12/09/2016 | 11 reacties

Soto Ajam met Lontong en Ei

soto ajam

Indo’s don’t share…
Het is in veel Indische families een soort traditie en algemeen gegeven, dat je familierecepten NIET met de buitenwereld deelt en bepaalde geheime ingrediënten met je meeneemt in het graf.
Moeilijk te verkroppen voor mij, want ik heb Indische roots en ik deel wél graag de succesnummers op mijn blog.

Dus: vandaag geef ik jullie een recept voor Soto Ajam met lontong. Een beetje van mijn Oma, een beetje van mezelf en met een beetje hulp van mijn lieve blog buddy Simone (eveneens Indisch), van het foodblog Eetspiratie.

En natuurlijk heb ik ook weer wat leuke Indo-feitjes & weetjes voor jullie!
Enjoy & Selamat Makan 🙂

GOOD TO KNOW!

❤ ‘Soto Ajam’ wordt ook wel eens geschreven als ‘Soto Ayam’. De spellingregels zijn ehm… onduidelijk. Moeilijk te verkroppen voor een taalneuroot zoals ik.
En in een gemiddelde toko word je helaas niet veel wijzer.

De uitspraak is NIET: ‘Sootoow Aahdjam’.
Klik HIER om te horen hoe je het wel goed uitspreekt.

De vrije vertaling van ‘Soto Ajam’ is ‘Maaltijdsoep met kip’ maar dat klinkt minder interessant.
De variant met rundvlees heet Soto Madura.
Met dit soort gerechten is het onmogelijk het enige juiste recept te geven, er zijn allerlei varianten. En iedere familie vindt natuurlijk zijn eigen variant het lekkerst 🙂

 

Soto Ajam Ingrediënten voor circa 2,5 Liter

  • 1 kg kippenbouten
  • 1 dikke Sereh (citroengras: mag ook gemalen of pasta uit een potje)
  • 1 ui
  • 5 tenen knoflook
  • 1 tl Ketoembar
  • 3 tl Koenjit (Kurkuma)
  • 1 tl Trassi
  • Zout of bouillon naar smaak
  • Fijngesneden selderij of spitskool
  • Taugé
  • Gefruite uitjes
  • Citroen(sap)
  • 2-3 hardgekookte eieren (in parten gesneden)
  • blokjes lontong
  • OPTIONEEL: 3 stuks Kemiries (verse nootjes of gemalen/pasta)
  • LET OP: Lontong moet je al RUIM van tevoren bereiden! Lees HIER hoe je dit klaarmaakt.

Hoe maak je Soto Ajam?

Maal alle kruiden en specerijen fijn in een keukenmachine of met een vijzel. Dit kruidenmengsel noem je een ‘boemboe‘.

Verhit een eetlepel olie in een soeppan en fruit de boemboe aan.

Doe de kip erbij, schep om en voeg 1,5 tot 2 liter water (of bouillon) toe.

Gebruik je verse Sereh? Kneus dit, maak hier een knoop in en leg in de pan.

indisch-eten-kleurrijk

Laat 45-60 minuten op laag tot middelhoog vuur koken tot de kip gaar is en proef of er eventueel nog zout of bouillonpoeder bij moet.

OPTIONEEL: kip eruit halen, uit elkaar trekken met twee vorken en terug doen in de pan.
Ik ben hier een voorstander van, want ik houd niet van botten in mijn soep….

Variatie & Tips!

Serveer de Soto Ajam met de ingrediënten die jij lekker vindt. Of zoals mijn Oma altijd zegt: ‘Indisch koken/eten doe je op GEVOEL lieverd, Aduh!’.

IK vind het dus lekker met een paar blokjes lontong, gefruite uitjes, partjes ei, schijfje citroen en een beetje taugé.
Maar ook wat kort geblancheerde spitskool of knapperige selderij is érg lekker!

Hoe eten jullie graag Soto Ajam?
Laat het horen in een reactie!

Recept voor Soto Ajam met lontong en ei! Click To Tweet

indisch-eten
Er staat nog meer lekker Indisch eten op de foto!
Links: Gado Gado, midden Telor Boemboe Bali (Balinees Ei), daaronder perfecte pindasaus (bereid met kokosmelk) en verder nog een schaaltje Emping, gebakken uitjes en natuurlijk lontong.

 

Maak je een DIY of recept van mijn blog?
Stuur me een foto en wie weet staat deze (met credits) in een volgend artikel met lezersfoto’s!
Tweet je foto @MarisMariaRenne of deel je foto op de Facebookpagina van Hare Maristeit.
Deel je jouw foto op Instagram? Gebruik dan de hashtag #HareMaristeit en/of tag @hare_maristeit in je foto.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

11 reacties

  • Beantwoorden Lonneke 12/09/2016

    Een van mijn favoriete spelen! Ik ga jouw recept snel eens proberen. Om eerlijk te zijn haal ik nu vaak een kant en klare boemboe. Zelf maken is lekkerder lijkt me 🙂

  • Beantwoorden Lonneke 12/09/2016

    Uhm soepen dus…

    • Beantwoorden Maris Maria Renne 12/09/2016

      Haha 🙂
      Niets mis met kant en klare boemboes hoor, kocht onlangs ook een voorraadje bij de toko.
      Zelfgemaakt is wel veeeeeeel lekkerder, maar kost ook veel meer tijd. En levert veel afwas op.

  • Beantwoorden Marije 12/09/2016

    Klinkt super lekker! T weekend maar eens maken, zal vast in de smaak vallen 😉
    Thnx voor dit ongetwijfeld lekkere gerecht!

  • Beantwoorden Cindy - levenalsmama.nl 12/09/2016

    Ohh ik ben dol op soto!! Toevallig laatst ook voor het eerst een keertje zelf gemaakt, met zelfgemaakte boemboe en al. Heerlijk was het. Dit recept ga ik zeker ook even bewaren.

  • Beantwoorden chucky1012 13/09/2016

    Hier ben ik erg dol op en eet dit gerecht graag.
    Alleen kook ik het nooit.
    Wel bij de toko kopen 😉

    Xoxo

  • Beantwoorden ansuya lalay 13/09/2016

    Lol. Ja 3 zakjes longtong is ook erug veel. Ik gebruik n halve zakje voor 2 personen. Betekent voor ons dat we 2 dagen longtong eten. Geliof me Zout heeft daar geen problemen mee.
    Lekker met gado2 en andere dingen
    Ik de toko in leiden waar ik vroeger werkte. Verkochten we ook longtong istemewa zooooo lekker. Longtong met sajor lodeh (gemaskt door tante loen) tempe goreng. Ajam ritja (heet en verskavend) oseng aseng.. bawang gireng. Abon sapi. Ok als ik er nu nogvaan denk loopt t water uit mijn mond. as zondag ga ik de vegetarische versie van ajam soto maken.. trassie gebruik ik niet. Kip wordt vervangen door repen krokant gebakken tahu.

  • Beantwoorden Shiromani 18/09/2016

    Ik krijg nu trek. Ik wil graag ook nog eens longtong maken, toch eens bij de toko kijken of ze daar het ook verkopen in de zakjes.
    Ik ga dit recept zeker een keer maken! Ik heb nog nooit soto op in deze variant. Vooral met een boemboe en het is zo klaar ook!
    Ik maak zelf wel eens de Surinaams-Javaanse variant, mijn lievelings eten! Is net een beetje anders omdat ze in Suriname net andere producten hadden. Ik trek al een avond van te voren de bouillon met stukken gember, laos, sereh, piment en salam (en bouillonblokjes). Laat ik uren inkoken. ODoor alle goede kruiden is het ook goed tegen griep en andere ziektes. En doe ook vaker kurkuma in, heeft geneeskrachtige werking ook. Mijn moeder maakt al gauw saoto zodra iemand wat lichte klachten van griep of verkoudheid heeft, heerlijk!
    Voor mij hoort in de perfecte soep ook friteschips voor de bite en ketjapsambal voor de pit.

    • Beantwoorden Maris Maria Renne 18/09/2016

      Ik hou van extra kruidig en lekker pittig! Maar hier eten kids mee dus ik moet een beetje rustig aan doen.

      • Beantwoorden Shiromani 18/09/2016

        Bij de toko koop ik gewoon potje sambal, kan ieder voor zich bepalen hoe heet, ideaal. Hopelijk gaan de kinderen gekruid eten ook steeds beter aankunnen. Kan Seth ook steeds meer wennen haha.
        Hier juist een oerhollandse vent die gewoon abnormaal veel peper kan eten dan ik hem juist moet afremmen op z’n tijd. M’n peper gaat namelijk te snel op haha. (En soms ook last van z’n maag).
        Oh maar mocht je van pittig houden dan moet je even Googlen naar de Korean fire noodle challenge. Heb de noodlening gevonden, lekker maar heet!! Voor mij dan niet voor m’n man…

    Laat een reactie achter