Vleesvervangers voor Beginners

vleesvervangers

Toen ik een tijdje terug deelde dat ik geen vlees meer wilde eten, gebeurde er iets opmerkelijks.
Ik kreeg opvallend weinig likes en reacties (niet goed voor mijn bloggersego…), maar wel ontzettend veel privéberichtjes.
Wat blijkt?
Er zitten HEEL VEEL mensen in de kast.

En ik snap dit als geen ander. Niet voor niets heb ik mijn eigen zoektocht ruim een jaar stil gehouden en me vaak ongemakkelijk of bezwaard gevoeld bij familie of vrienden.
Juist omdat ik niet mijn woordje klaar had en eigenlijk maar weinig weet over voeding, wist ik nooit zo goed wat te antwoorden wanneer mensen me vroegen: ‘Maar waarom wil je dit?!’

Ik heb hier namelijk niet echt een antwoord op en het is eigenlijk gewoon begonnen als een experiment. ‘Eens een dagje per week zonder vlees’ werd al snel ‘Drie dagen per week geen vlees’ en vervolgens ‘Ik kan eigenlijk best goed zonder vlees’ en tot slot: ‘Ik wil nooit meer vlees eten’.
Het was pas in een later stadium, dat ik er meer over ging lezen en docu’s ging kijken en dat vlees (maar ook zuivelproducten) me steeds meer tegen ging staan.

Wat ik ook opmerkelijk vind, zijn de heftige emoties die geuit worden wanneer vleesvervangers ter sprake komen. Men vindt daar wat van.
Lees op Twitter bijvoorbeeld maar eens de reacties die de @VegaSlager krijgt, die zijn vaak fel en lelijk. (Remember Schnitzel Gate!?!?!)
Overigens vind ik vleesopvolgers een leukere en betere term dan vleesvervangers: hopelijk gaat dit aanslaan!

Ik kan alleen voor mezelf spreken als ik de negatieve reacties wil tegenspreken. Ik heb vrijwel mijn hele leven vlees gegeten, ik ben het gewend en ik vind het vaak ook lekker.
Ik ben gewend aan de smaak, structuur en het gemak van vlees. Rulgehakt in een pastasaus, wrap of lasagne, kip in veel van mijn geliefde Indische gerechten en natuurlijk op zijn tijd een grote foute burger met veel toppings.

vleesvervangers

Je eetpatroon rigoureus omgooien, doe je niet van de één op de andere dag. Zomaar opeens cold turkey ergens mee stoppen, is niet voor iedereen weggelegd. Bij de meeste mensen gaat het beter wanneer je kleine wijzigingen in je vastgeroeste patronen aanbrengt en kleine stapjes maakt, om tot een grootser of een permanent resultaat te komen.

Ruim tien jaar geleden heb ik ook een tijdje geprobeerd om vegetarisch te eten, maar dit vond ik toen erg lastig en ik miste vlees in de meeste maaltijden.
Vleesvervangers waren toen nog niet zo grootschalig verkrijgbaar als nu. Ik heb toen een paar keer een pasta gemaakt met vegagehakt en dacht: ‘Hier ga ik nooit aan wennen…’
Ik ben persoonlijk dus echt superblij dat er nu zo’n groot en divers vegetarisch aanbod is in vrijwel iedere supermarkt!

In het afgelopen jaar heb ik veel verschillende producten geprobeerd en vandaag deel ik mijn ervaringen en tips met een aantal van deze producten met jullie.
Een aantal foto’s zijn in de donkere wintermaanden tijdens etenstijd gemaakt en dus niet van blogwaardige kwaliteit 😉
Maar voor mij waren dit dus kleine stapjes en aanpassingen die ik heb gemaakt, waardoor ik langzaamaan ben gestopt met vlees kopen.

Al snel bleek ik het niet meer te missen, heel goed zonder te kunnen en… de keren daarna dat ik wél echt vlees at (op feestjes bijvoorbeeld) ging het me steeds minder goed smaken en op een gegeven moment ging de geur en textuur van vlees me zelfs tegenstaan (dit beschrijf ik ook nog bij één van de producten die ik later in dit artikel uitlicht).

Als jij ook wilt gaan experimenteren met vleesopvolgers, dan hoop ik dat je wat aan dit artikel hebt!

Kip, Gehakt & Balletjes

Ik ben gek op Indisch eten en het afgelopen jaar heb ik vooral ontdekt dat het om de marinades (boemboes) en sausjes gaat, niet zozeer om het vlees dat erin verwerkt wordt.

vleesvervangers

Eieren, kipstuckjes, vegetarische balletjes zijn allemaal prima te bereiden met Indische specerijen.
Mijn persoonlijke advies is om balletjes te halveren en de saus er zo lang mogelijk in te laten trekken voordat je het serveert.
Maar hee: zoals bij eigenlijk alle Indische gerechten, is het de tweede dag sowieso lekkerder omdat de smaken er dan extra goed zijn ingetrokken 🙂

vegan proof indisch koken
FOTO: Vegan Proof Indische gerechten

Ik ben nooit een groot liefhebber geweest van kluiven (kippenpootjes, spareribs e.d.) of grote stukken kip. Maar kipfilet gebruikte ik wel regelmatig (in blokjes gesneden) in gerechten.
Bijna alle merken vega kipstukjes heb ik nu wel geprobeerd en ik vind ze allemaal te gek qua structuur en smaak. Werkelijk bijna niet van echt te onderscheiden!

 vleesvervangers

vleesvervangers

Waar je rekening mee moet houden, is dat vega kipstukjes zachter en malser zijn.

Ik heb geëxperimenteerd met marineren en paneren van kipstukjes, maar dit was helaas niet altijd een succes.
Geduld (en een goede pan met anti-aanbaklaag!) is dus vereist en je moet met je neus bovenop de pan blijven staan, voordat de boel aanbrandt. True story 🙂

vleesvervangers

FOTO: vega kipstukjes zijn perfect voor het maken van Indiase curry’s.
Ook lekker in Mexicaanse wraps of bijvoorbeeld Indische Mosterdkip!

vleesvervangers

Niet zo lang geleden, kocht ik voor het eerst vegetarisch gehakt (Albert Heijn huismerk).
Hier was ik erg nieuwsgierig naar en enthousiast over, want ik had alleen nog maar gekookt met kant en klare vegetarische balletjes.

Het leek mij dus een plus om zelf eens Indische balletjes from scratch te maken, maar dit viel mij onverwacht een beetje tegen….

vleesvervangers

De tegenvaller zat ‘m voor mij in de bereiding.
Ik at al een lange tijd geen vlees meer en toen ik met mijn handen in dit vegagehakt aan het kneden was, werd ik een beetje misselijk.

Dit zag ik niet aankomen, want zoals je inmiddels denk ik al wel gemerkt hebt, kan ik de smaak van vlees dus heus wel waarderen.
Voor mij was dit dus wel een beetje shocking, dat er blijkbaar dus toch iets bij mij veranderd was.

vleesvervangers

vleesvervangers

vleesvervangers

Maar het resultaat was te gek: net zo lekker als de oorspronkelijke Pittige Indische gehaktballetjes die ik voorheen maakte!

tofu

Gewone, eenvoudige gerechten die menig gemiddeld gezin doordeweeks regelmatig eet (wraps, pasta’s of een wokgerecht), zijn dus prima en moeiteloos te bereiden met vegagehakt, vega kipstukjes.
Maar ook tofu en tempeh zijn lekker in bijvoorbeeld snelle Nasi Goreng of Bami Goreng!
Ik vind de gemarineerde reepjes tofu en tempeh van Albert Heijn (huismerk) persoonlijk érg lekker.

Vegaburgers 

Begin 2017 ging ik voor het eerst aan de slag met het zelf maken van vegaburgers. Dit ging niet altijd goed 🙂
Dit is echt een kwestie van oefenen en geduld hebben. Niet afraffelen dus.

Zo wil je de bonen en overige ingrediënten van je zelfgemaakte burger niet te fijn pureren, maar juist een beetje textuur behouden (anders valt ‘ie bij het bakken uit elkaar).
Zet je hakmolen dus niet op de fijnste stand, maar druk een paar keer op ‘Pulse‘.
Ook kun je alles fijnmaken met een staafmixer, of aandrukken met een stamppotstamper.

vleesvervangers
FOTO: Home Made Vega Tex Mex Bonenburger

Het toevoegen van paneermeel of havermout geeft wat crunchy textuur aan je home made burger, maar neemt ook vocht op (wat weer helpt te voorkomen dat je burger uit elkaar valt).

