28/04/2017 | 1 reactie

Frisse Jelly van Limoen & Basilicum

Limoenjelly met basilicum

Inmiddels heb ik een aantal volop groeiende basilicumplanten op de vensterbank staan, dus ging ik op zoek naar basilicumrecepten 🙂
Dit supersimpele recept voor limoenjelly met basilicum vond ik in de Allerhande en is eigenlijk bedoeld voor zes kleine puddinkjes. Maar ik maakte er één grote limoenpudding van.

Het eindresultaat is niet zo mooi geworden als ik had gehoopt. Ik hoopte dat de blaadjes meer door de hele pudding zouden ‘zweven’ in plaats van dat ze vooral op de bodem zichtbaar zouden zijn. Maar hij smaakt er niet minder lekker door!

Het is een superfris dessert met een spicy twist: perfect om bijvoorbeeld als toetje te serveren na een zomerse BBQ.
Kijk eens hoe prachtig het drilt:

De meningen over pudding en jelly zijn verdeeld. Veel mensen moeten er niets van hebben, maar ik vind het fascinerend. De vorm, structuur, de smaak: puddingen zijn echt te gek!

Ingrediënten voor limoenjelly met basilicum (1 grote of 6 kleintjes)

  • 6 blaadjes witte gelatine (of 35 gr Agar Agar, voor een VEGAN PROOF jelly)
  • 3 limoenen, uitgeperst
  • 400 ml water
  • 6 kleine puddingvormpjes of 1 grote puddingvorm (500 ml)
  • 1 tl olijfolie met basilicum (ik gebruikte trouwens gewoon bakspray!)
  • 100 gr suiker

Limoenjelly met basilicum   Limoenjelly met basilicum

Hoe maak je het?

Laat de gelatine 5 minuten weken in koud water.
Breng 400 ml water met de suiker aan de kook.
Knijp de gelatine uit, neem het suikerwater van het vuur en los hierin de gelatine op.
Roer het limoensap erdoor en laat het mengsel afkoelen, tot het lobbig begint te worden.

OPMERKING: dit duurde bij mij, met een grote puddingvorm ruim een uur!

Limoenjelly met basilicum

Snijd de basilicum in fijne reepjes.
Roer de fijngesneden basilicum door het lobbige gelatinemengsel.
Zo zakt de basilicum straks niet naar de bodem van de puddinkjes.

OPMERKING: wacht écht tot de vloeistof een beetje afgekoeld is, anders verkleurt de basilicum en ziet het er bruingekleurd en ‘verrot’ uit! #truestory
Ik was ongeduldig en kon dus met een vorkje de verlepte blaadjes uit de ongestolde vloeistof vissen…

Ik heb mijn pudding in de koelkast gezet en tussendoor een paar keer gecheckt of de vloeistof al lobbig begon te worden. Maar helaas was ik te laat: het was heel lang warm en vloeibaar en opeens was het zo lobbig, dat ik er geen basilicum meer doorheen kon roeren, zonder de pudding te beschadigen.
Misschien dat dit beter gaat met kleine puddingvormpjes en wellicht ga ik dit nog eens proberen.

Limoenjelly met basilicum
Limoenjelly met basilicum

Vet de vormpjes dun in met basilicumolie en verdeel het gelatinemengsel erover.
Laat de jellies in de koelkast in ongeveer 2 uur opstijven.
Dompel de puddingvormpjes even tot de rand in een bak met heet water, om ze makkelijk te storten. Niet te lang, want je pudding kan al snel smelten en instorten!
Leg een bord op de vorm, draai om en laat de jelly eruit glijden.

OPMERKING: een grote pudding duurt langer om op te stijven, dan zes kleintjes. Je kunt dit dus het beste ‘s ochtends maken, als je het ‘s avonds wilt serveren.

Nog een laatste tip: een velletje vershoudfolie over de nog op te stijven pudding, voorkomt velvorming!

Limoenjelly met basilicum

Wie van jullie vindt pudding en jelly net als ik ook te gek?
Let me know 🙂

 

Heerlijk en bijzonder dessert! Een frisse Jelly van limoen met basilicum Click To Tweet

Maak je een DIY of recept van mijn blog?
Deel er een foto van op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tweet het naar @MarisMariaRenne
Deel je jouw foto op Instagram? Gebruik dan de hashtag #HareMaristeit of tag @hare_maristeit in je foto.
Wie weet verschijnt jouw foto met credits in een volgend artikel met lezersfoto’s!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

1 reactie

  • Beantwoorden chucky1012 28/04/2017

    Dit lijkt me super lekker!
    Vroeger maakte ik dit soort jelly ook vaak 😉
    Ik bewaar dit artikel.

    Xoxo

  • Laat een reactie achter