16/07/2017 | 3 reacties

Sateh Ajam + Sateh Tahoe INDO Style

sateh tahoe

Vorige week hadden wij een BBQ-party en was ik gevraagd om ook iets lekkers te maken.
Ik nam een voorraadje ‘Indo Style gemarineerde saté‘ mee voor vleesliefhebbers én voor vega(n)s.

Maar voordat ik laat zien hoe ik dit heb klaargemaakt, eerst wat leuke feitjes en weetjes 🙂

Over Sateh & Satésaus

  • Je mag zowel ‘Sateh‘ als ‘Saté‘ schrijven. Maar je spreekt het uit als ‘sâh-tèh‘ (tweemaal korte klinkers) en NIET als ‘sateej” (lange eeeeeej).
    Beluister HIER de juiste uitspraak.
  • ‘Saté’ betekent ‘op een stokje‘.
    Dus kip (ajam) is ‘Sateh Ajam’ (of ‘kipsaté’).
    Varkensvlees (babi) op een stokje is ‘Sateh Babi’ (of ‘varkenssaté’).
    Geit = kambing, dus: Sateh Kambing.
  • Tofu wordt door Indische mensen ‘Tahoe‘ genoemd en blokjes tofu op een stokje heet dus ‘Sateh Tahoe‘.
    Persoonlijk reken ik ‘Sateh Tofu‘ ook goed, maar sssht: don’t tell the Indo Police 😉
  • Alle saus die je over je stokje sateh giet, is satésaus.
    Dit kan dus ketjap zijn, maar ook ketchup of appelmoes.
    Pindasaus is gemaakt van pinda’s/pindakaas en heet dus pindasaus, NIET satésaus.
    Ik snap dat het verwarrend is, omdat veel kant en klare potjes pindasaus in de supermarkt ‘satésaus’ genoemd wordt, maar: dit is dus fout.
    Zelf maken? Lees HIER hoe je zelf superlekkere pindasaus maakt van o.a. pindakaas en kokosmelk.
  • Saté wordt traditioneel geroosterd op een houtskool BBQ.
    Stukjes vlees uit de pan (al dan niet overgoten met pindasaus en al dan niet op een stokje geregen) is dus géén saté!

Sateh: Indisch marineren

Iedere Indische familie zal zijn eigen geheime recept hebben voor het marineren van vlees (of tahoe) voor sateh.
Qua specerijen kan het dus wisselen, maar de basis voor de marinade komt meestal wel overeen.

sateh marineren

Ingrediënten

  • knoflook (fijngehakt, geraspt of uitgeperst)
  • citroensap + schijfjes citroen
  • ketjap manis
  • laos (vers of in poedervorm)
  • gember (vers of uit een potje)
  • versgemalen peper
  • houten satéstokjes
  • OPTIONEEL: rode peper, fijngesneden

Wat de hoeveelheden betreft, ga ik nu een heel flauwe Indo-opmerking maken: ‘Dit moet je op gevoel doen‘.
Sorry 🙂

Het is volledig afhankelijk van hoeveel sateh je gaat marineren en wat je zelf lekker vindt.
Ik houd persoonlijk wel van een aanwezige knoflooksmaak, dus ik pers meestal zo’n 3 of 4 grote tenen knoflook in een marinade voor ongeveer 300 gram sateh.

saté marineren

Nog een flauw grapje, op bovenstaande foto 🙂
Op iedere fles Ketjap Manis die ik in handen krijg, verander ik ‘Manis‘ in mijn naam: ‘Maris‘.

Manis‘ spreek je overigens NIET uit als ‘Maaaaaaaaanis’ maar als ‘mah-nies‘ (luister HIER naar de juiste uitspraak).
Mijn naam ‘Maris‘ spreek je dan weer wél uit als ‘Maaaaaaris‘ en NIET als ‘mah-ris’ (lees HIER meer over mijn naam + blognaam).

Hoe maak je het?

Snijd het vlees of de tofu in kleine stukjes/blokjes.

Meng in een grote kom of schaal een flinke scheut ketjap manis met de knoflook, peper, laos en gember.
Snijd een citroen doormidden.

saté marineren

Knijp een halve citroen uit in het ketjapmengsel en snijd de andere helft in schijfjes. Voeg de schijfjes toe aan de marinade en meng alles goed door elkaar.

saté marineren

Voeg de blokjes sateh toe aan de marinade en laat minimaal twee uur marineren. Beter nog: een hele nacht! Hoe langer, hoe beter.

saté marineren

Laat de houten satéstokjes ten minste 20 minuten weken in een glas of schaal water. Dit voorkomt dat ze aanbranden op de BBQ.
Rijg de sateh op de stokjes en grill ze in 15-20 minuten op het BBQ-rooster.

That’s it: Selamat makan!

saté marineren

Maak je een DIY of recept van mijn site?
Deel er een foto van op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tweet het naar @MarisMariaRenne

Deel je jouw foto op Instagram? Gebruik dan de hashtag #HareMaristeit of tag @hare_maristeit in je foto.
Misschien deel ik jouw foto met eervolle credits in een volgend artikel met lezersfoto’s!

Sateh Ajam + Sateh Tahoe (vegan proof!) Indo Style! Click To Tweet

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

3 reacties

  • Beantwoorden chucky1012 16/07/2017

    Goed van jou dat dit alles hier hebt uitgelegd!
    Het ziet er zo heerlijk uit en ik zal dit recept van jou bewaren……

    Xoxo

  • Beantwoorden kIM 18/07/2017

    Maarre als je je pindasausje nou over een sateetje dresseert, mag je het dan wel satésaus noemen? :p
    Ziet er super lekker uit, ga jullie familierecept snel een keer proberen, wanneer ik de bbq weer eens aanslinger.

    • Beantwoorden Maris Maria Renne 18/07/2017

      Alle sausjes die je over je satéspiesje heengiet, is satésaus, dus als dit pindasaus is, dan is het inderdaad satésaus 🙂 Maar eet je het bij je patat, Nasi Goreng, kipfilet uit de pan of een kroketje, dan heet het gewoon pindasaus 🙂

    Laat een reactie achter