Ik ben niet echt een liefhebber van vlees. Een hamburger op zijn tijd vind ik wel lekker, maar als ik uit eten ga kies ik vrijwel altijd voor een vegetarisch hoofdgerecht.
Mij maak je nou eenmaal niet blij met een groot stuk vlees en een beetje groenten. Een beetje gehakt in een pasta of Mexicaanse wrap vind ik wel wat toevoegen, maar een grote biefstuk of een bord vol spareribs of kipkluifjes, is niet aan mij besteed.
Het leuke van een Indische rijsttafel, is dat je zelf je bordje volschept en van allerlei verschillende gerechten wat kunt proeven en mixen. Op mijn bordje schep ik dan meestal extra veel Gado Gado en een kleine portie vlees:
Voor mijn allereerste home made Indische rijsttafel, mocht Seth ook wat suggesties doen en hij wilde graag ‘Extra Pittig Varkensvlees’ naar een recept uit het boek ‘Zoals alleen Oma dat kan‘.
Ik had veel ingrediënten over en heb dit recept vervolgens ook nog uitgeprobeerd met kipfilet in plaats van hamlappen. Dit was ook lekker, maar eerlijkheidshalve moet ik toegeven, dat het met varkensvlees toch nét wat lekkerder was. Ondanks dat ik helemaal geen fan ben van varkensvlees en liever kip of kalkoen eet!
De specerijen in dit gerecht, komen beter tot hun recht als je gewoon doet wat er in het boek staat. Maar mocht je ook geen varkensvlees lusten of je wil/mag het niet, dan kun je dit gerecht ook zeker met ander vlees bereiden.
Tip: maak het een dag van tevoren en warm het de volgende dag op. De smaak is de dag erna namelijk véél lekkerder, wanneer alle ingrediënten goed in het vlees zijn getrokken!
Ingrediënten voor 4 personen
500 gr varkensvlees of hamlappen
2 uien
6 teentjes knoflook
2 tomaten
7 rode pepers
10 rode rawits (kleine pittige pepertjes)
1 tl gemberpasta
zonnebloemolie
2 serehstengels (citroengras)
7 daun djeroek poeroet (Indisch limoenblad)
1 tl suiker
Extra nodig: foodprocessor (blender/staafmixer kan ook), wadjan (of wok/hapjespan).
Good to know: tenzij je jouw kids al vanaf het prille begin sambal met de paplepel hebt gevoerd, is dit gerecht NIET KIDSPROOF!
Mijn Mika is wel sambal (oelek) gewend, maar stond in vuur en vlam van dit vlees en was NOT amused.
Dus als je dit met kids wilt eten of je bent zelf niet gewend aan erg pittig eten, halveer het aantal pepertjes in dit gerecht dan gerust en bouw het een volgende keer op 🙂
Ik heb zelf 4 rode pepers en 5 rawits gebruikt en vond het niet te pittig en erg smaakvol. Seth vond het ook niet té pikant, maar mijn Mika dus wel.
Bereiding
Snijd het vlees in blokjes.
Pel en snijd de uien en knoflook in stukjes.
Snijd de tomaten en pepers in stukjes.
Maal voor de boemboe de uien, knoflook, pepers, tomaten en gemberpasta tot pasta in een foodprocessor.
Verhit een scheutje zonnebloemolie in een wadjan en bak de boemboe met de sereh en daun djeroek poeroet circa 5 minuten
Voeg het vlees en de suiker toe en stoof het vlees in circa 15 minuten gaar.
Ga je dit recept ook maken? Deel er een foto van op mijn Facebookpagina, tweet het naar @MarisMariaRenne of deel je foto op Instagram met de hashtag #haremaristeit
Wie weet verschijnt jouw foto in een volgend artikel met lezersfoto’s 🙂
Wil je een weekly-ish update in je inbox ontvangen, met een overzicht van de laatste artikelen, behind the scenes foto’s en exclusieve ‘Members Only’ winacties? Vul dan hieronder je e-mailadres in + klik op SUBSCRIBE!
Ik ben geen fan van pittig. Alleen wasabi pittig kan ik handelen. Maar mijn schoonmoeder dus echt wel, hoe pittiger hoe beter. Ik maak haar blij met dit recept.
Vind je sambal ook niet lekker? Ik smeer het echt overal op haha (kaas, pindakaas, pizza, worstenbrood, you name it). Wasabi vind ik lekker, maar niet puur. Als ik sushi maak, dan maak ik ook altijd wasabi mayo. Op een beurs at ik eens wasabi komijnenkaas, echt: fenomenaal! Wasabi kitkat staat ook nog op mijn to do list.
Ik ben gek op pikant eten als je ten minste de andere smaken ook nog kunt proeven. Zou je er meer pepers aan toegevoegd hebben als je zoon niet had meegegeten?
Ik denk het niet eerlijk gezegd, om precies de reden die jij ook geeft: ik wil de andere smaken ook nog kunnen proeven 🙂 Mogelijk zou ik het wel kunnen handelen (ik ben kruidig eten gewend), maar ik heb niet zo’n bewijsdrang haha
Hoi Maris, ik heb net een artikel geplaatst met het eindresultaat van jouw recept pittig vlees en Gado gado. Nou die mini meltdown snapte ik wel hoor! Man, man, wat een gedoe met 4 pitten op een iets te klein fornuis. Maar het is gelukt en we hebben lekker gegeten. Ik ga zo nog even delen op Insta. Groeten Floor
Haha, thanks voor het begrip 😉 Wij hebben 3,5 pit + een klein fornuis: 1 pit doet het af en toe niet, pff…
Heb uiteraard even gekeken naar wat je hebt gemaakt en het ziet er heerlijk uit! Superleuk dat je mijn Gado Gado hebt gemaakt 🙂
Ik zal ze in de 6e editie met lezersfoto’s delen op mijn blog <3