Indiase Curry met Rundvlees en Sperziebonen

 indiase curry met rundreepjes
In de Mexicaanse recepten op mijn blog, heb ik al wel eens verteld dat ik allergisch ben voor (met name verse) koriander en daarom liever thuis Mexicaans kook, dan dat ik het in een restaurant eet. Ditzelfde geldt helaas ook voor de Indiase keuken, waar ook rijkelijk met koriander wordt gestrooid in de gerechten en marinades.
Ik had weer eens zin in een lekkere Indiase curry en op de website van Croma vond ik een makkelijk recept om te roerbakken.

 

Ingrediënten voor 2 personen

indiase curry ingredienten

 • 150 gram sperziebonen
 • 1 rode ui
 • 200 gr winterpeen
 • 150 ml Griekse yoghurt
 • 4 el fijngehakte verse koriander*
 • 2 naturel naanbroden*
 • 2 el Croma Roerbak Oliemelange Mild
 • 250 gr rundvleesreepjes
 • 1 el milde currypasta*

*Vanwege mijn allergie, heb ik de verse koriander vervangen door munt en het naanbrood door een uienstokbrood. Bij het kiezen van een currypasta, lees ik altijd goed de etiketten en kies ik voor een zo veilig mogelijke smaak.

 

Bereiding

Dop de sperzieboontjes en snijd ze doormidden. Kook ze 7 minuten in water met zout beetgaar. Giet ze af en spoel ze met koud water.
Pel en snijd de rode ui in dunne partjes. Schil de winterwortel, snijd hem in plakjes van ca. ½ cm dik en halveer ze.

indiase curry voorbereiding
Schep de Griekse yoghurt met peper en zout naar smaak en de helft van de koriander door elkaar. Bak de naanbroden volgens de aanwijzingen op de verpakking af.

Verhit de wok of hapjespan op een hoog vuur en verdeel de Croma Roerbak Oliemelange met een draaiende beweging over de bodem.
Roerbak, als de Croma heet is (de Croma is dan transparant en wat dunner van structuur), de rundvleesreepjes bruin.

indiase curry maken

Voeg de ui en de wortel toe en roerbak alles ca. 5 minuten of tot de wortel beetgaar is. Voeg de currypasta en 1 dl heet water toe en breng alles al omscheppend aan de kook.
Schep de uitgelekte sperziebonen erdoor en breng op smaak met peper en zout. Bestrooi het gerecht met de rest van de koriander en serveer met de gekruide yoghurt en het in punten gesneden naanbrood.

indiase curry met runderreepjes

Ik heb voor de bereiding van dit gerecht voor het eerst deze oliemelange gebruikt en vond het erg fijn in gebruik.
Het ziet er inderdaad na verhitting uit als olie, maar in tegenstelling tot olie, spettert dit niet! Jullie kennen de (af en toe) ietwat gevaarlijke verhalen van mijn keukenavonturen, dus ik vind het echt een pré dat ik minder risico loop op mini brandwonden én dat ik de keuken na het koken niet hoef af te soppen.

Het vlees smaakt net zo mals en smaakvol, als ik gewend ben van het bakken met andere Croma producten. De Croma oliemelanges zijn verkrijgbaar in de smaken ‘mild’ en ‘olijf’ en je kunt ze vinden in het olieschap van de supermarkt.

Houden jullie van de Indiase keuken? En in wat voor producten bakken jullie meestal vlees?
Laat het horen in de comments!

 

Maak je een recept van mijn blog en deel je er een foto van op social media? Gebruik daarbij dan de hashtag #haremaristeit zodat ik ‘m kan zien, liken of sharen: vind ik leuk!

Hare Maristeit

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Laat een reactie achter

9 reacties

 1. 🙂 helemaal verslaafd aan de indiaase keuken, maar ook aan de indonesische keuken 🙂 hihi.
  ben helemaal gek van de dames “Show me the Curry” geweldig 🙂 Altijd met een vrolijke persoonlijke noot :). en Mahadure Javri. En Tarla Dalal. Helemaal geweldig.
  Wij zijn thuis opgegroeid met de Surinaamse, Nederlandse, Indiaase en Indonesische keuken en ook andere keuken. Van huis uit ben ik dus gelukkig niet bang om dingen te proberen (denk niet eens dat je mij kunt tegen houden want ik ben te nieuwsgierig)
  Gelukkig is India zo groot en zijn er zoveel recepten om uit te proberen. Boeken zat hier, vooral de vegetarische gerechten en de verschillende soorten dahls, Heerlijk. http://www.foodnetwork.com/recipes/nigella-lawson/mughlai-chicken-recipe.html Dit is een recept van Nigella (wel typisch Indiaas) er zit alleen gemalen korianderzaadjes in. Maar dit is zoooo lekker, je blijft eten.

 2. Het klinkt me als een heerlijk recept.
  Maar ik vraag me af hoe jij er achter gekomen bent dat je allergisch bent voor koriander. Ik hou niet echt van de smaak maar heel soms doet m’n schoonmoeder het in minibeetjes in eten. Laatst hebben we Indiaas eten besteld (koriander overheerste echt) en in de avond kreeg een allergische reactie waar ik haast bang van werd echter is uit bloedtest koriander niet gebleken. De dokter zei al dat ze niet alle voedingssoorten kunnen testen. Nu was ik benieuwd hoe jij er achter bent ik ben namelijk niet van plan om snel hetzelfde te bestellen haha.

  1. Hi!
   Ik heb testen laten doen bij een allergoloog in het ziekenhuis, omdat ik van heel veel verschillende gerechten steeds allergische reacties kreeg. Bij die testen werden er heeeeel veel verschillende kruiden en specerijen in mijn huid (op mijn arm) “gekrast” en toen kwamen er een tiental heftige reacties uit, waarbij koriander er echt uitsprong. Er zijn nog meer dingen waar ik niet tof op reageer, zoals knoflook, vis en schaaldieren en nog wat verse kruiden, maar die neem ik voor lief. Ik ben er gewoon niet te scheutig mee. Ik zeg geen nee tegen een goede Tzaziki, aioli of in knoflook gebakken gamba’s, al heb ik daarna wel lichte klachten. Maar als ik koriander eet dan zwel ik echt op en kan ik mijn tong niet meer bewegen ?
   En van Chinees eten word ik bijna altijd ziek, dus dat kan ik nooit bestellen (tot groot verdriet van Seth).
   Dit is alweer jaren geleden dus weet niet of een huisarts je hiervoor tegenwoordig makkelijk zal doorverwijzen en of het vergoed wordt door je zorgverzekering, maar je kan allicht informeren!
   Het onderzoek was wel een lange zit en niet erg prettig, maar ben wel blij dat ik weet met welke ingrediënten ik voorzichtig moet zijn.
   Succes!

   1. P.s. een onaangenaam verhaal: ik had honderd jaar geleden een tongpiercing en een lippiercing en ging uit eten in een Mexicaans restaurant, waar ik dus een allergische reactie kreeg. Mijn tong en mond begonnen zo snel op te zwellen, dat mijn piercings eruit geknipt moesten worden ?
    Dat is de aanleiding geweest dat er haast gemaakt werd met specifieke allergietesten bij een allergoloog.

    1. Allereerst heel erg sorry dat ik nu pas reageer. Zoals ik op een andere post reageerde kijk ik niet dagelijks. Had je bericht wel gelezen maar niet op gereageerd ?. Maar echt super bedankt voor je reactie.
     Ik moet denk ik ook maar gaan strijden voor een uitgebreide test. Het lijkt nu ik mij heb laten testen nog vaker last heb van allergische reacties. Zelfs vanmorgen nog, was een half uur wakker en had zoals gister een yoghurtdrankje op en toen voelde ik al netelroos opkomen. Heb gelukkig wel allergietabletten maar wil daar niet resistent voor worden. Nu moet ik dus letten op alles wat ik eet want dingen die ik kon eten kan ik soms niet tegen ?. Koriander zou ik niet zo erg vinden, lust ik toch niet haha. Maar balen als je zoals jij niet alles kan eten. Maar kan Seth gezellig een keer Chinees eten als jij van huis bent, zo doen we dat hier ook omdat ik niet alle vlees eet maar mijn man wel.
     Fijne avond!

     1. Het is je vergeven 😉
      Allergieën zijn raar. Soms heb ik periodes heel veel last van ALLES en dan een hele tijd niets/nauwelijks. Als ik voel dat ik een wat meer kwetsbare/vatbare periode heb, dan mijd ik echt veel dingen waarvan ik weet dat ik er heftig op kan reageren. Als ik me goed/fit voel, dan durf ik het best aan om wat royaler met ingrediënten te strooien, ik houd immers van ongeremd en lekker eten!
      Overigens kan ik ook echt naar/ziek (down en somber ook) worden van die allergieremmers, dus ik sta er ook niet altijd om te springen om die dingen in te nemen, tenzij ik echt moeite heb met slikken of ademen…

 3. Ik heb dit recept destijds gemaakt, was erg lekker.
  Helaas ben ik hem vergeten op te schrijven. Hoe kan het dat hij er niet meer op staat?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hare Maristeit


Hare Maristeit is de kleurrijke, diverse en persoonlijke site van Maris Maria Renne uit Haarlem. Gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover en retro-nerd. Pimpt graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijkt ook veel films en series. Gek op koken, koffie, rosé en comfort food. Meer weten of samenwerken? Klik HIER!

Toiletportret