Hoe kies je een naam voor je baby?

populairste babynamen 2014
Deze week is mijn schoonzusje bevallen van ons nichtje en ze heet: Sarah! Vanmiddag gaan we met haar kennismaken.

Heel toevallig, bedachten wij net twee weken geleden een nieuwe favoriete naam voor onze nog ongeboren dochter. Daarmee was onze voormalige nummer één keuze, tijdelijk naar een tweede plek verschoven.
Gelukkig maar, want de naam die wij tot voor kort als roepnaam voor ons meisje voor ogen hadden, was: ‘Zahra‘ (spreek uit: ‘Zara’).

Deze naamkeuze is nu dus volledig uitgesloten, want twee nichtjes die slechts drie maanden in leeftijd schelen, waarvan de vaders een eeneiige tweeling zijn en die dan ‘Sarah & Zahra‘ heten, vonden wij niet zo tof.

In de afgelopen maanden hebben wij denk ik (zonder te overdrijven!) ongeveer drieduizend namen hardop aan elkaar voorgelezen.
Bij geen enkele naam maakte mijn hart een sprongetje of kon ik me voorstellen dat ik mijn dochter zo zou noemen.
Ik raakte er zelfs een beetje van in paniek, want bij mijn zoon was de verliefdheid op de naam er al nog voordat ik zelfs het geslacht wist.

Vandaag deel ik dit artikel met jullie, met alle overpeinzingen voor een naamkeuze die wij de afgelopen periode hebben gemaakt. Dit is dus puur gebaseerd op mijn eigen ervaringen en mijn smaak, erg persoonlijk dus!

Gelukkig maar dat smaken verschillen, anders zouden we allemaal hetzelfde heten 😉

 

Spelling van een naam

vliegticket

Ik houd van bijzondere namen die niet veel voorkomen. Dat mijn vriend Seth heet, vind ik ook echt heel leuk. Al hield ik natuurlijk net zoveel van hem als hij ‘Pieter‘ had geheten hoor!

Ik ben ook nog nooit een ander koppel tegen gekomen dat ‘Maris & Seth‘ heet, of waarvan zelfs maar één van de twee, één van onze namen had. Wij klinken samen niet als een standaard stelletje: I like!

Alleen wordt zijn Engelse naam altijd erg Nederlands uitgesproken (‘Set’). En hoe logisch ook, toch vind ik dit wel jammer. Zijn (Britse) moeder is eigenlijk de enige die zijn naam mooi uitspreekt, maar als ik dit doe dan klinkt het alsof ik me aanstel.

Ook ervaar ik het zelf na al die jaren nog steeds als vrij vervelend, dat mijn naam bijna altijd verkeerd begrepen, uitgesproken of geschreven wordt.

Het is geen drama van wereldformaat, maar ik vind het nog steeds wel irritant wanneer ik mensen moet corrigeren en hetzelfde praatje moet houden over de spelling en uitspraak.

Ik ben er daarom dus behoorlijk op gefixeerd dat onze kinderen namen krijgen die geen vraagtekens oproepen over spelling of uitspraak.

Vragen als: ‘Schrijf je dat met een ‘i’ of ‘y’?’ of ‘met of zonder “h” zoals Sara of Sarah zijn nog te overzien. Maar ik weet zelf hoe irritant het is om altijd en overal te moeten uitleggen hoe je nou precies heet, hoe je het uitspreekt of hoe je het spelt en dat wil ik mijn kinderen niet aandoen.
Denk aan verkeerd gespelde e-mailadressen, voorgedrukte formulieren die opnieuw aangevraagd moeten worden en ALTIJD overal waar je voor het eerst komt en bij iedere eerste ontmoeting te moeten zeggen: ‘Zo heet ik niet’.

Mede hierdoor waren we ook nog niet helemaal over de naam ‘Zahra‘ uit, ondanks dat ik er echt helemaal verliefd op was (en nog steeds ben).
We hadden deze naam aan Mika verteld en hij had er best moeite mee om het nonchalant uit te spreken. Naar alle waarschijnlijkheid zouden mensen haar ook ‘Sarah‘ gaan noemen, of ‘Zara‘ gaan schrijven.

Ik vind ‘Zahra‘ dus nog steeds een geweldige naam, maar gelukkig hebben we inmiddels een naam gekozen waar we het unaniem over eens zijn en waar we geen enkele twijfel over hebben.
Gelukkig maar, want ik was wel echt even verrast toen we deze week de naam van ons newborn nichtje hoorden!
Ik had het toch niet heel erg leuk gevonden als we daardoor onze favoriete naamkeuze hadden moeten laten schieten…

Voornaam, Tweede Naam & Achternaam

Mijn achternaam helpt trouwens ook niet echt, om verwarring rondom mijn naam te voorkomen. Je zou denken dat je van ‘Renne‘ niet veel geks zou kunnen verzinnen (spreek uit: ‘Rennuh’), maar ik heb de meest fantastische varianten al gehoord in de afgelopen 30-something jaren.

‘Rennée’ is mijn favoriet. Mijn achternaam klinkt zoveel interessanter als je het Frans uitspreekt.

my name is

Vraag me niet waarom, maar mijn voor- en achternaam worden ook vaak omgedraaid.
Maris‘ is (vooral in de regio Haarlem!) ook bekend als achternaam. Op de één of andere manier word ik wel eens gebeld met de vraag: ‘Ik ben op zoek naar Dhr. René Maris!’

De verwarring rondom mijn naam, is de voornaamste reden dat ik voor officiële zaken en online profielen e.d. ook mijn tweede naam (Maria) gebruik. Hiermee is het net iets duidelijker wat mijn voornaam, achternaam én mijn geslacht is. Maar in het dagelijks leven noemt niemand me dus voluit ‘Maris Maria‘ maar gewoon ‘Maris‘.

Onze dochter gaat de achternaam van Seth (‘Haringa‘) krijgen. Hier plaag ik hem wel eens mee (NIKS klinkt leuk met Haringa!!!) maar dit is natuurlijk een grap, want er is niks mis met zijn achternaam.
Al was het wel sexy geweest als hij de achternaam van zijn Britse moeder had gekregen (‘Saint Idolph‘, dat later gespeld werd als ‘St. Idolph’ en nu als ”Stidolph‘).
Dan had hij voluit ‘Seth James Stidolph‘ geheten. (Purrr….).

Hannah‘ vind ik een leuke en klassieke naam. En bijzonder, omdat als je het van achter naar voren leest, hetzelfde spelt. Maar ‘Hannah Haringa‘ vind ik dan weer niet oké…
Maar in sommige gevallen vind ik alliteratie of een rijmritme juist weer erg mooi, het kan zo verschillen!
Ik heb overigens wel altijd een beetje medelijden met DWDD’s Peter Pannekoek, wanneer ik zijn naam hoor. Maar het komt zijn baan als comedian natuurlijk wel weer ten goede!

Ik ben ook een voorstander voor een tweede (en eventueel derde) naam. In grote(re) families, of in het geval van een veel voorkomende achternaam, is het wel handig om jezelf te onderscheiden met andere initialen.

De voornaam van mijn broer begint ook met de letter ‘M’, we hebben dezelfde achternaam en zijn in dezelfde plaats geboren. Doordat we andere initialen hebben (M.M. en M.R.A.) is het op papier duidelijk wie nou wie is.
Veel mensen vinden het overdreven om hun kind een tweede naam te geven en dat snap ik op zich wel. Ik kan alleen uit eigen ervaring zeggen dat ik er wel erg blij mee ben en dat het mij in veel situaties heeft geholpen om verwarring te voorkomen.

Vernoemen naar een bekend persoon & het ‘Kwik, Kwek & Kwak’-effect

Maar hoe kies je een tweede naam?
Vernoem je jouw kind naar een Opa, Oma, of dierbaar (overleden) familielid? Naar een persoon (artiest of auteur) die je bewondert, of ‘gewoon’ een favoriete naam die je niet als roepnaam hebt gekozen?

Ik vraag me ook af hoe mensen het ervaren als ze naar een beroemd persoon vernoemd zijn, maar zelf geen overeenkomsten met die persoon hebben. Denk bijvoorbeeld aan een a-muzikaal meisje dat ‘Whitney‘, ‘Madonna‘ of ‘Beyoncé‘ heet…
De tweede naam van mijn zoon is trouwens ‘Samuel‘ en hij is niet naar iemand vernoemd. Ik vind het gewoon een mooie en klassieke naam, die mooi past tussen zijn korte voornaam en lange achternaam.

lizzy juultje en babetje

Ik vind de namen ‘Mila‘ en ‘Mia‘ voor een meisje echt te gek en ze klinken ook mooi in combinatie met de achternaam ‘Haringa’.
Maar met een zoon die Mika heet, vind ik beide namen helaas ongeschikt. Het lijkt mij niet leuk om broer en zus te zijn, en ‘Harry & Hannie‘ of ‘Dennis & Denise‘ te heten. Zo ook dus voor ‘Mika & Mila‘.
Ik vind het wel leuk als namen van broers en zussen mooi matchen, maar niet als ze té veel op elkaar lijken, zoals met maar één afwijkende letter.

Vinden jullie het juist wel leuk om namen op elkaar af te stemmen?

 

Populaire namen

De SVB publiceert jaarlijks een lijst met de populairste kindernamen, van het voorgaande jaar.

In 2014 werden er in Nederland ongeveer 85.000 meisjes geboren die samen 13.402 namen kregen.
Sophie (836 keer gekozen), Emma (728 keer gekozen) en Julia (676 keer gekozen) waren de populairste meisjesnamen.
Slechts twee keer sinds 2008 kwam een andere meisjesnaam voor in de top 3.
In 2008 was dat Lieke op 3 (inmiddels op plek 19) en in 2013 werd Tess (in 2014 op plek 5) verrassend eerste.

De huidige top 3 meisjesnamen, stonden op mijn favorietenlijstje toen ik in 2005 zwanger was van Mika. Ik heb de populariteitlijsten al jaren niet gecheckt, dus dit was best wel een domper toen ik erachter kwam hoe vaak deze namen per jaar gekozen werden.
Seth en ik hebben namelijk afgesproken om geen populaire naam te kiezen, hij mag niet in de top 10 en eigenlijk liever ook niet in de top 20 van de meest gekozen namen staan.

Toen mijn zoon op de valreep van 2005 (30 december!) werd geboren, waren er maar één of twee jongetjes met de naam Mika geboren dat jaar. Supercool vond ik dat, want ik wilde voor hem ook echt een naam die niet vaak voorkwam.
Toen niet lang daarna de Britse zanger Mika doorbrak met de hit ‘Grace Kelly’ werd de naam Mika ook een stuk populairder bij pasgeboren jongens. In 2006 kwam deze naam al veel vaker voor en dit vond ik toen echt niet tof!

De naam Maris werd in 2014 trouwens maar slechts twee keer aan een pasgeboren meisje in Nederland gegeven. Met de spelling Máris zelfs maar één keer.
De naam die wij nu voor ogen hebben om aan onze dochter te geven, staat zeer laag in de populariteitlijst en hier was ik erg blij om!

Wat voor namen vinden jullie leuk? Korte hippe namen, of langere klassieke namen?
En als je zelf kinderen hebt: welke namen hebben jullie ze gegeven?
Do share!

TIP!
babybytes.nl is helaas een erg onoverzichtelijke en rommelige website, maar je kunt er wel namen zoeken, betekenissen van namen achterhalen, of meningen lezen van mensen over hun eigen naam. Ook kun je bijvoorbeeld een zoekopdracht geven als: ‘moet beginnen met een ‘H’ en eindigen op een ‘A’.

UPDATE (2017)!

Dit artikel publiceerde ik in februari 2015. De naam die wij op dit moment hadden gekozen voor onze dochter, is het alsnog NIET geworden 🙂
Ongeveer een maand na publicatie werden wij halsoverkop spontaan verliefd op de naam ‘Norah‘ die in 2015 nauwelijks voorkwam in de populariteitslijsten.
In 2016 stond haar naam (ook wel gespeld als ‘Nora’) opeens in de top 20 en net zoals destijds met de naam van mijn zoon, vond ik dit weer niet zo tof 🙂

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Laat een reactie achter

46 reacties

 1. Mijn zoon heeft Milan was toen niet populair totdat er iemand in GIST met die naam kwam en was het ineens een hele populaire naam en nog steeds. Tweede naam is M erin. Onze jongste zoon heeft Mees en ik hoor deze naam bij ons in de buurt en school heel erg weinig. Tweede naam is Aaron. Mijn man heet Marius en wij hebben dus 3 gezinsleden met een voorletter M. Niet echt praktisch maar ik vond nu eenmaal die namens leuk dus ach het is niet anders. Als 1 van mijn zoontjes een meisje was geweest was de voorkeursnaam Femke geweest maar ook wij wisten al in een heel vroeg stadium dat we een jongetje zouden krijgen dus was maar van korte duur. Zoals jij ook al zei het is zo praktisch om te weten of t een jongetje of een meisje wordt met het kamertje, kleertjes etc. Wij hebben het geslacht wel voor iedereen geheim gehouden. Nou succes nog met het kamertje.

  Gr
  Saskia

  1. Ik vind het niet eens zozeer praktisch, ik vind het juist ook wel romantisch om over haar te dagdromen en dingen beter te visualiseren.
   Dus jullie hebben het kamertje neutraal gehouden, ondanks dat jullie het geslacht wel wisten? Dat zou ik dus niet kunnen, ik ga helemaal los nu met het inrichten en stylen van haar kamertje!
   Namen met dezelfde voorletters in hetzelfde gezin vind ik niet erg, met een tweede naam kun je iedereen van andere initialen voorzien 🙂

 2. Ik ben niet zwanger, maar aangezien mijn lief en ik er wel over uit zijn dat we ‘ooit’ babies willen maken, hebben we het hier toevallig onlangs over gehad. Wat wij ons ook afvroegen: hoe ‘dichtbij’ ‘mag’ je iemand kennen die ook zo heet? (de dochter van de zus van een goede vriend heeft een naam die wij ook leuk vinden… op het randje?)

  Wat betreft die zelfde beginletter: mijn zusje heet ook met een M, dat vonden wij altijd lastig. Later bleek dat mijn ouders destijds nog de optie op een broertje open wilden houden, en dat hij naar opa vernoemd zou worden, ook met een M. Dan zou zij de enige zonder M zijn, en dat vonden ze dan ook weer gek. Het is maar waar je allemaal rekening mee houdt! Ik zou mijn kinderen denk ik een andere voorletter geven dan wie dan ook in ons huis. Tweede namen vind ik nergens voor nodig dus daar beginnen we niet aan 😉

  Ik ben benieuwd naar jullie uiteindelijke naam! En ik hoop maar dat je als je je baby ziet ook denkt ‘jaaaa’ – zou dat wel eens gebeuren, dat mensen een naam in gedachten hebben en bij de eerste blik op hun kind denken “dat past voor geen meter”??

  1. Dat laatste denk ik wel. Ik heb wel eens gehoord dat de baby nog geen naam had, omdat de ouders er toch nog even over na moesten denken.
   Ik moet zeggen dat ik echt blij ben dat mijn broer en ik (beide een voornaam met een M. dus) andere initialen hebben. Ik wilde nu ook geen naam met een M. uitsluiten omdat mijn zoon en ik een voornaam met deze letter hebben, wel zou ik dan andere initialen kiezen dan die van hem (M.S.) of mij (M.M.).
   Wat betreft vernoemen naar mensen ‘dichtbij’, dat vind ik zelf ook lastig. Ik zou mijn kind zelf niet naar iemand uit onze eigen vriendenkring vernoemen, maar een broer of zus van een vriend die nooit bij ons over de vloer komt en toevallig echt een te gekke naam heeft, zou ik denk ik wel overwegen.

   1. Psst nav je post pregnancy tag kwam ik weer bij dit artikel, toch leuk hoe snel zoiets kan gaan: nog geen vijf maanden na deze reactie had ik een positieve test in handen, begin maart volgend jaar ben ik uitgerekend! En we weten nu wel hoe ze gaat heten – niet hetzelfde als die dochter van de zus van die vriend 😉

    1. Aaaaah wat leuk om te horen! En wat super dat jullie de naam nu al weten, wij hadden daar echt nog stress over pff… Kan ik me nu niet meer voorstellen, haar naam klópt gewoon 🙂 Hoewel er nog steeds een paar namen zijn waarvan ik denk: ‘Zou toch leuk zijn als…’ (maar nu niet aan de orde). Ik wens je nog een fijne zwangerschap!!!!

 3. ik vond het wel lastig. Vooral omdat bij mijn kids de achternaam met een S begint en dan moet de voornaam niet met een s eindigen. De initialen of afkortingen die in grote bedrijven vaak gebruikt worden mogen ook niet bedenkelijk zijn. Dus geen L, P of S als voornaam. En ga zo maar door… Ik had een heel rijtje regels 🙂
  Ik heb hele aparte namen, je hoeft niet te spellen, maar ze zijn erg uniek. Maar het belangrijkste is wat het gevoel is wat je bij de naam krijgt. Mijn dochters naam klinkt heel pittig en dat is ze ook, vanaf dag 1 past die bij haar. En hij komt in NL maar 5x voor 🙂 waarvan 1 bij mij toestemming heeft gevraagd. Die van mijn zoon ook maar 30x. Dit kan je nakijken in de namendatabase van http://www.meertens.knaw.nl/nvb/

 4. een goede vriend heeft mij ooit hoogzwanger aan het janken gekregen door met manlief te geinen over een mogelijke naam voor de komende spruit. Het werd een hele opsomming van namen die voor j/m kunt gebruiken. Jan-Jansje, Dirk-Dirkje, Koos-Koosje, Piet-Pietertie…..het hield niet op (net als het borrelen van de mannen) tot onze vriend behóórlijk aangeschoten kwam met: ” nee nou weet ik het! je vraagt aan de medewerker van de burgelijke stand: Hoe heet jij? Harry. Mooi doen we! en dus werd de komende spruit, alvast “Harry” genoemd.
  Hij veranderde struktureel de mooiste namen in iets heul anders en de hele omgeving nam klakkeloos over wat híj er van maakte. Dochter Carmen noemde hij Toos, neefje Guido werd Gert, neefje Jort werd Henk….Daar had ik dus geen zin!

  Toen onze vriend een paar weken later telefonisch informeerde of “het biggen al was begonnen of het jong er al was” besloten we adhoc hem te verassen en haar een derde naam te geven waarbij we hem vernoemde. Triomfantelijke antwoordde wij: Ze is er! en ze heet Lone Syrche Michel… het bleef even stil aan de andere kant… “…. nou…uhhh…goh…daor ben ik even stil van ( en dat is zijn geval zeldzaam!), mooi…dan noemen we haar Mies!”
  grgrgrgrgrggrgrgr 😉

 5. Iedereen had problemen met mijn naam en met de voornamen van beidde kinderen maar ook met al onze achternamen.
  Niemand kon het ooit goed schrijven.
  Altijd moet het gespeld worden.
  Ook worden er letters vergeten.
  Maar we zijn het wel gewend.
  We hebben de mooiste namen 😉

 6. Leuk deze blog ! Kopje wat me wel aansprak is namen op elkaar afstemmen..
  Ik heb ook 2 kindjes een jongen en een meisje, ze heten Jaeven Joey & Jahliyah Sarah Lois.
  Jaeven zijn tweede naam “joey” is de naam van mijn vriend. Jahliyah is niet vernoemt, ik vond Sarah lois al mooi toen ik nog klein was ..
  We verwachten over 1 week onze derde spruit maar die krijgt geen naam met een J maar met een L en zei krijgt mijn naam als tweede naam.

  het is maar waar je zelf voor kiest hoe jij je kind wil vernoemen.

  Liefs Natasja

 7. Onze zoon heet Sean. Als tweede naam heeft hij Corran, vernoemd naar mijn opa Cor en oma Anna. Beide namen zijn Iers, mijn vader is van Ierse komaf en we zijn beiden dol op Ierland. Mochten we ooit gezegend zijn met een tweede kindje dan zoek ik het niet perse in die hoek. Wel wil ik een naam die je niet vaak hoort, maar wel een met karakter!

 8. Bij de eerste waren we het gelijk samen mee eens Jason werd de naam alvorens we wisten wat het werd. Toen zwanger van de tweede en we wisten het met de echo weer een jongen hmm dat werd al iets lastiger en kozen voor Andy. En later nog een klein kadootje erachteraan en met de echo kwamen we er achter weer een jongen oh no.. Lijstjes gemaakt websites afgezocht en ja we wouden geen zelfde voor letter als die van ons of de jongens.. Uiteindelijk had ik een naam die ik mooi vond en me man ook wel maar hadden nog niet definitief iets gekozen, daarbij werd een naam die op onze lijst stond ook weggekaapt door kennissen die met hun 20 weken zwangerschap al bekend gemaakt hadden wat ze krijgen en hoe hij gaat heten, toen had ik zoiets nou mooi is dat. Uiteindelijk kwam onze kleine man veel te vroeg en werd het toch de naam die ik t mooist vond en dat is Colin. Ja een echte mannen familie. Als we een meisje hadden gekregen had ze jolene geheten daar waren we ook al overuit mocht t een meisje zijn geworden. Heel veel succes met de zwangerschap en alles rond erom heen! X

 9. Er is nu ook een app: BabyNames! Een soort Tinderachtige opzet waarin je namen kan liken, disliken en favorieten kan aanvinken. Op basis daarvan probeert de app je namen voor te schotelen die je leuk zou moeten vinden. Je krijgt steeds aparte en wat normalere namen door elkaar!

 10. Wij hebben zo’n beetje dezelfde overwegingen gehad als jullie. We wilden Engelse namen kiezen, maar wel namen die ook gangbaar zijn in Nederland (daarmee viel oa Siobhan af). Top 10 was bij ons ook uitgesloten. Uiteindelijk hebben we twee zoons gekregen met de namen Quint en Morris en een dochter met de naam Arwen. Die naam komt weinig voor en wij vonden hem erg mooi. We vinden het een naam die lekker stoer is en toch ook lief. Achteraf gezien past hij perfect bij ons lieve meisje. Veel succes met het kiezen en uiteraard ook veel succes met de laatste loodjes!
  Groetjes,
  Marieke

 11. Het kan ook zomaar zijn dat je op het laatste moment van gedachte veranderd. Mijn moeder heeft de hele zwangerschap gedacht dat ze mij Jeanette ging noemen om uiteindelijk een week voor mijn geboorte te kiezen voor Bianca 😉

 12. Je moet inderdaad echt goed nadenken over de initialen.. Mijn broer en in beginnen allebei met de M en dat gaat altijd fout met de post. Zelfs nu we allebei allang niet meer thuis wonen.. Ook vakantie boekingen gingen fout..

  Een vriendin van mij heet Emmely.. Dat wordt nooit goed gespeld. Al vind ik deze spelling van de naam wel het mooiste:)

  1. Ja, daarom ben ik ook vóór een tweede naam!
   Het voorbeeld van Emmely is herkenbaar, dat zag ik bij de dochter van een vriendin vaak fout gaan, dat haar naam altijd verkeerd uitgesproken werd. Ik kan het al niet uitstaan als de klemtoon van mijn naam verkeerd gelegd wordt 😉

 13. Onze dochtertjes heten Lisa en Lena. Ik wilde er echt het ‘zusjes’ gevoel aan geven door het in dezelfde lijn te houden. Daarnaast was kort maar krachtig een wens en aangezien papa Portugees is, voor beide nationaliteiten makkelijk uit te spreken en in het gehoor liggen een wens. Zelf ben ik niet van de ‘hippe’ engelse namen, het was in ons geval handig geweest. Maar deze namen zijn naast hollands en portugees ook in het engels prima uit te spreken… Het was een lange discussie maar we zijn er nog altijd erg blij mee!! Wel horen ook wij vaak mensen het ‘post en initialen’ verhaal vertellen… Het is een feit.. Maar toch ga ik ga mijn naam keuze niet af laten hangen van de post. Daarnaast neem ik aan dat ze later niet in 1 huis blijven samen :-)… Wel hebben ze beide een tweede naam van beide oma’s. We willen ze graag een eigen naam geven.. Maar vonden het toch leuk om de familielijn wel terug te laten komen.. Wel jammer dat ze bij de burgerlijke stand niet onze beide achternamen konden krijgen (na portugees gebruik)… Dan was het helemaal mooi af geweest!!

  Heel veel succes met alles! Groetjes Geeske

 14. Bij het uitzoeken van een naam 7 jaar geleden wisten we het geslacht nog niet en zonder gekeken te hebben naar de top 10 vonden wij Sanne een leuke naam, maar omdat deze in de top10 stond en wij een veel voorkomende achternaam hebben, Visser, wilden wij dat niet. Ook vonden wij Nikki een leuke meisjesnaam, maar Google eens op Nikki Visser, die naam viel ook af

 15. Uiteindelijk kregen we wat namen boekjes en wij vonden de Scandinavische namen erg leuk. Inmiddels wisten we voor 90% zeker dat het een meisje zou worden. Het was niet helemaal goed te zien op de echo, dus bedachten we ook een jongens naam. We wilden overigens ons kind niet vernoemen, omdat ik vind dat je dat dan naar beide families moet doen om scheve gezichten te vermijden. Ik zelf ben met mijn voornaam niet vernoemd, maar mijn twee andere namen zijn vernoemd naar mijn oma’s. Anita Eva Maria. Mijn man heeft twee namen. Zijn tweede naam heeft zijn vader bij de aangifte erbij bedacht, omdat hij dat een leuke naam vond. Patrick Marcel. De eerste jongensnaam waren we al snel uit dat werd Wessel. Als tweede naam hadden we Thorvald. Leuke stoere namen en prima in combinatie met onze achternaam en op Google ook geen vreemde resultaten. De meisjesnaam vonden we het moeilijkst. Dit moest ook een stoere naam zijn, aangezien ik zelf geen meisje/meisje ben. We hadden eerst Vibeke uitgekozen, maar twijfelde dit als voornaam te doen vanwege het feit dat mensen misschien gaan vragen hoe je het schrijft. Op zich in combi met achternaam Visser vond ik het wel super. Uiteindelijk kwam ik de naam Bente tegen en daarvan hadden we meteen iets van dat is hem. De naam stond niet in de top 20, komt 200 keer per jaar voor. Vibeke gebruikten we als tweede naam. In combi met achternaam zou dat dan B.V. Visser worden. vonden we eigenlijk wel grappig. We hadden meteen een B.V. opgericht, want het is een meisje geworden. Nu alweer 6 jaar. Een stoere meid. Overigens ken ik nog steeds weinig Bentes. Op haar school zitten er twee. Ik ben benieuwd hoe jullie spruit gaat heten en wens je veel succes. Groet Anita

 16. Alleen hierom al, ben ik blij dat ik geen verantwoordelijke ouder hoef te zijn. Want past zo’n naam later ook echt bij een kind? Ik ken veel mensen die niet blij zijn met hun voornaam. Zelf zou ik geloof ik voor meisjes vernoemen naar mijn favoriete popsterren: Stina (Nordenstam) of Björk of Polly (Jean Harvey). Komen volgens mij niet heel veel voor. Voor jongens heb ik zou ik zelf gaan voor Quint. Mooi kort en stoer. Maar goed, ik heb geen kinderen of huisdieren dus deze namen blijven ongebruikt bij mij thuis.

  1. Björk! Leuk 🙂
   Ja, het is een grote verantwoordelijkheid en ik breek er al maanden mijn hoofd over. Ken ook veel mensen die niet blij zijn met hun naam, zou het vreselijk vinden als mijn kinderen mij dat later verwijten!
   En neem gewoon 2 goudvissen die je Stina & Polly noemt 🙂

 17. Hier een Jayden Troy en een Joya Monroe. Jay werd geboren voordat Britney Spears een Jayden op de wereld besloot te zetten en daarmee een grote hype ontketende, Britney bitch… Anyway, hier in het dorp is hij nog steeds de enige en bijna alle Jaydens zijn veel jonger dan hem dus ach, het is wel oke. Ik noem hem trouwens altijd Jay. Met de naam Joya ben ik enorm blij, na vijf jaar nog steeds vrijwel uniek in Nederland. Haar tweede naam, net zo! Andere opties voor haar waren; Jolie, Jenna, Juliette, Jezebel / Jazzabel / Jezebelle, Jill / Jillian en Jessa. Dat het met een J zou zijn stond al vast 🙂 Succes met het kiezen van een mooie naam! X

  1. En hoe kwam je op ‘Troy’ ?
   Irritant als ‘jouw’ naam opeens een hype wordt. Ik kon die blije Mika met z’n vrolijke krullenbol en kauwgomballenpopmuziek wel schieten in 2006 grr…

 18. Wij hebben 2 dochters, Lonne & Emme. Ik zag een keer Lonna in de flair en toen dacht in van de a een e maken. Nu blijkt er in ons dorp ook een meisje te wonen met dezelfde naam, nooit geweten! Leeftijdsverschil is sowieso 15 jaar. Tweede naam is voortgekomen uit Emmelot, Lot vind ik erg mooi maar twee keer een L is niet handig met de post ( wij hebben geen doopnamen). Emmelot heb ik over getwijfeld en toen hebben we er toch Emme van gemaakt. Later kwam mijn tante met de vraag of ik deze van Jennifer Lopez had, ik huh wist helemaal niet dat zij ook was bevallen…. Enige nadeel is dat veel mensen haar eerst Emma noemen maar onze dochter verbetert dat dan wel en dan vergeten ze de naam niet meer….. Onze keuze voor de namen was ook een naam die ook voor de kinderen makkelijk te zeggen, schrijven en lezen is! Suc6 met het zoeken van een leuke naam!

 19. Hier een Pixie-Fleur en een Blade-Viggo, geen tweede namen vonden we ’te’ worden met deze namen ervoor ! Allebei de namen zijn er maar 1 van =D . Ben altijd verliefd geweest op de naam Fleur , maar is een veel voorkomende naam dus toen hebben we besloten om voor een dubbele naam te gaan en toen hoorde ik mijn mams Pixie vragend zeggen (zo van hebben jullie die al overwogen?) en mijn man en ik hadden gelijk vlinders in onze buik bij het hardop horen van de naam Pixie-Fleur en nog steeds !! Blade (van de film, ja ik ben echt film/serie/Disney ‘verslaafd’ licht uitgedrukt!) hadden we al als jongens naam bij de eerste zwangerschap (maar dat is dus Pixie-Fleur geworden) . Maar bij Blade een naam voor na het streepje zoeken was makkelijker gezegd als gedaan, van alles hadden we al geprobeerd, vonden we niet leuk klinken totdat ik in ene Viggo Mortensen voorbij zag komen toen dacht ik ja dat is hem dus zo zijn we aan Blade-Viggo gekomen (wij zeggen alleen Viggo met een i in plaats van ie ). Met onze zoon hebben we wel eens gehad idd en nog steeds dat zijn naam verkeerd uitgesproken word en dan slaan papa en mama effe toe hoe het wel hoort, haha . Ook mijn naam word wel eens verkeerd uitgesproken en geschreven en dan denk ik ik ben maar Chantal (makkelijk toch!) . Ik hou van stoere (niet standaard namen 😉 ) Voor een meisje hebben we Austin, Lennox, Raven en Murphy voor de jongens hebben we Luxor, Jax en Ryder nog op ons lijstje staan, voor maybe in de toekomst ! Succes !!

 20. Wij wisten al snel dat onze dochter een korte enkele voornaam moest krijgen. Mijn vriend zijn achternaam bestaat uit drie delen en is ook nog eens redelijk exotisch. Heel lang hebben we erover gedaan maar uiteindelijk is het Sadie geworden. Dat spreek je dan uit op z’n Engels. Dit leek mij heel logisch maar veel mensen zeggen toch Saadie…..zucht…..Ik heb inmiddels een namenlijstje aangelegd voor eventuele broertjes of zusjes. Ik ben benieuwd wat jullie nr 1 naam is geworden.

  1. Vervelend is dat hm, als het verkeerd uitgesproken wordt? Dat heb ik met ‘Mah-ris’ i.p.v. ‘Maaaaaaaris’. En de Engelse naam van mijn vriend wordt ook altijd Nederlands uitgesproken. Dit zijn wel dingen waar ik rekening mee probeer te houden bij het kiezen van een naam voor onze dochter. We hebben nu een nummer 1, maar ik ben nog steeds namenlijsten aan het doorspitten, just in case 🙂

 21. Mijn zoontje heet Theije.
  Achteraf hebben we er niet bij stil gestaan dat we het op een lastige manier hadden geschreven …
  Maar nog steeds vinden we het een mooie naam.
  Zijn ( engelen) zusjes heten Pleun en Noor….ook nog altijd mooi al zeg ik het zelf 🙂

  1. Ja, tsja… wat spelling betreft zullen veel ouders er wel tegenaan lopen dat de namen verkeerd geschreven worden, ook als het geen lastige manier is 😉
   Bij mijn zoon (Mika) gebeurt het niet vaak, maar heb wel een paar keer ‘Mica’ of ‘Micah’ voorbij zien komen (die laatste begrijp ik niet…). En ik zie veel mensen de naam van onze dochter spellen zonder ‘h’ (grrrr!) dus ‘Nora’ i.p.v. ‘Norah’. Ach ja, het wordt in ieder geval goed uitgesproken, in tegenstelling tot mijn eigen naam 😉
   Een hartje voor jouw Noor <3
   Wij noemen Norah ook vaak 'Noor' of 'Noortje' en dit was voor ons ook een reden om te kiezen voor de naam 'Norah', omdat we de afkortingen (en die gaan geheid gemaakt worden door familie en vriendjes) zo lief vonden 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hare Maristeit


Hare Maristeit is de kleurrijke, diverse en persoonlijke site van Maris Maria Renne uit Haarlem. Gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover en retro-nerd. Pimpt graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijkt ook veel films en series. Gek op koken, koffie, rosé en comfort food. Meer weten of samenwerken? Klik HIER!

Toiletportret

Webshop