31/10/2015 | 59 reacties

WINACTIE + Review Indisch Kookboek “Zoals alleen Oma dat kan”

zoals alleen oma dat kan

Hebben jullie dat ook wel eens, dat er opeens een paar dingen tegelijk in je leven gebeuren, die allemaal lijken ‘te kloppen’?
In de afgelopen paar weken heb ik een paar mooie en (tikkeltje) emotionele momenten ervaren, die als puzzelstukjes in elkaar vielen en waar ik veel inspiratie van heb gekregen.
En dit heeft allemaal met Oma’s, lekker eten, Indische tradities en een superleuk nieuw boek te maken!

Ik zal bij het begin beginnen.

Zoals je eerder deze week al hebt kunnen zien op mijn blog, hebben Seth en ik meegewerkt aan een aantal video’s voor een campagne van Stichting Alzheimer (klik HIER om ons eerste filmpje te zien).
In één van de filmpjes (dat volgende week verschijnt), vertel ik over de herinneringen aan mijn (overleden, Nederlandse) Oma en de meubels die ik van haar in ons huis heb staan. Daarna heb ik veel aan haar gedacht en even extra contact gehad met mijn andere (Indische) Oma.

Ik realiseerde namelijk dat ik érg veel geluk heb dat mijn Oma (en mijn Opa ook trouwens) nog leven en in goede gezondheid verkeren.
Mijn Oma is een typische Indonesische Oma, namelijk: altijd in de keuken te vinden.
Mijn Opa en Oma wonen helaas een aantal provincies van ons vandaan, dus we zien ze niet erg regelmatig. Maar wanneer wij op bezoek gaan, dan slooft zij zich drie dagen uit in de keuken en ga ik drie kilo zwaarder (en met een tas vol bakjes eten) weer terug naar Haarlem.

opa oma norahFoto: mijn Opa & Oma, afgelopen zomer met mijn dochter (hun achterkleindochter)

Toen Seth en ik een relatie kregen, dacht hij: ‘scoooooooore’!
Want hij is namelijk gek op Indisch eten. Dat was dus een flinke deceptie, toen hij erachter kwam dat ik maar een matige keukenprinses was en mijn Indonesische familie/de Indische rijsttafels 150 kilometer van ons verwijderd zijn.

Gelukkig compenseer ik dit persoonlijk keukenmankement met andere kwaliteiten, maar in de afgelopen jaren ben ik me meer gaan interesseren voor koken (mede door dit blog!) en er ook aanzienlijk beter in geworden.
De laatste tijd bedenk ik me vaker, dat ik meer wil weten over de Indische keuken, want hier liggen toch mijn roots.

Indisch koken vind ik vrij ingewikkeld en ik heb het niet van huis uit meegekregen. Ik heb wel eens wat pogingen gedaan om te shoppen in een toko, maar ik kom er geen wijs uit. Ook heb ik wel eens wat recepten van het internet geplukt, maar het smaakte toch niet zoals ik het gewend was van mijn Oma.

En zo kwam het, dat ik de afgelopen weken leuk aan het mailen was met mijn Oma en Opa (en inmiddels ook nog met een Oom en Tante), voor het uitwisselen van wat recepten.
Toen ik er met mijn BFF Sarah (die WEL een echte keukenprinses is) over sprak, zei ze dat ze het jammer vond dat ze geen hechte band met haar (onlangs overleden en eveneens Indische) Oma heeft gehad en geen recepten van haar heeft kunnen achterhalen.

We brainstormden wat, over een leuke nieuwe rubriek op onze blogs, waarin we onze eigen versies van onze favoriete Indische gerechten zouden delen. We hebben zelfs al een leuke naam hiervoor bedacht: ‘Makan Makan, met Maris & Sarah’ 🙂
Op Sarah’s Vega Blog, zullen dan natuurlijk alleen vegetarische gerechten verschijnen en ze bedacht ook nog wat leuke uitdagingen voor vegan variaties. Wordt vervolgd!

Dus hoe toevallig is het, dat ik vlak daarna het onlangs verschenen kookboekZoals alleen Oma dat kan opgestuurd kreeg om te reviewen?
Meteen toen ik het doorbladerde, raakte het mij.
Het is namelijk meer dan een standaard kookboek met Indische recepten.
Het lezen van dit boek gaf mij een heel warm en vertrouwd familiegevoel. Ik kon bij wijze van spreken de verse spekkoek ruiken en mijn Oma horen praten, toen ik het las.

 

Het Boek: ‘Zoals alleen Oma dat kan’

Jullie kennen vast allemaal wel 24 Kitchen’s gelijknamige programma ‘Zoals alleen Oma dat kan‘?
Chef Danny Jansen kookt in dit programma de sterren van de hemel met leuke en lieve Indische Oma’s.

Vaak zijn het namelijk de oma’s in de familie, die verantwoordelijk zijn voor het overbrengen van de kookkunst. Zij begrijpen de smaken goed en leren dit graag aan hun (klein-)kinderen. Helaas gaan regelmatig familierecepten verloren en dit wilde Danny voorkomen.

zoals alleen oma dat kan
Titel: Zoals alleen Oma dat kan
Auteur: Danny Jansen
Prijs: €24,95

 

Hij bezoekt in zijn programma Indische oma’s, die elk een bijzonder recept hebben en nodigt ze dan uit in zijn keuken om hun familierecept te maken. Tussendoor proeven zij aan een stuk door en leert Danny meer over de Indische keuken. Ook maakt hij geregeld een van zijn creaties, geïnspireerd op de Indische keuken.

Jullie kennen vast ook wel het hilarische fragment dat voorbij kwam bij ‘De Wereld Draait Door’?
Eén van de Oma’s zegt tijdens het koken tegen Danny: ‘Er moet nog een klein beetje sambal bij’.
Danny pakt daarom een klein lepeltje, maar Oma knikkert vervolgens driekwart van een grote pot sambal in de pan 🙂

Ik sprak deze Oma gisteren en zij vertelde lachend, dat dit heus geen érg hete sambal was, maar wel een heel grote pan met veel kip, dus dit kon volgens haar geen kwaad.

In dit boek delen zes Indische Oma’s hun heerlijkste familierecepten, maar wordt er ook aandacht gegeven aan mooie familieherinneringen, tradities en nostalgie.
Er staan echt een paar pareltjes van persoonlijke verhalen in! Daarnaast is de vormgeving schitterend, je hebt soms echt het idee dat je door een persoonlijk foto album bladert en dit raakte mij. Misschien komt dit, omdat ik de laatste tijd zelf zoveel bezig ben met mijn eigen Oma’s en het vastleggen van onze eigen herinneringen voor onze eigen kinderen.

Ik raakte in ieder geval ontzettend geïnspireerd om zelf Indisch te gaan koken en mijn eigen keukenstijl te gaan ontwikkelen, samen met Sarah. Zij heeft gelukkig wel veel kookervaring en vakkennis en ik heb er superveel zin in om samen met haar (en behulp van dit boek) de keuken in te gaan duiken!
En Seth vindt dit trouwens ook een goed idee 😉

Indische Lunch & Boekenfeestje

Uit dit artikel kun je al overduidelijk opmaken dat ik érg enthousiast ben over dit boek. Dus toen ik een uitnodiging kreeg om bij Boekhandel de Vries in Haarlem (yay: een thuiswedstrijd!!!!) te komen lunchen met Danny en de Oma’s zei ik uiteraard volmondig ‘JA’ en sleurde ik natuurlijk mijn BFF Sarah mee.

Een kleine impressie van mijn enthousiasme gisteren, op Snapchat:

Minor & Super Shallow Detail: meestal vinden events plaats in Amsterdam en soms heb ik er ook meerdere op één dag. Sinds de zwangerschap/bevalling lukt het me nog niet om een hele dag op hakken te lopen, dus als ik naar Amsterdam moet afreizen, dan loop ik meestal op gympen.
Ik vond het dus wel leuk om weer eens op hakken naar een event te gaan!

Mocht je het leuk vinden om vaker backstage foto’s en filmpjes te zien (die ik niet altijd op mijn blog of social media deel), dan kun je me op Snapchat vinden met de naam: haremaristeit

boekhandel de vries haarlem

Sarah had een paar foto’s van mij voor de boekenwinkel gemaakt. In deze straat zit ook een school, dus er liepen de hele tijd groepjes kinderen voorbij. Ik vond dit eigenlijk wel een leuke toevoeging op de foto 🙂

Boekhandel de Vries is trouwens een begrip in Haarlem. Mocht je een keer een dagje komen winkelen in mijn woonplaats, wip dan zeker even binnen. Het is een verrassende en schitterend ingerichte winkel waar je uren kunt verdwalen. Op de kinderafdeling alleen al kan ik de tijd vergeten, laat staan op de kookboekenafdeling…

oma danny

Danny en de Oma’s vertellen over het boek en al het eten dat ze hebben gemaakt voor ons.
Leuk weetje: ze hadden al dit heerlijke eten de dag van tevoren gemaakt en moesten dit vandaag in een piepklein keukentje op een paar pitjes voor ons verwarmen 🙂

Overigens is Indisch eten vaak de volgende dag NOG veel lekkerder om te eten, omdat de smaken en kruiden dan dieper in de ingrediënten zijn getrokken.

oma boeklancering

Persmomentje 🙂

oma sarah danny maris

Natuurlijk wilden we ook even met Danny op de foto 🙂
Danny is echt een ontzettend gepassioneerd en vrolijk mens en het was erg leuk om hem zo trots te horen vertellen over zijn boek en de Oma’s.

Zoals ik in het filmpje al zei, zit ik tegen een griepje aan te hikken. Dit wist ik deze dag mooi weg te schminken met een paar flinke lagen make up en een handjevol paracetamol, maar dit wordt op bovenstaande foto teniet gedaan door foute belichting.

oma buffetFoto: in het midden, een superlekker vegetarisch Indisch bijgerecht’ Tahoe Tempeh Ketjap

Hier kwamen we natuurlijk voor: er was zooooveel lekker eten! We hebben schaamteloos lekker nog een tweede keer opgeschept. En nee, dit is niet onbeleefd. Het is juist onbeleefd als je bij Indische mensen aanschuift en je schept NIET nog een tweede keer op.

Ik heb wel eens tegen mijn Oma gezegd: ‘Nee hoor, ik heb echt genoeg gegeten’ maar zonder pardon schepte ze dan gewoon nog een beetje op mijn bord, terwijl ze deed alsof ze het niet hoorde.

oma maaltijd

Laat mijn Oma dit niet zien trouwens, dat ik met mes en vork gegeten heb. ‘Echte Indo’s’ eten alleen met een lepel.

Ik zal haar eyeroll en afkeurende blik nooit vergeten, toen ik eens een vriendje meenam die om een mes en vork vroeg. En ketchup. Dit laatste was vooral de dooddoener. Dit is nog erger dan eten met mes en vork.
Ik eet zelf trouwens wel gewoon met mes en vork hoor. Dit zijn misschien mijn Nederlandse genen, dat ik het onhandig vind om eten met mijn lepel door te snijden?

sarah vega indo maaltijd
Er was voor Sarah gelukkig genoeg vegetarisch lekkers om van te smullen.

sarah indo biertje
Sarah en ik deelden een Indonesisch biertje.

oma sarah

Tijdens het eten hebben we uitgebreid gekletst met alle Oma’s en Danny en dit was echt zo leuk! Het was voor ons werkelijk alsof we bij onze eigen Oma’s aan tafel schoven, het voelde erg vertrouwd.

Gek is dat, hoe sommige tradities en bepaald eten, dit nostalgische gevoel kunnen oproepen! Wij gingen in ieder geval met een warm en fuzzy gevoel (en ik met een knellende panty in mijn uitpuilende taille…) weer huiswaarts, na een érg geslaagde middag.

oma spekkoek

Adoe: spekkoek 🙂

Geen idee wat ‘Adoe‘ betekent? No worries: als Sarah en ik wat van onze Indische recepten gaan delen binnenkort, zullen we ook wat leuke en grappige Indo-feitjes gaan delen met jullie!

oma toko
Tijdens de lunch stuurde ik via WhatsApp wat foto’s van mijn bord(en) eten naar Seth. Hij stuurde me huilende emoticons en een foto van zichzelf met een pruillip terug.
Ik ben heus wel een lieve vriendin, dus ik ben na het event samen met Sarah naar een Indische toko gegaan en heb een heerlijk bakje met eten voor Seth gehaald, zodat hij ook thuis kon smullen.

Ook heb ik wat ingrediënten gekocht om dit weekend iets uit het boek te maken. Kennen jullie alle producten op bovenstaande foto? Ik niet in ieder geval, dus het was fijn om samen met Sarah door de toko te lopen, terwijl zij me alles liet zien, ruiken en mij van tekst en uitleg voorzag. Yes: ik bof met zo’n fijne Indo-keukenprinses als BFF 🙂

 

Winactie! <GESLOTEN!>

Zoals je in het filmpje kunt zien, heeft Danny een boek gesigneerd voor één van mijn lezers. Dit was trouwens een hilarisch momentje, want Danny heeft namelijk dyslexie en zat (uiteraard) een beetje te worstelen met mijn blognaam. Niet zo gek natuurlijk, want dit maak ik al regelmatig mee met mensen die geen dyslexie hebben 😉

Hare MaJEsteit? Wow, was die url gewoon nog beschikbaar!?!??!’ Lees HIER meer over mijn (blog-)naam.

Maar Danny heeft dit geniaal opgelost:

oma gesigneerd

Ik verloot op woensdag 4 november 2015 een door Danny Jansen gesigneerd exemplaar van het boek ‘Zoals alleen Oma dat kan’ onder al mijn nieuwsbriefabonnees!
Je hoeft niet bang te zijn voor spam in je inbox: ik ben erg inconsequent met het versturen hiervan. Soms zitten er wel 6-8 weken tussen 😉

De winnaar krijgt op 4 november persoonlijk bericht van mij.

nieuwsbrief hare maristeit

Vul hieronder je e-mailadres in + klik op SUBSCRIBE:

So far, mijn erg lange en enthousiaste review over het boek 🙂
Lijkt het jullie ook een leuk boek en zijn jullie ook gek op Indisch eten? Wat voor recepten zouden jullie graag willen zien op mijn blog?
Laat het horen in de comments!

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

59 reacties

  • Beantwoorden Angélica 31/10/2015

    Ik ben dol op Indisch eten en zou dit nog beter willen leren koken. Nu is het echt op de supermarkt en een beetje van mezelf manier. Ik heb een paar jaar kunnen genieten van een Indische leen opa, opa Belle. Hij was voor mij echt mijn opa en de enige want mijn andere opa’s heb ik helaas nooit gekent.
    Van hem heb ik ooit een heel dik Indisch kookboek gekregen, zonder mooie foto’s en met veel vreemde woorden. Ik was echt heatbroken toen hij overleed en het boek is een mooie herinnering aan hem maar gebruik het niet. Dus ja ik wil heel graag mee doen met deze winactie voor inspiratie en nieuwe recepten ?

    xo Angélica

    • Beantwoorden Maris Maria Renne 31/10/2015

      Aaah, wat een mooie herinnering ❤
      Dan vind je dit boek ook mooi denk ik, want het staat er vol mee ?
      Wat ik vooral fijn vind, is de handige uitleg. Er zijn bijvoorbeeld 2 registers. 1 in het Nederlands en 1 in het Indisch. Daar kan ik dus echt wat mee, want ik raak ook ontmoedigd als ik een recept niet begrijp omdat ik de ingrediënten niet ken.

  • Beantwoorden Anita 31/10/2015

    Wat een leuk begin van de dag ! Je schrijft zo enthousiast ?! Het boek ga ik voor mezelf kopen dat staat vast ?en dan niet eens om de recepten ( ook wel natuurlijk) maar ik ben zo nieuwsgierig naar de verhalen.
    Winnen wil ik het boek graag voor een dierbare jeugdvriend zelf is hij half Indisch en heeft jaren boven z’n Indische oma gewoond.
    Zeker weten dat hij hier heel blij mee zou zijn, ook hij heeft recepten van z’n oma.
    Bedankt voor je superleuke review.
    Anita ps als je wilt inschrijven v nieuwsbrief gaat er iets fout?

    • Beantwoorden Maris Maria Renne 31/10/2015

      Wat gaat er verkeerd dan? Dan ga ik er naar kijken ?
      Wat een bofbips is die vriend, dat hij al die recepten heeft en alles ook samen met haar heeft kunnen maken én waarschijnlijk ook regelmatig mocht aanschuiven voor een (twee) bordje(s) eten!

  • Beantwoorden chucky1012 31/10/2015

    Wat leuk!
    Ik zie hem vaak op het televisiekanaal !
    Van Indisch eten hou ik.
    Maar om zelf zolang in de keuken te koken is niets voor mij.
    Indische gerechten komen ook vaak voor in de Surinaamse keuken.
    Leuke post en wat een mooie foto’s!

    Xoxo

    • Beantwoorden Maris Maria Renne 31/10/2015

      En hoe eet je dan toch Indisch? Met supermarktpruducten (pakjes) of koop je maaltijden bij een toko of….?

      • Beantwoorden chucky1012 31/10/2015

        Ik zoek recepten in magazines etc. en ook haal ik soms eten bij de toko of een eethuis 😉

        • Beantwoorden chucky1012 31/10/2015

          Dit te winnen boek lijkt me dus zeer handig omdat er de heerlijkste recepten in staan….
          Dus doe ik graag mee en zie ik nu de lieve oma’s met de schrijver van het boek op televisie…. 😉

          • Maris Maria Renne 31/10/2015

            Leuk! Als je inschrijft voor de nieuwsbrief, doe je automatisch mee aan de winactie.
            Ik vind eten afhalen bij de toko ook superlekker, maar tóch smaakt het net niet zoals mijn Oma het maakt en dat gevoel wil ik proberen te krijgen in mijn eigen (nog te ontwikkelen) recepten.
            Ohja: de Oma’s van TV (en in het boek) zijn in het echt net zo lief! Wij zijn vreselijk verwend gisteren 🙂

  • Beantwoorden charlotte 31/10/2015

    Hier ook indisch bloed :). Ik zit hier al te watertanden. Helaas was mijn oma al overleden toen ik werd geboren. Dus ik heb niet van haar kunnen leren, al zijn er wel wat receptjes bewaard gebleven gelukkig.. al hoewel, lijstjes met ingrediënten eigenlijk haha. En de hoeveelheden,die moet je maar gewoon leren proeven.

    Maar sinds een jaar of 5 maak ik 1x in het jaar met de verjaardag van mijn vriend een indische rijsttafel. Bloed, zweet en tranen.

    Dus zometeen maar eens even in de boekwinkel kijken of er wat lekkers in staat. Is makkelijker dan receptjes ontcijferen haha

    Maar wat is eigenlijk je favoriete Indische eten?

    • Beantwoorden Maris Maria Renne 31/10/2015

      Mijn favoriete Indische gerecht is Gado Gado! Gelukkig leeft mijn Oma nog en kan ik vragen stellen, want met lijstjes van alleen ingrediënten en “doe maar op gevoel!” kan ik (nog) niks ?
      In het boek staat trouwens een leuk recept voor Gado Gado wraps. Dat is ook leuk aan dit boek, dat Danny in zijn hoofdstuk bijzondere eigen gerechten met een Indische (of een vega) twist eraan geeft. Mijn vriendin Sarah was erg enthousiast over een oorspronkelijk vleesgerecht, dat hij met boerenkool had vervangen. Ben even vergeten wat het was, wordt vervolgd ?

      • Beantwoorden Maris Maria Renne 31/10/2015

        Oeh, ik moet even iets rectificeren: het vega gerecht waar Sarah zo enthousiast over was, was Rendang van spitskool (ik schreef boerenkool, shame on me…).
        Dit recept staat ook in het boek en gaan we ook maken binnenkort 🙂
        Wat is jouw favoriete Indische gerecht?

        • Beantwoorden Josette de Quant 31/10/2015

          Mijn favoriete gerecht is sajoer lodeh ik ben gek op kokos!

        • Beantwoorden charlotte 08/11/2015

          Jaa, had het gezien. Moest even knipperen toen ik het las, maar het lijkt me ontzettend lekker. Mijn favoriete gerecht.. poee… babi ketjap, pastei, rendang…

          Ik vind t allemaal zo lekker!

    • Beantwoorden chucky1012 31/10/2015

      Ik sta al lang ingeschreven voor je nieuwsbrief!
      Dat begrijp dat die oma’s van het progamma echt zo lief zijn.
      Ik vindt het altijd leuk als ik tijd heb hun te zien koken.
      En het water loopt me uit de mond bij het zien van die heerlijke gerechten.
      Een kookboek met dat soort gerechten heb ik niet.
      Dus nu maar flink duimen draaien……
      Hoop dat jij je recepten op je blog zult gaan plaatsen…..
      Leuk dat jullie in de watten werden gelegd 😉

  • Beantwoorden Annemiek 31/10/2015

    Leuke winactie! Ik doe graag mee.
    Net als jij 1 Indonesische oma én een Nederlandse.
    Helaas beiden overleden.

    Wij zijn gek op Insonesisch eten en ik zou graag de recepten uit het boek gaan maken!

  • Beantwoorden larissa 31/10/2015

    Wauw gaaf !!!!
    Ik denkt hierbij aan vroeger toen mijn oma en opa nog leefde…. goh heerlijke Indische roti kukus en lekker eten….
    Toch zou ik me een keer goed willen verdiepen in de Indische keuken waar mijn roots liggen.
    En net zoals mijn oma en opa dit vroeger maakte♡

    • Beantwoorden Maris Maria Renne 31/10/2015

      Oh ja, roto kukus…. en kwee mangkok (geen idee hoe je dat schrijft…) in fijne felle kleurtjes. Ook zoiets: al die gerechten en ingrediėnten worden altijd anders geschreven/gespeld, daar word ik ook onzeker van! Dan ga ik twijfelen of ik wel het goede spul in handen heb of het verkeerd uitspreek….

  • Beantwoorden Shiromani 31/10/2015

    Wat lijkt mij dit een leuk boek!! Ik ben ook echt weg van het tv-programma. Dan herken ik mijn moeder en oma er ook in en ook alleen hun kunnen het lekkerst koken. Jammer genoeg woont mijn oma in Suriname.
    Hier helaas geen Indo bloed maar Hindoestaanse maar doordat mijn ouders uit Suriname komen hebben ze veel Indo invloeden meekregen(ook andere). Ik ben dol op de Surinaamse variant van soto, saoto. Ook kan m’n moeder heerlijke tempeh, gado gado en veel meer maken. Heerlijk dat Surinaamse keuken zoveel mooie invloeden heeft. Mijn moeder vertelde alleen dat haar Javaanse vriendin bijna nooit keukengeheimen deelde en dat het vaker gebeurd dat recepten in families blijven. Daarom is dit boek zo mooi. Grappig is trouwens ook dat mijn moeder vaak voor Indo wordt aangezien door andere Indos, misschien kan m’n moeder door haar uiterlijk zo lekker koken hahaha (makes no sense).
    Ik wil wel het boek voor mijn moeder winnen zodat ze nog meer kan koken en lekker voor ons zolang het kan want volgend jaar remigreert ze naar Suriname en dan kan ik het kookstokje overnemen.
    Tot mijn schande kwam ik er achter dat ik nog niet lid ben van je nieuwsbrief maar als ik op je link klik ga ik naar je Facebook. Hoe kan ik mij anders inschrijven? Zit nu op een camping in zeeland met enke mobie internet.
    Fijn weekend in elk geval, hopelijk is het daar ook zo zonnig☀️.

    • Beantwoorden Maris Maria Renne 31/10/2015

      Geen schande hoor, want die optie is er pas sinds gisteren en ik vertel er pas vandaag over ?
      Ik heb een aanmeldformulier op mijn facebookpagina gemaakt, maar er geen rekening mee gehouden dat dit voor mobiel niet werkt ?
      Dus dit ga ik NU fixen en als je over een half uurtje of zo dit artikel refresht, dan krijg je een andere link ❤
      En inderdaad erg herkenbaar, dat (Indische) mensen niet zo vrijgevig zijn met het delen van geheime recepten en wel eens een ingrediënt weglaten ?
      Daarom vind ik dit boek ook zo geweldig, want het geeft ook inzichten in smaakmakers die ik niet zelf had uitgevogeld!

      • Beantwoorden Shiromani 31/10/2015

        Slimmerd die ik ook ben over dat gedeelte van dat je vanaf morgen heb ik helemaal heen gelezen hahaha, sorry ?.
        Maar leuk dat je meteen alles regeld om een nieuwe link te maken maar take it easy, gaat goed komen en zo niet dan niet.
        Ik hoop trouwens wel dat door dit boek meer Indos hun geheimen recepten gaan delen want Indisch is zo lekker, daarom ook super leuk dat jij en Sarah samen gaan werken aan een nieuwe rubriek?.
        Op kookgebied ben ik blij dat ik nu leef omdat door internet alle informatie opgezocht kon worden. Anders zou ik nu nog koken wat mijn oma van haar moeder zou hebben geleerd. Ook niks mis mee maar ik hou van de variatie van verschillende keukens. Het leuke is nu juist dat mijn moeder nu om kooktips bij mij komt als het gaat om niet Surinaamse recepten.
        Sorry ik klets te veel?. Ik kom zo wel terug om mij in te schrijven.

        • Beantwoorden Maris Maria Renne 31/10/2015

          Natuurlijk komt dat goed, ik heb er zelfs een schit-te-rend ROZE formuliertje van gemaakt. Kijk: http://eepurl.com/bCXA5z

          Ik hoop ook dat dit boek een startsein is voor een Indonesische Online Revolutie 😉
          Dat was erg grappig trouwens, toen wij gisteren met de Oma’s aan het eten en kletsen waren. Want inderdaad: iedere Oma heeft een andere smaak en dat maakt dit boek ook zo leuk, dat je ook suggesties en tips krijgt om dingen naar jouw smaak aan te passen.
          Overigens heb ik hier nog een beetje hulp van Sarah bij nodig hoor, ben nog niet helemaal thuis met de ingrediënten, ik weet alleen maar dat ik het lekker vind haha

          • Shiromani 04/11/2015

            Stiekem is het ook heel belangrijk om vooral wat je lekker vind te weten ?. Maar dat is wel fijn dat er tips zijn om het aan smaak aan te passen. Vind juist leuk om te experimenteren, dat mis ik soms bij mijn Hindoestaanse familie. Bijna overal smaakt de roti bij toespijs of nasi en bami hetzelfde. Wel allemaal heeeeel lekker maar mag best wat experimenteler haha.

  • Beantwoorden Riekie Bos 31/10/2015

    ik ben onwijs gek op Indisch eten en heb me net meteen ingeschreven voor de nieuwsbrief!
    duim duim duim. fijn weekend en groetjes van Riekie

  • Beantwoorden Marjolein Morriën 31/10/2015

    Oohhh Indisch eten is zo mijn lievelingseten!! En ik ben gek op koken!! Geweldige combi 😉
    Fijne dag verder!!

  • Beantwoorden Birgite 31/10/2015

    Het water loopt me in de mond, mijn ogen lachen en voel me kwispellend enthousiast na het lezen van je laatste blog! Krijg gewoon zin om gelijk naar de winkel en de toko te rennen!

    • Beantwoorden BIRGITE 31/10/2015

      Ennnn uiteraard ingeschreven voor de nieuwsbrief!

  • Beantwoorden Kelly 31/10/2015

    Ik zou dit boek SUPERRRRRR graag winnen voor mijn lieve man. Bij ons in de familie (helaas) geen indische oma’s maar wel de oma’s die altijd in de keuken stonden. De ingrediënten voor al dat lekkers moesten natuurlijk wel van de juiste bakker slager groenteman speciaalzaak komen 😉 Dan op zondag met de hele familie om de tafel. Echt tijd voor de familie iets wat wij graag willen voortzetten met onze eigen kids ( op dit moment nog 1 maar kids klinkt wel leuker :D) en broers, zussen en ouders. Mijn man kan echt heerlijk koken en doet het ook graag als er even tijd voor is. Ik verbaas me er echt nog vaker over dat hij ‘gewoon wat bij elkaar gooit’ zoals hij het zelf zegt en er dan de lekkerste dingen uit komen. We zijn vooral ook gek op de thaise en Indonesische keuken. Ik zweer heilig bij de recepten van Pauline, indisch koken is voor mij echt te moeilijk. Mijn man is op zoek naar een echte indische kookworkshop gezien hij veel basis dingen wel al kan en in de toko ook vaak weet hoe iets heet en waar het dan voor gebruikt wordt. Vaak vind je deze workshops bij een kookstudio en (met alle respect) is dit toch niet echt authentiek Indonesisch. Gelukkig hebben we hier wel een restaurant in de buurt van 2 oudere indonesische mensen die echt heerlijk kunnen koken. Willen we onszelf eens verwennen gaan we daar lekker eten. De hele avond allerlei gerechten proeven en als het niet te druk is komen ze ook nog even gezellig aan tafel kletsen en vertellen vol trots hoe alles gemaakt is. Ook is er in maastricht een geweldige Indonesische traiteur gerund door oma met kinderen en kleinkinderen. Daar halen we ook vaker een maaltijd en ze hebben een gweldige rijsttafel voor ons huwelijk gemaakt. Iedereen was dol enthousiast.

    Het zou dus fijn zijn als mijn man nog meer heerlijke gerechten kan maken met behulp van dit boek (ok ook uit eigen belang :D) en daarom wil ik dit boek graag voor hem winnen.

    • Beantwoorden Maris Maria Renne 31/10/2015

      Mijn vriendin Sarah heeft die gave ook. Toen wij nog op een studentenbudget leefden at ik regelmatig bij haar in haar studentenhuis. Dan wist ze met een blikje tomatenpuree en wat oud brood een geweldige pizza op tafel te toveren haha 🙂
      Ik beschik dus niet over die gave of zulk inzicht, maar ik merk het afgelopen jaar dat ik er wel beter in word en dat dingen die ik zelf bedenk of eens uitprobeer, niet mislukken! Daardoor ga ik het ook steeds leuker vinden om te koken en besteed ik er meer tijd aan. Indisch koken leek mij altijd veel te ingewikkeld, ik raak echt overprikkeld en ontmoedigd in een toko, omdat ik gewoon niet weet wat ik waarvoor nodig heb en hoeveel. Maar nu heb ik er dus onwijs veel zin in!
      Ooh trouwens: zo’n rijsttafel op onze bruiloft (ALS wij ooit gaan trouwen en ALS wij dan een feestje geven) (ik vlucht liever naar Las Vegas…) zouden wij ook te gek vinden! Moet het inderdaad wel van een heeeeeeeel goede traiteur komen.
      Adoe: door al dat gepraat over Indisch eten met mijn lezers sinds vanmorgen tot nu, krijg ik nu echt trek haha 🙂

      • Beantwoorden Kelly 31/10/2015

        Haha ik heb nu ook mega trek door jouw blog en Danny op 24kitchen. Het is dat we al plannen hebben dit weekend. Maar mocht je ooit in Maastricht komen is Gembira echt een aanrader. Je kunt er alleen niet zitten. Van de vele plekken waar wij al zijn geweest steekt deze er met kop en schouders boven uit. Helaas hebben wij dan geen eigen indische oma want kan me voorstellen dat daar natuurlijk niets tegen op kan.

  • Beantwoorden Amber 31/10/2015

    Wat een heerlijk stuk om te lezen op een zaterdag in het zonnetje! Indisch stond vaak bij mijn ouders op tafel. Zo lekker als je thuis komt en alle geuren komen je tegemoet! Maak het zelf ook graag, maar het is stiekem best een werkje! Ben benieuwd naar de recepten die jij gaat maken!
    Groetjes!
    Nb ingeschreven

  • Beantwoorden Margriet 31/10/2015

    Ow, wat een heerlijk stuk! Ik zit nu 24kitchen te kijken en je blog te lezen (lekker alles tegelijk doen ;-)) en wordt zo gelukkig van al die omaatjes en hun heerlijke gerechten. Mijn eigen oma leeft nog en kan waanzinnig koken, maar helaas is het alleen geen leuke vrouw en heb ik geen contact meer met haar. Ik denk met liefde terug aan haar kippensoep en gehaktballen. Ik adopteer al de omaatjes die vandaag voorbij komen dus gewoon voor eventjes. En droom even weg bij al die gerechten die voorbij komen en die heerlijk zullen smaken!

  • Beantwoorden Jack Cobben 31/10/2015

    Dit lijkt me een heel gaaf boek voor mijn vrouw. Zij heeft reeds een mooi aantal kookboeken en deze zou hier prachtig bij staan. Vooral omdat zij zelf ook veel oude recepten heeft van haar overgrootmoeder (nanna). Ze vind deze “oude” recepten altijd speciaal en geeft haar het gevoel dat ze erbij is bij het maken van deze recepten.

    Hopelijk kan ik dit boek winnen voor mijn vrouw zodat ze deze mooie recepten kan maken voor de hele familie.

    Ook ingeschreven voor de nieuwsbrief ;).

  • Beantwoorden Miss Friszz (Sophie) 31/10/2015

    Dat klinkt als n super leuke dag! Ik geniet van t lezen in kookboeken. Verhalen en foto’s maken t helemaal af. En ik hou van koken, maar Indisch koken leek me vaak zo veel gedoe, maar in t programma lijkt dat nog best mee te vallen. Dit boek lijkt me dus super om te winnen! Om te lezen en eruit te koken. Ga dus flink duimen ?.
    Ps sta ingeschreven voor de nieuwsbrief.

  • Beantwoorden Ralph 31/10/2015

    Als 3e generatie ‘Indo’ heb al behoorlijk wat Indische maaltijden mogen nuttigen. Ik denk dat Indo’s een slechte graadmeter zijn om Indische gerechten te beoordelen. Dit merk ik aan mezelf wanneer b.v. Indisch in een restaurant eten. Ik heb altijd wel ergens commentaar op . Dit betekend niet dat het niet lekker is maar je verwachting is de smaak waar je mee bent opgegroeid. De Indische keuken evolueert ook door de generaties heen. Een mengeling van verschillende streken zoals mijn ouders (jou opa en oma) die afkomstig zijn van Java en Sumatra. Droog wordt nat en zoet wordt heet. Dat heeft uiteindelijk mijn smaak bepaald. Elke Indische oma heeft wel een trucje waardoor haar gerecht haar handtekening draagt. Deze zijn vaak subtiel en smaakbepalend. Stiekem toevoegen van een specerij of een bepaalde volgorde aanhouden. Al met al is een echt Indisch kookboek altijd welkom om nog onbekende gerechten uit te proberen en te perfectioneren naar je eigen smaak. Tip bij het maken van Indisch eten: neem er de tijd voor en stop er stop er héél veel liefde in, dat ga je zeker proeven ?

  • Beantwoorden lisanne 31/10/2015

    ow zou graag dit boek willen winnen, want “eten is een feest”!
    En ben groot fan van Danny! Wat een fijne, gepassioneerde, lieve man! ( tenminste zo komt hij op mij over)

  • Beantwoorden Linda Smeets 31/10/2015

    Wat een enorm leuk artikel! Ik ben dol op Indisch eten maar kan daar wel wat hulp gebruiken om zelf al dat lekkers te kunnen maken. Ik heb mezelf ingeschreven voor de nieuwsbrief en nu duimen maar!

  • Beantwoorden Josette de Quant 31/10/2015

    Toevallig roep ik ook al een paar weken, ik wil Indisch gaan koken. Ik heb ook nog ergens een beetje Indisch bloed, en ben gek op Indisch eten en kookboeken. Deze zal vast heel leuk zijn! Je hebt dus een topdag gehad en waarschijnlijk geen griep door het pedis eten!

    • Beantwoorden Maris Maria Renne 01/11/2015

      Nee, die griep zette (aangestoken door Norah & Seth) zette vandaag door en kwam niet door het pedis eten ?

  • Beantwoorden Miriam | Peertje 31/10/2015

    Ooooh lekker!! En goed idee zo’n nieuwsbrief. Fijn!

  • Beantwoorden Anita H. 01/11/2015

    Ik heb me zojuist aangemeld voor de nieuwsbrief!

  • Beantwoorden ingeborg 01/11/2015

    Ik

  • Beantwoorden ingeborg 01/11/2015

    Haha daar ging wat mis in mijn reactie (kind viel hard, dus telefoon aan de kant gegooid) , de reactie had moeten zijn: ik stond er begin deze week mee in de hand. Leuk kookboek! En heb me natuurlijk aangemeld voor je nieuwsbrief 🙂

  • Beantwoorden Floor 01/11/2015

    Uiteraard ga ik de nieuwsbrief volgen. Ik ben ook heel benieuwd naar het kookboek. Had m in gedachten al op december kadolijstjes gezet ;-). Leuke winactie dus! Wij koken tegenwoordig veel uit de 2 boeken van ‘Karin, koken zonder pakjes of zakjes’. Heel fijne kookboeken, heel gevarieerd. En daardoor nog meer gemotiveerd gerechten te maken die puur zijn. Van de bovenstaande foto herken ik het citroengras, pepertjes (?) en zit er gember in het zakje? Mogelijk heb je dit in de 44(!) voorgaande comments al beantwoord; -) Fijne zondag nog

    • Beantwoorden Maris Maria Renne 01/11/2015

      Haha, nee: in het zakje zit Laos 🙂
      Wat een hoop comments op dit artikel hm? Indisch eten is populair, dat blijkt maar weer haha

  • Beantwoorden Albert 01/11/2015

    Ik wil graag kans maken op deze mooie prijs en heb mij zojuist ingeschreven voor de nieuwsbrief

  • Beantwoorden Annie de Waal 01/11/2015

    Heel erg mooie prijs, ik heb me ingeschreven voor de nieuwsbrief.

  • Beantwoorden Karin 01/11/2015

    Ik ben dol op alle verschillende smaken en keukens. Met recepten van oma’s weet je ook wel zeker dat het goed zit met de smaak, het boek lijkt me wel wat. ?

  • Beantwoorden Marian Pol 01/11/2015

    Ik heb me ingeschreven en doe ook graag mee om dit super leuke boek te winnen ..
    Ik werk bij de thuiszorg als huishoudelijke hulp , ik werkte bij een mevrouw die ook vaak indisch kookte en ik mocht altijd een beetje proeven (kom of bord vol haha!) ik herinner me vooral de heerlijk pittige rundvlees zo mals met zoveel smaak en de hele eieren in een kokossaus wat het was en hoe het heet weet ik niet , ze is helaas verhuisd en werk er dus niet meer .

    • Beantwoorden Maris Maria Renne 01/11/2015

      Volgens mij bedoel jij Sambal Goreng Telor, zoooo lekker! Ook één van mijn favorieten 🙂

      • Beantwoorden Marian Pol 01/11/2015

        Bedankt !! Ik heb het even opgezocht en dat is het !

  • Beantwoorden Bas 02/11/2015

    Leuke winactie! Vele jaren geleden had ik een vriendinnetje met Indonesische roots. Oh..wat was dat eten toch altijd lekker als je bij familie op bezoek ging. Ook de Indonesische dansavonden waren erg gezellig en voorzien van lekker eten! Trip down memory lane.. 😉

  • Beantwoorden linda b 02/11/2015

    Heerlijk! Mijn vaders kant komt uit Indonesië en daar komt mijn voorliefde voor heet eten en met name grote hoeveelheden vandaan. Alles uit die contreien is te lekker gewoon ?

  • Beantwoorden Michelle 04/11/2015

    Ik heb me ingeschreven voor nieuwsbrief en zeer benieuwd naar de Indische recepten. Vroeger hadden we een Indische buurvrouw maar toen kookte ik nog niet zelf. En nu vind ik het jammer dat ik nooit om recepten heb gevraagd

  • Beantwoorden c thijssen 12/01/2016

    done ! ik en mijn partner koken graag en dit is een heerlijke uitdaging voor ons !

  • Laat een reactie achter