29/10/2017 | 6 reacties

Shoptip: 7 toffe nieuwe kookboeken van dit seizoen (najaar 2017)

kookboeken najaar 2017

Een nieuw seizoen betekent ook altijd: nieuwe kookboeken!
I Kookboeken.

Mijn spanningsboog is helaas niet hoog genoeg om een heus boek uit te lezen (ik begin er wel vaak aan). Maar gelukkig kan ik heel erg ontspannen van neerstrijken op de bank en lekker bladeren door een kookboek.
Heerlijk om ideetjes uit op te doen en om nieuwe dingen te proberen in de keuken.

Er zijn weer flink wat nieuwe titels verschenen dit najaar en ik bespreek vandaag zeven van mijn favorieten, voorzien van mijn persoonlijke noot en mening.
Misschien staat er een leuke titel voor je tussen om op je verlanglijstje voor de feestdagen toe te voegen?

Superdiners

Ik ben een groot fan van David Bez en ik heb al héél veel gemaakt (en inspiratie opgedaan) uit zijn eerder verschenen boeken Supersalades en Superstarters.

Eén van mijn vriendinnen (een vergevorde keukenprinses) vindt zijn boeken ‘niet echt kookboeken’ maar ik ben er dus werkelijk dol op.
Ik houd nou eenmaal wat koken betreft van simpel en toegankelijk, maar wel mooi, verrassend en uiteraard LEKKER.

superdiners david bez

Superdiners is een leuke opvolger en ik heb al wat bladzijdes voorzien van Post It’s 🙂
Wat ik fijn vind aan dit eenvoudige boek, is dat het je veel inspiratie geeft om zelf mee aan de slag te gaan en met smaken en ingrediënten te experimenteren.

Alle maaltijden in dit boek zijn samengesteld volgens hetzelfde principe: je kiest de basis en vult dit aan met groenten, kruiden of kiemen en een proteïnerijke topping.
De ruim 130 recepten zijn allemaal eenvoudig te bereiden en gezond, voorzien van grote en kleurrijke foto’s en weinig tekst:

superdiners david bez

En veel tekst is er dus ook niet nodig, want de gerechten zijn allemaal supersimpel en spreken voor zich: ie-de-reen kan hiermee aan de slag.
Bij ieder gerecht worden ook alternatieve suggesties gedaan voor bijvoorbeeld wel/geen vlees of om het vegan proof te maken.

Titel: Superdiners (192 pagina’s)
Auteur: David Bez
Uitgeverij: Good Cook
Prijs: €19,95

Tosti & Toast

Ik was een tikkeltje sceptisch (een héél boek over tosti’s?!) maar ik ben om!
Er staan héél veel verrassende combinaties (voor zowel hartige als zoete) tosti’s en panini’s in en slimme tips om ze niet te laten mislukken.

tosti & toast Fern Green

Ook fijn: voor de meeste recepten heb je geen tosti-ijzer of luxe grill nodig!

Bijna alle tosti’s zijn gewoon te maken in een koekenpan en de recepten zijn voorzien van tips om ze nóg lekkerder te maken.

tosti & toast Fern Green

Ik voorzie zomaar dat wij nog vele avonden tosti’s gaan eten, want een aantal tosti’s uit dit boek zijn ook prima geschikt als avondmaaltijd.

Zei er iemand tosti met bladspinazie, avocado en dukkah….? Wordt vervolgd 🙂
Ik deelde onlangs al het recept voor deze tosti met spinazie portobello’s en tijmboter, die bij ons thuis erg goed in de smaak viel.

Titel: Tosti & Toast (160 pagina’s)
Auteur: Fern Green
Uitgeverij: Good Cook
Prijs: €14,95

 

Pompoen!

Kenmerkend voor dit seizoen is natuurlijk: de pompoen!

Nou was ik altijd al gek op pompoensoep (op mijn blog vind je ook een aantal verschillende pompoensoeprecepten) en soms rooster ik ook wel eens wat blokjes pompoen in de oven.
Maar méér dan dit, deed ik eigenlijk niet met een pompoen.

pompoen kookboek ingeborg ten oever

Dat is nu verleden tijd, want dit boek (met de toepasselijke titel ‘Pompoen!’) staat boordevol gevarieerde recepten met (je raadt het al): pompoen 🙂

Van simpele basisrecepten (zoals pompoenpuree en pompoentaartkruiden), diners en soepen, tot heerlijke ontbijtjes, lunches, borrelhapjes, dips & spreads, smoothies en zoete baksels.

pompoen ingeborg ten oever
Nooit geweten dat je zoveel met een pompoen kunt doen 🙂

Ik heb al twee recepten gedeeld op mijn blog, die geïnspireerd zijn op gerechten uit dit boek.
Check het uit: Vega & Skinny Pompoenspaghetti Tikka Massala en Pompoenstamppot met Rucola & Vegagehakt.

En <SPOILER ALERT> er komt nog een uitgebreider review, inclusief winactie!

Titel: Pompoen! (111 pagina’s)
Auteur: Ingeborg ten Oever
Uitgeverij: Lecturium
Prijs: €17,95

Zoete Spruiten

Ik weet als geen ander dat kinderen andere ideeën hebben over wat lekker is, dan volwassenen.
En wanneer je flink je best hebt gedaan op een lekkere, gezonde en gevarieerde maaltijd, dan is het best frustrerend als dit niet enthousiast ontvangen wordt door je tafelgenoten.

Zoete Spruiten Roberta Pagnier Jochem van Gelder

In het TV programma ‘Zoete Spruiten‘ geven kinderen hun ongezouten mening over wat ze wel en niet lekker vinden.
Roberta Pagnier gaat met deze informatie aan de slag en maakt vervolgens gerechten die qua smaak, kleur, textuur en presentatie aansluiten bij de beleving van kinderen, maar die ook voor volwassenen aantrekkelijk zijn.

Zoete Spruiten Roberta Pagnier Jochem van Gelder

Het boek bevat naast 30 kidsproof recepten ook slimme tips voor het presenteren van eten en leuke dingen om samen met je kinderen te doen, om eten aantrekkelijker en leuker te maken.

Titel: Zoete Spruiten (112 pagina’s)
Auteurs: Roberta Pagnier & Jochem van Gelder
Uitgeverij: Bruna
Prijs: €17,99


Strooigoed

Ik heb persoonlijk eigenlijk helemaal niets met het sinterklaasfeest en dit wordt eigenlijk ieder jaar een beetje minder, naarmate de discussies feller worden.
Het enige wat ik er leuk aan vind, zijn surprises knutselen en het snaai-en-strooigoed.

Dit gezegd hebbende: ik kan er dus wél om juichen dat pepernoten (of kruidnoten, voor de kniesoren) in augustus al verkrijgbaar zijn.
En ik ben dus ook zo’n heiligschenner die in mei of juni al wel eens zelf kruidnoten bakt, gewoon omdat ik er trek in heb.

strooigoed kookboek

Maar je kunt natuurlijk een heuse overkill krijgen aan pepernoten (als je ze net als ik al sinds augustus in huis hebt), dus enige variatie in dit snaaiseizoen is wel fijn.
En het is uiteraard ook wel eens leuk om op Pakjesavond iets anders te serveren dan een schaal met kruidnoten en schuimpjes.

Het boek Strooigoed biedt volop inspiratie om iets originelers op tafel te zetten. Wat dacht je bijvoorbeeld van Mandarijngebakjes met minipepernoten of een vlaai met vanillecrème en stoofperen?
Allemaal heerlijke zoete en hartige combi’s, volledig in decemberfeeststijl.

strooigoed kookboek

Naast de verrassende variaties, vind je in dit boekje ook traditionele recepten voor bijvoorbeeld gevulde speculaas, borstplaat en taaitaai.
Kortom: een leuk schoencadeautje!

Titel: Strooigoed (99 pagina’s)
Auteur: Anne-Marij de Koning
Uitgeverij: Good Cook
Prijs: €9,95

Lekker & Simpel: 1 x kopen, 5 x koken

Het foodblog Lekkerensimpel.com bezoek ik regelmatig en ook uit het eerder verschenen Lekker & Simpel Kookboek heb ik al menig recept gemaakt.
Deze fangirl is dus blij dat er nu een derde titel aan de reeks is toegevoegd en wel met een erg leuke insteek: ‘1 x kopen, 5 x koken‘.

lekker en simpel 1 x kopen 5 x koken

Wij hebben regelmatig ingrediënten over en eten ook vaak twee dagen achter elkaar hetzelfde.
Dit boek voorziet in veel gevarieerde recepten om met een paar basisingrediënten te maken.

De maaltijden staan snel op tafel, zijn eenvoudig om te maken en (bonus) zijn dus voordelig in te kopen omdat je voor meerdere dagen één keer boodschappen in huis haalt.

lekker en simpel 1 x kopen 5 x koken

Een ideaal boek dus om in huis te hebben als je na een lange werkdag weinig inspiratie (of zin hebt) om te koken én als je bewuster met de inhoud van je voorraadkast of groentelade om wilt gaan 🙂

Titel: Lekker & Simpel 1 x Kopen 5 x Koken  (320 pagina’s)
Auteurs: Sophie Chanou en Jorrit van Daalen Buissant Des Amorie
Uitgeverij: Bertram + de Leeuw Uitgevers
Prijs: €20,00

Het Laura’s Bakery Bakboek

Laura Kieft (laurasbakery.nl) is mijn favoriete koekenbakker en ‘s lands ongekroonde bakkoningin.
Ik ben een behoorlijke zoetekauw, maar in de keuken bak ik er niet altijd wat van 😉

Het laura's bakery bakboek

Er mislukt bij mij wel eens wat in de oven <kuch> maar gelukkig is dat vaak wel weg te decoreren.
Als je net als ik bekend bent met de zogenaamde ‘Pinterest Desillusies‘ dan heb je wellicht ook wat aan de handige tips die Laura in dit boek deelt.

Laura laat zien dat je door de verhoudingen van ingrediënten aan te passen, iedere keer weer een compleet andere baksel op tafel kunt toveren. De recepten voor gebak, koekjes, desserts en borrelhapjes zijn toegankelijk en laagdrempelig en de ingrediënten zijn eenvoudig verkrijgbaar.

Het laura's bakery bakboek
Een superleuk cadeautje onder de boom voor iedereen die van bakken houdt en meer vaardigheden wilt leren! En uiteraard voorzien van schitterende foto’s waarvan het water je in de mond loopt.

Titel: Het Laura’s Bakery Bakboek (192 pagina’s)
Auteur: Laura Kieft
Uitgeverij: Forte Uitgevers
Prijs: €24,99

Hebben jullie al één of meer van deze nieuwe kookboeken in huis?
En welke komt er op jullie lijstje om cadeau te geven of vragen?
Laat het weten in een reactie 🙂

Klik HIER voor meer kookboekentips en reviews op mijn blog.

kookboeken najaar 2017

 

7 toffe kookboeken die je op je verlanglijstje wilt zetten! Click To Tweet

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

6 reacties

  • Beantwoorden Anita 29/10/2017

    Ben heel nieuwsgierig naar t pompoenboek!Maar ik heb echt een kookboek koop verbod …Tosti uit de koekenpan is bij mij ook favoriet zo maakt Joris ze altijd.
    Heb je bij Xenos trouwens die hele leuke broodrooster gespot??? Met unicorn ? Op je toast ..te leuk al werkt t meestal alleen bij witbrood .Te leuk ….en die pleeborstel flamingo heel geinig.

    • Beantwoorden Maris Maria Renne 29/10/2017

      Dat pompoenboek wil je hebben! Heb je nodig voor de zaak en seizoensmenukaart, toch? 😉
      Mijn mond viel even open bij het zien van flamingopleeborstel en unicorn broodrooster: ik was deze week nog bij Xenos en heb ze toen niet gezien! Snel weer terug dus…

  • Beantwoorden Jenn 30/10/2017

    Wat een leuke kookboeken! Ik ben erg benieuwd naar die van Lekker & Simpel, die site bezoek ik regelmatig.

  • Beantwoorden Mevrouw Marloes 30/10/2017

    Wat een leuke kookboeken, zeg! Ik ben vooral benieuwd naar het tostiboek.

  • Laat een reactie achter