• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Hare Maristeit logo

  • Over mij
    • Samenwerken
    • Contact & Disclaimer
    • Freelance
    • Over Mij
    • In de media
  • Food
  • DIY
  • Shopping
    • Productreviews
    • Shoplogs & Shoptips
    • Webshop
  • Persoonlijk
    • Achter de schermen
    • Entertainment
    • Gewichtige Zaken
    • Huis & Tuin
    • Kids & Stuff
    • Lezersfoto’s
    • PARTY!!!
    • Travel, Trips, Hotspots & Events

Indisch Recept voor Frikadel Pan (Gehakt-Aardappelschotel met Tomatensaus)

Oct 30, 2016 · 8 Comments

frikadel-pan-close-up
De taalneuroot in mij kon het niet laten om uit te zoeken: is het nou ‘Frikadel’ of ‘FrikaNdel‘?

Wat Indisch koken betreft, moet ik sowieso de taalnazi in mij loslaten wanneer ik in een toko ben. De eerste keer dat ik op zoek ging naar ‘Daun Djeroek Peroet’ en het vervolgens in het schap zag staan met de spelling ‘Daun Djeruk Perut’ had ik een kleine errormelding in mijn hoofd. Zo ook met Tempeh en Tempé, Adoe en Aduh, Saté en Sateh: laat het los, laat het gaaaaan!

In de Indische keuken zijn geen spellingsregels en wat ingrediënten betreft, zal iedere Indische Oma tegen je zeggen: ‘Ik weet niet hoeveel ik van wat gebruik, ik doe dat op gevoel en jij moet lekker doen wat jij zelf lekker vindt!’
Maar dat is dus best lastig als je een newbie bent met Indische gerechten, want dan weet je nog helemaal niet wat je zelf lekker vindt 🙂

Ik dwaal af: het verlossende antwoord wat betreft de spelling van Frikadel of Frikandel, volgens de website Onze Taal:

 

“De frikandel, met een n, is een langwerpige vleessnack die gefrituurd wordt (‘Wil je een kroket of een frikandel bij de patat?’); frikandellen worden vooral in Nederland gegeten.
De frikadel, zonder n, is een soort gehaktbal; frikadellen worden vooral in België gegeten.
Onze Frikandel, noemen ze in België overigens een ‘Curryworst‘ wat ik dus ook maar lastig vind om te begrijpen, want het ziet er niet uit als een worst en het smaakt niet naar curry… (error error)…”

Maar dit Indische  gerecht voor Frikadel Pan heeft dus helemaal niets te maken met FrikaNdellen of Frikadellen (hoe vaker ik dit woord typ, hoe stommer ik het vind..), het is gewoon de naam voor ‘Indisch Gehaktbrood‘. Maar dit klinkt weer minder interessant, niet?

In het Indisch heet het trouwens ‘Perkedel Pan‘. Dit wilde ik ook nog even meegeven voor de laatste errormelding en verwarring. Laten we maar verdergaan met het recept!

Ingrediënten voor Frikadel Pan
Hoofdgerecht voor 4 personen

  • 500 gr aardappels
  • 2 uien
  • 6 teentjes knoflook
  • nootmuskaat
  • 2 eieren
  • 500 gr gehakt (aangeraden wordt 300 gr half-om-halfgehakt en 200 gr rundergehakt)
  • 100 ml melk
  • 2 grote tomaten
  • 300 ml water
  • 2 bouillonblokjes
  • 2 el ketjap (Manis)
  • 1 tl suiker

 

Hoe maak je het?

Schil de aardappels en kook ze in water met zout in circa 20 minuten gaar.
Laat de aardappels goed uitlekken, prak ze meteen fijn en laat daarna afkoelen.
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Pel en snijd de uien en knoflook grof.
Maal voor de boemboe de uien, knoflook, een beetje zout, versgemalen peper, een snufje nootmuskaat en de eieren glad.

Schep het gehakt en de boemboe door de aardappelpuree en meng de melk erdoor.
Vet een ovenschaal in en schep het aardappelmengsel erin.
Bak circa 1 uur in de oven.

frikadel-pan

Snijd de tomaten in kleine stukjes. Breng voor de saus het water met bouillonblokjes, ketjap, tomaten en suiker aan de kook en laat op laag vuur even inkoken.

Haal de frikadel uit de oven en schenk de saus erover. Zet de ovenschaal terug in de oven en bak circa 20 minuten tot de saus verdampt is.
Laat voor het serveren even afkoelen.

Selamat Makan!

Dit recept komt uit het boek ‘Zoals Alleen Oma Dat Kan’ van Danny Jansen. Lees HIER mijn enthousiaste review over het boek, dat ik inmiddels als een soort bijbel beschouw.

 

Maak je een DIY of recept van mijn blog?
Stuur me een foto en wie weet staat deze (met credits) in een volgend artikel met lezersfoto’s ?
Tweet je foto @MarisMariaRenne of deel je foto op de Facebookpagina van Hare Maristeit.
Deel je jouw foto op Instagram? Gebruik dan de HASHTAG #HareMaristeit of tag mij ( @hare_maristeit ) in je foto!

