Laat je niet misleiden door bovenstaande zoete fotocollage, ik heb behoorlijk veel hartige antwoorden op de 25 Foodvragen Tag! Ik spotte deze tag op het blog van Ik ben Iris niet en zij had ‘m weer van Uit Pauline’s Keuken.
Wat is je favoriete ontbijt?
Doordeweeks eet ik meestal heel saai cruesli met melk of yoghurt. In het weekend maak ik vaak mijn favoriete uitsmijter of eten we samen verse broodjes, fruit en een gekookt eitje.
Hoe drink je jouw koffie?
Ik ben echt een koffie addict! Mijn favoriete koffie is ‘Latte Macchiato met Hazelnootsiroop’ van Starbucks en thuis nam ik ook altijd uitgebreid de tijd om een heerlijke koffie met goede melkschuimkraag te maken. Ook had ik meestal wel verschillende siroopjes in huis om zelf een speciale koffie te maken. Helaas lust ik nu ik zwanger ben geen koffie meer, dit had ik bij de zwangerschap van Mika ook en dit kwam daarna gelukkig weer goed.
Het is ook beter om geen cafeïne te drinken tijdens de zwangerschap, maar soms sta ik wel eens sip in de keuken naar mijn ongebruikte kick ass roze koffiezetapparaat te kijken 🙁 Ik probeer het wel eens, maar het smaakt voor mij nu gewoon naar slootwater, dus laat ik het maar even staan. Momenteel experimenteer ik met veel smaken Chai Tea en ik drink de laatste tijd veel warme chocolademelk. Ook erg lekker, maar toch niet hetzelfde helaas!
Wat zit er op je lievelingsbroodje?
Mijn lievelingsbroodje is de ‘Spinazie 2‘ van lunchroom ‘De Overkant’ uit Haarlem. Toen ik net zwanger was ben ik er een paar keer naar toe gerend omdat ik dit broodje MOEST eten. Mijn vriendin Sarah heeft toen voor me uitgezocht hoe ik dit broodje zelf kan maken, sindsdien eet ik het nog vaker. Het is een broodje met rode pesto, sambal badjak, gesmolten mozzarella, avocado en pijnboompitten en ik krijg er gewoon alweer trek in wanneer ik dit alleen al opschrijf…
Soep of salade?
Ik ben gek op beide! In de zomer maak ik vaak salades (die ik meeneem naar het strand) en in de winter maak ik vaak soep. Jamie Oliver’s Paprikasoep is favoriet bij ons thuis.
Wat is je favoriete kookboek?
“Supersalades”! Sowieso is het een erg leuk verhaal over David Bez uit Milaan, een grafisch ontwerper, werkzaam in de reclamewereld. Drie jaar geleden stelde hij zichzelf de uitdaging om elke werkdag een nieuwe salade te bereiden, gewoon in de pauze en aan zijn bureau!
De foto’s en recepten van zijn supersnel te bereiden eenpersoons salades, postte hij op zijn blog: saladpride.blogspot.com. Inmiddels wordt het blog gevolgd door saladeliefhebbers over de hele wereld en publiceerden kranten zoals The Times zijn ervaringen. Natuurlijk kan een boek dan niet uitblijven, dus bracht hij Supersalades uit, waarin meer dan 250 recepten staan om gezonde en verse salades te bereiden. Wij hebben al flink veel salades uit het boek gemaakt en ik ben er zelf creatiever en inventiever in de keuken door geworden, wat betreft het combineren van smaken. HIER kun je een aantal van mijn fabulous salades bekijken.
Nooit meer zoet of nooit meer hartig?
Dit zal waarschijnlijk een grote schok zijn om te lezen, maar dan kies ik toch voor ‘nooit meer zoet’. Ik heb de reputatie van ‘s lands grootste zoetekauw en ik zal ook geen gelukkig bestaan meer hebben als ik nooit meer een taartje of jelly beans mag eten. Maar ik ben toch net iets gekker op toastjes met hartige spreads en stinkkaasjes en vooral: stinkkaasfondue! Dit eet ik het liefst met een schaaltje kersenjam ernaast, ik ben namelijk vooral gek op de combinatie van hartig en zoet. Eigenlijk is deze vraag dus alsof je moet kiezen tussen je kinderen: onmogelijk!
Welke keuken (land) is je favoriet?
Ik ben gek op pasta’s en m.n. lasagna! Ik ben nog nooit naar Italië geweest, hier zou ik wel eens een foodtrip willen maken. Overigens maakt mijn Seth de allerlekkerste spaghetti. Als ik mijn Muppet vraag wat hij vanavond wil eten, zegt hij vaak ‘Taco’s’ of ‘Seth’s Spaghetti‘.
Wat is je favo foodfilm?
Een tijdje terug zag ik de heerlijke feelgood foodfilm ‘Chef‘ en dat is tot nu toe de leukste film die ik in het afgelopen jaar heb gezien. Maar mijn alltime favourite foodfilm is toch Pixar’s ‘Ratatouille’. Die heb ik nu al een paar keer samen met de Muppet gekeken en hij blijft heerlijk. Het gaat over een rat die geen ongedierte wil zijn zoals zijn soortgenoten, maar zijn passie voor verfijnd eten wil delen met de mensen. Kijk HIER voor de trailer.
Wat is je meest ultieme guilty pleasure?
Een hap Nutella. Straight from the bowl.
Sinds ik met dit verhaal in dagblad de Sp!ts heb gestaan, denken mensen dat ik echt iedere dag een pot Nutella leeglepel, maar dit is natuurlijk niet zo. Ook krijg ik af en toe mailtjes van lezers met Nutellatips, of vrienden taggen me op Facebook als er ergens een leuk Nutella artikel staat. Ik heb trouwens wel altijd een pot Nutella in huis. Just in case…
Wie is je grootste inspiratiebron?
Mijn beste vriendin Sarah ♡
Toen wij nog straatarme studenten waren, wist zij al van oud brood en een blikje tomatenpuree een pizza te toveren. Inmiddels is ze een veel verder ontwikkelde Uberfoodie, heeft ze een opleiding patisserie gedaan en heeft ze een voorkeur voor vega en vegan koken. Wij chatten bijna iedere dag en als ik inspiratieloos ben voor het avondeten, vraagt zij waar ik zin in heb. Dan noem ik 1 ingrediënt en verzint zij de complete maaltijd. Heerlijk!
Sarah is onlangs een eigen blog gestart en ik ben enthousiast, neem zeker even een kijkje op Happy Veggie Family!
Thuis koken of uit eten gaan?
Ik vind het fijn als vrienden komen eten (of om bij vrienden thuis te eten) en we lang kunnen tafelen en kletsen. Dat doe ik dan toch liever thuis dan in een restaurant. Vroeger vond ik dat stressvol, om op tijd voor zoveel mensen iets op tafel te toveren. Nu zie ik in dat het vooral om het samenzijn gaat en niet om het eten. Natuurlijk moet het wel lekker zijn, maar lekker hoeft niet moeilijk te zijn. Meestal maak ik nu vooraf soep of sushi (dit is trouwens wel veel werk, dus daar begin ik ruim op tijd mee!), of we eten bijvoorbeeld kaasfondue of ik zet de poffertjespan op tafel. Iedereen blij en ik stressvrij! Goed gezelschap i.c.m. een gezellige aankleding zijn al de voornaamste ingrediënten voor een geslaagde avond.
En dit is de keuken waarin ik mijn simpele en stressvrije maaltijden bereid:
Het is een erg eenvoudige en basic keuken die ik oersaai vond en daarom heb gepimpt met plakfolie. En het staat natuurlijk vol met roze keukenapparatuur 🙂
Wij hebben geen vaatwasser en allebei een hekel aan afwassen. Dit is wel een ‘dingetje’ bij ons thuis helaas.
High end of Low profile?
Absoluut low! Wanneer ik uit eten ga met een vriend(in) wil ik vooral lekker kunnen bijkletsen en dit gaat fijner als je in een relaxte ambiance zit, dan wanneer je met kaarsrechte rug 6 rijen bestek van buiten naar binnen moet afwerken met het servet op schoot. Brr…
Wat is je lievelingsrestaurant?
Voor een goede (Gorgonzola!) kaasfondue reserveer ik altijd een tafeltje bij In ‘t Goede Uur in Haarlem. Om lekker lang te tafelen en urenlang te kletsen, ga ik altijd naar het (very) low profile Bruxelles. Dan verhuis je na het eten boven in het restaurant, lekker makkelijk naar de bar beneden. In de zomer eten we vaak bij het strandfiliaal van dit restaurant: Bruxelles aan Zee in Zandvoort. De prijs/kwaliteitverhouding is in beide filialen echt uitstekend en vooral de frietjes zijn zoooo lekker!
Boodschappen doe ik bij…
Boodschappen doe ik helaas iets te vaak bij onze buurtsupermarkt die wij de ‘Pauperdeka’ noemen. Negen van de tien keer hebben ze hier niet wat ik nodig heb en grom ik waarom ik niet op de fiets ben gestapt om naar een supermarkt in het centrum te gaan.
Een of twee keer per week ga ik naar de Albert Heijn voor basisdingen zoals couscous of pizzadeeg (neen: dit hebben ze niet bij onze Pauperdeka!) en soms koop ik vers fruit en groenten op de markt.
Het lekkerste dat ik ooit gegeten heb is..
“Strawberry Soup” tijdens een vakantie in Florida. Ik was 12 jaar toen ik dit at en het maakte meer indruk op me dan Disney World. Ik heb het recept kunnen vinden en maak het af en toe zelf, het is heerlijk! Vooral vanwege de ‘spicy’ bite van knapperige pistachesuiker met basilicum!
Wat is je favo cocktail?
Piña Colada vind ik heerlijk! Ik word al blij als ik er naar kijk, mits in een mooi glas, met gezellig gekleurd suikerrandje en een schijfje fruit en parasolletje als garnering. Afgelopen zomer ontdekte ik ‘Hugo’ en dit vond ik ook erg fris en lekker! Ik ben nu aan het zoeken naar recepten voor Mocktails, om toch met iets feestelijks te kunnen proosten dit jaar met Kerst of Oud en Nieuw, want het is natuurlijk Nada Colada voor mij de komende maanden….
Dit vind ik echt supersaai trouwens, BAH!
Koffie met George (Clooney) of Heston (Blumenthal)?
Met beide heren heb ik niets, ik wil liever een drankje doen met Robert Downey Jr. of James Franco ♡
Wat mag niet ontbreken in jouw keuken?
Mijn gekleurde keukenapparaten. Het is voor veel mensen misschien moeilijk te begrijpen, maar ik kan niet wonen in een huis met saaie meubels, schrijven met saaie pennen, werken met saaie spullen of saaie kleding dragen. Ditzelde geldt voor keukenapparaten. Ik geloof er gewoon niet in dat iets functioneels per definitie lelijk en meestal zwart, grijs of wit moet zijn. Ik word heel blij van mijn roze waterkoker, roze koffiezetapparaat (ook al lust ik nu even geen koffie) en roze broodrooster. Ik heb dan ook veel meer zin om aan de slag te gaan in de keuken!
Mijn favo snack is…
In de zomer zijn de watermeloenen niet aan te slepen. Ik ben dol op watermeloen met feta (ook lekker met guacamole trouwens) en in de winter snack ik graag appelpartjes met guacamole. Beide hebben die voor mij onweerstaanbare combinatie van hartig en zoet!
Wat zit er op jouw pizza?
Mijn Muppet en ik maken regelmatig zelf pizza’s en die beleggen we dan met plakjes champignons, blauwe kaas, stukjes ananas, rode pepertjes (alleen ik, hij niet) en soms ook met plakjes banaan. En natuurlijk strooien we er nog een extra laag oude kaas overeen. Mijn lief vindt dit echt walgelijk van ons, maar wij houden ervan 🙂
Dit jaar maakte ik een verrassend lekkere pizza met brie, broccoli en cashewnoten van restjes uit de koelkast en die was waanzinnig lekker!
Wat lust je echt niet?
Zuurkool en spruiten. Ik moet echt binnensmonds braken als ik dit alleen al ruik….
Mijn favoriete foodblog is…
Ik gebruik de app van Uit Pauline’s Keuken vaak als ik inspiratieloos in de supermarkt sta, of als ik er in onze Pauperdeka achter kom dat ik ter plekke iets nieuws moet verzinnen, omdat een aantal ingrediënten weer eens niet te koop zijn. Het zoete blog van Laura’s Bakery vind ik ook heerlijk om op te kijken en klikken. Haar blog moet je zeker even opslaan om leuke inspiratie op te doen voor de komende feestdagen! Laura’s Rendieren van marshmallows wil ik nog eens maken…
Het gekste dat ik ooit gegeten heb is….
Niet gek, maar wel ranzig en wat mij betreft ontzettend overrated: oesters. Het lukte me niet om het door te slikken of erop te kauwen en ik moest ervan overgeven. Ik kan het niet anders omschrijven als een klodder snot in een slok zeewater, ik snap die hysterie eromheen echt niet.
Wat staat er op je food bucket list?
Ik wil ooit nog eens een Rainbow Cake maken. Ik vind vooral die strakke witte taarten zo mooi, die dan van binnen zo’n verrassende kleurenexplosie blijken te zijn. Ook wil ik een keer succesvol macarons in mijn eigen keuken maken. Ik heb eens een workshop gevolgd met perfecte ingrediënten, perfecte apparatuur en een macaronmeester van Poptasi Pastry aan mijn zijde. Maar al mijn pogingen thuis waren een grote desillusie. Te hard, te zacht, verbrand, te klef: gewoon blegh!
Ik kan niet leven zonder…
Ik zag er voor mijn zwangerschap tegen op om zo lang zonder koffie (iedere ochtend) en wijn (in het weekend) te moeten leven, maar dit valt in de praktijk best mee. Ik zal niet beweren dat het gezellig is om met een glaasje limonade op een feestje te staan, maar een vrijmibo met warme choco en een schaaltje kruidnoten is ook oké.
Wie zijn jullie favoriete foodbloggers en zonder welk eten of drinken zouden jullie niet meer ‘willen’ leven?
Moet hier zo om lachen: ‘ Toen ik net zwanger was ben ik er een paar keer naar toe gerend omdat ik dit broodje MOEST eten’. 🙂 En wat een heerlijke vrolijke foto’s weer! Die Strawberry soep…uhh..echt geen idee wat ik me hierbij moet voorstellen??..Ga het zeker uitproberen..maar aangezien ik Spruiten en Zuurkool wel OVERHEERLIJK vind, delen we misschien niet helemaal dezelfde smaak kwa eten. 🙂
ieuwl :-p
Ik vind aardbeiensoep ( zie: http://www.haremaristeit.nl/aardbeiensoep-eerste-hulppost/ ) vooral geschikt als dessert. Het is gemaakt van gepureerde aardbeien met druivensap. Hier doe je dan crème fraîche in en strooi je groene suiker (gemaakt van basilicum en pistachenootjes) over. Heerlijke combinatie! In Florida hadden ze dit vaak in restaurants op de menukaart staan en aten mensen het als voorgerecht.
Bedankt!! Ga het zeker uitproberen. Ook grappig als drankje in een glas zomers??..cocktail uitstraling met suikerrandje..rietje….Hou van alle ingredienten..dus dat gaat helemaal goed komen!! 🙂
Oh, dat is een heel leuk non-alcoholico idee voor mij om mee te proosten dit jaar met Kerst of Oud & Nieuw 🙂
Ik zou er dan iets meer druivensap in doen zodat het nog vloeibaarder is. Volgens het recept in de link die ik net deelde, kun je het echt lepelen namelijk. Ook lekker romig om te drinken uit een glas, niks mis mee! Goed idee van jou!!!!
Cheers!!! 🙂