29/12/2015 | 15 reacties

Pacman Taart

pacman-taart

Morgen is mijn Mika jarig en dit vierden we op Tweede Kerstdag met familie. Hij had het er al een tijdje over, dat hij heeeeeeel graag een Pacman taart zou willen voor zijn verjaardag.
Ik had tegen hem gezegd dat dit veel te moeilijk voor mij was om te maken. Mwuahahaha! Me evil Mum, yes 🙂

Ook voegde ik eraan toe dat we Tweede Kerstdag al met zoveel cadeautjes en een kinderwagen moesten slepen en óók nog moesten overstappen met de trein, dus sorry jongen: een Pacman taart? Nee, dat zat er écht niet in.

Hij vatte dit heel cool op. Immers: wanneer je 10 jaar wordt, dan maak je je niet écht meer druk om een taart. Maar ik wist zeker dat hij het heel erg te gek zou vinden als ik deze taart voor hem zou maken.
Bovendien krijgt hij ieder jaar een gave taart op zijn verjaardag (bekijk HIER zijn taartenparade) en heb ik mezelf er vorig jaar (zwanger, moe en lui) makkelijk vanaf gemaakt door een slagroomtaart met Pokémon afbeelding bij de HEMA te bestellen.
Ik had dus nog wat ‘goed te maken’.

Ik had al helemaal bedacht hoe ik het in het diepste geheim achter zijn rug om zou aanpakken.
Op kerstavond zou ik het taartbiscuit bakken en ‘s ochtends op Eerste Kerstdag zou ik Pacman bekleden.
Maar goed, dat liep dus anders dan verwacht.

In mijn Photo Diary van gisteren kun je de foto’s van de zwartgeblakerde taart (boehoehoe…) bekijken en lezen hoe ik op Eerste Kerstdag (HO HO HO: NOT!) ‘s middags naar de supermarkt moest voor een nieuw pakje taartbiscuit.

Uiteindelijk is de taart gelukkig niet mislukt en Mika was echt blij verrast!
Vandaag laat ik zien hoe ik het heb gemaakt en geef ik mijn eerlijke mening over de producten die ik heb gebruikt.

Welke spullen heb ik gebruikt en was ik er tevreden over?

verjaardagsvoorbereidingen

Ik gebruikte voor het eerst taartbiscuit van Dr Oetker en ik kocht een mix voor botercrème bij de Xenos. Mijn eerste taartbiscuit is mislukt. Ik wijt dit overigens aan mijn oven en onoplettendheid, niet aan dit product.

Ik vond de biscuit lekker, maar wel een beetje compact en hij kwam niet erg mooi uit de oven. Ik heb mooiere (en luchtiger) biscuits gemaakt en dit is toch fijner om mee te werken en makkelijker om mooi te decoreren.
De botercrème was super trouwens, niets op aan te merken.

Bij de Xenos kocht ik ook witte rolfondant, gele voedingskleurstof en een tube met zwarte icing om het oogje te tekenen. Als je zwarte kleurstof in huis hebt, kun je natuurlijk ook een stukje fondant zwart kleuren.

taartdecoratie

Ik heb nooit eerder deze producten bij de Xenos gekocht.
Nu achteraf, heb ik er spijt van dat ik geen fondant bij een taartspeciaalzaak heb gekocht. De botercrème was prima en de icing ook, maar de rolfondant was echt heel erg vervelend om mee te werken.

Het voelde aan als kauwgom en was nauwelijks netjes aan te brengen. Maar tijdens een helse shopping expeditie in de stad (vlak voor Kerst: HO HO HO!), koos ik voor de makkelijke weg van zo min mogelijk winkels afstruinen.

Hoe maak je een Pacman Taart?

fondant-kleuren

Snijd de fondant in blokjes.
Maak met een mesje kleine inkepingen en druppel hier de gele kleurstof in.
Dit is echt een rotklus en het geeft ontzettend af op je handen. Geel is ook een vervelende kleur om te gebruiken vind ik. Je moet vrij veel kleurstof gebruiken om een mooie en heldere gele knalkleur te krijgen.

Zoals ik al schreef was ik niet tevreden over de kwaliteit van deze Xenos rolfondant. Het voelde aan als kauwgom, bleef aan mijn handen kleven en was moeilijk uit te rollen.
Nadat ik het gekleurd had, heb ik het lang laten rusten in de koelkast, voordat ik er weer mee aan de slag ging. Deze ervaring heb ik niet met rolfondant van betere merken.

biscuit snijden

Snijd de volledig afgekoelde taartbiscuit in drie lagen met een taartsnijder/taartdeler.
Voordat ik dit doe, smeer ik altijd een duidelijk streepje botercrème aan één zijkant. Daardoor weet ik hoe de lagen na het vullen en besmeren weer terug op elkaar gestapeld moeten worden.
Zo verliest de taart zijn vorm niet!

taart room

Besmeer één laag met de botercrème. Het is handig om dit met een spuitzak aan te brengen en daarna eventueel (waar nodig) uit te smeren.

taart vullen

Besmeer één laag met een vulling naar keuze. Mika gaf aan dat hij een aardbeiensmaak wilde, dus gebruikte ik aardbeienjam. Ik heb rondom een laag botercrème gespoten, zodat de jam er niet uit kan druipen. Dit is namelijk onhandig bij het bekleden met marsepein of fondant. Het teveel aan botercrème (ik was een beetje uitgeschoten…) smeer je weer weg of gebruik je voor de buitenkant.

taart afsmeren

Stapel de lagen op elkaar en metsel oneffenheden of scheurtjes dicht met botercrème.
Smeer vervolgens de gehele taart rondom en bovenop af met de botercrème totdat het helemaal glad is.

For the record: ik doe maar gewoon wat.
Wil je het écht goed doen met handige baktips van een professional, neem dan een kijkje op handigebaktips.nl
Dit is een superfijne site van mijn favoriete koekenbakker: Laura van Laura’s Bakery!

pacman-taart-snijden

Snijd een punt uit de taart voor Pacman’s mond en besmeer deze inkeping ook met de botercrème.

pacman-taart-bekleden

Haal de fondant uit de koelkast, maak er een bal van en rol het uit tot een grote lap die over de taart past.

pacman-cake-fondant

Strijk de fondant met beleid en geduld rondom glad. Ook als je een betere kwaliteit fondant gebruikt, is het lastig om de binnenkant van Pacman’s mond netjes te doen. Je kunt van tevoren al zijn mond bekleden, daarna de bovenkant bedekken en dan de aansluitingen netjes laten overlopen.

Niet tevreden?
Prop wat serpentine of een cadeautje in zijn mond en niemand die het ziet.
Zorg er bij het maken van de foto’s voor dat je de binnenkant van zijn mond niet ziet en niemand die het ooit (nog) zal weten.
Tenzij je net als ik een blog hebt en jezelf niet mooier voor wilt doen dan je bent 😉

pacman-taart-close-up

Wanneer Pacman volledig bedekt is, snijd je het overtollige fondant weg met een mesje en strijk je eventuele scheurtjes en oneffenheden weg.
Met de icing stift tekende ik Pacman’s oogje en tadaa: klaar!

mika-10-jaar-taart

Ondanks de kleine tegenslagen (aangebrand biscuit en een supermarktbezoekje op Eerste Kerstdag) en matige kwaliteit producten, heb ik er het beste van gemaakt en ik vind het eindresultaat erg leuk geworden!
Hij was trouwens ook lekker, dus ik ben meer dan tevreden.

Hoe vinden jullie ‘m geworden en maken jullie ook wel eens zelf verjaardagstaarten?

Tip! Gebruik op Pinterest de zoekterm ‘Pacman Cake’ of ‘Pacman Cupcakes’.
Hier vind je veel leuke voorbeelden om nog groter uit te pakken!

Maak zelf eenvoudig een Pacman Taart! Click To Tweet

pacman-taart-mika

Ga je na het lezen van dit artikel ook een Pacman taart maken?
Deel er een foto van op de Facebookpagina van Hare Maristeit, tweet het naar @MarisMariaRenne of deel je foto op Instagram met de hashtag #HareMaristeit


Wie weet verschijnt jouw foto in een volgend artikel met lezersfoto’s 🙂

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

15 reacties

  • Beantwoorden chucky1012 29/12/2015

    Mooie taart!

  • Beantwoorden Marilyn 29/12/2015

    Ahhh wat een leuke verrassing voor Mika! Alvast gefeliciteerd!!xxx

  • Beantwoorden Laura's Bakery 29/12/2015

    Wat is hij leuk geworden Maris!! En ondanks dat je rotfondant had, vind ik dat je hem echt goed hebt weten te bekleden. Plakkerige fondant is geen pretje 😉 Gefeliciteerd met Mika!

    • Beantwoorden Maris Maria Renne 29/12/2015

      Dank je wel!
      Foto’s maken vanuit de juiste hoek en camoufleren met serpentine helpt ook een beetje 😉

  • Beantwoorden Mariska 29/12/2015

    Ik bak wel eens het een en ander, deze taart is super geworden! En lekker volgens mij!

    • Beantwoorden Maris Maria Renne 29/12/2015

      Dank je wel 🙂
      Hij was zeker lekker! Iets teveel botercrème naar mijn zin, want moest nogal veel metselen en opvullen. Maar ach, het eindresultaat is leuk en daar gaat het om!

  • Beantwoorden Miriam | Peertje 29/12/2015

    Hij is leuk! En wat een gave verrassing voor je mooie grote zoon. Niet leuk voor jou, maar heerlijk herkenbaar dat je ook blogt dat het niet helemaal perfect ging. En wat een mazzel dat er een supermarkt open was.

    • Beantwoorden Maris Maria Renne 29/12/2015

      Tsja, het leven is nou eenmaal niet altijd perfect 😉
      Ik wist echt niet dat er op 1e Kerstdag supermarkten open waren, dat is mijn redding geweest!

  • Beantwoorden sammie 29/12/2015

    Gaaf dat je de taart zelf gemaakt hebt, hij ziet er heel strak uit! Alvast gefeliciteerd met Mika!

    • Beantwoorden Maris Maria Renne 29/12/2015

      Dank je wel! Ja, op de foto lijkt het best strak 😉
      Nee hoor, ik ga mijn creatie met matige producten op een geïmproviseerde feestdag niet afkraken, ben erg blij met het resultaat! Er zaten behoorlijk wat scheuren en deuken in, die ik moest laten zitten om het niet nog erger te maken. Maar daar zie je op de foto’s niets van, dus: it never happened!

  • Beantwoorden Yolanda 29/12/2015

    Wat is de taart ontzettend leuk geworden, wat ben je toch creatief! Alvast gefeliciteerd met Mika!

    • Beantwoorden Maris Maria Renne 29/12/2015

      Dank je wel, dank je wel 🙂

    • Beantwoorden Maris Maria Renne 29/12/2015

      Dank je wel, dank je wel 🙂
      Het idee kwam van Mika! Hij had zelf bedacht dat het wel ‘makkelijk’ zou zijn om een Pacman te maken en hij had me helemaal uitgelegd hoe ik het zou moeten maken. Was erg leuk om te doen alsof ik dat niet zou kunnen hehe.

    Laat een reactie achter