 

Indisch recept voor Frikadel Pan + Wat is het verschil tussen 'Frikadel' en 'FrikaNdel'? Click To Tweet

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren




Dit vind je vast ook leuk:

  • Ajam Mosterd (Mosterdkip)Ajam Mosterd (Mosterdkip)
  • Mexicaans EenpansgerechtMexicaans Eenpansgerecht
  • Norah’s GeboortekaartjeNorah’s Geboortekaartje
  • De naam van mijn blogDe naam van mijn blog

Indisch, Recepten Frikadel Pan, Frikandel of Frikadel, Indisch recept, Indische spelling, Perkedel Pan

Reader Interactions

Comments

  1. Marloes says

    30/10/2016 at 8:23 am

    Wat ontzettend leuk om dit recept zo opeens in m’n mailbox tevoorschijn zien komen. Wij eten dit vrij regelmatig in combinatie met soep met rijst, heerlijk! Wij gebruiken de luie variant van het recept met aardappel, gehakt, knoflook, zout, peper, nootmuskaat en een ei. Wij bakken ze gewoon in de pan als normale gehaktballen. Ook een succes moet ik zeggen als je iets minder tijd hebt.

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      30/10/2016 at 11:53 am

      Wij aten het 2 dagen als hoofdgerecht voor 2 personen, maar met meer tafelgasten is het inderdaad een lekker bijgerecht i.c.m. soep en/of rijst. Het schijnt ook erg lekker te zijn met in melk geweekt brood i.p.v. aardappelpuree. Ga ik misschien nog eens proberen 🙂

      Reply
  2. Debby says

    30/10/2016 at 5:14 pm

    Adoe (aduh?) enak dese 🙂

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      30/10/2016 at 6:31 pm

      Haha ik weet het ook niet! Ik denk ‘Aduh’ maar ik schrijf zelf ook ‘Adoe’. Gelukkig zijn er geen spellingregels ?

      Reply
  3. Chantal says

    30/10/2016 at 6:06 pm

    Oh wat lijkt me dat heerlijk !! Hij staat nu in de oven en het ruikt al heeeerlijk =D !!

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      30/10/2016 at 6:29 pm

      Haha, toeval of n.a.v. dit artikel? Eet smakelijk ?

      Reply
      • Chantal says

        30/10/2016 at 9:11 pm

        Nadat ik dit had gelezen =D , ik dacht hé dat heb ik allemaal in huis ! Hij was heerlijk, alleen de verkeerde ovenschaal gepakt (een diepe) bedacht ik me dat ik hem in de oven had gezet dus voor de volgende keer een lage ovenschaal en een foto (Y) ! Thanks (mijn hubby heeft een nieuw lievelings gerecht erbij) !!

        Reply
        • Maris Maria Renne says

          30/10/2016 at 9:44 pm

          Haha leuk ? ik ook (een nieuw lievelingsgerecht + volgende keer een lagere ovenschaal)

          Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Primary Sidebar

Hare Maristeit


Hare Maristeit is de kleurrijke, diverse en persoonlijke site van Maris Maria Renne uit Haarlem.
Gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover en retro-nerd. Pimpt graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijkt ook veel films en series.
Gek op koken, koffie, rosé en comfort food.
Meer weten? Klik HIER!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Shop my style!

Lees hoe je mij kosteloos een beetje kunt supporten, wanneer je gaat shoppen bij Bol.com of Coolblue

Volg Hare Maristeit op Pinterest

Like Hare Maristeit op Facebook

Footer


“A party without cake, is just a meeting…” 🎂🎈
Hysterische week voor de boeg in 3… 2…. 1… 🔥
De superkleine kamer van mijn zoon praktisch én l De superkleine kamer van mijn zoon praktisch én leuk inrichten, leek de grootste uitdaging toen ik vorig jaar moest verhuizen.
Maar álles klopte en het werd de tofste kamer van het huis 😎
De lang geleden beloofde blogpost hierover, staat nu online ➡️ www.HareMaRisteit.nl 

#teenagebedroom #teenagebedroomdecor #interiorinspiration #meetmycolors #tienerkamer #happyhome
Zij heeft een aftelkalender gemaakt en ik heb vale Zij heeft een aftelkalender gemaakt en ik heb valeriaan aan het boodschappenlijstje toegevoegd 😅

#nog17nachtjesslapen #hysterieallovertheplace #lordhavemercyonmysoul #kidsbirthday #rainbow #flyingtiger #flyingtigercopenhagen #partyinvitations
Ik dacht dat ik er relatief makkelijk vanaf kwam, Ik dacht dat ik er relatief makkelijk vanaf kwam, met 1 dag pittige koorts + extreme spierpijn en 1 grieperig weekje uitzieken.
Maar daarna kwam de vermoeidheid en benauwdheid inclusief een serieuze brain fog.
Ik kan me bijna niet meer voorstellen dat ik een paar weken geleden nog +10K stappen per dag door Londen zette, wanneer ik nu compleet buiten adem even naar de stad of mijn dochter naar school fiets.
Of dat ik uren door een museum liep en alle indrukken in me opnam, terwijl ik nu op sommige dagen niet langer dan een uur naar een scherm kan staren.
Ik weet dat dit tijdelijk is en ik heb om me heen mensen met heftiger symptomen zien worstelen, maar ik vind het op sommige dagen wel lastig om eraan toe te geven. 

Overigens gaat onkruid trekken en tuinieren me dan best wel goed af nu (net als de achterstallige verhuisdozen uitpakken en met de inhoud dealen), dus daar focus ik nu maar even op. 
Die shizzle moest immers ook nog gebeuren 🙃

#brainfog #moestuinieren #tuintjeinmijnhart
Altijd prijs 🥳 #happykids #kingsday2022 #konin Altijd prijs 🥳

#happykids #kingsday2022 #koningsdag #koningsdag2022 #kermis #funfair #funfairs
  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Copyright © 2022 · HareMaristeit.nl

Privacyverklaring