10/06/2017 | 36 reacties

Krolse Tijden, Kittige Tijden #2 We zijn zwanger!

Eindelijk kan ik het met jullie delen: wij zijn in blijde verwachting!

Afgelopen week had ik een afspraak bij de dierenarts gepland staan voor een consult en check up, om vast te stellen of Couscous nou wel of niet zwanger is.

Deze afspraak heb ik toch maar afgezegd, want deze week had ik opeens geen twijfels meer. Check them nipples:

zwangere poes

Zoals je in de eerste aflevering van Krolse Tijden, Kittige Tijden kon zien, is ze drie dagen lang nonstop van bil gegaan met iedere kater uit de hood. Dus de kans dat ze zwanger was geraakt, was zéér groot.

De afgelopen periode leek onze Cous ook ‘anders’ dan hoe ze normaal is. Veel vermoeider en hongeriger. Over haar vermoeidheid had ik mijn twijfels, want het was immers ook vaak erg warm en dan leek het me ook logisch dat zo’n beestje loom en moe zou zijn.

Ook voelde ik niets aan haar buikje en ondanks dat ze véél meer at dan voorheen, vond ik haar niet dikker ogen. Alleen sinds deze week, wanneer ze in een bepaalde houding ligt, zie ik duidelijk een bolling en niet te missen tepels.
Als ik haar (staand) van bovenaf bekijk, zie ik nu ook steeds duidelijker dat ze aan de zijkanten ronder wordt in haar buikstreek.

Couscous is momenteel superknuffelig en aanhankelijk. En wanneer ze in slaap valt, ligt ze echt in diepe coma.
Haar voeding wisselen we nu af met speciaal voer voor kittens, omdat hier voedingsstoffen in zitten, die goed zijn voor de ongeboren poesjes.

Ik probeer haar niet té veel te laten eten, maar Couscous is slim en fit genoeg om bij de doos met brokjes te komen (ja: ook hoog in een kast…) en deze om te gooien, wanneer ze trek heeft.
Tsja: probeer een zwangere maar eens te remmen tijdens haar vreetbuien. No can do!


Aan de hand van de dag(en) waarop ze werd gedekt, kun je uitrekenen rond welke datum ze is uitgerekend om te bevallen. Een poes bevalt in principe rond de 63ste-65ste dag, maar poezen kunnen bevallen vanaf dag 59, en ook pas op dag 70.
De 65ste dag is dus een beetje de gemiddelde bevallingsdatum en in ons geval verwachten wij dus gezinsuitbreiding omstreeks 1 juli.

Na de geboorte zullen de kittens nog een tijd (8-10 weken) bij ons blijven en gaan wij ze natuurlijk zo sociaal mogelijk opvoeden. Dit betekent o.a. dat wij pas ná het hoogseizoen op vakantie kunnen. Gelukkig hadden we nog niets geboekt 🙂

Couscous gaat regelmatig naar buiten, maar in de laatste week/weken voor de uitgerekende datum, gaan we proberen haar zoveel mogelijk binnen te houden.
Ook ga ik proberen een gezellig nestje voor haar te maken, dat ze hopelijk als kraambed zal accepteren. Poezen gaan meestal zelf op zoek naar een fijn plekje om te nestelen, zoals bijvoorbeeld een kledingkast.
Helaas voor ons heeft Couscous het momenteel voorzien op Norah’s ledikantje, dus dit moet ik zien te voorkomen.

Dit is niet de eerste keer dat Couscous zwanger is, wel haar laatste: zodra het mogelijk is, laten wij haar steriliseren. Toen wij haar vorig jaar adopteerden, had ze al een volgroeid nestje. Dit heeft zij toen heel natuurlijk en goed gedaan, dus wij hebben er alle vertrouwen in dat zij het dit keer ook goed zal doen.
Wel ga ik mij natuurlijk goed inlezen over do’s en don’ts bij de bevalling, want ik wil haar zo professioneel mogelijk bijstaan. Het noodnummer van de dierenarts staat al in mijn telefoon 🙂

Het is mogelijk om aan de hand van een echo te achterhalen van hoeveel kittens zij momenteel zwanger is. Maar… wij laten ons graag verrassen! De hoeveelheid en het geslacht maakt ons niet uit: als ze maar gezond zijn #blessed

Vanuit onze omgeving hebben we al enthousiaste reacties van mensen die graag een kitten zouden willen adopteren. Hier ben ik erg blij mee, dat ik weet dat ze goed terechtkomen en dat ik af en toe nog op de hoogte blijf.
Mochten we alsnog meer kittens dan gegadigden voor nieuwe baasjes hebben, dan zal ik mijn blog inzetten om een geschikt nieuw huisje voor ze te vinden. Uiteraard met antecedenten onderzoek en een screening.

Voor mij is dit allemaal nieuw: ik heb alleen ervaring met hoogbejaarde poesbeesten, niet met zwangere poezen en al helemaal niet met kittens.
Tips & Tricks zijn welkom in een reactie!

Dit vind je vast ook leuk:

36 reacties

 • Beantwoorden Olga // Daar Was Eens 10/06/2017

  Ik hoop wel dat je de poes erna laat helpen. Ikzelf heb 3 weken geleden ineens 2 kittens in m’n kinderwagen gevonden terwijl mijn kat aan de pil was en ik schrok me rot. Heb erna nog een heel heftige bevalling van het laatste poesje meegemaakt dat dood was en klem zat en ik kan dat niemand ‘aanbevelen’. Ik vond het maar zielig en slopend voor mijn kat en ben zelf ook best van slag geweest door dat heftige van het laatste. Komt bij dat je toch heel alert moet zijn en rekening moet houden met bijvoeden en afwijkingen. Ik word er eigenlijk helemaal niet rustig van en heb gewoon een dikke week amper geslapen, omdat ik alles zo aan het monitoren was. Onderschat het dus niet. Het lijkt heel leuk, maar dat wordt het pas als je katten hebt die je door de kamer ziet rennen en vliegen.. 🙁 X

  • Beantwoorden Maris Maria Renne 10/06/2017

   Kan me voorstellen dat het heftig is als je er niet op gerekend had en er treden dan vervolgens ook nog complicaties op. Ik stap er gelukkig (zo goed mogelijk) voorbereid, met vertrouwen en met de beste intenties in.
   Maar de poezenpil is geen succes begrijp ik 😬

   • Beantwoorden Olga // Daar Was Eens 10/06/2017

    Ze was al zwanger denk ik. Precies in de week dat ik met toedienen begonnen ben, dus helaas niks aan te doen. Nu ga ik voor de sterilisatie. Was al wel de bedoeling, maar pas ergens in september dit jaar. Maar ja, je hebt niet alles voor het zeggen :’)

 • Beantwoorden chucky1012 10/06/2017

  Gefeliciteerd en zo leuk 😉

  Veel succes Xoxo

 • Beantwoorden Suus 10/06/2017

  Jeeej! Dus toch!!! Gefeliciteerd, zo leuk!

 • Beantwoorden Patricia 10/06/2017

  Dus toch!! Nu nog de DNA test om erachter te komen wie de vader is 😉 ik heb geen tips, maar hoop dat ze het kraambedje zal accepteren. Zou zo jammer zijn als ze in het bedje vanje kleine meid gaat bevallen, anders daar een hele, hele dikke deken in leggen! Ik ben benieuwd en denk dat je het geweldig zal doen als ‘oma’, hihi 😁

  • Beantwoorden Maris Maria Renne 10/06/2017

   Haha, de Baby Daddies zijn ‘m gepeerd: typisch hm? Ik kwam er dus achter dat een poes van meerdere katers tegelijk zwanger kan zijn 😶 Dus misschien 3 of 4 baby daddies? Ik hoop op die wit-grijze lapjespoes, zou een mooie mix worden!

   • Beantwoorden Yvon 11/06/2017

    Wow! Echt? Dat is bijzonder. Ik vraag mezelf dan meteen af; “Hoe dan?”

    Gefeliciteerd met de zwangerschap! Hoop dat alles voorspoedig verloopt.
    Sporty (onze poes) is meteen gesteriliseerd toen het kon. Gelukkig maar, want ze is twee keer ontsnapt. Had er niet aan moeten denken een nestje te krijgen!

 • Beantwoorden Romy 10/06/2017

  Oh wat een leuk nieuws! Spannend hoor! Gefeliciteerd en succes de komende weken 🙂

  • Beantwoorden Maris Maria Renne 10/06/2017

   Dank je wel, dank je wel ❤️ ik surf en klik wat af op kattenwebsites 😬 Allemaal nieuw voor mij!

 • Beantwoorden Ruth 10/06/2017

  Aaaw gefeliciteerd hoor Couscous en pleegmoeder Maris! Wat ziet Couscous er extra schattig uit nu, zo’n knuffel bolletje! Fijn dat er ook al mensen geïnteresseerd zijn in de New borns, je moet er toch niet aan denken dat je ze uiteindelijk in het asiel zou moeten stoppen omdat je niemand kan vinden die ze wil adopteren! Ben heel benieuwd naar je updates!

 • Beantwoorden Marielle 10/06/2017

  Gefeliciteerd, super leuk om eens mee te maken. Wij kregen 11 jaar geleden een nestje. Het poesje dat wij van straat hadden gehaald bleek in haar zwerftijd zwanger te zijn geraakt. Ze kreeg 4 kittens, één ervan is de dag erna overleden. De andere 3 hebben we allemaal zelf gehouden. De bevalling heeft ze helemaal alleen gedaan. Om 4 uur was mijn schoonmoeder nog wezen kijken en was er niets aan de hand en toen wij om kwart over 5 thuis kwamen hoorden wij een hoop gepiep en kwam Sofietje trots op ons afgelopen <3

  • Beantwoorden Maris Maria Renne 10/06/2017

   Oooh dat is snel gegaan dan! Ik hoop dat ik erbij kan zijn en kan ondersteunen indien nodig. Lijkt me heel raar om na bijvoorbeeld een dagje strand thuis te komen en een vol kraambed aan te treffen 😬
   En wow: jullie gingen dus van nul poezen in huis naar vier stuks? Wel heel bijzonder, om een compleet kattengezin in huis te hebben lijkt me!
   Wij willen het bij 1 poes houden, maar wie weet, als we de kittens een tijd in huis hebben gaan we ons ook wel heel erg hechten 😬

 • Beantwoorden Marianne 10/06/2017

  Ik ben het met de Olga eens; onderschat het niet. Mijn ouders en oom en tante hebben tijdens mijn jeugd nestjes gehad met raskatten en ook daar is lang niet alles zo fantastisch geweest. Ondanks controles en bijvoeden zijn er dode kittens geboren of later als nog gestorven en dat is niet alleen voor ons mensen traumatisch. Super leuk om mee te maken als alles goed gaat, want dat hebben we gelukkig ook mogen meemaken, maar je moet er niet te naïef in gaan zitten.
  Praktisch: Zorg dat je een warmtekussen hebt, een doos oid om de kat in te laten bevallen, zorg voor oude handdoeken en washandjes tijdens bevalling. Houd eventueel de deur van je slaapkamer rond bevallingsdatum open er is namelijk een kans dat poes je komt halen als bevalling zich inzet en spuitjes voor eventueel bijvoeden. En zorg dat je camera klaar staat; het is een hele unieke gebeurtenis om mee te maken.
  Daarnaast en dat is mijn persoonlijke note; de asielen zitten vol met katten die onder andere op deze “gewenste” manier geboren zijn. Voorkom daarom te allen tijde nestjes en haal mensen over een kat uit het asiel te halen; je houdt tenslotte geen kitten, maar een kat voor jaren.

  • Beantwoorden Maris Maria Renne 10/06/2017

   Over warmtekruik en spuitjes had ik idd al gelezen en ook begrepen van de dierenarts, dus ik zorg dat ik dit op tijd in huis heb.
   Wij kozen bewust vorig jaar voor een jongere poes, omdat ik al van heeeeel veel bejaarde (asiel-)poezen afscheid heb moeten nemen. Het lijkt me voor de kinderen leuk om nu hopelijk langer van een huisdier te kunnen genieten 😬
   Ik heb fijne mensen in mijn omgeving die een kitten willen adopteren en er goed voor zullen zorgen. En als er meer kittens dan gegadigden zijn, verzorgen we ze zelf ❤️
   Ik onderschat het heus niet en probeer me zo goed mogelijk voor te bereiden. Maar net als bij menselijke zwangerschappen en bevallingen, weet je nooit hoe dingen zullen verlopen. Go with the flow dus en goed voorbereiden 😘

   • Beantwoorden Conny 12/06/2017

    Geniet er nu maar van. Ik denk dat met raskatten het al een heel ander verhaal is omdat die genenpoel vaak heel klein is en deze katten daardoor heel kwetsbaar zijn. Voor een gewone huis-tuin-en-keuken kat loopt vaak alles gesmeerd (letterlijk). En als kittens dood worden geboren, waren ze (naar mijn bescheiden mening) al niet levensvatbaar.
    Ik heb altijd katten gehad, zou er dolgraag weer eentje willen maar ik ben te weinig thuis dus begin ik er niet aan…

    • Beantwoorden Maris Maria Renne 12/06/2017

     Dank je wel 🙂
     Ik kijk er ook echt naar uit, hoewel ik het heus niet onderschat, het lijkt me echt heel bijzonder om eens mee te maken! Wij zeiden vorig jaar na het overlijden van onze hoogbejaarde poes ook dat we geen nieuwe kat meer wilden. Maar toen we binnen no-time weer een muizenplaag hadden (zucht) gingen we toch overstag. En nu zijn we heel blij met Couscous en ook haar bastaardkindjes gaan we liefdevol verzorgen en opvoeden 🙂
     Maar na de bevalling wordt ze z.s.m. (wanneer het kan/mag) gesteriliseerd. Lijkt me leuk om één keer mee te maken 🙂

 • Beantwoorden Jody 10/06/2017

  Haha nu ben ik wel benieuwd wie de vader is!! Gefeliciteerd met de zwangerschap van Couscous! Hopelijk verloopt het allemaal goed voor jullie allemaal.

  Ik heb zelf hier geen ervarinng mee, maar het zou mij niet verbazen als het ook een beetje stressvol kan voelen.

  Oh en instagramfilmpjes/foto’s van de kittens (en couscous!) 😍

  • Beantwoorden Maris Maria Renne 10/06/2017

   Ik probeer me ook zo goed mogelijk voor te bereiden, maar heb ook wel vertrouwen in Couscous: ze heeft het vorig jaar ook heel goed gedaan allemaal ❤️
   Ik ben ook benieuwd wie de vader is/vaders zijn. Ben er inmiddels achter dat een poes van meerdere katers tegelijk zwanger kan zijn!

  • Beantwoorden Olga // Daar Was Eens 10/06/2017

   Oh trouwens, zelf een kitten uit een poes trekken is heel heftig en eng. Het voelt heel naar en ik vond het zwaar. Dat kun je niet in je eentje doen en heb je zeker nog wel 2 volwassenen voor nodig. Dat wist ik ook niet en de dierenarts heeft me eigenlijk gewoon afgewimpeld met de boodschap: pak maar een theedoek en trek, succes.. :/

 • Beantwoorden Rory 10/06/2017

  Oei, heftig! Dat lijkt mij nu best spannend. En veel! Straks allemaal poezebaby’s in huis. 🙀

  • Beantwoorden Maris Maria Renne 10/06/2017

   Jaaaaaaah! Ben al aan het inlezen over opvoeden haha 😜 Ben ook heel benieuwd hoeveel het er zijn 😃

 • Beantwoorden Sabine - besabine 10/06/2017

  Gefeliciteerd! Wat spannend! De foto’s van haar zijn ook weer zo schattig, kan niet wachten op de kittens! 😀

  • Beantwoorden Maris Maria Renne 12/06/2017

   Ik voorzie ook een overkill aan kitten-spam 😉
   En gesloopte planten… en terreur op het bankstel… Maar ik was gelukkig al wat gewend met de kinders 🙂

 • Beantwoorden Lauradenkt 11/06/2017

  Wat leuk om te lezen deze serie! Wat ik als tip wil meegeven, is dat je de kittens het beste minimaal dertien weken bij hun moeder kan laten zijn. Als je ze eerder weghaalt, kan dat problemen opleveren met socialisatie en dat is niet goed voor ze.

  • Beantwoorden Maris Maria Renne 12/06/2017

   Dat moet ik nog goed uitzoeken, want ik hoor hier wisselende berichten over, variërend van 8-10 en zelfs tot 16 weken. Ga ik dus nog navragen bij de dierenarts!

 • Beantwoorden kIM 11/06/2017

  Joehoe, je wordt oma :p Succes met de poezenkinders tzt en een voorspoedige zwangerschap en bevalling gewenst 🙂

 • Beantwoorden Anita 12/06/2017

  Ben nu al nieuwsgierig naar de namen…

  • Beantwoorden Maris Maria Renne 12/06/2017

   Ik heb ook al erg veel lol in het verzinnen van de namen 🙂 Een aantal staan er al vast, maar moet er nog een paar als reserve verzinnen wegens niet weten hoeveel namen er nodig zijn 🙂

 • Beantwoorden Conny 12/06/2017

  Gefeliciteerd. Beschuit met….eh…muisjes???

  • Beantwoorden Maris Maria Renne 12/06/2017

   Haha nee, vanwege de muisjes hadden we juist weer een kat in huis genomen 😉 Maar ik ga wel even Pinterest afstruinen voor leuke kitty treats, want Couscous verdient natuurlijk een babyshower en extraatjes in haar kraambed 🙂

 • Beantwoorden Roelina 12/06/2017

  Geen ervaring met zwangere poezen, wel met honden. Onze beide honden hebben aantal keer een nestje gehad. Gelukkig heb ik de bevalling niet zelf hoeven te begeleiden. ik ben er wel bijgeweest en vond het rete spannend.

  • Beantwoorden Maris Maria Renne 13/06/2017

   Lijkt mij ook heel spannend! Ben filmpjes aan het kijken op YouTube om me een beetje voor te bereiden. Gelukkig heeft onze poes al eerder een nestje gehad en is alles voorspoedig en natuurlijk gegaan, dat geeft een beetje hoop en vertrouwen 🙂

 • Beantwoorden Paul 24/06/2017

  Ik vond de poes op het plaatje een beetje vreemd om aan te kondigen dat jij zwanger bent, maar nu begrijp ik het! Leuk hoor, kleine kittens zijn cuteness overload en een hoop werk (want ze gaan niet direct naar de kattenbak). Ik blijf hier nog even meelezen, en na de geboorte hopelijk veel schattige kittenfoto’s bekijken. Helaas mag ik van mijn man géén kat. (en misschien wil ik het eigenlijk ook niet vanwege de haren en het gekrab aan meubels)

  • Beantwoorden Maris Maria Renne 26/06/2017

   Een nieuwe bank aanschaffen stond HOOG op ons To Do lijstje, maar daar wachten we maar even mee totdat alle kittens het nest verlaten hebben 🙂 Bank ziet er echt niet meer uit, maar dan doet het gelukkig ook minder pijn als de kittens straks hun nagels gaan scherpen en nog bezig zijn met zindelijkheidstraining 🙂 Ik mag van Seth ook geen kitten houden, maar ben benieuwd of hij straks toch niet stiekem aangestoken wordt door de cuteness overload 🙂 Komend weekend is de uitgerekende datum en ben benieuwd! Spannend weekje 🙂

  Laat een reactie achter