Je zelf in elkaar gedraaide burgers even laten rusten in de koelkast, is ook echt een must.
Meestal laat ik ze wel een paar uur opstijven en drogen, maar als ik hier geen tijd voor heb, dan voeg ik gewoon wat extra havermout toe.
Maar minimaal een half uur in de koelkast, is wel iets dat ik trouw doe.

vleesvervangers
FOTO: Italiaanse Pestoburgers met de gehaktschijf van Vegafit

In het afgelopen jaar heb ik veel verschillende vegaburgers geprobeerd, maar er was maar één vleesopvolger die ik werkelijk vond overeenkomen met de smaak van een runderburger. Dit was de gehaktschijf van Vegafit.
Absoluut een aanrader dus voor op de BBQ deze zomer, hier kun je een leuk burgerbroodje mee bouwen!

Ik ben een groot fan van De Vegetarische Slager en veel mensen zijn lyrisch over hun MC2 burger.
Persoonlijk ben ik meer fan van Vegafit’s gehaktschijf, vanwege de dikte en smaak. De MC2 burger is dunner en moet voorzichtiger gebakken worden. Ook vind ik ‘m qua smaak niet heel bijzonder, maar smaken verschillen 🙂

vleesvervangers

Wanneer je eenmaal vegaburgers hebt omarmd, moet je zeker ook eens leuke smaken van supermarkt huismerken proberen!
Op bovenstaande foto zie je een Notenburger (Jumbo huismerk) op een broodje met gesmolten blauwe brie, walnoten, sla en komkommer.

vleesvervangers
Maar ook deze bietenburger (AH huismerk) met geitenkaas is te gek!

Als groot burgerliefhebber, dacht ik echt dat dit iets zou zijn dat ik niet zou kunnen missen. Maar eerlijk waar: ik vind vegaburgers (al dan niet zelfgemaakt) veel smaakvoller, lekkerder en origineler!

Snacks & Overig

Toen ik net besloten had om geen vlees meer te kopen, was ik niet heel streng voor mezelf. Ik stond het mezelf toe om op feestjes en zo gerust een bitterbal of iets dergelijks te mogen snacken.
Na een paar feestjes veranderde deze mind set en dacht ik steeds vaker: ‘Laat maar, het is maar een bitterbal…’

In het afgelopen jaar heb ik een aantal snacks en overige vegaproducten geprobeerd, zoals deze Nuggets van Vegafit en Frikandellen van &SamHoud:

vleesvervangers

Nou vind ik kipnuggets sowieso geen feest, dus ik probeerde voor de vorm één vega nugget. Ik vond het qua smaak overeenkomen, maar hij was wel wat droger.
Mijn vriend vond het niks, mijn kinderen snaaiden het moeiteloos weg.

De frikandelletjes waren top, echt een grote verrassing!
En als je weet waar échte frikandellen van gemaakt worden, vind je het idee van deze vegavariant sowieso fijner 🙂
Ik deed op Instagram Stories een poll met de stelling: Frikandel Speciaal met Curry of Ketchup?

80% stemde voor curry. Ik zit zelf ook in Team Curry 🙂
Deze frikandellen wil je serveren op een feestje, als je frikandelfans en sceptici wilt foppen!

vleesvervangers

Met vissticks maak je mij eigenlijk ook niet heel erg blij, ik eet ze maar één of twee keer per jaar bij gebrek aan inspiratie. Lekker bij een bergje spinazie en een gekookt ei of eiersalade.
Ik proefde wederom geen verschil met deze vegavariant, al was het wel ietsje droger. Leuk voor de smaak dus en bij mijn peuter vielen ze heel erg in de smaak.

vleesvervangers
vleesvervangers
Op Veggieworld kocht ik vegan kebab van het Duitse merk Wheaty: superrrrrlekker!

Ik breng zelf meestal vega kipstukjes of tofureepjes op smaak met gyros- of shoarmakruiden en serveer het met sla, fijngesneden groenten en pitabroodjes of wraps.

vega kapsalon

Ook kapsalon kun je dus gewoon blijven eten en zelf bereiden met vega(n) kebab of vegagehakt!
Veel lekkerder trouwens dan van de kebabzaak: lekker zonder slappe friet of laffe knoflooksaus 😉

vleesvervangers

De Filet Americain van De Vegetarische Slager vind ik werkelijk mind blowing.
Zo jammer dat dit nog niet verkrijgbaar was tijdens mijn zwangerschap, toen ik maandenlang cravings had 🙂

Het is ietsje zoeter dan echte filet, maar dit vind ik niet storend. Bovendien beleg ik rijkelijk met uitjes en strooi ik flink veel peper en zout, dus juist een prima combi.
Ik heb ook andere merken vegetarische filet americain geprobeerd, maar daarvan vond ik het qua structuur vaak als een ‘spread’ proeven en ook qua smaak een tikkeltje tegenvallen.

Ook vind ik het fijn dat deze vega filet in kleine porties verpakt is en lekker lang houdbaar is.
Want in tegenstelling tot rauw afvalvlees, zijn de ingrediënten van deze vegavariant minder bederflijk en hoef je het dus niet in recordtijd weg te snaaien.

vleesvervangers

Tot slot: deze vegan no beef bapao vond ik één van de leukste ontdekkingen afgelopen jaar.
Ik vond de vulling smeuïger en lekkerder dan die van gewone bapaos met vlees.

Vleesvervangers/vleesopvolgers hebben mij het afgelopen jaar dus echt geholpen om de stap te maken naar vleesvrij eten.
Ook gebruik ik niet dagelijks vleesvervangers, want vegetarisch koken is écht niet moeilijk!
Maar voor de snelle en simpele gerechten die je doordeweeks voor een hongerig volkje op tafel moet toveren, na een lange dag werken en zero inspiratie of zin om te koken, vind ik deze vegavarianten echt een geweldige uitkomst.

Visvrije alternatieven moet ik nog uitproberen. Ik ben nooit een visliefhebber geweest, maar heb wel een zwak voor gamba’s en zalmsnippers eens in de zoveel maanden.

Ik hoop als experimenterende newbie dat er spoedig ook meer beschikbaar is voor zuivelvervangers. Qua yoghurt, melk en ijs heb ik volop lekkere alternatieven ontdekt, maar kaas….
Kaas is helaas voor mij toch écht nog een dingetje. Maar hee: dat waren burgers vorig jaar voor mij ook nog, dus wie weet 🙂

Hopelijk heb je wat aan dit artikel als je ook nog zoekende bent!
Heb je vragen of tips voor producten die ik eens moet proberen?
Laat het hieronder weten in een reactie!

5

Reader Interactions

Comments

 1. Mooi uitgebreid artikel! Ik ben gek op de krokante kipschnitzel van Vivera (net echt, daar kun je serieus mensen mee voor de gek houden), hun visburgers zijn trouwens ook erg lekker! De producten van DVS vind ik idd ook erg goed, en de burgers van SoFine (Jumbo, dacht ik) zijn ook erg lekker.

 2. Oh hier zitten wat tips tussen die ik zal probeer, de notenburger, alleen jammer dat die dan alleen bij de jumbo zijn. Ik vind dat zo geen fijne winkel bij ons.
  Ik zelf vervang vlees wel eens door kaas of ei maar zal nu eens wat verder kijken. Thanks!

  • Jammer is dat hm, dat het zo per filiaal kan verschillen? Ik moet voor het enige Haarlemse Jumbofiliaal 32913 km fietsen. Dus koop ik dan altijd een grote voorraad van dingen die ze bij onze karige buurtsuper niet hebben, om in te vriezen 🙂

 3. Leuk stuk weer! Ik ben zo’n vegetariër die niet zo goed weet hoe te reageren op ‘ik ben nu ook vegetariër’-mededelingen, omdat ik altijd een beetje bang ben als een soort evangelist over te komen en dat vind ik dus superirritant. Maar eigenlijk wilde ik dus de vorige keer al wat zeggen: go Maris! Goed bezig 🙂

  Ik weet niet of je wel eens met seitan hebt gekookt, maar dat is dus ook héél lekker. Mijn vleeseetvriend vindt seitanbroodjes zelfs lekkerder dan vlees-saucijzenbroodjes bijvoorbeeld.

  • Haha, ik snap wat je bedoelt 🙂 En dank je wel! Ik vind het irritant als mensen reageren dat het nu echt een ‘hype’ of ‘hip’ is. Ik probeerde het jaren geleden ook al, maar vond het toen veel moeilijker om er mijn weg in te vinden. Overigens lust ik geen saucijzenbroodjes, dus heb de seitanbroodjes ook niet geprobeerd 🙂

 4. Snap werkelijk niet waarom mensen zo lelijk naar elkaar moeten doen om zulke persoonlijke keuzes – echt heel vermoeiend 🙄
  Ik ben totaal geen vegetariër, eet wel heel graag groenten en peulvruchten e.d. dus eet vaak vega of vegan. Zo doen we allemaal wat we willen en kunnen.
  Ik vind ‘vleesopvolger’ een rake term! Ik ben niet zo heel erg van het vlees vervangen en zeker niet met andere kant en klare dingen, maar ben wel heeeeel nieuwsgierig naar alles wat nieuw is in de supermarkt. Ik vind vooral de notenballetjes en zadenburgers van de Jumbo erg lekker, en de frikandellen die je ook al noemde. Ben geen zuivelmeisje denk ik altijd, maar inderdaad, kaas…. Ik houd er zoooo van. Vegan zou mij niet makkelijk afgaan.
  Ik kwam ooit een ‘bang bang fish taco’ gerecht tegen die ik nu zelf maak met tahoe en tempeh. Echt heerlijk! Wij hebben hier een leuke vega supermarkt, veggie4u, die volgens mij ook online is!
  Kan het er uren over hebben… Hoop dat de lelijke reacties je verder bespaard blijven!

 5. Wat een onwijs inspirerent stuk, thanx! En een karige buurtsuper, ja die hebben wij hier ook. Maar inkopen en invriezen van bij de minder karige supermarkt is dan weer een gouden tip! Goed plan.

  • Ik neem mezelf regelmatig voor om vaker even een stuk verder te fietsen voor een betere supermarkt. Maar in de praktijk ga ik toch bijna altijd naar onze karige buurtsuper 🙂 Maar eens in de paar weken dan sla ik echt groot in en prop ik voorraadkast en vriezer vol met fijne producten waar ik weer even mee vooruit kan.

 6. Veggiedelli.nl zou voor jou kunnen helpen heerlijke webshop! En voor vegan kaas de kaas van wilmersburger (plakken) vind ik zef GRANDIOOS! Verkrijgbaar bij Ah online en in veel Ah’s of jumbo’s (of ze bestellen t voor je). De geraspte kaas vind ik ook heerlijk maar smelt moeilijker.. dan kies ik liever voor de geraspte kaas van veggiedelli 🙂 sinds november eten wij vegan en veel vleesvervangers en kaasvervangers bieden dan uitkomst :):). Het enige dat ik echt mis is geitenkaas en chorizo haha daar heb ik nog geen lekker alternatief voor gevonden !

 7. Fantastisch artikel en ik ben ook een soort van deels in de kast vega. Mensen doen soms alsof ik krankzinnig ben als ik vertel geen vlees te eten. “Maar… wat eet je dan?” Of “Ik heb echt vlees nodig hoor.” Ik krijg trek van je artikel en ik ben echt dol op frikandellen en de Samhoud frikandelletjes hebben mij ook positief verrast. Voor een wat sappigere vega frikandel speciaal gebruik ik de bratwurst van de vegetarische slager, zo lekker! Goed van je dat je hier aandacht aan besteed, er is gelukkig nu voldoende alternatief als je geen vlees meer wil eten. Alleen qua zuivel ben ik nog niet helemaal overtuigd en kaas idd ook niet…

  • Dank je wel! Ik vind het ook lastig hoor, sommige reacties die ik (online en offline) krijg. Maar het voelt gewoon voor mij echt niet goed meer om nog dieren te (willen) eten. Heb dat natuurlijk vrijwel mijn hele leven wel gedaan dus dat is lastig uitleggen soms, waarom je opeens ‘bekeerd’ bent. Met de meeste zuivel had ik niet zoveel moeite eigenlijk. Was wel even wennen (de plens melk in mijn koffie bijv.) maar miste het eigenlijk al heel snel niet meer! Kaas is voor mij helaas echt nog een dingetje. Ben ik nog niet over uit en echt goede alternatieven waar ik blij van word (zoals met vleesvervangers) heb ik nog niet ontdekt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *