13/04/2017 | 2 reacties

Stroop Susu Cocktails & Mocktails

stroop susu cocktails & mocktails

Vorige week was ik een weekendje in mijn hometown Breda en ging ik onder andere op bezoek bij mijn Opa en Oma.
Er zijn een paar dingetjes die ik hier altijd doe of meemaak en die altijd weer fijn zijn:

1) Oma noemt mij ALTIJD ‘meisje‘ ook al word ik komend weekend alweer 38 jaar. I like.
2) Oma kookt ALTIJD veel te veel Indo food en stáát erop dat ik bakjes eten mee naar huis neem. I like.
Ook al moet ik dan een loeizware tas 150 kilometer met me meezeulen in de trein en ruikt de hele coupé naar de toko.
3) Oma heeft ALTIJD Stroop Susu in huis. En of ik nou of 8 jaar of 38 jaar ben, als Oma vraagt wat ik wil drinken, dan zeg ik: ‘Stroop Susu alstublieft’. Je raadt het al: I like!

 

Wat is Stroop Susu?

Misschien heb je deze flessen wel eens gespot in de toko:    stroop susu en rozensiroop

Susuroos is beter bekend als Stroop Susu. Susu betekent ‘melk’.
De rozensiroop (rechts) wordt traditioneel gebruikt voor schaafijs (‘IJs Kelapa Muda’  of bijvoorbeeld ‘IJs Shanghai’), maar het kan ook als siroop (Stroop Biasa met Selasi of Tjin Tjau), in een milkshake of over roomijs gebruikt worden.
In de linkerfles, is de siroop al aangemaakt met gecondenseerde melk. Dit kun je dus gewoon rechtstreeks in een glas schenken, eventueel met ijsblokjes.

Ik koop zelf wel eens de rechterfles en drink het met gewone melk, gecondenseerde melk (is qua smaak hetzelfde als de linkerfles), een scheutje kokosmelk of met Spa Rood. Het heeft een zoete rozige smaak, een mooie roze kleur en het doet mij altijd aan mijn Opa en Oma denken.
Ik heb het trouwens ook wel eens gemaakt om cupcakes mee te maken, dit was echt superlekker!

 

Wat heb je nodig voor Stroop Susu Mocktails & Cocktails?

  • Cocktailglazen of champagneglazen
  • siroop met rozensmaak
  • Piña Colada voor de cocktails
  • kokosmelk (naar keuze: blik of pakje) of gecondenseerde melk voor de mocktails
  • een klein schaaltje met een hoog laagje geraspte kokos
  • een klein schaaltje water
  • rood of paars fruit (ik gebruikte bramen uit het vriesvak)
  • ijsblokjes (of crushed ice)
  • vrolijke rietjes, prikkers of lange lepeltjes
  • een shaker (of gewoon een Dopperfles!)
  • TIP: als je zelf ijsblokjes wilt crushen, dan is het handig om een rubberen hamer te gebruiken. Je weet wel: die je gebruikt om laminaat te leggen 🙂

stroop susu cocktails

Hoe maak je Stroop Susu Cocktails & Mocktails?

Ik heb bewust bij bovengenoemde ingrediënten geen hoeveelheden aangegeven, omdat je toch écht zelf even moet proeven wat jij lekker vindt.
Zowel Piña Colada als de rozensiroop zijn mierzoet en als je het mixt, wordt het alleen maar zoeter.

Ik ging uiteraard voor een zo fel mogelijk roze kleurtje (want: I ❤ Pink). En ja: ik voelde het glazuur van mijn tandsteen afbrokkelen, maar ik heb alles over voor een happy pink party pic. Want bloggers be like: ALLES voor de foto.

Het is dan ook aan te raden om er lekker veel ijs in te doen, zodat het drankje wat wateriger wordt.

stroop susu cocktails & mocktails

Dip je glazen eerst in het kommetje met water en dan in het schaaltje met de geraspte kokos.
Als je geen gecrusht ijs hebt, dan doe je ijsblokjes in een plastic zakje. Leg hier een theedoek op en sla met een rubberen hamer de ijsblokjes fijn:

ijs crushen
Voor bovenstaande foto hebben we de theedoek even weggelegd, maar dit moet je wel doen! Je wilt niet dat het zakje openscheurt en de stukjes ijs door de keuken vliegen…

stroop susu cocktails & mocktails

Meng voor de mocktails kokosmelk (of gecondenseerde melk) met de rozensiroop. Dit kan in een kommetje met een kleine garde, maar ook in een Dopperfles, als je geen profi cocktailshaker in huis hebt.

Voor de cocktails doe je hetzelfde, maar dan met Piña Colada. Hoe meer siroop je toevoegt, hoe mooier de kleur wordt.

stroop susu cocktails & mocktails

Verdeel de gecrushte ijsblokjes over de glazen en schenk dan de drankjes erin.
De cocktails hebben een mooie fluo-roze kleurtje en de mocktails hebben de substantie en smaak van een romige milkshake.
Voeg tot slot nog het fruit en de rietjes en staafjes toe en serveer meteen.

stroop susu cocktails
stroop susu cocktails & mocktails
stroop susu cocktails & mocktails
stroop susu cocktails & mocktails

In dit artikel zie je op de productfoto’s dat de flessen ongeopend niet tot de dop toe gevuld zijn. Op mijn cocktailfoto’s zie je hoeveel siroop er nog over is en hoe weinig je dus nodig hebt om zes knalroze drankjes te maken!

stroop susu cocktails & mocktails

En als je echt voor een kleurrijke en mierzoete Indo-party gaat, dan serveer je er natuurlijk spekkoek bij:

stroop susu cocktails & mocktails

Ook zo gek op Indisch eten en shoppen bij de Toko?
Bekijk dan al mijn Indische recepten!

 

Oma & Ik 🌶

Een bericht gedeeld door Maris Maria Renne (@hare_maristeit) op

Ga je aan de slag met een DIY of recept van mijn blog?
Maak je er een foto van en zou je het leuk vinden als deze in een volgend artikel met lezersfoto’s verschijnt?
Tweet je foto dan @MarisMariaRenne of deel je foto op de Facebookpagina van Hare Maristeit.
Deel je jouw foto op Instagram? Gebruik dan de HASHTAG #HareMaristeit en tag @hare_maristeit in je foto!

Stroop Susu Cocktails & Mocktails! Click To Tweet

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

2 reacties

  • Beantwoorden Sarah 13/04/2017

    Ooooh nostalgie! Ze lijken me heerlijk.

  • Beantwoorden chucky1012 13/04/2017

    Mmmmm hier hou van 😉
    Je artikel bewaar ik.

  • Laat een reactie achter