13/12/2015 | 25 reacties

Gado Gado + Perfecte Pindasaus

gado gado
Ik vroeg mijn Oma naar haar recept voor Gado Gado en ik kreeg een mailtje, met daarin alleen een opsomming van ingrediënten. Geen hoeveelheden, geen bereidingswijze en ook geen tips.
Oh jawel: ‘Voeg verder nog groenten toe die je lekker vindt en Selamat Makan lieverd, XOXO’.

Dus…. zoals ik in het artikel ‘Makan Makan Meltdown‘ al schreef: Indo’s don’t share.
Ze delen wel hun met liefde gemaakte rijsttafels, maar niet hun keukengeheimen. Die gaan mee het graf in.

Gado Gado is mijn all time favourite Indische gerecht. Het is eigenlijk een salade van (kort gekookte) groenten met pindasaus. Altijd wanneer ik eten afhaal bij een toko kies ik voor Gado Gado, maar eigenlijk ben ik steeds teleurgesteld.

Het is een nostalgisch dingetje, dat de smaak waar je mee opgroeit, ook je referentiekader wordt. Hoe vaak ik niet met een beteuterd pruillipje tegen Seth heb gezegd: ‘Het is wel lekker, maar niet zoals ik had gehoopt…’ of: ‘Ik heb het wel eens beter gegeten’ en het cliché: ‘De Gado Gado van mijn Oma is toch het allerlekkerst….’

De afgelopen week heb ik drie keer Gado Gado gemaakt, totdat ik ‘m Maris-perfect vond. Eerder wilde ik het namelijk niet met jullie delen.
Ik heb hiervoor het ingrediëntenlijstje van mijn Oma als basis gebruikt, er een beetje aan gesleuteld, wat info opgezocht op andere foodsites en… basisregel nummer 1 van het Indisch koken toegepast, namelijk: geluisterd naar mijn gevoel en geproefd en uitgeprobeerd, totdat ik tevreden was.

En in tegenstelling tot de Indo-traditie, deelt Maris haar geheime recepten WEL 😉

gado gado

Hoe spreek je ‘Gado Gado’ uit en wat is het verschil tussen Satésaus en Pindasaus?

Toen ik vroeger in een Indische vreetschuur werkte, heb ik menig Indonesische collega een eyeroll zien maken, als gasten ‘Gggaadoo Gggaadoo’ of ‘Nasi Ggggooooreng’ bestelden.

De ‘G’ moet je namelijk niet op z’n Nederlands uitspreken. Denk aan de Engelse woorden ‘Goody Bag’ of ‘Gift’. De ‘G’ klinkt daarin bijna als een ‘K’, maar dan anders.
Zoals je in deze woorden de ‘G’ uitspreekt, zo spreek je ook ‘Gado Gado’ uit. En dan niet met een ‘lange Aaaa’ maar met de klemtoon op de ‘d’. Dus ‘Kaddo Kaddo’.
Wil je horen hoe je het goed uitspreekt? Klik HIER voor de juiste uitspraak van Gado Gado en HIER voor de juiste uitspraak van Nasi Goreng.

Er is een verschil tussen pindasaus en satésaus. Dit wist ik trouwens zelf ook niet, totdat ik er een preek over kreeg van een fanatieke Indische ex-collega met een missie.

Saté is vlees op een stokje. Dus alle saus die je over de saté giet, is satésaus. Dit kan dus ook ketjapsaus of pure mayonaise of appelmoes (ieuwl…) zijn.
Maar het wordt dus vaak verward met pindasaus, die (zoals de naam al doet vermoeden) gemaakt is van pinda’s (of pindakaas).

Hoe spreek je 'Gado Gado' en 'Ketjap Manis' goed uit? En wat is het verschil tussen pindasaus en satésaus? Click To Tweet

Als je een Indo opzettelijk pijn wilt doen, dan serveer je pindasaus uit een plastic bakje (te vinden bij het assortiment BBQ-sauzen in iedere supermarkt).
Pindasaus maak je altijd zelf. Je mag hiervoor gerust een pot pindakaas gebruiken in plaats van pinda’s te gaan doppen (let’s keep it simple…), maar zet NOOIT een bakje pindasaus uit de supermarkt op tafel.

Denk ook niet dat je ermee wegkomt door deze kant en klare saus te mengen met wat sambal of een scheutje ketjap. Just… don’t.
Gelukkig is het zelf maken van pindasaus niet moeilijk, scroll maar naar beneden om te lezen hoe ik het maak.

De pindasaus die over de Gado Gado gegoten wordt, is overigens milder dan ‘gewone’ pindasaus. In sommige toko’s wordt ook speciale Gado Gado saus (of zakjes met een mix om het zelf te maken) verkocht.
Persoonlijk vind ik zelfgemaakte en smaakvolle pindasaus lekkerder bij Gado Gado, maar smaken verschillen natuurlijk!

indische rijsttafel hare maristeitFoto: Indische rijsttafel met extra pittig vlees, rijst en Balinees ei, geserveerd op vrolijk gekleurd servies.

Gado Gado Ingrediënten voor 4-5 personen

 • 4 eieren
 • 200 gram winterpeen (of wortelen)
 • 200 gram sperziebonen
 • 250 gram gesneden spitskool
 • halve komkommer
 • Kroepoek (ik gebruikte Cassave kroepoek, maar je kunt bijvoorbeeld ook Emping of gewone kroepoek gebruiken).
 • half blokje tahoe/tofu (Wat is het verschil tussen tofu en tahoe? Klik HIER voor het verlossende antwoord!)
 • 2 tenen knoflook
 • Ketjap Manis (Spreek uit: ‘Mah-nies’ en NIET ‘Maaaanis’)
 • 100 gram taugé
 • gefruite uitjes

OPMERKING: Naarmate ik dit recept vaker heb gemaakt, laat ik ook vaak de tofu weg. Dit scheelt ook in bereidingstijd.
Het is ook lekker om wat blokjes aardappel toe te voegen, mocht je er echt een vullend hoofdgerecht van willen maken. Persoonlijk mis ik de tofu of aardappeltjes niet. Ik vind dit zo juist wel een lichte maaltijd!

Bereidingswijze

Kook de eieren in 6 tot 8 minuten gaar. Pel ze en leg apart.
Snijd de wortelen en spitskool in reepjes, verwijder de uiteinden van de sperziebonen en snijd ze doormidden.
Snijd de komkommer in repen, vervolgens in blokjes en leg dit apart.

gado gado bovenaf

Snijd de tahoe in blokjes.
Fruit de (geperste) knoflooktenen in een scheutje zonnebloemolie en bak hier de tahoe in totdat het mooi bruin is.
Voeg een scheut ketjap manis toe en schep de blokjes tahoe goed door. Laat uitlekken op een vel keukenpapier.

Blancheer de groentes (behalve de komkommer) om en om gaar in water met zout.
Begin met de wortel en de sperziebonen (2 minuten), spitskool (1 minuut) en de taugé (30 seconden).

Blancheren is groente opwarmen gedurende een korte tijd, maximaal enkele minuten in een pan met kokend water. Hierna wordt de groente afgekoeld door het met koud water te spoelen. Daardoor blijft het lekker knapperig.
Je kunt moeilijk doen door verschillende pannetjes op je fornuis te gebruiken voor de verschillende groentes, maar ik heb gewoon alles in één pan gedaan en de kookwekker nauwlettend in de gaten gehouden.

Recept voor Gado Gado! Click To Tweet

Schik de groente en tahoe in een schaal of diep bord. Snijd de eieren in vieren en verdeel over de groente. Giet hier de pindasaus over en garneer met stukjes kroepoek en gefruite uitjes.

TIP!
Doe kroepoek in een plastic zakje, knijp dit fijn tot kleine stukjes en strooi dit over de Gado Gado.

Recept voor Perfecte Pindasaus

 • 1 sjalot
 • 2 tenen knoflook
 • 1 el olie
 • 4 el pindakaas met stukjes noot
 • 2 el ketjap manis (Spreek uit: ‘Mah-NIES’ en niet ‘Maaaaaanis’)
 • 200 ml kokosmelk
 • 2 tl sambal oelek

Snipper de sjalot en snijd de knoflook fijn.
Verhit de olie in een steelpannetje met dikke bodem en fruit de sjalot en knoflook 2 minuten.
Voeg de pindakaas en kokosmelk toe en verwarm het geheel al roerend tot vlak onder het kookpunt. Blijf roeren tot de saus dikker wordt.
Roer dan de ketjap en sambal erdoor en neem de pan van het vuur.

TIP!
Is de saus te dik geworden? Voeg dan een klein scheutje water of extra kokosmelk toe!

indisch eten

Meestal wordt Gado Gado koud gegeten, maar het kan ook met (lauw-)warme groente. Ik vind het in ieder geval wel lekkerder met warme pindasaus.


En, eerlijk zeggen: spraken jullie Gado Gado ook uit als ‘Gaado Gaado’ en ‘Ketjap Manis’ als ‘Ketjap Maaaaaaanis’?
En lijkt dit recept jullie lekker of maken jullie het vaak anders?
Laat het weten in een reactie!

Maak je een DIY of recept van mijn blog? Deel er dan een foto van op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tweet het naar @MarisMariaRenne
Deel je jouw foto op Instagram? Tag mij ( @hare_maristeit ), stuur mij een privé berichtje of gebruik de HASHTAG #HareMaristeit

bij je publiekelijk gedeelde foto.
Wie weet zie je jouw creatie terug in een volgend artikel met lezersfoto’s 🙂

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

25 reacties

 • Beantwoorden chucky1012 13/12/2015

  Oh dit gerecht is heerlijk.
  Ik maak het soms ook en dan met Surinaamse kouseband.
  Ook koop ik de speciale ingrediënt voor de satésaus voor dit gerecht bij de Toko.

  Fijne dag Xoxo

 • Beantwoorden sarah 13/12/2015

  t’ is nog zo vroeg maar ik heb nu al honger!
  Yummie 🙂

 • Beantwoorden Liesbeth 13/12/2015

  Wat een leuke weetjes!
  De pindasaus lijkt precies op hoe ik hem klaar maak, alleen gebruik jij kokosmelk. Uiteraard ga ik hem de volgende keer ook zo klaar maken. Maar gado gado is niet mijn ding. Mijn vader maakte ook geregeld hele rijsttafels, maar echt geen idee welke gerechten er in zaten. Ik ga het navragen, leuk!

  • Beantwoorden Maris Maria Renne 13/12/2015

   Ik heb dat met veel Indische vleesgerechten, die zijn niet echt aan mij besteed. Maar Seth is er dol op, dus ik eet meestal wat kleine porties vlees als bijgerecht en veeeeeeel Gado Gado, en hij andersom 🙂
   Dat is ook het leuke van een uitgebreide Indische rijsttafel, dat je lekker mixt en (veel) pakt van wat je het lekkerst vindt.

 • Beantwoorden Josette de Quant 13/12/2015

  Phew….gelukkig spreek ik alles goed uit…..behalve manis misschien! Je saté saus ga ik zeker uitproberen, lijkt me superlekker met kokosroom. De Surinamers maken petjil, boontjes, spitskool en taugé met pindasaus. Natuurlijk van de Javaanse Surinamers ?

 • Beantwoorden Armande 13/12/2015

  Oooooh met kokosmelk! Ik gebruik vaak gewone mek, maar kokosmelk is vast lekkerder. Ga ik ook proberen.

  • Beantwoorden Maris Maria Renne 13/12/2015

   Ik gebruikte ook altijd gewone melk, maar ben nu echt fan van kokosmelk! Het maakt de pindasaus net een beetje romiger en smaakvoller, echt een aanrader.

 • Beantwoorden Yolanda 13/12/2015

  Heerlijk zeg! Nou moet ik eerlijk zeggen dat mijn schoonmoeder wel eens zakjes koopt die gemengd moeten worden met water. Klinkt wat ranzig misschien maar dat is echt wel lekkere pindasaus, probeer het eens? ik zie bij de toko meer Indische mensen dat kopen dus dan moet het toch wel ok zijn. Zelfgemaakte is natuurlijk the best!

 • Beantwoorden Paul 21/12/2015

  Oeh, fijn want dit bestel ik dus altijd in een Indonesisch restaurant. Dus dit recept wordt geprint en gaat in mijn receptenmap! Thanks.

  • Beantwoorden Maris Maria Renne 21/12/2015

   You’re welcome! Je kunt er eventueel ook nog blokjes aardappel aan toevoegen (als je het als volledige maaltijd wilt eten), maar ik vind dat te machtig dus heb ik het weggelaten.

 • Beantwoorden Bregje 29/02/2016

  Oooh lekker zeg! Ik heb het recept opgeslagen, zodra de keuken erin zit komt het op het menu!

 • Beantwoorden Ansuya Lalay 01/03/2016

  omg als ik dit voor Zout elke week een keer zou maken, is hij heel erg blij. pfff oww en de broccoli schimmelkaas pasta.
  Ik heb in een toko gewerkt in Leiden en daar had je 1 klant die telor als taylor uitsprak. (Euh… watte) duurde ff 5 seconden voordat ik door had dat ze telor bedoelde.
  Trouwens ik sprak vroeger Trima Kassie (zal fout geschreven zijn) uit als prima kassie. hahahaa LOl en dat terwijl ik gedeeltelijk bij een molukse tante en oom en hun kinderen ben opgegroeid. hihi.

  • Beantwoorden Maris Maria Renne 01/03/2016

   Haha, nou: ik sprak Telor tot voor kort ook verkeerd uit 😉
   Mijn Opa en Oma waren hier laatst en toen heb ik alles maar gewoon Nederlands uitgesproken (Balinees ei i.p.v. Telor Boemboe Bali: lekker makkelijk), werd er zenuwachtig van haha (KORTE klinkers meisje, adoe jij…)

 • Beantwoorden Anita 30/03/2016

  Zo lekker !!! Al ben ik een dikke Thaise pindasaus die-hard?Wij maken onze pi dasaus ook altijd met kokosmelk en voor t Thaise accent”goddelijk”een beetje masaman curry pasta & panang pasta echt zo lekker .
  ????

 • Beantwoorden Didid 06/07/2016

  *tahu of tahoe is de Indische naam, tofu is Japans 😉

  Ook 1 van mijn favorieten! Wordt overigens normaal geserveerd met lontong. Yummm

  • Beantwoorden Maris Maria Renne 06/07/2016

   Als ik één ding heb geleerd inmiddels, van Indisch koken, dan is het dat ie-de-reen het anders doet, anders gewend is en beweert dat zijn/haar manier de enige juiste is 😉
   Ik vind ‘m op deze manier lekker.
   Had laatst ook een discussie met iemand over mijn Indische sandwich (pindakaas, sambal badjak, komkommer en gebakken uitjes). In de ene Indische familie worden die gebakken uitjes als typisch Nederlandse invloed gezien, bij de ander staat het standaard op tafel.

 • Beantwoorden Roxanne 16/08/2016

  Klinkt erg lekker! 🙂 ik sprak het dus verkeerd uit (maar niet met een lange aaaa want dat is raar!) (maar dus wel met de verkeerde G)
  Verder heb ik dus nog nooit zelf pindasaus gemaakt. Ik weet dat het ongetwijfeld lekkerder is, maar ik ben best wel lui…….

  • Beantwoorden Maris Maria Renne 16/08/2016

   Het is echt niet moeilijk! En zooooveel lekkerder 🙂 Vooral met kokosmelk! Ik houd best wel van lekker makkelijk en kant en klare dingetjes, maar pindasaus: nope!
   Indisch is een verwarrend taaltje. Mijn Opa hamerde er laatst bij mij ook op (toen ik weer eens iets verkeerd uitsprak…): ALTIJD korte klinkers! ‘Dus ‘Tèh-lo Boemboe Bali’ i.p.v. ‘ Teejlor Boemboe Bali’ (je schrijft: Telor Boemboe Bali). Ik durf in een toko ook zelden naar iets te vragen en gebruik dan maar gewoon de Nederlandse vertaling 😉

 • Beantwoorden Tanja 25/08/2016

  Eindelijk eens je recept gemaakt!
  Na zo vaak voorbij zien komen werd het wel eens tijd.
  Maar ooh jammie, jammie en nog eens jammie.
  Wij hebben ons echt helemaal vol gegeten 😉
  Wij hebben het alleen zonder tauge gegeten (ik hou hier niet echt van)
  En wij hebben heel slecht pindasaus uit een potje gebruikt.
  Zelf maken is natuurlijk wel veel lekkerder en dat doe ik dan ook wel eens.
  Maar zeker voor herhaling vatbaar.
  Bedankt!!!

  • Beantwoorden Maris Maria Renne 29/08/2016

   Uit een potje…. foei! 😉
   Ik laat de taugé ook wel eens weg hoor, zoveel werk om schoon te maken. Ik maak het eigenlijk iedere keer wel anders, de laatste tijd meestal zonder tahoe/tofu en onlangs ook een keertje met longtong. Lekker variëren! Maar dan wel met home made pindasaus 😉

 • Beantwoorden Anne 17/04/2017

  Heb je pindasaus gisteren gemaakt voor bij de nasi en mijn vriend die normaal absoluut GEEN pindasaus lust schepte nog een keer op! Dat zegt wel wat;)

 • Laat een reactie achter