Broodje Spinazie, Mozzarella, Avocado & Sambal Badjak

broodje spinazie mozzarella avocado sambal badjak

Toen ik in 2002 van Breda naar Haarlem verhuisde, leerde ik direct in mijn allereerste week Sarah kennen. Zij is tot de dag van vandaag nog steeds mijn beste vriendin!
We werkten samen in een klein restaurantje waar maximaal twee tafels per avond bezet waren, dus binnen no-time wisten we alles van elkaar en hadden we de grootste lol.

Sarah nam mij meteen mee op sleeptouw en liet mij de leukste spots en shops van Haarlem zien.
Daar was ik haar zo dankbaar voor, want ik kende nog helemaal niets of niemand in mijn nieuwe woonplaats.
Tegenwoordig zijn de rollen trouwens omgedraaid.
Sinds Sarah Haarlem heeft verlaten voor een omliggend dorpje, moet ze altijd aan mij vragen waar ze moet zijn 😉 .

De allereerste lunchroom waar Sarah mij in 2002 mee naar toe nam, was ‘Het Steegje’ in de Paarlaarsteeg. Sarah drukte mij op het hart dat het broodje Spinazie #2 het lekkerste broodje van de kaart was.
Zoals de naam al doet vermoeden is er ook een Spinazie #1 (en ook een #3 en #4), maar deze vinden wij het lekkerst. Het is een gegrild broodje met spinazie, mozzarella, rode pesto, avocado, pijnboompitten en sambal badjak.
de overkant buitenkant
Dit was inderdaad een verrukkelijk broodje en ik heb slechts één keer iets anders van het menu besteld, en daar had ik ook meteen spijt van. Niet dat dit niet lekker was, maar ‘Het Steegje’ en Spinazie #2′ waren vanaf het eerste moment voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Het Steegje is al sinds 1985 een begrip bij echte Haarlemmers. Het was dan ook even wennen toen de lunchroom verhuisde naar het pand aan de overkant en ook nog eens van naam veranderde. Het heet sinds 2007 dan ook ‘De Overkant‘.

Ondanks de andere locatie, is er van binnen niets veranderd. Er hangt nog steeds een ongedwongen sfeer en er werkt nog steeds supergezellig personeel.
Van de gegrilde broodjes spinazie zijn inmiddels vijf verschillende variaties op de menukaart gezet, maar wij blijven zweren bij nummer 2!

broodje spinazie mozzarella rode pesto pijnboompitten avocado sambal badjak

Sinds ik zwanger ben, ben ik al twee keer naar de Overkant gerend voor een broodje Spinazie #2.
Afgelopen week werd ik zelfs een keer om 05:00 wakker en lag ik uren naar het plafond te staren, terwijl ik visualiseerde dat ik de Overkant binnenliep en een broodje Spinazie #2 bestelde.

Dat heb ik die dag ook niet meer uit mijn hoofd kunnen zetten en heb ik dus ook gedaan.
Ik zat zo ongelooflijk stikgelukkig helemaal in mijn up aan een tafeltje te genieten van mijn broodje sentiment!

de overkant binnen

Om nu een paar keer per week naar de Overkant te gaan voor mijn much needed broodje Spinazie #2-shot is ook weer zoiets, maar blijkbaar heeft de baby hier nu behoefte aan.

Daarom riep ik de hulp in van mijn bestie Sarah, om onze geliefde Spinazie #2 te hacken.
Sarah is namelijk ook nog eens een pro in de keuken en gespecialiseerd in vega en vegan recepten en patisserie, kijk maar eens op haar zojuist gelanceerde nieuwe blog.

Ingrediënten + How To, voor TWEE Broodjes Spinazie #2 van ‘De Overkant’

  • 2 broodjes naar keuze
  • 1 avocado
  • 1 bol mozzarella
  • flinke eetlepel rode pesto
  • Sambal Badjak
  • gewassen blaadjes spinazie
  • handjevol geroosterde pijnboompitten

Op De Overkant‘s nieuwe menukaart, wordt dit broodje met cashewnoten bereid. Vroeger werd dit met pijnboompitten bereid en dit vind ik ook lekkerder. Maar je kunt dus als je wilt ook cashewnoten gebruiken i.p.v. pijnboompitten.

Hoe maak je mijn geliefde & meest favoriete broodje aller tijden?

Snijd de broodjes doormidden en besmeer alle helften met rode pesto.
Beleg met spinazie, avocado en plakjes mozzarella.
Zet eventjes onder de hete grill tot de mozzarella is gesmolten.
Bestrooi met pijnboompitten en hoeveelheid Sambal Badjak naar smaak.
Mijn smaak momenteel, is een FLINKE lepel sambal.

broodje spinazie 2 stap 1

Heb je geen grill? Beleg dan de bovenste helft van het broodje met de mozzarella en leg deze even in een hete oven tot het gesmolten is. Daarna leg je dit op het onderkantje dat belegd is met de spinazie, mozzarella, avocado, pijnboompitten en sambal.
Indien nodig kun je de broodjes met behulp van een satéprikker netjes bij elkaar houden voordat je ze aan je gasten serveert.

TIP: Ik heb het broodje nu al regelmatig gemaakt en vind het persoonlijk lekkerder om de spinazieblaadjes in een scheutje olie te bakken. Je hebt dan wel meer spinazie nodig, maar het is zeker een lekker(der)e toevoeging aan het broodje, in plaats van rauwe spinazie!

broodje spinazie 2 how to

In Haarlem vind je veel mooie en trendy nieuwe zaken waar je hippe koffies en lunches kunt nuttigen. Toch stuur ik mensen van buitenaf altijd naar ‘De Overkant‘ wanneer ik gevraagd word naar de leukste lunchplek van Haarlem.
Het is hier gezellig knus en relaxt. Ik adviseer mensen wel om iets buiten lunchtijd te gaan, dan is het er niet al te druk en zit je er een stuk rustiger.

Lunchroom ‘De Overkant’ is gevestigd op de Paarlaarsteeg 10. Dit is een zijstraatje van Haarlems drukste winkelstraat, De Grote Houtstraat. Je kunt de lunchkaart HIER bekijken.

broodje spinazie 2

Hebben jullie hier wel eens gegeten? En wat vinden jullie van mijn lievelingsbroodje? Lijkt een ander broodje van de menukaart jullie lekkerder?
Laat het horen in een reactie!

 

Maak je een DIY of recept van mijn blog?
Deel er een foto van op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tweet het naar @MarisMariaRenne
Deel je jouw foto op Instagram? Gebruik dan de hashtag #HareMaristeit of tag @hare_maristeit in je foto.
Wie weet verschijnt jouw foto in een volgend artikel met lezersfoto’s!

 

Bewaren

Bewaren

0

Reader Interactions

Comments

  1. Oh my dat ziet er verschrikkelijk lekker uit! Zo houd ik verschrikkelijk veel van zalm. Verzin daar alle combi’s bij! En ik ben happy!

  2. Ik kwam vroeger vaak bij het Steegje (oh, ik word oud). Bij de Overkant ben ik nog nooit geweest, sterker nog…wist niet eens dat het Steegje verhuisd is…hahaha…schaam! Ik ga ‘m op mijn lijstje zetten…

  3. Yes! Hebbes! Nu het nog klaar maken binnenkort (nog op vakantie) Can’t wait! Manlief is ook erg benieuwd!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *