Jeugdsentiment Tag

jeugdsentimenttag
Eén van mijn favoriete blogs ( Team Confetti ) publiceerde afgelopen week de’ Jeugd Sentiment Tag’ en mijn verrassing was groot, toen ik MIJN naam (jeej!) zag staan tussen de bloggers die uitgenodigd werden om deze tag over te nemen. Ik ben dol op tags & challenges en deze tag was wederom erg leuk om in te vullen.
Heerlijk om diep te moeten graven, foto’s en filmpjes terug te kijken en te schaterlachen bij het terugzien van sommige dingen. I   jeugdsentiment!

Soms vind ik het jammer dat mijn geboortejaar 1979 en niet 1980 is. Mensen zeggen wel eens tegen me; ‘Oh leuk, je bent een seventies kind!’.
Maar neen, want ik heb de jaren ’80 niet eens (mode-)bewust meegemaakt (geen schoudervullingen, mouwophouders of permanentjes voor mij), ik was echt een nineties kind! Wandel gezellig even met me mee op mijn trip down memory lane:

FAVORIETE KINDERFILM: Home Alone

‘Home Alone’ is de eerste film waarvan ik me kan herinneren dat het indruk op me maakte. Ik vond ‘m zo ontzettend leuk! Onlangs keek ik ‘m nog eens met Mika en hij lag ook helemaal dubbel. Het blijft echt een leuke film!

FAVORIETE TELEVISIESERIES: The Wuzzles & The Fresh Prince of Bel Air


Bij deze vraag heb ik stiekem even gesmokkeld door meervoud te maken van ‘Favoriete Televisieserie’. Ik kon namelijk niet kiezen en heb er daarom eentje uit mijn kindertijd en eentje uit mijn tienertijd opgezocht.

Kennen jullie ‘The Wuzzles’? Ik keek dit toen ik zelf nog een Mini-Maris was en ik vond het fantastisch. De tekenfilm gaat over een groep ‘combinatiedieren’ zoals Nijlhaas (half nijpaard en half haas) en Olieroe (half olifant en half kangoeroe). Wanneer ik leeftijdsgenoten vraag of zij dit vroeger ook keken, word ik meestal glazig aangestaard. Ik ben dus benieuwd of jullie deze serie ook kennen en keken vroeger!

The Fresh Prince of Bel Air: hier keken jullie toch zeker ook naar vroeger? Ik was zo’n fan van de serie, ik keek echt trouw iedere week. Carlton vond ik het leukst en ik heb lang geoefend op zijn dansje.

Deze vraag vond ik het lastigst, maar toen ik eenmaal ging speuren op YouTube werd het alleen maar lastiger: “Ohja, Melrose Place keek ik ook altijd! Dat kwam altijd na Beverly Hills 90210! Oooohja, en Blossom! Door die serie ben ik gaan experimenteren met hoedjes en make-up! Oooooohja, My Two Dads keek ik altijd als ik uit school kwam! Najaaaaa: Full House is eigenlijk he-le-maal NIET grappig en ik vond het vroeger zo leuk!”
Ik heb behoorlijk wat tijd op YouTube doorgebracht afgelopen week….

 

FAVORIETE BOEK: Matilda

matilda
Op de basisschool had ik een leraar die een groot fan van Roald Dahl was. Hij vertelde altijd over zijn boeken en las er ook regelmatig uit voor. Door hem ben ik ‘Matilda‘ gaan lezen en sindsdien is Roald Dahl mijn favoriete auteur.

Matilda was in mijn kindertijd mijn favoriete boek. Vorig jaar las ik het voor aan Mika, zo fijn om te doen en om bij hem ook die blik van verrassing en spanning te zien! Ik was een beetje huiverig voor de verfliming, maar deze is erg goed gedaan vind ik.
Ik heb volgens mij alle boeken van Roald Dahl gelezen (voor kinderen en volwassenen) en ik verzamel ook speciale uitgaven van/over hem. Ik heb altijd gedacht dat als ik een zoon zou krijgen, zijn eerste of tweede naam Roald zou worden. Totdat ik eens een jongen leerde kennen die Roald heette. Hij heeft voorgoed de positieve associatie die ik bij deze naam had voor mij verpest.

FAVORIETE NUMMER VAN DE SPICE GIRLS (OF EEN ANDERE BOY/GIRLBAND): Pray, van Take That

In een eerdere post kwam ik al uit de kast over mijn liefde voor Take That (kijk HIER voor het blogbericht met de titel: ‘Boybands & Bakvisjes’). Ik was stiekem een groot fan maar durfde daar niet openlijk voor uit te komen. Ik vond mezelf namelijk veel te cool en het pastte niet bij mijn alternatieve imago. Smoorverliefd was ik op Mark Owen, ik kocht werkelijk ieder tijdschrijft waar maar een plaatje van hem in stond. Destijds vond ik Gary maar stom, terwijl ik hem nu het leukst vind van de vijf.

De videoclip van ‘Pray’ (hierboven) is op geen enkele manier goed te praten, maar daardoor juist zo iconisch. Wat ik het tofst van Take That (nu) vind, is dat ze hier zelf ook de draak mee steken. De onlangs uitgebrachte videoclip van ‘Happy Now’ (hieronder) bewijst dat. De Fab Five beoordelen audities voor de formatie ‘Fake That’ en hierin worden wat hilarische foute moves en outfits uit hun hoogtijdagen belachelijk gemaakt:

Dit filmpje is door Take That i.s.m. vijf bekende Britse komieken gemaakt voor Comic Relief. Als je ook een ‘Thatter’ bent, dan wil je ook deze backstage footage van The Making Of zien:

FAVORIETE FASHION ITEMS: Halskettingen & Dr. Martens

nineties ketting

Ook bij deze vraag (favoriete fashion item) heb ik stiekem weer een ‘s’ toegevoegd. Het was wederom lastig kiezen uit zoveel foute looks en accessoires!
Ik had in de jaren ’90 een flinke voorraad suède halskettingen met grote hangers eraan, of applicaties erop. Hoe minder subtiel, hoe beter. Net als Drew Barrymore op de foto hierboven, was ik altijd flink aan het plukken om zulke streepjeswenkbrauwen te krijgen en droeg ik een soort donkerpaarsbruine kleur lipstick. Ook was ik een alternatief tiepje en liep ik altijd op kistjes.

gele dr martens

Lekker dwars als ik was, had ik in één van mijn gele Dr. Martens een roze veter gerijgd: Yeah. En ik had ook twee ringetjes naast elkaar in mijn neus, want er waren al zoveel ‘mainstreamers’ die er ‘maar eentje’ hadden. En vanzelfsprekend rende ik na het zien van Aerosmith’s videoclip ‘Crying‘ ook meteen naar de piercingshop voor een ringetje in mijn navel.
Natuurlijk ben ik de beroerdste niet en wil ik best wat van die foute kiekjes van mezelf uit die tijd met jullie delen:

maris nineties

FAVORIETE SNOEP/SNACK: SNOEPHORLOGES & TOVERBALLEN

 toverballen
Ik weet nog dat ik als Mini-Maris van mijn allereerste zakgeld een pakje toverballen had gekocht. Die dingen fascineerden me zo! En dan haalde ik ze natuurlijk constant uit mijn mond om te kijken welke kleur het nu weer was geworden. Die fascinatie voor zoet en kleur zit er nog steeds in.

snoephorloge

Als je in Google zoekt op ‘Snoep uit de jaren ’90’ zul je weer wat ‘ooooooohja!’ momenten ervaren. Toch was (en is) mijn favoriete snoep altijd dit tijdloze snoephorloge. Dit jaar kreeg ik op mijn verjaardag een niet eetbare variant uit de ‘Pastry Chefs’ collectie van Swatch cadeau van mijn beste vriendin. Ik ben er zo blij mee en draag ‘m erg vaak!

hema nailart

TV RECLAME: Yes

“Ik houd van hobbies” hilarisch! Vorige week heb ik een blog gepost met grappige filmpjes, daar zat dit reclamespotje van Yes uit de ’90’s ook bij.

FAVORIETE NUMMER: Greenday ‘Good Riddance’ (Time of your life)

Je kunt het je nu misschien niet voorstellen (aangezien mijn blog druipt van de vrolijkheid en knalkleuren), maar er is een periode in mijn tienerjaren (en toen ik begin 20 was) geweest dat ik niet zo gelukkig was. Ik luisterde dan ook niet naar blije muziek, maar vooral naar Nirvana, Pearl Jam en andere alternatieve Grungebands die tegen de maatschappij aanschopten.

Het nummer ‘Good Riddance’ van Greenday herinnert me altijd aan die rotjaren. Ondanks dat het me iedere keer weer raakt als ik het hoor, heeft het toch een fijn plekje bij me gekregen. Dit liedje staat voor mij nu symbool voor iets wat ik heb afgesloten en achter me heb gelaten, maar dat ook bij mij hoort en me heeft gevormd tot de persoon die ik nu ben en met wie ik tevreden ben.

Als afsluiter van deze ongezellige regels tekst (dit mag best een keer toch? Ik ben 99% van de tijd namelijk alleen maar luchtig en fluffy op mijn blog!) wil ik graag toevoegen dat ik dit liedje op mijn begrafenis wil hebben. Ik heb dit al een paar keer tegen mensen gezegd, maar niemand wil erover praten en volgens mij vergeten ze het weer.  Nu staat het ‘gedrukt’ dus reken ik erop. Kan me zo voorstellen dat mensen op zo’n moment in alle verdriet maar bedenken: ‘Snik, misschien maar een blij nummer van Take That? Daar hield ze zo van…’
Dat zou ik trouwens ergens ook wel weer grappig vinden….

Nu zou een TAG een TAG niet zijn, als ik niet een paar leuke bloggers zou TAGGEN en uitnodigen om deze TAG over te nemen. Ik zou het leuk vinden als dit gedaan wordt door:

Iris van ikbenirisniet.nl
Marieke van gewoonmarieke.com
Britt van vanbritt.nl
En natuurlijk ‘mijn eigen’ Minke!

Heb ik je niet getagd, maar wil je deze tag ook op je blog plaatsen? Please do! Vergeet dan niet om bij je artikel een linkje naar de bron te plaatsen: Team Confetti!
Zijn jullie ook nineties kinderen en bedachten jullie nog leuke dingen uit die tijd na het lezen van deze post? Deel ze in de comments voor nog meer ‘Oooohja!’-momenten ♡

0

Reader Interactions

Comments

  1. Oh my GOD! Dr. Martens! Ik had altijd bordeaux-rode! En oh my GOD Blossom! <3 Dat moment dat ik met een 'daisyflower'-hoedje naar school wilde en mijn beste vriendin met tegenhield omdat 'Nederland hier nog niet klaar voor was en ik voor gek zou lopen'! xD Mooie tijden!

  2. Take That was inderdaad erg vermakelijk destijds. En Pray natuurlijk een clip met gepast naakt erin. Home Alone is een klassieker.

    • Take That is nog steeds erg vermakelijk! Ik glimlach althans nog steeds als een schichtige bakvis als ik ze op tv zie. Ken je het clipje van ‘Do What You Like’? Nee? Snel opzoeken op YouTube pak er een bak popcorn bij ^_^

  3. Jaaaa die reclame van yes. Wahahahaaa dag fred. De serie van de wuzzels zegt me wel iets. Ben uit 81. Ik keek meer de troetelberen en pony s. Maar ook de bluffets. Ken je die nog? En take that. Hier eerder een fan new kids on the block. Heerlijk he om zo you tube door te neuzen en je weer even kind te voelen. Oja ik zie nu mijn dochter die snoepkettingen eten en als dat horloge eens langskomt moet ik mij bedwingen. Het zelfde heb ik met de lantarenpaal lolly s. Ook van dat door snoepgoed. Gelukkig bestaan die ook nog. Ik kan alleen de grote schuimblokken nergens in de winkel vinden. Wist je dat je daarmee op de stoep kon krijten?? Wat ik ook nog uit die tijd weet is een zeep met water in een plastic zakje en dan smurfensnot maken.

    • Jaaaaah de Bluffers keek ik ook! NKOTB heb ik geprobeerd, maar dat klikte niet 🙂 En ik heb ook gekrijt met schuimblokken inderdaad (volgens mij zijn deze nog steeds te koop bij Jamin?) en smurfensnot heb ik voor mijn zoon ook wel eens gemaakt.

  4. Ik ben geboren in 1973 en dus een echt ‘eighties’ kind. Schoudervullingen en permanent: check! Ik had ze. In de nineties studeerde ik en vond ik Take That natuurlijk stom (en stiekem leuk). Ik was helemaal grunge zonder ringetjes in neus of navel maar met Dr. Martens en die heb ik nog steeds. En Good Riddance staat bij mij ook op de uitvaartlijst 🙂
    Ligt het nou aan mij of was vroeger alles leuker?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *