31/05/2016 | 13 reacties

Colourful Confetti Cake

taart-kleur
Ik geloof niet in moeilijk doen, als het ook makkelijk kan. En uit ervaring weet ik dat taarten bakken behoorlijk stressvol kan zijn. In mijn geval is het negen van de tien keer een dikke vette Pinterest desillusie met een kleine inzinking of hyperventileren tot gevolg.
Nee ik overdrijf niet. Het is gewoon superk*t als je in je hoofd een bepaald beeld hebt, of op Pinterest of in een blog leest dat het ‘easy peasy’ is en jouw shit brandt vervolgens aan, stort in of smelt.

In de week van Norah’s verjaardag had ik geen tijd of zin in de stress van uitgebreid bakken en nieuwe recepten uitproberen.
Maar een kinderverjaardag (en zeker een allereerste!!!) moet nou eenmaal gevierd worden met een vrolijke taart, vind ik.
Ik wilde er dus wel iets speciaals van maken, maar dan zonder te hyperventileren.

Echt, ik heb wat gehyperventileerd door taartstress. Lees maar terug over de verjaardagstaartengekte van de afgelopen tien jaar en Mika’s Pacman taart. Ik voel spontaan een adertje in mijn oog springen als ik hieraan terugdenk.

Mocht je nou trouwens heel erg tegen het gebruik van pakjes, zakjes, kunstmatige toevoegingen en kleurstoffen zijn: LEES DAN VOORAL NIET VERDER!
Deze how to is namelijk zo onverantwoord als de pest, maar een gegarandeerde hit op ieder kinderfeestje en stressvrij voor de maker/beginnende koekenbakker.
En dat is ook wat waard, dus: something’s gotta give.

In deze post deel ik veel foto’s en uitleg om het simpel en stressvrij te houden. Serieus: iedere dummy kan dit. Ja, ook jij.
Als ik het kan, kan jij het ook.
Ik laat je ook zien wat er een beetje mis ging en hoe ik dit heb opgelost. Echt: easy does it!

Wat heb je nodig?

ingredienten taart

1 pak taartmix of cakemix naar keuze + de ingrediënten die vermeld staan op de verpakking
❤ Springvorm, mixer, spatel, taartzaag of groot scherp mes.
❤ Decoraties, zoals een cijferkaarsje, eetbare confetti of sprinkles.

taart-roomkaas-kleuren

Potje jam in een smaak naar keuze (ik gebruikte marmelade)
Optioneel: 1 flesje smaakstof of een klein busje poedersuiker (Ik gebruikte een paar druppels speciale olie met sinaasappelsmaak, dat ik kocht bij een taartenspeciaalzaak)
2 pakjes naturel roomkaas
❤ 3 flesjes kleurstof (Ik gebruikte paars, roze en geel. Je kunt dit bij een taartenspeciaalzaak kopen, maar bijvoorbeeld ook bij de Xenos.)

Hoe maak je het?

Op de verpakking van je taartmix staat wat voor maat springvorm je nodig hebt. In mijn geval was dit er eentje met een doorsnede van 24 cm.
Ik heb echter twee verschillende formaten gebruikt (één van 20 cm en één van 15 cm doorsnede) en hier het beslag over verdeeld.

taart-springvorm-bakpapier

Wanneer je deze springvormen goed invet en de randen beplakt met bakpapier dat wat boven de rand uitsteekt, heeft het beslag meer ruimte om hoger te rijzen.
Je hoeft dus niet bang te zijn dat je dan twee te kleine of te platte biscuits hebt!

Ik vond de twee verschillende groottes een leuk effect omdat ik met drie verschillende kleuren heb gewerkt. Maar een hoge taart van één grootte is net zo leuk natuurlijk en heeft minder kans om te mislukken.

Heb je twijfels? Bij twijfel NIET doen! Keep it simple 🙂

taart-wolken-dr-oetker

De Wolken bakmix van Dr Oetker bestaat uit twee soorten beslag die je met een vork moet mengen voor een soort ‘marmer effect’.
Als dit te ingewikkeld klinkt voor je, dan kies je natuurlijk gewoon lekker veilig voor een simpele vanille of chocolade mix. Houd het vooral makkelijk!

taart-biscuits-afkoelen

Als je net als ik met twee verschillende formaatjes aan de slag gaat, check dan regelmatig in de oven of de kleinste niet aanbrandt. Steek er met een satéprikker in: wanneer deze er weer schoon uitkomt, dan is het gaar.

Het kleine biscuit kwam bij mij mooier uit de oven dan de grote. Maar dit is niet erg, want hier zie je niets meer van wanneer je met de decoraties aan de slag gaat.

taartbiscuit-snijden

Laat de biscuits goed afkoelen, voordat je ze doormidden snijdt. Een taartzaag is handig, maar als je die niet in huis hebt, ga dan voorzichtig te werk met een scherp kartelmes.

Als je één hoog biscuit hebt, is het ook leuk (en lekker) om deze in drie delen te snijden en dus twee lagen met jam te besmeren. Het eindresultaat is dan minder droog en smaakvoller.
En je taart is ook meteen een stukje hoger, wat er weer leuker uitziet!

taart-vullen

Besmeer de onderste delen met jam en leg dan de bovenkant er weer terug op.
Ik koos voor marmelade om de taart mee te vullen. Ik vind een frisse sinaasappelsmaak namelijk een goede combi met zowel chocolade als vanille, wat de smaken zijn van de cakemix die ik heb gebruikt.

Mocht jij nou kiezen voor een chocolade taartmix, dan is kersenjam een lekkere combi. Rood (kersen of aardbeien) doet het ook goed op foto’s en geeft een leuk effect na het aansnijden.
Maar doe vooral wat jij lekker vindt of vraag het feestvarken naar zijn/haar wensen.

taart-biscuit-stapelen

Als je biscuit weer opgestapeld is, dan kun je aan de slag met het leukste gedeelte:

taart-roomkaas-op-smaak-brengen

Verdeel de twee bakjes roomkaas over drie kommetjes en druppel hier de drie verschillende kleurstof in. Ik voegde aan ieder kommetje ook een druppeltje sinaasappel smaakstof toe.
TIP: Je kunt in plaats van een smaakje ook poedersuiker toevoegen.

Taarten worden vaak afgesmeerd met roomboter of een botercrème, maar ik vind dit zo’n kleffe, vette en zoete hap. Roomkaas vind ik neutraler en minder heftig smaken.
Je kunt dit net als boter ook luchtig kloppen en het wordt mooier hard dan boter.

Maar hee: als jij liever met boter aan de slag gaat, vooral doen natuurlijk! Je kunt ook boter en roomkaas mixen.
Persoonlijk vind ik de taart al zoet genoeg, dus gebruik ik liever geen boter(crème).

taart-roomkaas-kleurstof

Met een vork mix je iedere kleur tot het egaal is. De roomkaas wordt ook een beetje vloeibaar, dit is niet erg, want daardoor kun je het makkelijker uitsmeren.

taart-stapelen-kleuren

Met drie kleine mesjes, heb ik per biscuitlaag bepaald waar welke kleur moest komen:

taart-smeren

Breng per kleur een flinke laag aan en ga lekker ‘metselen’ en smeren.
Het hoeft niet netjes, mag lekker dik gesmeerd en het is leuk als kleuren een beetje in elkaar overlopen voor een mooi ombre effect.

taart-afgesmeerd

taart-afgesmeerd-close-up

Raak niet in paniek door de vloeibare look, echt: dit komt goed wanneer het even in de koelkast heeft gestaan!
De vloeibaarheid is wel perfect om (eetbare) confetti of sprinkles over te strooien, want het blijft meteen plakken:

taart-af

taart-confetti-close-up

colorful cake

taart-kleurrijk-confetti

colourful-confetti-cake
Kaarsje en een taarttopper erop en tadaaa: klaar!
De Mini Vlaggenlijn maakte ik zelf van twee satéprikkers, een stukje touw en een paar stukjes masking tape.
Dit is echt heel simpel om te maken en kun je dus eenvoudig in de stijl en kleuren van je taart aanpassen.

Er ging ook nog wat mis… Maar ik heb tips!

Ik maakte de taart af op zaterdagmiddag 16:00 en haalde ‘m op zondagmiddag 13:00 uit de koelkast. Toen trof ik het zo aan:

taart-scheurtje

De roomkaas was al aardig in het biscuit getrokken en wat aan het uitharden. Daardoor ontstonden er wat vlekken en scheurtjes.
Ook zie je dat de kleuren wat donkerder zijn, dan de dag ervoor.

Bijna 24 uur in de koelkast, is dus eigenlijk te lang en raad ik je dan ook af om te doen.
Wil je een wat vloeibaarder laagje, breng de roomkaas dan een paar uur voor het serveren aan.
Vind je donkere kleuren mooi? Meng de kleuren dan een dag van tevoren, dek de schaaltjes goed af met huishoudfolie en bewaar ze in de koelkast.

Je kunt ook wat gemengde kleurtjes achter de hand houden, voor last minute reparatiewerk.
Maar wat ik altijd doe in zo’n geval is:

taart-extra-confetti

ADD MORE CONFETTI!
And it never happened 😉
Sowieso is confetti strooien het antwoord op veel andere belangrijke levensvragen.

En zo zag de taart eruit na het zingen, uitblazen van het kaarsje en aansnijden:

taart-aangesneden
Hij was erg yummy!

Nou, dit was niet heel moeilijk, toch!?
Maken jullie ook wel eens zelf taarten of koop je ze liever?

Ga je aan de slag met een recept of DIY van mijn blog? DO let me know!
Deel er een foto op mijn Facebookpagina, tweet het naar @MarisMariaRenne of deel je foto op Instagram met de HASHTAG #HareMaristeit
Wie weet verschijnt jouw foto in een volgend artikel met lezersfoto’s 🙂

 

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

13 reacties

  • Beantwoorden Marije 31/05/2016

    Geweldige taart! Ik met mijn 37 zou daar al blij van worden.

    Ik ben geen taartenmaakster of bakster, ik krijg er al de zenuwen van als ik het recept bekijk. Maar wie weet .. ooit

  • Beantwoorden Monique | WritingMonique 31/05/2016

    Oeh! Dit ziet er lekker uit, en zo vrolijk!

  • Beantwoorden Tanja 31/05/2016

    Wat een super leuke taart!
    Hier word je toch blij van :D. Ik zeg goed gelukt en confetti is altijd de oplossing.
    Ik denk helaas te vaak te moeilijk en ingewikkeld bij het maken/bedenken van taarten.
    Ik moet ook maar eens “Keep it simple” in mijn achterhoofd houden. Vaak vind ik het ook hoe minder ingewikkeld de taart eruit ziet hoe leuker hij is.
    Ik bak geregeld taarten voor en vind dit ook echt super leuk om te doen. Op mijn facebook deel ik al mijn creatieve baksels 😉

  • Beantwoorden Anouk 31/05/2016

    De taart ziet er mooi uit, maar wel enorm zoet haha! Leuk voor een verjaardag van een kind 🙂

    • Beantwoorden Maris Maria Renne 31/05/2016

      Ongelooflijk zoet ja! Daarom gebruikte ik ook roomkaas i.p.v. boter en een frisse marmelade. Als ik een botercrème met poedersuiker had gebruikt en een mierzoete vulling van chocolade of zoete(re) jam, dan was er echt tandsteen afgebrokkeld 😉

  • Beantwoorden Roos 31/05/2016

    Ooohhh, het is dus makkelijker dan het leek. 😛 Ik heb afgelopen weekend ook nog een taart gebakken. Een frambozencheesecake, first time. Het resultaat was erg lekker, maar vriendlief en ik waren iets te voorbarig met het aansnijden van de taart. Doordat hij 1 uur in de over moest, had de taart veel tijd nodig om af te koelen zodat de roomkaas (en crème fraiche) weer konden opstijven. Dus, omdat de buitenkant stevig was, dachten wij dat ie eetbaar was. Resultaat: de binnenkant van de taart stortte in en liep uit. Gelukkig deed dat niets af aan de smaak, haha. 🙂

    • Beantwoorden Maris Maria Renne 31/05/2016

      Ah, frambozencheesecakemousse (mooi woord voor galgje) is ook lekker 😉
      Maar ik ken die teleurstellingen. Dan lijkt alles gelukt te zijn, ben je nog helemaal onder de indruk dat er niets is aangebrand en al je vingers er nog aanzitten en dan snijd je het aan en PATS. Pinterest desillusie.

      • Beantwoorden Roos 31/05/2016

        Haha zeker een mooi, en lekker klinkend, woord. 😛 En inderdaad. Gelukkig hadden wij een foto gemaakt voor het aansnijden. Pinterest proof! Of Instawaardig, in mijn geval. 🙂

        • Beantwoorden Maris Maria Renne 01/06/2016

          Precies! Bloggers be like: ‘Picture, or it didn’t happen’. En dat het na het maken van de foto uit elkaar viel, blijft meestal geheim 😉
          Hoewel: ik deel de fails wel op mijn blog, maar niet op Insta haha

  • Beantwoorden Lonneke 01/06/2016

    Heel tof. Ik ga dit denk ik met de tweede verjaardag van mijn oudste doen. Ik vind roomkaas ook veel lekkerder dan botercrème.
    Het ziet er heerlijk feestelijk uit!

    • Beantwoorden Maris Maria Renne 01/06/2016

      Confetti is het antwoord op alles 😉
      Confetti en sprinkles: works every time.
      Ik houd ook echt niet van zo’n dikke laag boterhap, die taarten zijn al zoet genoeg zonder.

  • Beantwoorden Linda 01/06/2016

    Je hebt er werkelijk waar een kunstwerk van gemaakt! Hij is zo onwijs leuk geworden. Had ik maar zo’n mooie taart gehad op mijn eerste verjaardag <3

  • Laat een reactie achter