Project Tomatenplant

Vol goede moed begon ik een paar maanden geleden aan mogelijk mijn allerlaatste poging tot moestuinieren.
Met mijn peperplanten gaat het redelijk en mijn (enige) tomatenplant leek in den beginne ook een succesnummertje te zijn.

Totdat ‘ie opeens DOOD ging. Zomaar, no reason whatsoever.
Zuur! Zo zuur…

Inmiddels heb ik wegens gebrek aan groene vingers er meer over gelezen en geleerd dat net als zoveel andere dingen in het leven, ik me moet berusten in het gegeven dat: shit happens.

Veel zaadjes ontkiemen simpelweg niet, veel stekjes sterven opeens af en soms lijken plantjes het goed te doen, maar gaat het toch zomaar opeens mis.
Ik hoef de schuld niet altijd bij mezelf te zoeken (leermomentje).

Ik geef het dus niet op, heb me er wat meer in verdiept en blijf stug doorgaan met het (op-)kweken van tomatenstekjes.
De tips en tricks die ik onlangs heb gelezen (en die hopelijk waar zijn) deel ik in dit artikel en net als bij de artikelen over mijn peperplanten en project basilicumplanten, houd ik weer een logboek bij van de voortgang.

Dit artikel krijgt dus met enige regelmaat een update en ook op social media zal ik succesjes en dompers delen.
Tips en tricks van mensen met goede ervaringen of groene vingers zijn uiteraard welkom in een reactie!

Tips, Tricks + Weetjes over Tomatenplanten

Het kiemen van tomatenzaadjes duurt zo’n 7-12 dagen.
Bieslook, munt en Afrikaantjes zijn fijne buren om dichtbij te planten: zij verbeteren de smaak en houden bladluizen op afstand.

Zaaien kan van februari tot april (onder glas), uitplanten van april tot juni en oogsten van augustus tot oktober. Zaai het liefst in de lente en zorg voor voldoende vocht, mest en warmte.

Voorzaaien in potten: zaai 1 tot 2 zaden in potten van 9 cm gevuld met potgrond.
Zet op een zonnige vensterbank, doe een doorzichtige plastic zak (of folie) over de pot en houd die op zijn plek met bijv. een elastiek.
Houd de grond warm en vochtig zodra er zaailingen verschijnen. Houd de planten zo’n 8 weken binnen.

 Opkweken: Hard de planten af (geleidelijk wennen van zonnige plek binnen, naar bijvoorbeeld de keuken, voordat ze naar buiten verhuizen). Verhuis ze niet naar buiten, voordat alle vorstgevaar (omstreeks 15 mei) geweken is.
Tomatenplanten hebben een zonnige en beschutte plek nodig – zoals een muur of balkon op het zuiden – omdat vorst en koude wind funest voor ze zijn. Langdurige droogte ook: geef daarom weinig, maar wel vaak water.

Bind de centrale stengel aan een bamboestok af, zodat deze als klimsteun dient. Maak een knoop bij de stok, niet bij de plant.
Dieven: ‘Dief’ (= verwijder) de scheuten in de bladoksels die zijtakjes vormen.
Haal de lagere trossen (takjes) eraf om licht en lucht bij de vruchten te laten komen.
Toppen: Snoei laat in de zomer de top van de centrale stengel zodat de bestaande vruchten zich goed kunnen ontwikkelen.

Nazorg: Tomatenplanten in potten hebben vaker water nodig dan in de volle grond. In het algemeen hebben tomaten veel vocht nodig om smakelijke vruchten te ontwikkelen. Mest stimuleert ook de vruchtvorming.
Zodra de bloemen verschijnen: pas elke 10-14 dagen een organische algemene voeding toe. Bij de vruchtvorming schakel je over op een meststof met veel kalium, zoals zeewier.

Tomatenproblemen oplossen!
Tomatenziekte wordt veroorzaakt door warme, natte condities. De bladeren krijgen bruine vlekken: verwijder alle aangedane bladeren en vruchten meteen.
Neusrot wordt veroorzaakt door onregelmatig water geven, waardoor de grond uitdroogt. Er verschijnen zwarte plekken onder aan de tomaat.
Barsten: barstende tomaten kunnen een teken van te veel water zijn: houd de grond altijd licht vochtig.

Oogsten en bewaren: Stop voor optimale zoetheid een paar dagen voor het oogsten met water geven.
Laat groene tomaten binnen afrijpen in een lichtdichte, doorzichtige bak.
Bewaar enkele dagen bij kamertemperatuur en zet ze vooral niet in de koelkast. Je kunt een teveel trouwens wel invriezen.

groenteboekje

Bron tips: het GROEN(t)E boekje

Logboek van mijn Tomatenplantjes

20 maart 2017
Begin maart heb ik zo’n twintig tomatenzaadjes geplant en… slechts één ging er ontkiemen. Wat een deceptie!?

18 april 2017
Er pronkt dus maar slechts één tomatenplantje op mijn vensterbank, maar hij lijkt het wel goed te doen <insert vreugdedansje>.

De stengel is mooi stevig en de blaadjes worden langzaamaan groter. Ik heb er vertrouwen in!

2 mei 2017
En toen ging het mis 🙁

Zomaar opeens, hing mijn prachtige plantje (die al flink gegroeid was) er geknakt bij. Géén idee waarom! Ik heb ‘m ondersteund met een stokje en een slok pokon gegeven, maar ook dit mocht niet baten.

Ik was er al bang voor: overal lees ik dat je met plantjes naar buiten verhuizen toch écht moet wachten tot ten minste 15 mei. Maar ik was wanhopig en hoopte dat frisse lucht, andere bloemetjes en bijtjes ‘m een beetje goed zouden doen.
Twee dagen later was mijn arme plantje volledig verschrompeld. Snik.

26 mei 2017
Nieuwe ronde, nieuwe kansen!
De afgelopen weken heb ik een aantal keren opnieuw tomatenzaadjes geplant (ik denk zo’n veertig stuks) en inmiddels zijn er een paar aan het kiemen!

Leuk detail: ik had zaadjes voor pepers, paprika en tomaten in verschillende kiembakjes gezaaid en deze gelabeld. Op een onbewaakt moment had mijn peuter de labels verwijderd en wist ik dus niet meer wat er nou in welk bakje groeide 🙂


Gelukkig herken je al snel de blaadjes van tomatenplantjes, in tegenstelling tot peperplantjes en paprikaplantjes: dit verschil kan ik in zo’n vroeg stadium nog niet spotten.
Maar tomatenplantjes herken je zo:

Van de veertig tomatenzaadjes zijn er zo’n vijftien gaan kiemen en tien hebben het overleefd. Een aantal doen het heel goed en van een paar vermoed ik dat ze niet zo sterk zijn.

Omdat ik nu mijn winkansen spreid door van alle groenten méér zaadjes te planten, plant ik de ministekjes ook in aantallen van vier over in grotere potten (in plaats van één stekje per pot).
Zodra ze sterker zijn, verhuis ik ze naar buiten. Maar net als bij mijn mooiste peperplant, wil ik één tomatenplant binnen proberen tot reuzenformaat te kweken.

24 juni 2017
My oh my, deze maand was een GOEDE maand voor mijn stekjes!
Zowel op de vensterbank, als buiten in de tuin maken alle plantjes een groeispurt:

Eén tomatenplant kweek ik binnen in een grote pot. Op erg zonnige tropische dagen, zet ik ‘m buiten (en ’s avonds weer binnen).
Deze plant is nu ruim 31 centimeter hoog en heeft al bloemetjes:


Hij is dus al veel groter, mooier en bloeiender dan zijn voorganger, dus ik heb weer een beetje hoop 🙂
Ook buiten doen de tomatenplanten het goed:


Ze groeien harder dan mijn peper- en paprikaplantjes, dus van deze heb ik wat stekjes naar potten moeten verhuizen om ze een kansje te geven.
Vooralsnog durf ik niet hardop te hopen dat ze het allemaal zullen overleven (het slakkenseizoen moet hier nog beginnen…), maar als er maar ééntje het redt, ben ik zooooo gelukkig!

Wordt vervolgd 🙂

28 juni 2017
Na mijn laatste update, kreeg ik wat feedback van lezers die wél groene vingers hebben, namelijk: ‘Ik moest dringend gaan dieven’.
‘Dieven’ is het verwijderen van de scheuten in de bladoksels, die zijtakjes vormen. Je moet de lagere trossen (takjes) eraf halen om licht en lucht bij de vruchten te laten komen.

Ik vond dit niet zo leuk om te doen, want ik was toch een beetje bang dat ik het verkeerd deed. Alle takjes waarover ik twijfelde, heb ik daarom maar laten zitten. Weghalen kan altijd nog 🙂

In de moestuinbak buiten geeft het inderdaad meer lucht en ruimte, ook voor de andere plantjes. Inmiddels heb ik ook een paar stekjes weggegeven aan een vriendin, zodat de plantjes nóg meer ruimte hebben zich te ontwikkelen.

Zijn jouw tomatenplanten gelukt? Yay!
Dan heb ik hier wat fijne recepten voor je, om met de kiloooo’s zelfgekweekte tomaten te maken:

❤  Telor Boemboe Bali (Balinees Ei)
❤  Home made verse tomatensoep met basilicum
❤  Vegaburger van kidneybonen met tomatensalsa
❤  Indisch recept voor ‘Frikadel Pan‘ (Gehakt-Aardappelschotel met tomatensaus)
❤  Mr Sunny Side Up Burger
❤  Pasta pesto met kip en rucola
❤  Mediterraans Eenpansgerecht met chorizo en gele rijst
❤  Death by Bacon Burger
❤  Kidsproof Rainbow Pizza
❤  Spaghetti à la Lady & The Vagebond
❤  Tomaat Mozzarella Burgers
❤  Home Made (vega) Kapsalon van de kebabzaak, zonder kleffe friet of laffe saus
❤  Paddenstoel Eitjes
❤  Hack: Burger King’s Whopper
❤  Zelf maken: Sambal Tomaat
❤  Penne met spinazie, gorgonzola en tomaat
❤  Omelet Caprese

tomaat mozzarella burgers


Heb je vragen over, of Tips & Tricks voor het zelf kweken van tomatenplanten?

Laat het weten in een reactie!

 

[bctt tweet=”Hoe kweek je zelf tomatenplanten en hoe houd je ze in leven?” username=”MarisMariaRenne”]

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

14 reacties

  1. Ik wens je toe dat je een goede tomaten oogst gaat krijgen!
    Ik ben zelf twee cherry tomaat plantjes aan het kweken (van de AH Moestuintjes) Eerst binnen op de vensterbank, twee weken gelden in de tuin gezet > ze groeien als kool zonder enige bijzondere zorg en/of aandacht eigenlijk …. dus helaas geen tips voor je.

      1. Ik heb ze ergens begin/half april gezaaid en half mei naar buiten in de volle grond.
        Inmiddels kom ik er achter dat ik ze op een andere plek in de grond had moeten zetten, ze groeien zo hard… haha, het is ook altijd wat.

  2. Aaaargh, ik ben zo’n sukkel in groenten en kruiden kweken. Alles mislukt bij mij. Ik ben allang tevreden dat ik mijn vetplanten in leven kan houden, haha. Veel succes met je nieuwe poging!

    1. Dat ik nu één grote peperplant heb, is ook een wonder hoor! Meestal lukt het me niet om stekjes hoger dan 5 cm te kweken en daarna zijn ze binnen een paar dagen dood 🙁
      Als deze tomatenstekjes ook niet uitgroeien tot wonderschone pronkstukken, koop ik een kant en klaar tomatenplantje en probeer ik het nooit meer.

  3. Hier gaat de moestuin (en dus ook de tomatenplanten) echt heel goed! Denk dat ze wel zo’n 80 – 100 cm groot zijn nu, en ze hebben bloemen! Dat is echt voor het eerst voor mij, dus ik ben blij!

      1. Ik heb de AH moestuintjes gezaaid, had uit het eerste bakje 5 plantjes, uit de tweede 9. Heb niet geteld hoeveel zaadjes erin zaten. Maar, er is niets verpieterd van wat wel is ontkiemd!

  4. Ik heb nog nooit iets binnen gekweekt, ik weet dat je eigenlijk moet wachten met buiten kweken tot na 15 mei idd, maar ik gooi alles altijd op goed geluk buiten, en meestal pakt dat prima uit. Ik was bang dat mijn tomatenplanten de vorst niet overleefd hadden, maar ze trekken nu een mooi sprintje en ze doen het heel goed.
    Het enige wat niet opgekomen is zijn mijn theekruiden, maar qua kruiden lukt het al jaren niet om meer dan bieslook boven de grond te laten komen… Ben al verbaasd dat mijn gekochte basilicumplantje nog leeft. Ik gebruik graag verse kruiden, maar helaas vinden die mij niet zo leuk ofzo.

  5. Hey! Ik heb even wat duidelijkere fotos en beschrijving op facebook gezet.
    Onder het stukje van ’tromgeroffel’
    Bij de reactis van ene wilma die naar de tomatenplanten vroeg. ( lukt helaas niet om je te taggen )

    1. Ik ga van de week nieuwe foto’s maken! Een paar tomatenplanten hebben nu kleine groene vruchtjes, maar ik ben nog niet helemaal thuis in het ‘dieven’ en sta bij ieder twijfelachtig takje onzeker met een schaartje in mijn hand af te vragen of ik ‘m nou wel of niet moet snoeien 🙂

      1. Gewoon fotos op fb of hier gooien en dan zal ik voor je duidelijk omcirkelen welke weg mogen en welke niet! Groen vruchtje is top, dat zijn tomaatjes?
        Dieven doe je trouwens gewoon met de hand. De diefjes komen makkelijk los daar is geen schaartje voor nodig

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Maris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret