Verbouwen of Verhuizen….?

Het is alweer bijna anderhalf jaar geleden, dat ik op mijn blog hardop uitsprak dat we er maar niet uitkwamen wat betreft de keuze tussen ons huidige huurhuis kopen en verbouwen of verhuizen.
We zijn nu dus alweer enige tijd verder en nog steeds zijn we er niet over uit.

De ene week ben ik er 100% van overtuigd dat ik wil verhuizen. Dan ben ik he-le-maal klaar met dit krakkemikkige oude en slecht geïsoleerde huis: let’s gooo!

Maar de maand erna verander ik weer 180 graden van mening (meestal omdat ik een dip krijg na wekenlang Funda in de gaten houden) en zie ik naast heel veel beren op de weg, toch ook weer heel veel voordelen van het kopen en verbouwen van onze huidige huurwoning.

Ik kan me voorstellen dat niet iedereen mijn blog al langere tijd volgt, dus ik deel onze vele gedachtenkronkels en eventuele verbouwingsplannen in dit uitgebreide artikel.

Wij twijfelen dus al een behoorlijke tijd en willen nu samen met VEH (Vereniging Eigen Huis) échte knopen gaan doorhakken. Want één ding is zeker: wij willen groter en fijner gaan wonen!

Onze huidige situatie, dilemma’s en wensen

“Wij wonen in een charmant huurhuis op een bijna A-locatie in het gewilde Haarlem”.

Dit is makelaarstaal voor: ‘Wij wonen in een pauperig, slecht onderhouden en iets te klein huis op de grens van het overpriced centrum van Haarlem”.

In 2009 kreeg ik deze woning toegewezen van een woningbouwvereniging en toen waren de 75m² (exclusief tuin) en drie slaapkamers méér dan voldoende voor alleen mij en mijn toen nog kleuterzoon.

Anno 2017 ben ik een nieuwe relatie en een nieuw kindje verder en is eerdergenoemde kleuter nu een soort van puber die meer ruimte nodig heeft.
Ook werk ik nu fulltime vanuit huis en komen we simpelweg dus ruimte tekort.

Vanuit de woningbouw hebben wij nu de mogelijkheid om als huidige huurders dit huis met flinke korting te kopen. Wanneer wij het weer met winst zouden verkopen, dan deelt de woningbouw in deze winst. Op zich een prima deal.

Maar nu woon ik dus al ruim acht jaar in dit ‘charmante huisje’ en heb ik helaas al meerdere malen ondervonden dat er best wel ernstige mankementen aan dit huis zijn.
Afgelopen week heeft het bijvoorbeeld een nacht flink geregend en geonweerd en stond ik toen de wekker afging weer eens met mijn voetjes in een plasje water naast mijn bed.

En voor een zoveelste niet te traceren lekkage of spontane scheur in de muur, is het toch wel fijn om de woningbouwvereniging te kunnen bellen (“Joehoeeee: please come fix!?”) in plaats van je spaarrekening te moeten plunderen.
En dan heb ik het dus nog niet gehad over ons laminaat dat regelmatig kromstaat, schimmelplekken op de muren en onze schrijnend hoge energierekeningen.

De staat van dit huis is dus niet top en qua isolatie zal er dan ook vrees ik veel moeten gebeuren.
‘s Winters is het hier niet warm te krijgen en zijn we allemaal om de haverklap ziek of verkouden. ‘s Zomers is het hier een sauna en moeten boven ALLE ramen open voor een beetje verkoeling.
Wat overigens totaal geen zin heeft, want ‘s zomers willen we het liefst buiten in de tuin slapen…
Voordeel: onze tuin is hier groot genoeg voor 😉 , maar het is wel jammer van die muggen.

Voor mensen die niet bekend zijn met de regio Haarlem zal het misschien even schrikken zijn, maar als je zoekt naar een woning (dat géén klushuis is) van meer dan 100m² woonoppervlakte met ten minste drie slaapkamers en een beetje leuke tuin (geen patio of balkon) op een eveneens beetje leuke en centrale locatie, vind je vrijwel niets onder de €400.000,-

Doe maar eens zoeken op Funda (postcode 2011 en 5 km daarbuiten) en huil met mij mee.

Ik kan best leuk schilderen en een laminaatvloertje leggen lukt ons ook nog wel. Want dat leer je wel, als je vloer in de loop der jaren herhaaldelijk krom gaat staan.
Maar serieuze verbouwingsklussen zoals isolaties, waterleidingen omleggen, muren slopen of muren bouwen: wij hebben er geen kaas van gegeten en dit zouden wij #kluskneuzen dus volledig moeten uitbesteden.

haarlemmerhout

Ondanks al het getob en gepieker, zijn we er wel over uit dat we in Haarlem willen blijven wonen.
Dit heeft behoorlijk geknaagd, want vrijwel al onze familie en vrienden wonen in Brabant of in Almere en daar kun je heeeeeeel veel groter wonen voor belachelijk veel minder geld.

Met enige jaloezie zie ik dan ook regelmatig hoe mensen uit mijn Facebookvriendenlijst Funda-advertenties delen van grote (soms zelfs vrijstaande!) woningen zonder gebreken, voor prijzen waar je in Haarlem een krakkemikkige bovenwoning zonder centrale verwarming, maar wel met een balkon en palenpest voor koopt.

In de loop der jaren zijn we gewoon verwend geraakt door het wonen in een toffe, karakteristieke, gezellige en mooie stad op een geweldige locatie.
Zo ligt Haarlem bijvoorbeeld maar een steenworp van Amsterdam, waar wij vaak en graag komen of moeten zijn.

Dit is slechts 15 minuten met de trein en er gaan ook nachtbussen terug naar huis. Ook wonen wij op fietsafstand van ons zeer geliefde strand. Dit is mij héél veel waard, want hier verblijven wij echt iedere zonnige vrije minuut. We gaan zelfs naar het strand als we maar twee uurtjes kunnen gaan, want: instant vakantiegevoel!

Kortom: wij willen niet uitwijken van onze geliefde woonplaats en moeten dus gaan kiezen tussen ons huidige pauperhuurhuis kopen en flink opknappen en verbouwen, of verhuizen naar een nieuwbouwwoning op een minder toffe locatie in Haarlem.
Een groter klushuis kopen op een A-of B-locatie, is wat ons betreft geen optie.

Het betrekken van een nieuwbouwwoning had even tijd nodig om aan te wennen en hardop te durven uitspreken, maar inmiddels sta ik open voor deze mogelijkheid (lees HIER maar terug).

Dit huis kopen en er ons droomhuis van maken?

Om meer zekerheid te verkrijgen over de staat van dit huis, gaan wij een bouwkundig onderzoek laten uitvoeren door Vereniging Eigen Huis. De uitkomst hiervan zal doorslaggevend zijn voor onze beslissing om ons huurhuis wel of niet te kopen.

Zoals ik al schreef vermoed ik dat er behoorlijk wat verborgen gebreken zijn in dit huis, naast de vele mankementen die we in de afgelopen jaren zelf al hebben ondervonden. Dit is wel zo fijn om helemaal in kaart te hebben, voordat we eventueel beslissen om dit huis te kopen.

Ons huis is een gemeentemonument, wat betekent dat we ook verplicht zullen zijn om aan bepaalde onderhoudswerkzaamheden in de toekomst mee te werken.

Zo mag er aan de voorgevel niets veranderd worden wat het aangezicht aantast: alle huizen in de straat moeten er dus hetzelfde uit blijven zien. Ons huis heeft in de afgelopen acht jaar al een paar keer in de steigers gestaan, dus we weten dat er met enige regelmaat flink geïnvesteerd zal moeten worden in verplichte onderhoudswerkzaamheden.

Maar welke werkzaamheden er nog op de agenda staan en wat de kosten hiervan zullen zijn, is ons nu nog onbekend en wel iets waar wij rekening mee moeten houden.


Foto’s: Links zie je hoe de tuin werd opgeleverd toen ik dit huis in 2009 betrok, rechts zie je mijn eerste opknappoging in de zomer van 2010. Inmiddels is de (ruim 20 meter diepe) achtertuin een stuk gezelliger geworden, maar ook vreselijk verwilderd en niet in toom te houden door mensen zonder groene vingers.

De grote tuin biedt gelukkig wel veel mogelijkheden tot uitbreiding van onze benedenverdieping en als het even kan, pakken we de tuin dan ook grondig aan. NOOIT meer gras voor mij!
Doe mij maar lekker strakke tegels en een paar grote plantenpotten 🙂

Eerste ideetjes voor een verbouwing

Nou hebben wij (voor Haarlemse begrippen) dus een behoorlijk grote achtertuin en eveneens een grote aangebouwde schuur.
Als wij deze schuur zouden slopen, wat aanpassen met de muren op de benedenverdieping én een aanbouw realiseren, dan hebben wij al veel meer woonoppervlak.

Ik heb het geprobeerd duidelijk te tekenen, zodat jullie een beetje snappen wat ons idee is. Dit is hoe de benedenverdieping er NU uitziet:

De tekening is een indicatie van hoe onhandig het is ingedeeld. Het is me helaas niet gelukt om het op schaal te tekenen 😉

De woonkamer is klein, heeft stomme hoeken en een onhandige inbouwkast.
Dit maakt het onmogelijk om de woonkamer anders in te delen: ik zou heel graag een grotere bank willen bijvoorbeeld, maar dit past simpelweg niet in de huidige indeling.

De keuken is afgesloten van de woonkamer, maar zie je wel meteen bij binnenkomst in de gang, wat ik ontzettend irritant vind.
In de gang, vlak voor de keuken, hebben we een lelijke trap die dringend opgeknapt of vervangen moet worden.

Achter de keuken hebben we een bijkeuken waar de wasmachine en twee fietsen staan (er staat er nog eentje in de tuin). Daarachter is een grote schuur aangebouwd, waarvan wij jaren geleden de tussenmuur naar de bijkeuken hebben gesloopt.

Deze ruimte gebruikten wij als opslag/inpakruimte voor de webshop, toen we nog vanuit huis werkten. Nu is het Seth’s Man Cave en staat hier een monsterlijk groot en lelijk fitnessapparaat.

Dit is hoe wij een verbouwing voor ons zouden zien:

We leveren op deze manier dus niet in op onze heerlijke zonnige achtertuin en de woonkamer is vele malen groter. Ook zal ik dan ein-de-lijk mijn droomkeuken kunnen laten inbouwen!
Deze is open en dit lijkt me heerlijk: dat ik niet meer zielig uren in mijn eentje sta te ploeteren in de keuken, maar dat mensen gezellig bij me kunnen komen zitten.

We hebben nu een kleine afgesloten keuken en deze is niet praktisch en daarnaast ook erg ongezellig, ondanks dat ik de basic keuken wel leuk heb gepimpt met vrolijke printjes plakfolie:

OOK LEUK OM TE LEZEN: Mijn keuken staat in de Kek Mama en Binnenkijker in Flair!

Ik kan me voorstellen dat als je de twee plattegrondjes zo achter elkaar ziet en onze ideeën leest, dat je het misschien niet zo 1-2-3 voor je ziet.
Misschien helpt het om de voor-en-na tekeningen van de indeling naast elkaar te leggen:

Wat wel goed is om te weten: we hebben zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde van de woonkamer grote ramen en dit willen we natuurlijk zo houden: lekker veel licht!
Maar door de keuken bij de woonkamer te betrekken en er een aanbouw achter te plaatsen, hebben we véél meer leefruimte.

De aanbouw zal niet heel veel groter zijn dan de schuur die gesloopt wordt, dus qua tuinoppervlakte leveren we ook niets in én hebben we zelfs nog meer zon. De helft van de tuin staat namelijk nu in de schaduw, vanwege de grote schuur.


Ervaringen van buurtbewoners, die al wél een woning hebben gekocht

Inmiddels zijn er al een aantal soortgelijke huizen in onze straat verkocht en hebben wij een aantal verbouwingen kunnen volgen. Dit heeft me enerzijds ontmoedigd, want het gaat hier niet om twee of drie weekjes even flink klussen, maar echt om twee maanden werk bijna volledig uitbesteden en die periode zullen wij dus ergens anders moeten wonen.

Dit is dus iets waar ik (thuiswerkend en twee kinderen) best wel tegenop zie, maar wat op zich nog wel te overzien is. Misschien dat we dit in een zomerperiode zouden kunnen plannen en dan tijdelijk gaan kamperen in een vakantiehuisje of zo. Hopelijk ervaren de kinderen het dan als een lange vakantie?
Het zal ongetwijfeld leuk blogmateriaal opleveren 😉

Iets wat mij heel erg aanspreekt, is de enorme winst die te behalen is door de verbouwing van dit huis.
Om even een voorbeeld van één van onze buren te geven: zij kochten hun huis vier jaar geleden met korting van de woningbouwvereniging en hebben de benedenverdieping ongeveer hetzelfde aangepast, zoals wij het voor ogen hebben.
Onlangs hebben zij hun woning opnieuw laten taxeren en in vier jaar tijd is de waarde al met ruim €100.000,- gestegen! 

Voor Haarlemse begrippen, kunnen wij ons huidige huurhuis dus voor een prikkie kopen.
Ook als wij het na een paar jaar weer zouden verkopen en de winst met de woningbouwvereniging moeten delen, dan hebben we alsnog flink veel verdiend door deze investering te hebben gemaakt.

Overigens moet ik er wel bij zeggen, dat onze buren een familie hebben met veel aannemers en loodgieters en zelf ook heel handig zijn (in tegenstelling tot wij), wat hun flink wat kosten heeft bespaard.
Momenteel is hun aanvraag voor een opbouw op de aanbouw in behandeling bij de gemeente en hier zijn wij ook supernieuwsgierig naar.
Want dit is iets wat wij dan te zijner tijd ook zouden willen realiseren en wat het langer blijven wonen in dit huis dan ook weer aantrekkelijker maakt.

Onze bovenverdieping is namelijk niet zo groot én bijna alle kamers (drie kleine slaapkamers en een ieniemienie badkamertje) hebben een verlaagd plafond.

Hier is momenteel weinig mogelijk wat betreft herindeling. Nou vinden we de grootte van deze kamers prima en leven met een kleine badkamer is ook te overzien en iets waar we al jaren aan gewend zijn. Wij zijn stiekem met weinig luxe al tevree 😉
Maar een extra kamer (waar ik kan werken en mijn spullen kan laten slingeren) is wel iets dat hoog op mijn verlanglijstje staat. Maar als de woonkamer meer ruimte hiervoor biedt, vind ik dit ook prima.

Wat mij meer tegenstaat aan dit huis, is dat wij geen achterom hebben. Dit betekent dus dat al onze fietsen (die nu in de bijkeuken en in de tuin staan) én de groenbak door de keuken gereden moeten worden. En ook dit went heus na al die jaren, maar dit wil ik liever niet meer als ons huis straks mooi verbouwd is.

Wellicht dat we bij een verbouwing een grotere gang (met ruimte voor fietsen!) kunnen realiseren. En misschien is het dan ook handiger om de keuken aan de voorzijde te plaatsen en aan de achterkant een grotere woonkamer te realiseren.
Je snapt: ik teken heel wat af in mijn schetsboek, met verbouwingsideetjes en plattegrondjes 🙂

Qua verbouwing weten we dus al dat er heel veel mogelijk is met dit huis. Maar wat er qua onderhoud nodig zal zijn en wat hiervan voor onze eigen rekening is, daar ben ik heel erg benieuwd naar en eigenlijk ook wel een beetje bang voor.

Waar ik het meest mee zit, is dat wij mogelijk niet de gehele verbouwing gefinancieerd kunnen krijgen. Bij bestaande bouw is er maar een X bedrag mee te financieren in de hypotheek en ik vrees dat wij té veel willen en wensen en dat er naar alle waarschijnlijkheid uit zo’n bouwkundig rapport nog zoveel extra onderhoudswerkzaamheden naar voren komen.
Ook zijn er al bij sommige woningen in onze straat die reeds verkocht en verbouwd zijn, nare verborgen gebreken gevonden zoals asbest en funderingsproblemen.

Maar wellicht is de staat van ons huis minder erg dan waar ik nu bang voor ben. En misschien is er ook wel veel meer mogelijk dan wij denken? Ik hoop dat het bouwkundig rapport van VEH ons zal helpen dit beter in kaart te brengen.

Ook dit e-book over budgetteren voor het kopen van een huis moeten we nog even goed doorlezen voordat we beslissen ons huidige huurhuis te willen kopen.
Daarna kan ik verder dromen en tekenen met verbouwingsplannen 🙂

En wat nu…?

We weten het dus nog niet en we zijn inmiddels al wel twintig keer van mening veranderd.

Aan de ene kant wil ik graag een slimme investering maken en heb ik ook wel een emotionele binding met dit ‘charmante’ huis. Aan de andere kant wil ik gewoon NU METEEN fijner en groter wonen in een huis zonder mankementen.
Ook sta ik niet te springen om de verbouwingsstress en alle bijbehorende perikelen: twee maanden met de kinders op een camping zitten terwijl ons huis verbouwd wordt.
In theorie klinkt het leuk, maar of dit in de praktijk ook zo zal zijn?

Maar ook realiseer ik al te goed: er is weinig anders waarmee je ZOVEEL winst kunt maken, als met het verbouwen van een huis op een gewilde locatie in een mooie stad als Haarlem.

En wie weet: misschien wordt ons huis na een aantal verbouwingen en opknapbeurten wél ons droomhuis, dat we ‘zelf’ helemaal hebben gerealiseerd?

En zo tobben we dus al een tijdje, is er nog steeds niets besloten en staan we dus een beetje stil. Tijd om in actie te komen en knopen te gaan doorhakken!

Wij gaan nu samen met Vereniging Eigen Huis aan de slag met alles in kaart brengen: hopelijk kunnen we dan eindelijk de beste beslissing maken, want één ding is zeker: wij willen verder!

Wordt vervolgd, onder andere met de uitslag van het bouwkundig rapport en onze beslissing om dit huis te gaan kopen. Of niet 🙂


Hopelijk vinden jullie het interessant om mee te lezen in onze zoektocht!
Hebben jullie ervaring met bouwkundige onderzoeken?

En wie van jullie woont er ook in een semi-crappy huis en ligt er ‘s nachts in zijn/haar hoofd verbouwingstekeningen en rekensommen te maken?

Mochten jullie trouwens n.a.v. mijn plattegrondjes leuke suggesties hebben voor onze verbouwing: DO share!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

0

Reader Interactions

Comments

 1. Als ik jou verhaal over alle mankementen denk ik eerst vooral wegwezen!
  Maar ik zou een lijstje met alle plus en nadelen van beide en die echt afstrepen wat blijft over?
  Daarbij kosten van nieuw huis en alle kosten van blijvend huis. plus komen de 10 jaar.(ivm monument etc)
  Dus afwachten wat VEH onderzoek zegt en die vergunning van de buren.
  En hoeveel dingen zijn zijn nog extra tegenaan gelopen?(dus ook extra kosten)
  en dan de verbouwingskosten. Hoeveel kan in één keer of zit je alsnog jaren in de troep?
  En als je alles bij mekaar optelt is het dan inderdaad nogsteeds echte winst?

  want ja. €100.000 vooruit. Maar kan je het daar dan echt voor verkopen? Dus met wat je besteed aan geld en tijd staat dat gelijk met de gedeelde winst? OF mag je de verbouwingskosten van die winst aftrekken?

  Maar als een nieuw huis minimaal 4 ton gaat kosten en je bent als je blijft en met verbouwen niet onder de 4 ton. Ik zou dan toch kiezen voor verhuizen.
  Verbouwen gaat altijd langzamer kost altijd meer dan verwacht. en als ik jou lijst hoor met al die gebreken. Is het dus het hele huis ook isoleren. dus misschien ook ‘nieuw’ dak etc.
  Jouw 2 kids en je bedrijf. Dus kan je er beter vanuit gaan dat je zeker niet je volle aandacht daaraan kan besteden want je moet gewoon alles in de gaten houden.

  Nuja wat dingen wat door me heen schieten.

  • Alles wat je noemt, staat ook op mijn lijstje om uit te zoeken na de uitslag van het bouwkundig rapport: dat is stap 1 🙂
   Maar ik pieker daar inderdaad nu ook al over en in het afgelopen jaar neigde ik veel meer naar een nieuwbouwwoning op minder leuke locatie kopen, dan investeren in dit huis. Maar we gaan het allemaal uitzoeken en dan knopen doorhakken, word ook wel een beetje gek van al dit gepieker.

   • Precies verwoord wat ik ook dacht! Jarenlang geld steken in een project om dan uiteindelijk misschien een beetje winst te maken en te moeten delen

 2. wij hebben ervaring met bouwkundige rapporten. wij wilde een huis kopen waar betonrot en asbest in gevonden was. wij besloten 30.000 euro lager te bieden (alle kosten om de asbest te verwijderen) maar helaas werd daar niet mee akkoord gegaan.

  daarnaast hebben wij een appartement met zo’n korting gekocht en net terug verkocht aan de woningbouw. geloof me. die winst die getaxeerd wordt krijg je niet altijd terug op je bankrekening.

  wij hebben besloten 25 km verder te gaan wonen.. in jawel Brabant! (manlief wilde graag terug naar Brabant en ok niet te ver uit de randstad dit was een mooi compromis).
  over 15 dagen krijgen wij de sleutel van ons nieuwbouw huis! een huis waar alles gedaan kan worden zoals wij dat willen en waar we niet volgend jaar allerlei onderhoud aan moeten plegen.

  ik snap dat t lastig is. VEH zal jullie goed helpen dat weet ik zeker!

  • Ja, al onze hoop is nu ook gevestigd op VEH 🙂 Kunnen we eindelijk stoppen met alle voors-en-tegens eindeloos herhalen en echte knopen gaan doorhakken. Uitwijken van Haarlem is voor ons geen optie, niet alleen gezien onze gezinssituatie, maar ook gevoelsmatig. Maar ik snap het heel goed dat als je wél die mogelijkheid hebt, je hier toch voor kiest. Dat wat je schrijft over het terugverkopen aan de woningbouw, is ook iets waar ik vragen over heb en nog niets van weet (niemand in onze straat heeft het huis weer verkocht, iedereen is nieuw hier). Ik heb nu al een paar keer gezien dat huizen in Haarlem voor bijv. 325.000 t.k.a. worden en voor meer dan 4 ton verkocht worden (pfff…). Maar dat in ons geval de woningbouw eerst mag kopen zonder te onderhandelen i.p.v. dat het op Funda mag, is natuurlijk wél een dingetje. Maar hier heb jij dus geen goede ervaringen mee, begrijp ik?

 3. Dat is zeker lastig.
  Moeilijk hoor.
  Maar ik zou gaan voor een nieuwbouwhuis.
  Gezien jullie ook altijd ziek zijn in de winter.
  Het zal een heleboel kosten om de huidig woning op te kunnen knappen.

  Ik wens jullie heel veel succes bij alles…. Xoxo

  • Het afgelopen jaar heb ik meer en vaker geneigd (berusting gevonden haha) in het idee van een nieuwbouwwoning op een minder leuke locatie dan waar we nu wonen. Maar toch kriebelt het, want dit huis heeft zoveel mogelijkheden en de locatie is zo tof! Maar even afwachten dus wat er uit dat rapport naar voren komt, dan kunnen we makkelijker een beslissing maken.

  • hallo!
   wij persoonlijk hadden wat winst! maar veel mensen hebben maar 500 euro winst gemaakt. is natuurlijk nog steeds winst…

 4. Veel om over na te denken. Ik vind Haarlem fantastisch. Ik zou er zo willen wonen. Ik begrijp dus maar al te goed dat je daar niet weg wilt. Zelf woon ik met zijn 5en nog iets kleiner dan jullie. Ik heb geen tuin. Wel een groot balkon. Het is te doen maar wel krap. Wij willen graag groter. Een 6 kamer woning. Helaas is dat hier in Amstelveen niet veel te vinden. Mits je een tonnetje of 7 kan veroorloven. De huizen zijn net als in Haarlem duur. En toch verkies ik dit voor een huis in bijvoorbeeld Brabant. Succes met het kiezen. Al denk ik dat jullie gewoon moeten blijven zitten waar je nu zit. Ondanks de gebreken voel ik de passie en liefde die je voor het huis hebt. En dat vind je niet in elk huis. En dan die tuin dat ga je waarschijnlijk binnen Haarlem niet meer terug vinden.

  • Jij snapt mijn dilemma 🙂 (boks!)
   Ik denk dat de woningprijzen in Amstelveen wel overeenkomen met die van Haarlem? Ik heb niet eens gekeken naar een zeskamerwoning haha, vrees ook dat je dan op een tonnetje of 7 uitkomt. Tenzij je een klushuis met palenpest koopt en nog 2 tonnetjes op je spaarrekening hebt staan voor het aanleggen van een CV en volledige isolatie 🙂
   Ik ben geboren en getogen in Brabant en mijn hele familie woont er nog, dus uit mijn mond niets lelijks over Brabant (want dan word ik onterfd). Maarrrr…. ik zou er ook niet meer kunnen of willen wonen. Wij hebben ook veel familie en vrienden in Almere wonen en ik heb oprecht geprobeerd hier open minded naar te kijken. Ik zie het, ik snap het, maar ik voel het niet. Al ben ik wel stikjaloers op hun enorme huizen (onder de 3 ton….) en riante tuinen, waarbij die van ons maar een postzegeltje lijkt. Maar die tuin van ons maakt het wel mogelijk om flink te verbouwen en dit huis te veraangenamen waardoor ik het kopen wellicht wel aandurf. Maar eerst maar afwachten wat er allemaal uit dat bouwkundig rapport komt en of we het allemaal kunnen financiëren! Heel benieuwd…

 5. Crappy huurhuis in Haarlem: ✔️ Ook wij kregen het te koop aangeboden. Voor nog veel te veel geld, maar het zou voor ons een top hypotheek betekend hebben. Inmiddels is onze buurvrouw overleden en staat haar huis voor veel te veel geld te koop. En ik weet zeker dat er voor minimaal een ton aan geld in moet om het wat te laten worden. No way!
  We blijven nog maar even zitten, in de hoop dat er iets betaalbaars (in Haarlem!) op ons pad komt. Misschien als de kinderen het huis uit zijn?

  • Heb je ook wel eens overwogen om naar een nieuwbouwwoning op een B-of C-locatie in Haarlem uit te wijken? Onze families (die groot en betaalbaar wonen in Brabant en Almere) moeten echt bijna aan het zuurstof als ze Haarlemsche huizen bekijken op Funda en de lange lijst met mankementen lezen 🙂
   Ik ben echt heel erg benieuwd wat er uit het bouwkundig rapport komt, hoop zo dat het meevalt met de staat van dit huis!

 6. Wij wonen in een​ twee onder 1 kap in een dorpje in Groningen. We konden dit kopen omdat er van alles aan mankeerde…. Nu 10 jaar later moet er nog een hoop gebeuren en worden we af en toe gek van het opberg tekort. Maar ik woon hier met heel veel plezier en dat is belangrijk, toch?? Als je nu al weet dat je niet iets anders kunt kopen wat aan jullie eisen voldoet (oa strand in de buurt) zou ik blijven. Tenzij de mankementen de spuigaten uitlopen natuurlijk…
  Succes met de keuze!

  • Op zich is verhuizen naar een nieuwbouwhuis op een B-locatie in Haarlem ook een optie, maar eerst willen we alle kosten helder in kaart hebben voordat we échte knopen gaan doorhakken. Een B-locatie is geen drama: wat langer fietsen naar het strand / een paar haltes met de bus naar het centrum van Haarlem. Prima te overzien dus, maar nog wel iets waar ik aan moet wennen, na heel lang op een soort van A-locatie gewoond te hebben 🙂 Maar een woning zonder ernstige mankementen is ook wat waard, heb ik van horen zeggen 😉

 7. Ik zat een paar jaar geleden met hetzelfde dilemma: verbouwen of verhuizen. Ik woon dan zo’n 15 km van Haarlem (en Haarlem is echt super) richting Schiphol en ook hier zijn grotere woningen niet te betalen (en bovendien zit ik in een nogal aparte relatie-situatie). Ik heb toen verbouwd. Eerst beneden de hal, toilet en keuken en daarna boven de badkamer. Je kunt het lezen op mijn blog onder het label ‘verbouwing’.
  Als je kiest voor verbouwing kan ik je slechts één tip geven: ga het huis uit. In het begin in het allemaal nog wel leuk, maar op een gegeven moment slaat de stress toe om te moeten kamperen in je eigen huis, overal maar dan ook overal stof. En altijd overal constant ‘vreemden’ over de vloer (en die bouwvakkers beginnen om 07.00u ‘s morgens!). Onderschat het niet: het is echt een hele opgaaf.
  Sterkte met je keuze.

  • Ik zal het dit weekend eens doorlezen, bedankt voor de leestip 🙂
   Sowieso ga ik hier niet zitten tijdens de verbouwing die met een beetje pech 2-3 maanden gaat duren. De HEL lijkt me dat! En ook niet leefbaar, met de volledige achterzijde die uitgebroken is en geen keuken of toilet en 2 kinderen en fulltime vanuit huis werken 🙂
   De stof in mijn Macbook: brrr…. Ons huis heeft al een paar keer in de steigers gestaan voor onderhoud van de gevels en ik trok het zooooo slecht om inderdaad om ‘s ochtends VROEG door luid pratende en shag rokende bouwvakkers gewekt te worden. Mijn relatie gaat dat niet overleven vrees ik.
   Wij hebben ook een niet standaard gezinssituatie en zijn mede daardoor ook gebonden aan deze stad/regio, dus ik snap helemaal wat je bedoelt.

 8. Dilemma’s, dilemma’s. Ik weet er alles van. Wij zitten er nu namelijk middenin. Een soort gelijke verbouwing. Achterpui beneden eruit, bijkeuken weg en aanbouw over de hele breedte van het huis eraan. We zijn nu halverwege. Ik zeg we, maar WE laten alles doen hoor. Het gaat bij elkaar 6 weken duren. We hebben 2 kindjes onder de 4 jaar en ik ben zo’n 4 maanden zwanger… (Had je dat niet even beter kunnen plannen? #yolo ;-))

  Kosten verbouwing: €42000,-
  Verblijfplaatsen tijdens de verbouwing: in huizen van familie die toevallig op vakantie zijn en de laatste 2 weken op een camping in Driehuis. Na twee eerdere verbouwingen weten we dat verbouwen altijd net even duurder wordt en net even langer duurt dan dat je eigenlijk wilt, maar tot nu toe loopt het nog volgens plan…

  Het huis waar de verbouwing in plaats vindt is een jaren 50 huis en staat in Santpoort. Drie jaar geleden woonde we nog downtown Haarlem en weggaan deed pijn, maar achteraf gezien de beste keus ever. Ik kan gewoon nog op de fiets naar Haarlem en heb een betaalbaar huis!
  Wat na de verbouwing echt mijn droomhuis is, zelfs al staat het in een dorp. Bij mij gaat het bij wonen vooral om het gevoel dat een huis aan je geeft!

  Anders kom je gewoon kijken als het af is 😉

  • Santpoort-Noord ken ik een beetje: heel erg mooi daar! Maar qua woningprijzen doet het toch niet echt onder voor Haarlem? Het is er kindvriendelijker en ruimer/rustiger opgezet, maar ik neig persoonlijk meer naar een dorpje als Overveen: dat voelt voor mij meer een beetje als een ‘wijk’ van Haarlem 😉
   Ik hou écht van Haarlem en ben er gevoelsmatig nog niet aan toe om dit te missen. Ook gezien onze gezinssituatie voelt Santpoort nét iets te ver weg.
   Als wij dit huis gaan kopen en verbouwen, reken ik er ook op dat we 2-3 maanden gaan kamperen (camping de Lakens?), maar ik schiet nu al in de stress van het hele kampeeridee (en dan ben ik niet eens zwanger zoals jij haha 🙂 ).
   We hebben bij een aantal woningen in de straat verbouwingen mee kunnen kijken en de kosten komen overeen met wat jij noemt. Alleen komt daar nog eenzelfde soort bedrag bij voor het onderhoud van de slechte staat, isolering, ruimen van asbest enz. Dus hier valt hopelijk nog over te onderhandelen en ik hoop heeeeeel erg dat het met de staat van dit huis minder erg gesteld is!
   En wie weet, ben ik over een tijdje wel te porren voor Santpoort! Een nieuwbouwwoning op een B-locatie in Haarlem was voor mij tot voor kort ook uitgesloten, maar daar kom ik nu ook op terug 😉
   Succes met jullie verbouwing en ik hoop dat alles voorspoedig verloopt!

 9. Oehhh dit vind ik zó leuk! Wij hebben een paar jaar geleden een klushuis gekocht en ik ben daar superenthousiast over. Als de basis goed is (er komen ineens weer horrorverhalen van Haarlemse vrienden met palenrot boven!) zou ik het echt doen!
  Je denkt nu misschien dat je niet kunt klussen, maar met een beetje durven kom je vaak al een heel eind heb ik ervaren. En het is superleuk om te doen, om zo’n huis waar je de potentie van ziet helemaal zo te maken als je voor ogen hebt. Dat wij drie jaar later nog steeds een A4tje vol klusjes op de kast hebben hangen vind ik dan ook niet echt problematisch.

  Op basis van je verhaal en tekeningen heb ik al duizend ideeën! Ik ga een schetsje maken en proberen of ik het via instagram naar je kan sturen want uitleggen lukt me niet 🙂

  • Jaaaaaaa ik heb ook in een huis met palenpest gewoond: echt geen pretje! Een A4-tje met klusjes op de koelkast vind ik ook te overzien en ik denk ook wel dat we (met behulp van YouTube en veel oefenen en durven inderdaad) een heel eind komen. Maar muurtjes stuken en een aanbouw realiseren, zie ik ons niet doen 🙂
   Benieuwd naar je ideeën! Je mag ze me ook mailen hoor (maris@haremaristeit.nl), leuk!

 10. Wij kochten een fantastisch mooi herenhuis in het centrum van Gent (Vlaanderen). Na 5 jaar verbouwen, flink vloeken en tal van slapeloze nachten hebben we vorige maand besloten om het los te laten. Opnieuw te verkopen (onafgewerkt) en iets nieuws (afgewerkt en net buiten het centrum te kopen).

  De verbouwingen vond ik DE HEL. Het woog op onze relatie, het gezin, …
  Al het geld van de wereld kon me gestolen worden op dat moment.
  Ik moest voor de toekomst kiezen, en die verbouwingen smeten enkel roet in’t eten.

  In augustus krijgen we de sleutel van ons nieuw huis en ik sta te popelen :). Het voelde hier echt als ‘de juiste’ keuze en een last die van onze schouders valt.

  • Ik snap je helemaal! Kan het me levendig voorstellen en zo’n slopend en jarenlang traject lijkt me killing. Weet ook niet of onze relatie daartegen bestand zou zijn. Ik werk vanuit huis en denk niet dat ik het trek om zo’n lange periode in een grote energiezuigende chaos te bivakkeren. Als het niet haalbaar lijkt te zijn, gaan we het ook niet doen. Fijn voor jullie dat er iets nieuws en moois op jullie pad is gekomen: nieuwe start! Nieuwe ronde, nieuwe kansen <3

 11. Ik dacht “vroeger” ook altijd dat de locatie van een huis voor mij doorslaggevend zou zijn, net zoals dat het me bij een auto niet uitmaakt wat voor type het is, als er maar een dak boven mijn hoofd zit en het me brengt waar ik zijn moet. Maar na 5 jaar als dorpse ex-Brabo in Rotterdam gewoond te hebben, waar wel altijd iets te doen is, leven in de brouwerij, bruisend uitgaansleven en leuke restaurantjes en kleurrijke toko’s ben ik toch weer teruggekeerd naar Brabant voor de liefde. In een huis wat nooit mijn huis zou zijn, ondanks de fijne locatie en buurt, kwestie van smaak. Nu heb ik hem na nog eens 5 jaar en 2 kinderen verder ook verliefd gekregen op een super mooi, oude kloostervleugel. Verstopt in een dorp waar ik 10 jaar geleden nog niet dood gevonden wilde worden, maar daardoor wel 2 ton goedkoper dan wanneer het in de plaats gestaan had waar we nu wonen. Was dus wel even een dingetje, maar beide verliefd op het huis en uiteindelijk de keuze gemaakt voor het woongenot van ons gezin. Ook bouwkundig laten keuren, pand is 100 jaar oud, maar gelukkig super degelijk gebouwd. Toch 10.000 euro aan kosten die meteen opgeknapt moeten worden, dus zelfs als iets in nette staat is zit je al zo op een bedragje (en dan heb ik het niet over schilderen van de hele toko etc).
  Als ik jou verhaal zo hoor zie ik alleen maar een win/win-situatie voor de woningbouwvereniging, die er nu lekker goedkoop vanaf komen en hun handen niet langer vuil hoeven te maken, maar straks wel op de eerste rij zitten als jullie er vanaf willen. Maar ik snap ook je dilemma dat je je geliefde plekje niet zomaar in wilt leveren, terwijl het aanbod zo ruk is. Lastig! Kan je niet meedoen met het VT-wonen programma verhuizen of verbouwen?

  • Meedoen aan zo’n programma lijkt me zeker wat 🙂 Wie weet?
   En ik snap het ook helemaal hoor, wat je schrijft. Twee ton prijsverschil is VEEL. Dat soort dingen spoken af en toe ook door mijn hoofd, als ik zie hoe groot en vele malen goedkoper onze families en vrienden in Brabant en Almere wonen. Ik heb ook lang ‘HELL NO’ gezegd tegen een nieuwbouwwoning in Haarlem op een B- of C-locatie, maar denk daar nu ook anders over. Wie weet, verhuizen we toch nog eens naar een andere provincie. Ik zeg nu volmondig NEE, maar je weet maar nooit. Dingen, meningen en mensen veranderen 🙂

 12. Ik snap je dilemma, een goede locatie is toch ook erg belangrijk. Zelf zou ik voor verbouwen gaan, als het bouwkundig rapport een beetje meevalt. 2 a 3 maanden verbouwen klinkt als een droom voor mij. Mijn man is elektricien en denkt alles te kunnen 😉, heeft gelukkig ook handige vrienden. Maar doordat hij gemiddeld 1 klus per jaar aanpakt, is na 13 jaar ons huis nog steeds geen droomhuis. Ik denk we eerder de hypotheek hebben afgelost dan dat het huis af is. 😂

  • Hahahaha 🙂 En dan heb jij nog mazzel met een man die elektricien is, wij zijn echt geen klusserts. Ik kan me ook voorstellen dat je met een oudere woning nooit echt helemaal klaar bent en dat er altijd wel klusjes blijven (komen). Maar het moet na 2-3 maanden wel leefbaar genoeg zijn en een grote verbetering van hoe we nu wonen, anders beginnen we er niet aan. Ben heel benieuwd wat er uit het bouwkundig rapport komt en of we ermee aan de slag gaan! Wordt vervolgd 🙂

 13. Oei moeilijke beslissing!
  Ik snap alleen je opmerking niet dat er vrijwel geen woningen onder de 4 ton te koop zijn met jouw woonwensen.
  Wat is er mis met bijvoorbeeld de klaproosstraat 9? Heeft al je wensen die je opnoemt, voor €269.000. Ik kan me voorstellen dat je daar een nieuwe keuken in zou willen hebben, maar verder zijn er geen dure/grote klussen nodig.

  • De Klaproosstraat is gelegen in een buurt van Haarlem (Rozenprieel) die we zeker ook in de gaten houden qua woningaanbod. Qua locatie is het supergunstig gelegen t.o.v. het centrum, maarrrrr…. persoonlijk zijn we erg kieskeurig qua buurten/straten in dit gebied. De sfeer/woningen verschillen daar echt per hoek/straat. Dit luistert best nauw en is een kwestie van persoonlijke smaak. We hebben in deze buurt wel een aantal leuke woningen gevonden, maar die zijn qua grootte of staat niet veel beter dan waar wij nu in wonen.

 14. Verbouwen! Het is even vervelend maar dan voldoet het aan al je wensen! En het enige wat je nooit kan veranderen is de locatie van je woning. Dus als die top is, heb je de beste basis die er is. Verbouwen doe je lekker in stappen. Niet alles tegelijk, je hebt het nu ook al jaren volgehouden. Dus begin met de punten die echt belangrijk zijn.

  • Dat is helemaal waar! Het betrekken van een grotere woning zonder mankementen spreekt me echt wel heel erg aan, maar ik ben in de loop der jaren toch wel heel erg van deze locatie gaan houden. Ben heel benieuwd wat er allemaal mogelijk zal zijn voor ons!

   • Jammer dat ik niet een plaatje kan sturen. Dan had je snel kunnen zien wat ik bedoelde, want je tast daarmee het straatbeeld meestal niet aan. 😉

    • Plaatjes delen in een reactie op mijn blog kan helaas niet (jammer!). Maarrrrrr je kunt wel een foto delen op facebook.com/haremaristeit of tweeten naar @MarisMariaRenne of in een pb sturen op Instagram @hare_maristeit
     Ben je op één van deze kanalen actief? Ben wel heel erg benieuwd naar die constructie van een opbouw met behoud van straatbeeld!

 15. Ik zou zeggen, verbouwen. De meeste gemeentelijke monumenten hebben alleen een beschermd gevelbeeld aan de straatzijde. Waarom zou je dus niet je woning aan de achterzijde uitbouwen, maar dan over alle verdiepingen? Eventueel en dakterras erbij voor het drogen van de was. Tevens heb je dan waarschijnlijk ook gelijk je lekkage opgelost.
  Het verplaatsten van een keuken is doorgaans best prijzig door alle elektra en aansluitingen.
  Tijdens de verbouwing kun je best in je huis blijven wonen, maar dan moet je even een stofschot (laten) plaatsen, scheelt ook veel schoonmaakwerk achteraf; )

  Voor een uitbouw, kun je ook kijken naar alternatieve bouwmethodestaat. Dit scheelt ook heel veel geld. De vergunningstekeningen kunnen ook een stuk goedkoper Door het teen laten doen door iemand met teveel tijd in de avonduren die bijvoorbeeld bij een aannemer werkt.

  En wat je zegt, een huis zonder gebreken in Haarlem is best veel waard. Met deze uitbreiding Robin maak je snel heel veel winst. Misschien zelfs dat je de woning na je verbouwing direct verkoopt en dan wat smeets koopt?

  Doe er iig maar je voordeel mee.

  • Een extra verdieping zou te gek zijn, maar dan wordt helaas het straatbeeld aangetast (we hebben een ‘bijzonder’ puntdak dat intact moet blijven). Maar mensen in de straat hebben aanvraag gedaan voor een opbouw op hun aanbouw en hier ben ik heeeeeel erg benieuwd naar!
   Misschien blijven we hier ook nog wel vele jaren met veel plezier wonen, want als het eenmaal groter en beter leefbaar is, zou ik denk ik niet snel meer weg willen. Hier blijven wonen tijdens de verbouwing, zie ik (thuiswerkend en twee kinderen) dan weer niet zo zitten. Misschien in de laatste fase van de verbouwing en even tijdelijk in een vakantiehuisje 🙂

 16. Wauw, ja ik kan mij voorstellen dat dit een onwijs moeilijke beslissing is. Hoe is het in de nieuwe buurt, kunnen de kinderen daar wel lekker buiten spelen? dat zou misschien mee kunnen wegen in jullie beslissing!

 17. Wat een moeilijke beslissing! Ik heb zelf nog niet voor zo’n keuze hoeven staan, maar ik denk dat je al goed en realistisch aan het afwegen bent. Kies waar je je goed bij voelt en dan komt het helemaal goed.

 18. Wat heb jij een leuke en gezellige stijl zeg! Moeilijk he altijd zo beslissingen. Spannend! Ben benieuwd wat jullie uiteindelijk gaan doen. Wij zitten op dit moment in een grote verbouwing van ons huis. Het lijkt 1 grote ramp op dit moment, maar goed, we houden het eind doel maar zo veel mogelijk voor ogen. Denk moet me maar even terug trekken en wat leuke blogs gaan lezen haha.. even ontspanning 😛 Groetjes Jasmijn

 19. jeetje hey.. Dillema inderdaad. Ik woonde in eerste instantie in een klein flatje in mijn up, maar dit was in mijn studenten jaren en dat houd natuurlijk een keer op. Sinds 2013 woon ik in een groter rijtjeshuis die er toen leuk uit zag (zeker voor de prijs). Echter komen wij er nu na bijna 5 jaar achter dat deze leuke woning ook niet helemaal goed was waardoor we nu sinds de zomer vorig jaar aan het verbouwen zijn. Het begint er al beter op te worden! helaas stond ik er eventjes alleen voor, aangezien mijn nu verloofde zijn voet had gebroken tijdens het slopen van muren.. meteen verzekering etc gebeld, maar omdat hij geen veiligheidskleding draagt werd er niks vergoed (?). Dus tip voor de verbouwende mensen, zorg dat je goede werkkleding draagt! wij hebben meteen werkschoenen besteld en een overall gehaald bij de praxis. Weer wat geleerd haha!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *