Low Budget Vega Lasagne voor 4-5 personen

vegan proof lasagne
Albert Heijn, Unilever en de Nationale Postcode Loterij hebben een leuke bloggers-estafette georganiseerd. Bettina Neseker van Citymom trapte af en tikte mij aan om het stokje over te nemen.

In deze estafette werden wij uitgedaagd om een maaltijd te bereiden voor vier personen en zoveel mogelijk duurzamere producten te gebruiken met een maximum budget van €12,50.
Leuk weetje: alle leden van de Nationale Postcode Loterij ontvangen deze maand een cadeaukaart t.w.v. €12,50 om te besteden bij Albert Heijn!
Maar los van deze richtlijnen, heb ik deze blogpost uiteraard geschreven op basis van mijn eigen inzichten en invulling.

Deze zelfbenoemde low budget queen heeft natuurlijk niet eens met haar ogen geknipperd, want: piece of cake!
Ik heb in totaal nog geen €10,40 uitgegeven aan deze grote, heerlijke, vullende vegetarische lasagne voor drie volwassenen en twee peuters.
En ik had nog een grote portie over voor mijn peuter en mijzelf de volgende avond: ook nog tijdbesparend dus 🙂
Vind ik fijn, want mijn trotse Low Budget medaille, pronkt namelijk fier naast mijn Lazy Cook troffee in de prijzenkast.

DOE MAAR LEKKER DUURZAAM

Veel mensen denken nog steeds dat duurzamere producten een aanslag zijn op hun portemonnee, maar dit valt reuze mee.
Albert Heijn heeft een groot assortiment huismerk producten met een keurmerk, die lekker en betaalbaar zijn.

Ook hoef je er echt niet ingewikkelder door te gaan koken. Ik zit nu bijvoorbeeld in een redelijk inspiratieloze periode wat koken betreft en ben door mijn recente scheiding nog erg aan het puzzelen met hoeveelheden van producten en boodschappengeld.
Als je iets bewuster boodschappen wil gaan doen, kun je al klein beginnen door enkele producten te vervangen voor een duurzamere
variant. Duurzamer eten kan echt heel eenvoudig met alledaagse recepten!

Budget Tips voor Inspiratieloos Single Parent Cooking
Ik vind het niet erg om nu wat vaker naar een pakje of zakje te grijpen en daar zelf een draai aan te geven.
Je hoeft dus echt niet klakkeloos te doen wat er op de omschrijving van de verpakking staat, zie het meer als een ‘suggestie’ en kijk of je bepaalde ingrediënten bijvoorbeeld kunt vervangen met iets dat in de bonus is (ketjing!) of maak de restjes uit de groentelade op.

Ook bereid ik vaker grote ovengerechten, grote porties pasta, een grote pan soep of bijvoorbeeld Nasi Goreng of Bami Goreng. Dit is vaak ruim voldoende voor meerdere maaltijden en zijn ook prima gerechten om langere tijd in te vriezen!

Hieronder deel ik de ingrediënten die ik heb gebruikt voor de vegetarische lasagne + de bijbehorende prijzen.
De genoemde prijzen zijn voor een product in zijn geheel.
Zo kost een een pakje ongebrande hazelnoten bijvoorbeeld €4,29 per 175 gram en heb ik maar 35 gram gebruikt (en dus €0,86 berekend voor de totaalprijs van mijn samengestelde maaltijd).

Bijna alle producten die ik heb gebruikt, hebben een keurmerk. De AH Rulstukjes heeft dit bijvoorbeeld niet. Maar aangezien het een vleesvervangend product is, gaf ik mezelf toch een schouderklopje omdat ik op een ander vlak weer een bewustere keuze heb gemaakt en omdat alle kleine beetjes helpen 😉

Gebruikte olie om in te bakken en kruiden zoals peper, zout en nootmuskaat heb ik niet meeberekend in de totaalprijs, want dit heeft vrijwel ieder huishouden standaard in huis.
En de producten die ik niet heb opgemaakt, zijn natuurlijk weer prima te gebruiken voor een andere maaltijd, taart of smoothie! Gewoon een beetje vooruit plannen en je nog te maken ontbijtjes of avondeten hierop afstemmen 😉

TIP!
Check ook het gerecht dat Jadis Schreuder van The Lemon Kitchen voor deze estafette maakte.

Ingrediënten

  • 1 pak Knorr Wereldgerechten Lasagne XXL (€2,84)
    In deze verpakking vind je lasagnebladen en een sausmix.
  • 400 gr ( = 2 bakjes) AH Rulstukjes (€1,59 per bakje a 200 gr)
  • 500 ml AH Verse Amandeldrink Ongezoet (€1,69 per liter)
  • 400 gr Italiaanse Groentemix (€1,79)
  • Handje (ongeveer 35 gram) ongebrande hazelnoten (€4,29 per 175 gram)
    knorr lasagne vega XXL

Voor de Bechamelsaus

  • 400 ml AH Verse Amandeldrink Ongezoet (€1,69 per liter)
  • 40 gram bloem (€0,62 per 1 kg )
  • 40 gram margarine (€0,65 per 250 gr )
  • peper, zout en nootmuskaat naar smaakbechamelsaus

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 200º Celcius.
Verhit een eetlepel olie in een grote hapjespan en bak hierin kort en snel de vega rulstukjes.
Voeg de groentemix toe en bak deze kort mee.

Meng de sausmix met 500 ml amandelmelk en 500 ml water en voeg dit toe in de hapjespan.
Breng het geheel al roerend aan de kook en laat het zo’n 3-4 minuten zachtjes koken.
Geen zorgen: de saus blijft dun.

Smelt in een steelpan de margarine en voeg de bloem eraan toe wanneer het goed heet is.
Meng dit tot een ‘papje’ en voeg dan beetje bij beetje (op laag vuur) een scheutje amandelmelk toe.
Blijf goed roeren, zodat er geen klontjes ontstaan. Breng de bechamelsaus op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
De saus moet dik en romig zijn. Is het té dik? Voeg dan een beetje amandelmelk toe.
Te dun? Voeg dan een heel klein beetje bloem toe.

Bouw in een ingevette ovenschaal de lasagne op: eerst een laag saus, dan een laag lasagnebladeren en giet er tot slot de bechamelsaus overheen.
Hak de hazelnoten grof en strooi dit over de lasagne, voordat je het in 35-40 minuten mooi goudbruin bakt in de voorverwarmde oven.

Single Parent / Small Family / Smart Cooking Tip!
Houd bovenstaande ingrediënten en bereidingswijze aan, maar verdeel alles over twee kleine ovenschalen in plaats van één grote.
Vries een ovenschaaltje in voor een dag dat je geen inspiratie of zin hebt om te koken 🙂

vegan proof lasagne

SERVEERTIP: extra lekker met rucola, tomaatjes en geroosterde pijnboompitten! En een blaadje basilicum natuurlijk.

De hazelnoten geven de lasagne een fijne crunch en bite.
Ik serveerde dit gerecht aan vrienden die wel regelmatig vlees eten en één van hen had niet door dat hij van een vegetarische maaltijd zat te smikkelen 🙂
Kortom: een uitstekend gerecht dus voor de mensen die ook willen minderen met vlees eten, maar nog niet goed weten hoe/waar te beginnen!

DOE MAAR LEKKER DUURZAAM is een initiatief van de Nationale Postcode Loterij met Albert
Heijn en Unilever als partners, om duurzamer eten een impuls te geven.
Alle deelnemers van de Nationale Postcode Loterij krijgen in november 2018 een cadeaukaart t.w.v. €12,50, waarmee ze bij Albert Heijn producten kunnen kopen die een gerecht een stukje duurzamer maken. 
Meer informatie vind je op www.doemaarlekkerduurzaam.nl

vegan proof lasagne

Maak je een DIY of recept van mijn blog?
Stuur me een foto en wie weet staat deze (met credits) in een volgend artikel met lezersfoto’s !
Tweet je foto @MarisMariaRenne of deel je foto op de Facebookpagina van Hare Maristeit.
Deel je jouw foto op Instagram? Gebruik dan de HASHTAG #HareMaristeit in je onderschrift of tag @hare_maristeit in je foto ? 

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

4 reacties

  1. Looks good! Ik ga het eens uitproberen. Maar wel zonder de noten. Of ze moeten zo fijn gechopt zijn dat ik ze niet proef.

  2. Oeh ziet er lekker uit! Het is mij ooit gelukt om met 8 euro 3 dagen avond eten in te kopen, dus wat dat betreft met ik zeer creatief met geld 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Maris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret