Indisch Recept voor Frikadel Pan (Gehakt-Aardappelschotel met Tomatensaus)

frikadel-pan-close-up
De taalneuroot in mij kon het niet laten om uit te zoeken: is het nou ‘Frikadel’ of ‘FrikaNdel‘?

Wat Indisch koken betreft, moet ik sowieso de taalnazi in mij loslaten wanneer ik in een toko ben. De eerste keer dat ik op zoek ging naar ‘Daun Djeroek Peroet’ en het vervolgens in het schap zag staan met de spelling ‘Daun Djeruk Perut’ had ik een kleine errormelding in mijn hoofd. Zo ook met Tempeh en Tempé, Adoe en Aduh, Saté en Sateh: laat het los, laat het gaaaaan!

In de Indische keuken zijn geen spellingsregels en wat ingrediënten betreft, zal iedere Indische Oma tegen je zeggen: ‘Ik weet niet hoeveel ik van wat gebruik, ik doe dat op gevoel en jij moet lekker doen wat jij zelf lekker vindt!’
Maar dat is dus best lastig als je een newbie bent met Indische gerechten, want dan weet je nog helemaal niet wat je zelf lekker vindt 🙂

Ik dwaal af: het verlossende antwoord wat betreft de spelling van Frikadel of Frikandel, volgens de website Onze Taal:

 

“De frikandel, met een n, is een langwerpige vleessnack die gefrituurd wordt (‘Wil je een kroket of een frikandel bij de patat?’); frikandellen worden vooral in Nederland gegeten.
De frikadel, zonder n, is een soort gehaktbal; frikadellen worden vooral in België gegeten.
Onze Frikandel, noemen ze in België overigens een ‘Curryworst‘ wat ik dus ook maar lastig vind om te begrijpen, want het ziet er niet uit als een worst en het smaakt niet naar curry… (error error)…”

Maar dit Indische  gerecht voor Frikadel Pan heeft dus helemaal niets te maken met FrikaNdellen of Frikadellen (hoe vaker ik dit woord typ, hoe stommer ik het vind..), het is gewoon de naam voor ‘Indisch Gehaktbrood‘. Maar dit klinkt weer minder interessant, niet?

In het Indisch heet het trouwens ‘Perkedel Pan‘. Dit wilde ik ook nog even meegeven voor de laatste errormelding en verwarring. Laten we maar verdergaan met het recept!

Ingrediënten voor Frikadel Pan
Hoofdgerecht voor 4 personen

 • 500 gr aardappels
 • 2 uien
 • 6 teentjes knoflook
 • nootmuskaat
 • 2 eieren
 • 500 gr gehakt (aangeraden wordt 300 gr half-om-halfgehakt en 200 gr rundergehakt)
 • 100 ml melk
 • 2 grote tomaten
 • 300 ml water
 • 2 bouillonblokjes
 • 2 el ketjap (Manis)
 • 1 tl suiker

 

Hoe maak je het?

Schil de aardappels en kook ze in water met zout in circa 20 minuten gaar.
Laat de aardappels goed uitlekken, prak ze meteen fijn en laat daarna afkoelen.
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Pel en snijd de uien en knoflook grof.
Maal voor de boemboe de uien, knoflook, een beetje zout, versgemalen peper, een snufje nootmuskaat en de eieren glad.

Schep het gehakt en de boemboe door de aardappelpuree en meng de melk erdoor.
Vet een ovenschaal in en schep het aardappelmengsel erin.
Bak circa 1 uur in de oven.

frikadel-pan

Snijd de tomaten in kleine stukjes. Breng voor de saus het water met bouillonblokjes, ketjap, tomaten en suiker aan de kook en laat op laag vuur even inkoken.

Haal de frikadel uit de oven en schenk de saus erover. Zet de ovenschaal terug in de oven en bak circa 20 minuten tot de saus verdampt is.
Laat voor het serveren even afkoelen.

Selamat Makan!

Dit recept komt uit het boek ‘Zoals Alleen Oma Dat Kan’ van Danny Jansen. Lees HIER mijn enthousiaste review over het boek, dat ik inmiddels als een soort bijbel beschouw.

 

Maak je een DIY of recept van mijn blog?
Stuur me een foto en wie weet staat deze (met credits) in een volgend artikel met lezersfoto’s ?
Tweet je foto @MarisMariaRenne of deel je foto op de Facebookpagina van Hare Maristeit.
Deel je jouw foto op Instagram? Gebruik dan de HASHTAG #HareMaristeit of tag mij ( @hare_maristeit ) in je foto!

 

[bctt tweet=”Indisch recept voor Frikadel Pan + Wat is het verschil tussen ‘Frikadel’ en ‘FrikaNdel’?” username=”MarisMariaRenne”]

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

8 reacties

 1. Wat ontzettend leuk om dit recept zo opeens in m’n mailbox tevoorschijn zien komen. Wij eten dit vrij regelmatig in combinatie met soep met rijst, heerlijk! Wij gebruiken de luie variant van het recept met aardappel, gehakt, knoflook, zout, peper, nootmuskaat en een ei. Wij bakken ze gewoon in de pan als normale gehaktballen. Ook een succes moet ik zeggen als je iets minder tijd hebt.

  1. Wij aten het 2 dagen als hoofdgerecht voor 2 personen, maar met meer tafelgasten is het inderdaad een lekker bijgerecht i.c.m. soep en/of rijst. Het schijnt ook erg lekker te zijn met in melk geweekt brood i.p.v. aardappelpuree. Ga ik misschien nog eens proberen 🙂

   1. Nadat ik dit had gelezen =D , ik dacht hé dat heb ik allemaal in huis ! Hij was heerlijk, alleen de verkeerde ovenschaal gepakt (een diepe) bedacht ik me dat ik hem in de oven had gezet dus voor de volgende keer een lage ovenschaal en een foto (Y) ! Thanks (mijn hubby heeft een nieuw lievelings gerecht erbij) !!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret