De boeken in mijn koffer


Wanneer dit artikel online komt, lig ik op een Grieks strandbedje. Ik schreef dit artikel al vooruit en had het ingepland 🙂 (later heb ik er nog wel wat foto’s en een aar regels tekst aan toegevoegd).

Ik heb al een tijdje een stapel boeken klaarliggen om te lezen, waar ik thuis helaas de rust niet voor kon vinden om te lezen. Op het moment van schrijven weet ik niet welke boeken ook daadwerkelijk in mijn koffer gaan belanden (iets met inpakstress en niet goed kunnen inschatten hoeveel ruimte/gewicht er nog overblijft…).

Zoals je op de foto al kunt zien, zijn het voornamelijk ‘Selfhelp‘-titels en dit is momenteel ook een fase van mijn leven, waarin ik hier erg behoefte aan heb.
Net als aan mijn vakantie overigens: ik heb nog NOOIT in mijn leven zooooo ongelooflijk hard naar een vakantie gesnakt als nu.

As we speak heb ik even een kleine ‘Summer Break’ van mijn psychische hulpverlening.
In de afgelopen maanden heb ik grote stappen gemaakt met behulp van een psycholoog, coach en intensieve therapie (EMDR). Ik ben er nog niet over uit wat ik hierover wel en niet wil gaan delen op mijn blog, want het is allemaal behoorlijk privé en het gaat ook niet alleen mij aan (heb ook de privacy van andere mensen te respecteren).

Maar met de positieve ontwikkelingen (die er gelukkig ook zijn!) wil ik wel iets doen, in de hoop dat ik er anderen ook mee kan helpen en/of/juist dat ik er voor mezelf een positieve draai aan kan geven.

Maar zover ben ik nu dus nog niet en hier ga ik dan ook geen beloftes over doen: het gaat zoals het gaat 🙂 

Steeds Leuker

Dit boek heb ik al een aantal maanden in huis. Ik begon er enthousiast aan en was binnen no-time al op pagina 75 aangekomen, totdat er weer iets tussenkwam en ik vervolgens wekenlang mezelf geen moment gunde om verder te lezen.

Doodzonde, want dit boek is (zover ik tot nu toe gelezen heb) erg pakkend en geen moeilijke of zware kost.

steeds leuker

De auteur (Jelle Hermus) ken je misschien wel van de website SoChicken.nl en ik vind dat Jelle een erg prettige, heldere en toegankelijke schrijfstijl heeft.
Totaal niet zweverig, maar juist praktisch, laagdrempelig en voor iedereen toepasbaar. Je hoeft dus geen psychologie gestudeerd te hebben om te begrijpen wat hij uitlegt. En wanneer hij iets uitlegt, dan is het grappig en lekker in eenvoudige Jip & Janneke-taal voor ons, gewone stervelingen.

Als je mijn stories op Instagram hebt gevolgd afgelopen week, dan heb je het boek al (dubbelgevouwen en onder het zand, kuch: sorry Jelle….) een paar keer voorbij zien komen. Wie weet volgt er nog een boekreview 🙂

BONUSTIP: schrijf je ook in voor de SoChicken nieuwsbrief. Ik lees ‘m regelmatig en vind er vaak bruikbare tips of filmpjes in, waar ik op dat moment écht wat aan heb!

Titel: Steeds Leuker
Auteur: Jelle Hermus
Prijs: €20,-

Kleurboek voor volwassenen

Eén van mijn neefjes (die ook mee is op deze vakantie) heeft mij een tijdje geleden op een familiefeestje weer aan het kleuren gekregen.
Het was toen zo fijn om samen ergens afgezonderd (van de feestdrukte) te zitten en gewoon lekker met een leeg hoofd en een doos kleurpotloden bezig te zijn.

Geen moeilijke gesprekken, geen verplicht sociaal gedoe (hoewel: eigenlijk ben je heel sociaal juist, als je kinderen op een feestje entertaint, niet?!), gewoon gezellig, grappig en eigenlijk ook wel een beetje mindfull.

kleurboek

kleurboek

kleurboek
Kleurboeken voor volwassenen zijn tof, omdat er wat meer uitdaging in zit dan in de peuterkleurboeken (met grotere in te kleuren vlakken) voor mijn dochter.
En als je net als ik op vakantie gaat en tijd doorbrengt met een zesjarig kind, dan voelt hij/zij zich supergroot omdat het geen kinderkleurboek is:

kleurboek

Heerlijk om in de heetste uurtjes van de dag wat schaduw op te zoeken en gewoon lekker een beetje doelloos te kleuren met een groot glas versgeperste sinaasappelsap.
Ook fijn om thuis in je up (of op verjaardagen samen met kinderen) te doen 🙂

Titel: Kleurboek voor volwassenen
Auteur: check Bol.com of loop een filiaal van Xenos of Action binnen
Prijs: varieert van €2,- tot €15,- 

Careergasm

Het boek Careergasm is uitgebracht in november 2017 en ligt ook al een tijdje op mijn stapel met must reads.
De auteur belooft No-nonsense advies voor mensen die iets willen veranderen op werkgebied.

careergasm

“Een careergasm krijg je als je werk goed voelt. Echt goed. Zoals een Marvin Gaye-liedje. Alsof jij en je baan voor elkaar gemaakt zijn.

Maar hoe krijg je jouw mojo terug als je vastzit in een liefdeloze relatie met je baan? Dit boek is speciaal voor mensen die een andere baan zoeken, of die wat willen veranderen in hun huidige baan. Grappig, praktisch en liefdevol: dit boek voelt tegelijkertijd als een warm bad en een schop onder je kont.”

 

Dit boek staat momenteel niet bovenaan op mijn lijst om te lezen, maar het lijkt me wel erg interessant en een fijne checklist om te kijken of ik het inderdaad goed heb ingericht voor mezelf of dat er nog verbeterpunten zijn.
Zelf heb ik het afgelopen jaar behoorlijk wat veranderingen doorgevoerd op werkvlak die voor mij heel goed voelden (zoals een nieuwe layout van de website en een ander logo).

Voor mij was het in moeilijke tijden op andere vlakken erg fijn om te ervaren dat ik nog steeds heel (HEEL) veel plezier uit mijn blog haal en het heeft me ook veel ritme en regelmaat gegeven.
Ik kan het me ook goed voorstellen dat wanneer je erg ongelukkig bent met je werk, dat dit een grote weerslag heeft op je privéleven of mentale gezondheid. Dus: wellicht een aanrader voor sommige lezers om deze titel op je leeslijst te zetten!

Titel: Careergasm
Auteur: Sarah Vermunt
Prijs: €20,-

Fuck the Quarterlife Crisis

Net als eerdergenoemd boek van Jelle, staat ook dit boek van één van mijn favoriete bloggers (Femke van Youniqueblog.nl) al tijden op mijn lijstje om van voor naar achteren te lezen en ik heb het de afgelopen maanden regelmatig met me meegesleept:

fuck the quarterlife crisis
Foto: Femke’s boek op een kleedje bij een heerlijk duinmeertje. Helaas blijkt lezen op een strandje in combinatie met een ongeleid projectiel peuter zonder zwemdiploma echter een Mission Impossible.

“Twintigers maken in hun eerste volwassen decennium veel levensbepalende keuzes. Keuzestress, prestatiedruk en chronische twijfel zijn dan ook nooit ver weg. Niet gek dat het aantal twintigers met een burn-out bijna net zo hard stijgt als het aantal filters dat wordt gebruikt om elkaar online de loef af te steken.
‘Druk zijn is succesvol’ en ‘middelmatigheid is falen’ (toch?), dus de druk lijkt groter dan ooit. En dan heb je ineens een echte dip te pakken: de quarterlife crisis.

In Fuck the quarterlife crisis gaat Femke, twintiger én ervaringsdeskundige, in vier overzichtelijke thema’s – social media, succes, relaties en geluk – op zoek naar antwoorden op moeilijke vraagstukken en uitdagingen waar twintigers mee worden geconfronteerd.
Inzichten van verschillende experts, coaches, wetenschappers en ervaringsdeskundigen vullen Femkes eigen verhaal aan. Want: waarom lijkt het alsof anderen hun shit op orde hebben terwijl jij het niet eens voor elkaar krijgt om je beha bij je onderbroek te matchen?

Het resultaat is een praktische life guide met een knipoog voor twintigers, die bol staat van de herkenbare persoonlijke anekdotes, tips en inspirerende verhalen om succes, geluk en (bovenal) jezelf te vinden.
Geschreven voor iedere twintiger die meer op schema loopt met het bingewatchen van haar favoriete serie dan qua leven.”

In één van de hoofdstukken staan leuke anekdotes van dames die de twenty-something fase al achter de rug hebben. Hen is gevraagd wat zij graag tegen zichzelf hadden willen zeggen of twintigers van nu zouden willen meegeven:

fuck the quarterlife crisis

Op bovenstaande foto een slim advies van een niet nader te noemen blogger, van wie ik uit betrouwbare bron heb vernomen dat zij zelf haar shit ook niet altijd op orde heeft.

Zoals ik al schreef moet ik het boek nog helemaal lezen, maar ik heb er al wel doorheen gebladerd en Femke een digitaal applausje gestuurd.
Het boek is geschreven in de stijl van Femke’s blog, en van alle bloggers die ik ken en volg, vind ik haar schrijfstijl toch wel jaloersmakend goed, scherp en grappig.

Titel: Fuck the quarterlife crisis
Auteur: Femke Kamps
Prijs: €14,95

Pick One

Dit boek is geen zware kost: het is niet eens leesvoer 🙂
Het is wel een erg tof boek om mee te nemen naar een BBQ-feestje (of in mijn geval: vakantie) met fijne vrienden of familie.

Tegenwoordig worden we op social media doodgegooid met quotes en ‘men vindt daar wat van’. Ik moet zelf soms een binnensmonds braakje onderdrukken als ik een quote op Facebook of Instagram voorbij zie komen, maar het gebeurt ook wel eens dat een spreuk me positief verrast omdat het precies was wat ik op dat moment even moest horen.

pick one

De ene quote is de andere niet (om er maar meteen een cliché in te gooien) en dit boek speelt daar leuk op in.
De auteur heeft verschillende uitspraken van ‘Grote Namen’ (varierend van beroemde filosofen tot Kim Kardashian) over eenzelfde onderwerp tegenover elkaar gezet.
Dit levert (in goed gezelschap en met een fles wijn) leuke gesprekken en inzichten (over elkaar en jezelf) op. Ik vind het een leuk boek om cadeau te geven (of om op je eigen verlanglijstje te zetten)!

pick one

BONUSTIP: In 2016 begon Inge het populaire Instagram-account @PickOneQuotes waar ze om de dag een nieuwe quotebattle plaatst.
Haar volgers kunnen kiezen met welke quote ze het eens zijn en met elkaar in discussie gaan.

Titel: Pick One
Auteur: Inge van Prooijen
Prijs: €15,-

Je bent wat je doet

Dit boek staat al een aantal jaren in mijn kast en lonkt regelmatig naar me, wanneer ik Netflix en een breiwerk verkies boven neerploffen op de bank met een boek.
Ook aan dit boek ben ik een paar jaar geleden enthousiast begonnen, voordat er weer iets tussenkwam en… ik val in herhaling 🙂
Dit is een gedragspatroon dat ik graag zou willen veranderen en ik hoop dat dit boek me erbij kan helpen.

je bent wat je doet

“Wie kent het niet: je neemt je iets voor en er komt niets van terecht. We willen wel, een betere versie van onszelf is heel dichtbij, maar het komt er niet van. ‘Later’, zeggen we dan. En we sjoemelen vrolijk door.
Roos Vonk legt uit hoe dit komt en wat je eraan kunt doen. Op vlotte en toegankelijke wijze, met humor en veel voorbeelden, laat ze zien hoe we onszelf op vele manieren in de weg zitten. Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek en haar ervaring als coach en trainer maakt ze inzichtelijk hoe je tot gedragsverandering kunt komen.
Als leesboek biedt ‘Je bent wat je doet’ een boeiende kijk op de kronkels van de mens, maar het is ook een werkboek met tips en opdrachten om het beste uit jezelf te halen.”

Ik heb veel goede dingen over dit boek gehoord en ik volg Roos Vonk ook enthousiast op Twitter (LOVE her!). Ze heeft ook meer titels uitgebracht (allemaal in kleuren en stijlen die mij heel erg aanspreken):

Over dit boek (waar ik dus weer opnieuw aan moet beginnen) heb ik slechts één kritisch voetnootje:

je bent wat je doet

Hoeveel ik ook van kleur houd, dat er al passages gemarkeerd (of onderstreept) zijn of sommige woorden in een contrasterend kleurtje gedrukt zijn, vind ik een tikkeltje afleidend. Ik markeer en doodle namelijk liever zelf in een boek de zinnen die voor mij van toepassing zijn.
Minor detail, want het ziet er wel heel leuk uit 🙂

Titel: Je bent wat je doet
Auteur: Roos Vonk
Prijs: €18,50

Een pleidooi voor verveling

De titel van dit boek sprak me meteen aan, maar het is misschien een tikkeltje ironisch om mee te nemen naar een Grieks strandbed waar ik als voornaamste doel ‘tot vervelends toe vervelen’ heb 🙂
Wellicht dat het (voor mij) beter is om te lezen wanneer de dagelijkse routine en verplichtingen weer de overhand krijgen en je van jezelf weer zoveel ‘moet’.

pleidooi voor verveling

“Manoush Zomorodi, bekend van de podcast Note to Self, ging met tienduizenden luisteraars de uitdaging aan hun telefoongebruik drastisch te verminderen, zodat ze door een gezonde dosis verveling weer creatiever zouden worden.

Een pleidooi voor verveling bouwt verder op dit experiment en laat ons nadenken over ons leven in deze digitale wereld. Het boek laat zien wat er met onze hersenen gebeurt als we eens helemaal niets doen. Door middel van praktische stappen helpt het je minder drukte en meer helderheid in je werk en leven te ervaren.”

Ik ben erg nieuwsgierig naar dit boek, want net als vele anderen raak ik ook wel eens overprikkeld in deze digitale wereld en heb ik het gevoel dat er 932 tabbladen tegelijk aanstaan in mijn hoofd.
In mijn ervaring krijg ik de meeste inspiratie, rust en nieuwe ideeën, na het doelloos inkleuren van een kleurplaat of een beetje gedachteloos breien tijdens het kijken van een film. Ik ben benieuwd of dit boek me nog meer nieuwe en fijne inzichten gaat opleveren!

Titel: Een pleidooi voor verveling
Auteur: Manoush Zomorodi
Prijs: €20,-

   

Hebben jullie al titels van dit lijstje gelezen?
Laat me weten wat je ervan vond!
Welke boeken nemen jullie mee op vakantie?
Klik HIER voor meer titels die op mijn favorietenlijstje staan.

5

Reader Interactions

Comments

 1. Pick one! Die wil ik hou er van ,en Het boek van Roos Vonk maakt mij ook nieuwsgierig.
  EMDR daar heb je wat aan!! Hier in ons gezin toegepast wat een prachtig iets is dat. In de periode dat wij dat nodig hadden was er een verplicht half uurtje kleuren en weet je doe t nog steeds regelmatig( vaak op vakantie) en wissel het af met dot to dot tekenen. Door jou nam ik story-tel dat heeft mij door heel wat slechte nachten gesleept!Terwijl ik een echte lezer ben. Love books. Go Girl🌶.liefs Anita

  • EMDR is mega-intens, maar wel echt doeltreffend en effectief.
   Storytel was voor mij ook echt een uitkomst tijdens slapeloze nachten. Bijna jammer dat ik geen hond heb om dagelijks uren mee te wandelen terwijl ik een boek luister 😬

 2. Hey Maris, spannend dat je zo bezig bent met een psycholoog. Dat is vast niet altijd leuk, sterkte…

  Toffe titels op deze lijst, dat boek met die quotes ga ik denk ik ook eens kopen!

  • Dank je wel ❤️ In het begin was het moeilijk, maar het voelde al vrij snel heel fijn om écht aan de slag / de confrontatie aan te gaan. Ik wil/ga er nog over schrijven, wordt vervolgd 😘

 3. Steeds Leuker is zo leuk! De rest ken ik nog niet, maar maakt me wel nieuwsgierig. Roos Vonk volg ik ook graag op Twitter 🙂

 4. Geen een en ik ga ze ook niet lezen ook. Ik ben niet van de zelfhulpboeken en hou niet van spiritueel gezever. Heb je het te druk: ga dan vooral niet zo’n boek lezen, dat is mijn mening. Maar ieder z’n ding en ze zien er leuk uit. Hopelijk heb je er iets aan. Een gewoon leuk of spannend boek lezen, helpt mij meer ontspannen, zeker op vakantie.

 5. Ik heb dus een tijd geleden van die kleurboekkaarten bij Action gekocht en was er al heel enthousiast aan begonnen toen er iets tussenkwam en ik alles weer stof liet vangen. Ik snap wat je bedoelt met dat kleuren, want daar kocht ik het ook voor: even nergens aan hoeven denken behalve over de kleuren en patronen in je boek of kaartenboek.

 6. Wat een leuke lijst met boeken. Ik ben dol op zelfhulpboeken en heb er ook veel van in de kast staan! Ik heb een paar van bovenstaande boeken gelijk gereserveerd bij de bibliotheek! Thanks for sharing! En veel succes en sterkte met je herstel. Zelf ben ik ook door een heel moeilijke periode gegaan waarin ik ook hulp en medicatie heb gehad om er bovenop te komen en juist in die periodes vond ik selfhelp boeken en podcasts e.d. fijn ter ondersteuning. Take care..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *