Brownietaart met Warme Kersen en Mascarpone

brownietaart met mascarpone en warme kersen Allerhande Kerstbox
HO HO HO! Ik kwam gisteren al een beetje in de decembersfeer toen ik deze taart bakte en decoreerde samen met mijn zoon. Mijn inmiddels alweer bijna elfjarige zoon, maar hee: je bent nooit te oud om een chocoladetaart te bakken!
Of om de schalen met beslag en de lepels, spatels en gardes af te likken. You only live once: lick the bowl!

Deze Brownietaart met warme kersen en mascarpone is het dessert uit de Allerhande Kerstbox 2016 waarvan ik alvast een voorproefje heb gekregen. En natuuuuuuuurlijk deel ik dit (overigens erg makkelijke!) recept met jullie.

Ik vond ‘m wel best wel machtig en ik kan me ook goed voorstellen dat je na een viergangen kerstdiner een beetje vol zit. Kleine puntjes snijden dus en wie weet blijft er wat over voor je ontbijt op Tweede Kerstdag 😉

Ingrediënten

  • 125 gr boter + extra om in te vetten
  • 1 vanillestokje
  • 200 gr pure chocolade 85%
  • 3 eieren
  • 150 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 1 bakje mascarpone
  • 1 pot kersen zonder pit op siroop (350 gr)
  • snufje zout
  • 2 el bloem
  • 1,5 el maizena

OVERIG: Springvorm met anti-aanbaklaag en een doorsnede van 20 cm, bakpapier en een mixer.

brownietaart-ingredienten

 

Hoe maak je het?

STAP 1: Verwarm de oven voor op 170℃.
Vet de bodem en rand van de springvorm in met boter en bekleed de bodem van de vorm met bakpapier.
TIP VAN MIJ: ik leerde tijdens een workshop cheesecakes bakken met Miljuschka Witzenhausen dat je de zijkanten óók met bakpapier moet bekleden voor een mooier resultaat!

STAP 2: Snijd het vanillestokje open en schraap met een mespunt het merg eruit.
Smelt de boter in een steelpan.
Hak ondertussen de chocolade in stukjes.
Neem de pan van het vuur, voeg de chocolade toe en laat in de boter smelten.

STAP 3: Doe ondertussen het vanillemerg en de eieren in een grote kom en klop met de mixer in 5 minuten licht en luchtig.
Voeg al mixend de basterdsuiker toe door deze aan de rand van de kom erbij te voegen.
Mix 3 minuten tot het mengsel stijver wordt.
Meng 4 eetlepels mascarpone erdoor.

brownietaart-kers

STAP 4: Roer de gesmolten chocolade, bloem en een snufje zout door het eiermengsel.
Schenk dit beslag in de springvorm en bak circa 45 minuten* in het midden van de oven.

*De aangegeven oventijden zijn bedoeld voor een elektrische oven. Het zijn indicaties, de exacte bereidingstijd varieert per oven.

STAP 5: Neem de taart uit de oven, zet op een rooster en laat 15 minuten afkoelen.
Verwijder de rand van de springvorm en laat de taart in 45 minuten helemaal afkoelen.

STAP 6: Meng voor serveren de maizena met 1 eetlepel water.
Doe de kersen met siroop in een pan en meng de maizena erdoor.
Verwarm op laag vuur en laat in 5 minuten binden.

STAP 7: Verdeel de rest van de mascarpone over de taart en schep er een paar eetlepels kersensaus over.
Serveer de rest van de saus er apart bij.

brownietaart-kers-mascarpone
[bctt tweet=”Recept voor Brownietaart met warme kersen en mascarpone uit de AH Kerstbox 2016!” username=”MarisMariaRenne”]

Maak je een DIY of recept van mijn blog?
Deel er een foto van op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tweet het naar @MarisMariaRenne
Deel je jouw foto op Instagram? Gebruik dan de hashtag #HareMaristeit of tag @hare_maristeit in je foto.
Wie weet verschijnt jouw foto met credits in een volgend artikel met lezersfoto’s!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

10 reacties

  1. De combi van kersen en chocolade is onweerstaanbaar dus dit ga ik onthouden voor kerst. Of gewoon voor een verjaardag haha 😉
    Benieuwd wat er nog meer in de AH kerst box zit, wel handig: scheelt weer boodschappen doen in de drukste tijd van het jaar.

    1. Oh, zeker een heel leuk idee! Voor een kerstdessert zou ik dan de rand dippen in rood-witte sprinkles en er een candy cane stokje aan hangen 🙂
      Lijkt me wel een rotklus om af te wassen haha

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Maris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret