voor een subsidie.
Het is niet ideaal, maar soms wel nodig en…. het is nog altijd vele malen goedkoper, sneller en minder energiezuigend dan een rechtzaak.

Tot slot wilde ik nog deze fijne titels met jullie delen:

Deze no-nonsense boeken zijn écht fijn om als naslagwerk in huis te hebben, wanneer je weer grip op je geldzaken wil krijgen of hulp nodig hebt met bijvoorbeeld het opmaken van een kasboek.
Vooral het eerste boek gaat dieper in op keuzes in geldzaken met betrekking tot relatie, werk en gezin.

In een andere blogpost (die morgen verschijnt!) ga ik verder in op het gesprek dat ik had met een financieel planner naar aanleiding van mijn plotselinge alleenstaande status als zzp’er, mijn (niet opgebouwde) pensioen en andere buffers.
Want ook dit was iets waar mijn tollende hoofd opeens zorgen over ging maken en waar ik de afgelopen jaren niet over had nagedacht…

Wordt vervolgd!

financieel gezond

Voetnootje!

Maris Scheidt‘ is een nieuwe reeks van blogposts.
Hiermee wil ik af en toe een kijkje achter de schermen geven van de fases die ik nu doormaak.

Het staat jullie vrij om vragen te stellen en wellicht behandel ik daardoor ook weer leuke of praktische onderwerpen die aan bod komen tijdens een scheiding.
Ik hoop dat jullie er begrip voor hebben, dat ik mogelijk niet alles kan, wil of mag beantwoorden.

7

Reader Interactions

Comments

 1. Geweldige foto in je Nel Veerkamp jas! Lastig onderwerp dit… ik wil mij er ook Nooit mee bezig houden terwijl ik weet hoe belangrijk het is… naar de boeken ben ik wel nieuwsgierig. De 1e titel doet mij aan iets anders denken dan waar het waarschijnlijk over gaat.

  • Het is ook niet leuk om hiermee bezig te zijn en ik ben zelf ook schuldig aan ‘pas erin verdiepen wanneer het leed al geschied is’. Dat budgetteren en plannen gaat me nu gelukkig goed af, zou alleen willen dat ik er eerder aan begonnen was. Maar dat is achteraf gepraat 🙂 Die jas is tof hm!? Helaas niet van mij 🙂

 2. Goed artikel en fijne en handige tips 👌
  Heb zoveel respect voor jou.
  Wat is het veel en o zo belangrijk wat er allemaal op de lijst staat….

  Xoxo

 3. Heftig dat naast de hele emotionele ellende dit er ook nog bij komt! Wel heel prettig dat jullie nog goed met elkaar om kunnen gaan….

 4. Fijn dat jullie gewoon nog goed met elkaar omgaan, daar kunnen veel mensen nog wat van leren. 🙂 Mensen beseffen te weinig hoe schadelijk het is voor kinderen als ouders niet fatsoenlijk met elkaar omgaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *