Ajam Boemboe Roedjak (Kip in Indische specerijensaus)

ajam roedjak

Voor deze Ajam Boemboe Roedjak heb je vrijwel alle Indische specerijen uit je keukenkastje of de toko nodig. Geen drama dus als je één of twee dingetjes niet in huis hebt 😉
Zelf laat ik meestal koriander weg: merk je niets van. Althans, ik mis het niet, want ik vind koriander echt…. YUK!

En zoals met bijna alle Indonesische gerechten, is ook dit gerecht de tweede dag nóg lekkerder, omdat de smaken er dan extra goed in zijn getrokken. De kip is dan supermals, zacht en smaakvol.

Best een klusje om (voor) te bereiden, maar dan heb je ook wat! Als je dan toch bezig bent: maak meteen een dubbele portie, zodat je er meer dagen plezier van hebt!
Ik heb in onderstaande lijst ook de Nederlandse vertalingen en/of eventuele vervangers vermeld. You’re welcome!

Ingrediënten voor 4 personen

  • zonnebloemolie
  • 6 kippenbouten
  • 2 grote uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 el kemiripasta
  • 3 cm laos
  • 1 cm djahé (verse gemberwortel)
  • 2 daun salam (Indisch laurierblad)
  • 2 daun djeroek poeroet (Indisch limoenblad)
  • 1 serehstengel (citroengras)
  • 1 tl djinten (komijnzaad)
  • 1 el ketoembar (korianderzaad)
  • 1,5 el paprikapoeder
  • 1 tl sambal oelek
  • 1 el asem (tamarindepasta)
  • 1 tl trassi (garnalenpasta)
  • 400 ml water
  • 125 gr blok santen (of kokosmelk uit blik)
  • 0,5 el suiker
  • 1 kippenbouillonblokje

TIP!
Lees HIER meer over specifieke Indische specerijen, met foto’s en uitleg.

Hoe maak je het?

Verhit een scheut zonnebloemolie in een wadjan, bak de kippenbouten halfgaar en leg ze op een bord.
Pel en snijd de uien en knoflook fijn.

Maal voor de boemboe ( = kruidenmengsel/pasta) de uien, knoflook, kemiripasta, laos en djahé tot pasta in een foodprocessor of met een staafmixer.
Verhit een scheut zonnebloemolie in een wadjan en bak de boemboe met de daun salam, daun djeroek poeroet en sereh 5 minuten.

indisch eten

Voeg djinten, ketoembar, paprikapoeder, sambal, asem en trassi toe en meng dit goed door elkaar.
Voeg de kip, het water en de santen (of kokosmelk) toe en breng op smaak met de suiker en het bouillonblokje.

Laat het geheel op laag vuur circa 30 minuten koken tot de kip gaar is.
Voeg eventueel extra water toe als de kip nog niet gaar is.

indische rijsttafel

Bron voor dit recept, is het boek ‘Zoals alleen Oma dat kan‘ van Danny Jansen.
Meer weten over dit boek? Lees dan HIER mijn enthousiaste review.

[bctt tweet=”Recept voor ‘Ajam Boemboe Roedjak’ (Kip in Indische specerijensaus)” username=”MarisMariaRenne”]

 

Maak je een DIY of recept van mijn blog?
Deel er een foto van op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tweet het naar @MarisMariaRenne
Deel je jouw foto op Instagram? Gebruik dan de hashtag #HareMaristeit of tag @hare_maristeit in je foto.
Wie weet verschijnt jouw foto in een volgend artikel met lezersfoto’s!

Ook zo gek op Indisch eten? Dan vind je dit vast ook om te smullen: Telor Boemboe Bali (Balinees ei) en Gado Gado!
Bekijk HIER al mijn Indische recepten, inclusief tips & tricks voor beginners en leuke Indo-feitjes ❤

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

4 reacties

  1. Deze gaat ook weer op de to-cook lijst, jum! Heb jij er geen last van dat het een beetje raar gaat smaken wanneer je uien pureert? En heb jij enig idee hoeveel kemirnootjes ik moet malen voor 1 el (voordat ik mijn trouwe vriend google ga raadplegen)?

    1. Nee, ik vind gepureerde/fijngehakte uien in een Boemboe niet raar smaken. En ik moet bekennen dat ik de nootjes heb weggelaten ssssht! Tot ongenoegen van mijn Oma, die zei dat dit ‘moet/hoort’ ?
      Ik kon ze niet bemachtigen bij de toko en wilde niet wachten met maken van dit gerecht. Er zitten zoveel specerijen I, die twee dingen minder nam ik maar voor lief ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Maris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret