Gewoon Nederlands Tag

gewoon nl tag
Gewoon Marieke
heeft een leuke tag bedacht, namelijk de “Gewoon Nederlands Tag”.
In DIT YouTube filmpje legt ze uit hoe ze erop gekomen is en geeft ze haar antwoorden op de 12 typisch Nederlandse vragen.

De vragen variëren van wat je favoriete stamppot of Nederlandstalige liedje is, tot je favoriete Nederlandse feestdag of BN-er. Ook tagt ze een aantal andere bloggers om de tag over te nemen, waaronder mij!

Ik ben dol op invullijstjes, dus uiteraard doe ik mee. Komt ‘ie:

1. Eén of meer koekjes bij de thee?

Ik koop vrijwel nooit koekjes, omdat ik het niet bij één koekje kan laten. Als ik bijvoorbeeld Oreo’s koop (mijn lievelingskoekje) dan moet die hele rol ook in één keer op. Er liggen nu weer kruidnoten in de winkels. Je zou denken dat je met zo’n zak een paar dagen kunt doen, maar ik heb ‘m leeg nog voordat mijn thee is afgekoeld.

Waar ik trouwens ook aan moet denken door deze vraag, en wat naar mijn idee ook wel echt Nederlands is: wanneer je ergens op visite komt, de koektrommel rondgaat, iedereen één koekje pakt en dat de deksel er meteen weer op gaat en de trommel opgeborgen wordt. Als ik visite krijg, maak ik meestal een taart, cupcakes of iets hartigs. En er is ook altijd meer dan genoeg voor iedereen!

2. Wat is je favoriete stamppot?

Ik ben geen fan van tuinbonen, maar deze stamppot met tuinbonen, walnoten, geitenkaas en honing uit de Allerhande is zoooo verrassend en ongelooflijk lekker!

stamppot tuinbonen
Ik ben ook echt geen fan van de herfst en winter, maar stamppotten: I like! Gewone stamppot met rauwe andijvie eten wij het hele jaar door vrij regelmatig.
Ik stop er altijd klein gesneden blokjes kaas in, zodat deze een beetje smelten. Vaak eet ik dit ook met Sambal Oelek erbij trouwens, ik heb ten slotte Indische roots.
Overigens ben ik niet zo dol op worst en maak ik altijd gehaktballen bij de stamppot.

Zie ook: Nederlandse Andijviestamppot met pittige Indische gehaktballetjes

3. Welke Nederlandse feestdag vind jij het leukst?

Zonder twijfel: Koningsdag! Mijn vriend en ik kregen vaste verkering op Koninginnedag in 2011 en hebben sinds 2014 dus onze jubileumdag weer voor onszelf.
Koningsdag breng ik het liefst (indien mooi weer) de hele dag en avond in Amsterdam door met een groep vrienden. Ik vind het heerlijk om door de straten te wandelen, op iedere hoek is wel een feestje en de sfeer is super.

gaypride
Geen nationale feestdag, maar gelukkig wel een jaarlijks terugkerende happening en iets waarop ik trots ben dat dit in ons land zo uitbundig gevierd kan en MAG worden: GayPride! Eigenlijk net zo leuk als Koningsdag, alleen dan met meer roze op straat dan oranje.

Omdat ik oorspronkelijk uit Brabant kom, denken mensen vaak dat ik Carnaval dan ook wel zal vieren. Dit is niet zo, ik vind dit echt een vreselijk feest! Ik kan zo’n op hoempamuziek hossende, laveloze en in boerenkielen gehulde menigte echt niet verdragen.

Foto: Volkskrant

4. Wat is volgens jou het leukste plekje in Nederland?

amsterdam door Hare Maristeit
Ik vind Amsterdam absoluut de leukste stad van Nederland en ik zou hier best graag willen wonen. Afgelopen week moest ik hier drie keer zijn en gelukkig is de reistijd vanuit Haarlem zeer kort (kwartiertje met de trein).

Haarlem is ook een heerlijke woonplaats, vooral in de zomer wanneer ik binnen no-time  naar het strand van Bloemendaal of Overveen fiets: instant vakantiegevoel!
Mijn favoriete plekje bij ons in de buurt is ‘t Wed in Overveen, dat is nog minder lang fietsen vanuit Haarlem en hier ga ik regelmatig met mijn zoon na schooltijd heen:

wed overveen 
wed1

Het ligt beschut in de duinen, het zoete water is ondiep en het is er schitterend! Vooral in de lente en nazomer is het hier fijner toeven dan op een afkoelend en winderig strand en het is childproof.
Hm, in Overveen zou ik eigenlijk ook wel kunnen wonen nu ik er zo over nadenk…
Jammer dat Amsterdam niet dichterbij het strand ligt!

5. Wat is jouw favoriete accent en doe een stukje na.

Hier kom ik mooi vanaf, aangezien ik deze tag schriftelijk doe en niet vlog, zoals Marieke!
Ik ben geboren en getogen in Breda, maar daar hoor je helemaal niets meer van.

Mijn Brabantse familie zegt ook dat ik Haarlems praat. Dit ben ik dan weer niet met ze eens, maar in ieder geval vind ik het beter klinken dan plat Brabants. Wat ik wel grappig vind: wanneer mensen uit deze regio proberen om Brabants te praten, dat klinkt dan altijd Limburgs of Vlaams!

Ik kan het dus wel goed nadoen omdat ik weet hoe het moet, maar ik doe het liever niet. Misschien als ik een paar wijntjes op heb. Vraag het dan nog eens aan me en vergeet het niet te filmen.
Echt Brabants staat vooral bekend om de korte zinnen en het niet afmaken van woorden:

ABN: Goedemiddag mevrouw, mag ik bij u tien biertjes bestellen?
BR: Eej vrouwke, hedde gij vor mijn 10 pilskes?

ABN: Dit behoort tot de mogelijkheden!
Br: Dè ken!

ABN: Hieromtrent kunnen wij u geen enkele zekerheid bieden!
Br: We witten ut nie!

ABN: Zou u dat nog eens willen herhalen?
Br: Wè?

ABN: Zulks ben ik geenszins van plan!
Br: Denkut toch nie!

*Bron: Braboland.nl

6. Welk woord is voor jou typisch Nederlands?

Gezellig“. Ik hoor het woord ‘gezellig’ zo vaak, dat ik er bijna een hekel aan krijg.
Wanneer je bijvoorbeeld een wijntje of een taartje aangeboden krijgt, deze vriendelijk afslaat maar dat iemand dan zegt: ‘Ah joh, neem er nou eentje, dat is toch gezellig?!’

gezellig
Nog erger dan ‘gezellig’ vind ik ‘gezellie’.
“Dan zie ik je morgen, gezellie!”

Brr…  Daar gaan mijn nekharen echt recht van overeind staan.
Nou klink het natuurlijk heel ongezellig dat ik dat vind, en zoals ze in Brabant zeggen: dà ken.
Ik kan er gewoon slecht tegen als woorden in een verkeerde context worden gebruikt of vernaggeld.
Ook is er trouwens geen Engelstalige vertaling voor het woord ‘gezellig’. Stom hè? Echt een typisch Nederlands woord dus.

7. Welk typisch Nederlands gebruik vind jij het leukst?

Ik vind het hilarisch dat ieder jaar de kruidnoten in augustus al in de winkels liggen en half Nederland daar schuimbekkend op Facebook over gaat tieren. Heerlijk!
Daar kan ik me in juni al (gezellig!) op verheugen. Ik ben overigens dol op kruidnoten, en die paar maanden dat ze niet in de schappen liggen, bak ik ze thuis zelf.

kruidnoten

Wat ik dan wel weer jammer vind, is wanneer mensen heel serieus en zuur gaan reageren om het verschil tussen kruidnoten en pepernoten aan te duiden. Stop daarmee, echt. Die Pietendiscussie is al genânt genoeg, laat die arme kruidnootjes erbuiten.

Tof: in Haarlem en Amsterdam zijn pepernoten en kruidnoten het hele jaar verkrijgbaar bij de Pepernotenfabriek. Yeah!

8. Wat is je favoriete Nederlandse gezegde?

“Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg!”
Dat gezegde vind ik het leukst, omdat ik juist niet zo van ‘gewoon’ houd en me ook nooit zo kan verplaatsen in mensen die dingen niet durven te ondernemen (zoals een party crashen) of aan te trekken (outfit), omdat het ‘een beetje gek is’.

lachen

Ik ben dol op tegeltjeswijsheden en zou het liefst ons toilet volhangen met cliché uitspraken. Ook ben ik een groot fan van de uitspraken van Johan Cruijff, omdat ze zowel hilarisch, als waar zijn.
Ik kan mezelf in veel dingen die hij heeft gezegd wel vinden. Het zijn er teveel om te delen, maar mijn favorieten zijn:

johancruijff

“Als ik zou willen dat je het begreep, had ik het wel beter uitgelegd.
Als je één goal meer maakt dan de ander, dan win je.
Als je niet ken winnen, moet je zorgen dat je niet verliest.
Als wij de bal hebben, kunnen hun niet scoren.
Elk nadeel heb z’n voordeel.
Er is maar één moment dat je op tijd kunt komen. Ben je er niet, dan ben je óf te vroeg, óf te laat.
Ik ben er nog steeds van overtuigd dat zoals ik het doe je het moet doen want anders zou ik het niet doen.
Ik ben overal tegen. Tot ik een besluit neem, dan ben ik ervoor. Lijkt me logisch.
Ik hou van werken zolang het werken is waarvan ik hou.
Je moet altijd zorgen dat je een doelpunt meer scoort als de tegenstander.”

Bron: citaten.net
Afbeeldingen: kaartje2go.nl

 

9. Wat is je favoriete winkel, van Nederlandse bodem?

De HEMA natuuuuurlijk! Ik ben een groot HEMA-fan en ik shop er wekelijks.

keep-calm-and-shop-at-hema

tompuce luchtbed hema
Ook vanwege mijn achtergrond in e-commerce, volg ik HEMA natuurlijk al jaren en heb ik het altijd als een groot voorbeeld en inspiratiebron beschouwd.
De nieuwe koers die HEMA binnenkort gaat varen, is ook kenmerkend voor deze keten: vernieuwend, met de tijd mee en verrassend. Maandag a.s. wordt er meer over bekend gemaakt en ik ben superenthousiast.

10. Wie is jouw favoriete BN’er?

Ik heb het niet zo op BN’ers maar ik word wel heel blij van Roy Donders!

quote roy

Het is zo’n heerlijke positieveling en drama queen. Seth vindt het vreselijk dat ik zo kan genieten van Pulp TV en Nederlandse reality series. Daarom neem ik altijd alle afleveringen op en kijk ik ze achter elkaar in een marathon, wanneer hij niet thuis is. Heerlijk!

Ook al kom ik uit Brabant, ik ben blij dat Roy’s programma ondertiteld wordt, want zijn zus (ons Rian) kan ik soms maar moeilijk volgen.

ons rian  
royBron afbeeldingen: facebook.com/hardekrullen

11. Wat vind je het mooiste, of leukste Nederlandstalige liedje?

Qua eten ben ik dan misschien niet zo oer-Hollandsch, maar Nederlandstalige muziek kan ik erg waarderen! Het nummer ‘Laat me’ van Ramses Shaffy vind ik schitterend, dat mag op mijn begrafenis gespeeld worden.

Dit nummer is vaak gecoverd en de versie van Wende Snijders vind ik ook mooi, al gaat er natuurlijk niets boven het origineel. Boudewijn de Groot vind ik ook fijn om naar te luisteren, liefst ook op LP met een piep en een kraak.

Mensen geloven me vaak niet als ik dit zeg en denken dat ik een grapje maak, maar ik kan werkelijk bijna alles van André Hazes uit volle borst meeblèren.
Ik ben pas jaren na zijn dood echt goed naar zijn liedjes gaan luisteren en ik vind ze oprecht mooi. Zijn mooiste nummers vind ik ‘Een vriend‘, ‘Zeg maar niets meer‘ (geniale clip ook trouwens, over oer-Nederlands gesproken!) en ‘Waarom’:

12. Haring: ja of nee?

Nee, ieuwl! Ik eet geen vis, alleen garnalen, gamba’s en nepkrabsticks (surimi). De achternaam van mijn grote liefde is ‘Haringa‘ en je snapt dat de grappen en grollen zoals ‘ik hou niet van Haring, wel van Haringa’s’ of ‘Seth eet een broodje Haringa’ hier nooit gaan vervelen:

broodjeharinga

 

Wil je deze tag ook overnemen op jouw blog? Vergeet dan niet om credits te geven aan de bedenker: GewoonMarieke.com !
Heb je geen blog, maar vind je het wel leuk om deze Oerhollandse vragen te beantwoorden? Laat het dan weten in een reactie!

Bewaren

Bewaren

0

Reader Interactions

Comments

 1. Wat jij met “gezellie” hebt, heb ik met “Opi en omi”… Heb een tijdje in Madurodam gewerkt en hoorde dagelijks 100 keer die woorden. Verschrikkelijk!!!!!

  • Oh, die hoor ik nooit, maar ik snap je frustratie 😉
   Als je gaat letten op het woord ‘gezellig’ of ‘gezellie’ gaat het opvallen hoe vaak het gebruikt wordt (of wordt het zoals in mijn geval een lichte irritatie)

 2. Nummer 1 over die koekjes. Ik werk in verzorgingshuizen. Als er iets is waardoor je direct uit de groep ligt, is het wel een tweede koekje pakken tijdens het koffie-uurtje. Dat is echt doodzonde nummer 1 met stip. Ik heb al diverse malen bemiddeld bij ruzies en al meerdere malen meegemaakt dat dit de oorzaak van de ruzie is: mw x heeft een tweede koekje gepakt.

  • Mijn vriend vindt het ook vreselijk dat ik er plezier aan beleef. Weet je wat pas echt jammer is? Dat ‘From Russia With Love’ is afgelopen. En ‘Ik heb het nog nooit gedaan’. Gelukkig hebben we altijd Barbie nog 🙂

 3. Haha leuk!!!!
  1. Vroeger was het idd een koekentrommel rond laten gaan, 1 uitpakken en dicht… maar hier in Zweden staan de koekjes op tafel (liefst nog zelfgebakken ook) en daar krijg je dan koffie bij. Dit heet Fika. Maar als je genoeg koffie hebt en geen koffie meer wil, dan vragen ze niet of je wat anders wilt drinken haha. 2. spruitjesstamp mmmm 3. Koninginnedag… tja koningsdag ken ik niet zo goed… Vroeger moest ik wel altijd werken op koninginnedag, dat vond ik vreselijk… maar als kind was het geweldig! 4. Diverse leuke plekjes… Utrecht aan het water, Gouda, Texel, de Efteling en uiteraard Breda. 5. Toch wel Brabants.. Vroeger had ik er een hekel aan en sprak zelf ABN (mijn ouders niet) Maar sinds ik in Zweden woon vind ik het zelfs leuk om Bredaos te praten haha 6. Gezellig… heel moeilijk uit te leggen hier in Zweden. Hier hebben ze trouwens ook een woordje wat typisch Zweeds is (en ik heb er een hekel aan) Lagom… dat betekent zoiets als: genoeg, voldoende, het is goed zo… 7. Het groeten van mensen op straat ook al ken je ze niet. Hier in Zweden kijken mensen je diep in je ogen aan en zeggen niks, in het begin moest ik daar erg aan wennen en vond dit respectloos, nu ben ik er wel aan gewend. 8. Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd (oei, is dat nou met T of D??? haha) Ik vond dit ook altijd leuk omdat ik zelf klein bent haha 9. Hema 10. Marcel Musters, goede acteur en verre vriend 11. Oei heb er wel een stel… De keuzes die je maakt van Van DikHout – Telkens Weer van Willeke Alberti – Laat me van Ramses Shaffy – Anders van Herman van Veen – Brabant van Guus M. 12. Nee ik vind het vies…. maar ik lust wel rolmops in een potje haha. Hier in Zweden heb je haringfilé stukjes in een potje en dan in diverse smaken, dat heet Sill. Je eet het met gekookte aardappelen, zure room en bieslook, dat vind ik superlekker. Echt Zomers eten in Zweden. Favoriet is die met uitjes, manlief vind die in mosterdsaus het lekkerste. Groetjes!!!!

  • Aaaaaah ja, ‘Telkens weer’ en De keuzes die je maakt’ zijn schitterend! Ben sowieso een fan van Van Dik Hout 🙂 De Efteling is ook schitterend, het is vorig jaar niet van een bezoekje gekomen, hopelijk dit jaar wel. Ik vind die Zweedse feitjes die je steeds deelt zo leuk! Hoe lang woon je er nu?

   • Deze maand 13 jaar… wat vliegt de tijd…
    Deze maand ook 11 jaar getrouwd… speciaal de datum uitgekozen waarop ik officieel in Zweden woonde.
    (eerst gevlogen, en daarna met mijn Viking in een busje naar NL gereden om mijn spullen op te halen en weer terug, in een weekend haha)
    Heb het nog steeds naar mijn zin, enige minpuntje is dat ik nog steeds geen baan heb, maar solliciteer me suf. Werkeloosheid is hier heel hoog. (niet als je telefoonverkoper word, maar de meesten houden dat niet lang vol, is ook echt niks voor mij)
    Dat liedje van Van DikHout is een soort van steuntje in de rug geweest voor mij, toen ik aan het twijfelen was om naar Zweden te emigreren en alles achter te laten in NL of in NL blijven. Het is nu een soort levenslied van mij 😉

 4. Dat Brabants ziet er (geschreven dan toch) gewoon Vlaams uit, een mengeling tussen Antwerps en Limburgs 🙂 Ik ga eens moeten googlen naar filmpjes om te horen of het ook zo klinkt!
  Misschien moeten wij maar eens een ‘gewoon Belgisch’ tag uitvinden!

  • Haha echt? Als ik Vlamingen hoor praten op TV hoor ik daar niets Brabants in, ben blij dat het ondertiteld wordt want ik versta er he-le-maal niets van 🙂 Is Antwerps erg anders dan Vlaams? En ja: start die Belgische tag, leuk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *