19/04/2017 | 11 reacties

Schone was buiten hangen

Brabantia Droogmolen

Als titel leek ‘Vuile was buitenhangen’ mij wel grappig, maar dat is niet de strekking van dit artikel 😉
Ik deel af en toe wel ‘vuile was’ (info over onaangename zaken) op mijn blog, maar vandaag gaan we het hebben over schone was.

Want ondanks dat ik geen schoonmakerig typje ben, heb ik wel een zwak voor schone was. Mijn bed induiken en onder schoon, fris gewassen, knisperend en naar wasverzachter ruikend beddengoed kruipen, is namelijk één van mijn favoriete dingen des levens.

De geur van schone was en waarom ik GEEN droger heb

Mijn favoriete geurencombinatie is wasmiddel van Ariël en wasverzachter van Robijn. Af en toe probeer ik wel eens een ander merk of zwicht ik voor een aanbieding, want ik ben nou eenmaal een slappe sukkel voor bulkaanbiedingen.

Maar daar heb ik dan vrijwel meteen spijt van, wanneer ik het deurtje van de wasmachine opentrek en niet mijn favoriete vertrouwde schone wasgoedgeur ruik.

Brabantia DroogmolenFoto: op de droogmolen hangt Norah’s lentejasje van Cake Walk. Het witte zomerjurkje is een souvenir uit Griekenland en de beer kreeg ze na haar geboorte cadeau van haar grote broer.

Het allerlekkerst vind ik de geur van schone was die buiten hangt te drogen. Want ondanks dat mijn gezin (o.a. een knoeiende peuter, een sportende puber en Couscous de onvoorspelbare en actieve lapjespoes) dagelijks voor VEEL wasgoed zorgt, heb ik GEEN droger in huis.

Ik heb namelijk in mijn studententijd een diepgeworteld trauma opgelopen met drogers. Ik begrijp de vele voordelen van dit handige apparaat en soms zou ik voor al ons beddengoed ook stiekem best wel een droger willen hebben.
Voor de handdoeken wil ik dit trouwens niet. Handdoeken komen weliswaar lekker zacht uit de droger, maar ik heb eigenlijk een voorkeur voor ietwat ruwere handdoeken: lekker dode huidcellen scrubben 😉

Als arme student woonde ik op kleine kamertjes en meestal was er dan één gezamenlijke wasmachine en droger in het studentenhuis, of ging ik wekelijks met een grote tas naar een wasserette.
Ik had op mijn kleine kamer nauwelijks ruimte om mijn wasgoed op te hangen, dus maakte ik ook altijd gebruik van de droger. Veel van mijn favoriete kledingstukken zijn daardoor zo beschadigd of gekrompen dat ik mezelf plechtig voornam om NOOIT een droger te kopen.

En tot nu toe heb ik dat dus ook nog nooit gedaan.

Brabantia Droogmolen

 

De voordelen van buiten wasgoed drogen

Toegegeven: ‘s winters ben ik er niet altijd even blij mee dat ik iedere dag boven het trapgat over de railing hang om ons wasgoed op te hangen. Zoals ik al schreef is de was hier in huis een NEVER ending story en alleen ‘s zomers zie ik af en toe de bodem van de wasmand.

Ook houd ik er rekening mee dat ik geen schone kleding in het trapgat ophang om te drogen, wanneer ik bijvoorbeeld een Indische rijsttafel heb gemaakt. Toch zonde namelijk, als mijn favoriete jurkjes niet naar Robijn wasverzachter ruiken, maar naar vele tenen knoflook, uien en rawits…

Met normale temperaturen, duurt het gemiddeld 24 uur voordat al ons binnenshuis opgehangen wasgoed helemaal droog is. Meestal hang ik het ‘s avonds op en kan ik de volgende ochtend kleine dingen (peuterrompers, sokken e.d.) alweer opruimen.

In de zomer duurt het soms maar een uurtje om wasgoed buiten te drogen en kan ik twee of drie wasjes achter elkaar doen: de eerste lading wasgoed is dan al droog, voordat de tweede lading uit de wasmachine komt.

De belangrijkste voordelen van buiten je was drogen:

 • Het geeft je was die heerlijke frisse geur waar ik het al over had.
 • Het is goed voor je portemonnee: de zon en wind zijn gratis, in tegenstelling tot het energieverbruik van een droger.
 • Je kleren blijven langer mooi en krimpen niet. TIP: hang donkere kleding in de schaduw en/of binnenstebuiten, om de kleur te behouden!
 • Het is beter voor het milieu, want er komt geen CO2-uitstoot vrij bij het drogen.

Brabantia Droogmolen

 

Love Nature: Droog je was puur natuur!

Van Brabantia kreeg ik een superhandige droogmolen (Essential)  om buiten schoon wasgoed op te hangen. Voorgaande zomers gebruikte ik buiten uitklapbare rekjes en hing ik droogrekjes over de deuren.

Deze zomer vind ik het met een rondrennende peuter wel handiger om een droogmolen te gebruiken: geen dichtslaande deuren of grijpgrage handjes die schone kleding van het rekje aftrekken 🙂

Deze droogmolen kun je als een soort paraplu in- en uit elkaar vouwen. Hij is klein genoeg om ‘s winters niet in de weg te staan in onze bijkeuken, maar groot genoeg voor een complete familiewas.
Als je de droogmolen hebt opgeborgen, kun je de bodemhuls afsluiten met de bijgeleverde dop. Wel zo veilig dus, met rondrennende peuters! En voor mezelf trouwens ook, want ik ben iemand die niet altijd goed oplet en snel struikelt…

Wat ik ook handig vind, is dat er op iedere hoek van de molen een stevig ophangoog zit, waar je een kledinghanger in kunt steken:

Brabantia Droogmolen

Met gewone rekjes wil het (mij) wel eens gebeuren dat kleding van een hanger afwaait en dat ik het dan uit de struiken moet vissen…

Door het paraplusysteem blijft de (UV-bestendige met antislip-profiel) waslijn altijd goed gespannen. De waslijnen zijn ook eenvoudig weer te vervangen én je hebt 5 jaar garantie op een Brabantia product.
Het klinkt bijna alsof je een high tech auto koopt, nietwaar?

Genoeg over de handigheidjes van deze a-maaaa-zing en bijna futuristische huishoudhulp. Terug naar belangrijker zaken, namelijk: het milieu!

Brabantia plant, samen met WeForest, een boom voor iedere verkochte droogmolen of droogrek. Inmiddels zijn er al meer dan 805.225 bomen geplant en het zou tof zijn als dit er 1 miljoen worden, nietwaar?!

Na aanschaf van je (gratis thuisbezorgde) droogmolen of droogrek, kun je jouw product online registreren, ontvang je een Boom Certificaat en word je op de hoogte gehouden van jouw eigen WeForest boom.

Kijk HIER voor meer info over dit mooie initiatief.

Brabantia Boom Certificaat

Hangen jullie ook graag wasgoed buiten te drogen, of hebben jullie een voorkeur voor de droger?
Laat het weten in een reactie!

was buiten hangen

Over de vele voordelen van het buiten drogen van je wasgoed! Click To Tweet

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

11 reacties

 • Beantwoorden Conny 19/04/2017

  Ik heb wel een droger (een warmtepompdroger) maar deze staat ‘s zomers meestal werkeloos. Ik hang het liefst ook alles buiten: beddegoed, handdoeken en kleding. In de winter gaat dat niet. Ik werk overdag en heb dus niet de tijd om het dan buiten te hangen. Vroeger hing bij mij ook alles in het trapgat, maar soms duurde het best lang eer het dan droog was en rook het ook niet meer zo fris (ik heb het dan over een jaar of 20 geleden).
  Ik heb in plaats van een droogmolen een Brabantia WallFix. Super handig voor iets kleiner behuisden of mensen met een balkon of terras!

 • Beantwoorden Olga // Daar Was Eens 19/04/2017

  Ik hang was over deuren te drogen of in mijn berging met het raam open. In de winter wil ik items wel eens over de kachel hangen en in de zomer gaan er zo drie wasjes per dag doorheen, omdat alles dan zo lekker snel droog is en je sneller klaar bent. Al vind ik het niet zo tof dat mijn droogmolen kaduuk is en ik lange was over de schutting moet draperen. Laatst heeft er een kat tegen mijn frisse was staan sproeien en ik was daar niet zo blij mee.. *zucht*

 • Beantwoorden Els 19/04/2017

  Ik gebruik mijn droger heel erg vaak, want met 2 jongens en een man die iedere dag vieze kleren in de wasmand brengen gaat het hard. Ook werk ik 2 dagen in de week dus dan is het gewoon handig. Maar mijn man gaat zeer binnenkort in onze nieuwe tuin een mooie waslijn maken, dus dan kan ik weer centjes besparen….

 • Beantwoorden Elsbeth 19/04/2017

  Ik heb ook nog nooit een droger gehad, en nog nooit gemist ook. Een droogmolen was het eerste wat ik kocht toen ik mijn eerste huis met tuin had. Ik kan heel blij worden van wapperende was. En swinters inderdaad voor de kachel of in het trapgat. Nog nooit last gehad van stinkende handdoeken (zelfs niet zonder wasverzachter want daar hou ik niet van). En nu woon ik in de tropen. Dat betekent veel was (meestal 7 wassen in het weekend, en dan zijn we maar met z’n tweeen), maar meestal droogt die snel. Alleen in het regenseizoen wil het nog wel eens misgaan.

 • Beantwoorden chucky1012 20/04/2017

  Erg handig zo een droogmolen.
  Hier is daar geen ruimte voor maar heb een goede wasdroger.

  Xoxo

 • Beantwoorden Iris 20/04/2017

  Wat goed dat Brabantia bomen plant! Ik ben ook pro buiten drogen. Vooral nu het zulk mooi weer is! Ik heb nu nog een krakkemikkig rekje (het zit serieus aan elkaar geplakt met duct tape op sommige plekken..) op wieltjes waar ik de was aan ophang buiten of binnen. Maar later wil ik ook zo’n droogmolen!

 • Beantwoorden Angélica 22/04/2017

  In onze trapgat hang ik altijd de was. Het hele huis ruikt dan naar Lenor + Lenor Unstoppabels 💖 Als wij ooit een grote tuin hebben dan zeker ook buiten!

  • Beantwoorden Maris Maria Renne 23/04/2017

   Ja heerlijk! Vind het dan wel jammer als ik vergeet het wasgoed weg te halen en dan met veel knoflook en pepers aan de slag ga 🙂

 • Beantwoorden kIM 26/04/2017

  Je droger verhaal is zo herkenbaar, sindsdien ben ik ook team-droogrek. De was met mooi weer buiten kunnen drogen maakt mijn never ending stapel was wegwerken net iets draaglijker met 2 peuters die iedere dag een schoon setje aan moeten :/

 • Laat een reactie achter